Hur ”rentvättade” nazistsympatisörer från Ukraina gör Hongkong

4
1667
Bild från Facebook. Free Hong Kong Center.

Fick nedanstående mail av läsaren Vivianne Månsson:

”Blev förvånad då jag såg artikeln i RT om att nynazister från Ukraina var i HongKong och demonstrerade.
Frågor jag ställde mig var: Vem har skickat dem, bekostat deras resa och i vilket syfte? Demonstrationsledningen varnade för dem och sa att andra demonstranter inte skulle ha med dem att göra. Så vem ville ha dem där?” RT: Sharing rioting tips? Ukrainian neo-Nazi ‘tourists’ spotted amid Hong Kong protests.

Ukrainska myndigheter försöker tvätta bort nynaziststämpeln, genom att låta Azovbataljonen ingå i Ukrainskas reguljära arme. Som nyligen då en fotbollsmatch fick avbrytas i Spanien, då Roman Zozulja utpekades som nazist. Hans försvar var: Jag är inte nazist, jag tillhör Ukrainas reguljära arme och strider mot proryska separatisterna i de östra delarna.

Det här står på Wikipedia om honom:
In December 2019, a match between the Spanish teams Rayo Vallecano and Albacete (Roman Zozulya’s former and current clubs) was suspended,[17] when the former club’s fans loudly accused the player of being a sympathizer of Nazi ideology, due to his known support of the Azov Battalion[18] as well as other images he had posted on his Twitter account, which contained references to Nazi symbolism or organizations claimed to support Nazism.

Så fortsättningsvis kommer det vara svårt att peka ut nynazisterna som tidigare gick under Azovbataljonen men numera tillhör Ukrainas reguljära arme.

Jag är förvånad över att Sverige ger så mycket pengar till Ukraina, varje år 210 miljoner kronor till demokratiutveckling. Borde man då inte se till att Ukraina efterföljer folkets vilja, där folket har uttryckt att de inte har intresse för att Krim återförlivas till Ukraina bara 10% vilket är lika med noll, medan 69% ville ha slut på kriget.

Jag upplever att vi gör detta bara för att USA vill det, och de vill naturligtvis att Ukraina skall fortsätta kriget mot Krim, deras syfte är säkert att få en NATO-bas där, vilket vore ett perfekt läge för USA.

Det är tydligt att Ukraina blir pressat att göra som USA vill, för att få biståndspengar, och vi svansar efter och gör enligt USA:s önskemål.

SVT:s reporter i USA Carina Bergfeldt informerade i en nyhetssändning väldigt träffande att kongressen var inte arga över att Triumph pressade Ukraina för att de skulle få bistånd, utan för att han gjorde det i ett personligt egensyfte, och inte för USA:s skull. Säger en del om kongressen.


Hur ”rentvättade” nazistsympatisörer gör Hongkong.

En grupp ukrainska höger-aktivister reste till Hong Kong för att kolla våldsamma protester mot regeringen. De hävdade att det bara var en turistresa och att de inte var nynazister.

Fakta visar annat. Gruppen muskulösa och kraftigt tatuerade unga män från Ukraina kom ner förra veckan på gatorna i kinesiska autonoma Hongkong, efter kaotiska protester i månader. ”Turisterna” var ivriga att se sevärdheterna – barrikader och bränder – såväl som att se på konflikterna mellan demonstranter och polis. Sedan delade de sin upplevelse online, publicerade bilder med lokala demonstranter och bilder av förstörelsen.

Åtminstone några i gruppen hade presskort, vilket gjorde det möjligt för dem att ströva fritt på gatorna. Det förblev oklart om dokumenten var legitima eller inte.

Dessa ”turister” är medlemmar i en aktiv höger aktivistgrupp Gonor, känd för att hålla mästarklasser (master classes) på gataprotester och uppror. Det kallar sig en sport-social grupp bestående av fotbollsfans. Ändå har några av dess medlemmar deltagit i inbördeskriget i östra Ukraina. Åtminstone två av dem – Filimonov och Igor Maliar – kämpade för den paramilitära Azov-bataljonen, välkänd för högerextrema uppfattningar hos ledarskap och medlemmar. Tatueringarna från ukrainska ”turister” talar för sig själva – männen är bokstavligen täckta av högerextremistiska, nynazistiska och vit-supremacistiska symboler som de vill visa upp på bilder.

Sergei Filiminov

De kallade dessa symboler för slavisk hedendom i en kommentar till Free Hong Kong Center (FHKC), som beskriver sig själv som ett ”oberoende ukrainskt informationsprojekt.” Enligt FHGC var det bara en resa av en ”liten grupp unga ukrainska killar”, som inte är inblandade i någon högerrörelse, men bara råkar ha åsikter som är ”nära att vara rätt (sic) och mycket pro-ukrainska, men det betyder inte något dåligt.” Även anhängare av Hong Kong-protesterna var dock inte övertygade av den förklaringen och varnade sina kamrater att vara försiktiga inför sådana kännare av esoteriska antika symboler.

Föregående artikelEU-debatten rullade vidare:
Nästa artikelUpphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. “Blev förvånad då jag såg artikeln i RT om att nynazister från Ukraina var i HongKong och demonstrerade.
  Frågor jag ställde mig var: Vem har skickat dem, bekostat deras resa och i vilket syfte?
  Anders ställer du samma frågor vad gäller klimatalarmister och välkomna flyktingar?

  • Frågan ställdes av den läsare som informerat mig om detta. Jag känner bara till en resande klimataktivist, Greta Thunberg, vars reskostnader redovisats åtminstone delvis.
   Många flyktingar betalar själva och inte så få drunknar trots att de betalat för säker resa.
   Frågan är mer motiverad för en så pass spekulativ resa som företagits av dessa män från Ukraina.

 2. Ja, det var många frivilliga anti-fascister som slogs på ÖstUkrainas sida mot Kievjuntans USA och EU stöttade styrkor och dess vidriga nazikårer.
  Jag känner ukrainare från Odessa och de ogillar, eller föraktar nassarna runtom i deras land och vill ha vänliga förbindelser med den övriga världen inklusive med sina ryska bröder.
  De skäms över nazicentra som Lviv och över vad som hände i Odessa.

  Jag har faktiskt aldrig träffat en högerextrem Ukraina nationalist, men jobbat ihop med ukrainare och ryssar. De verkade vara kompisar och de delar en stark gemenskap, att de alla har ngn i släkten som dog i det stora fosterländska kriget mot nazismen och led 27 miljoner döda.
  På krigsdagen ger många varandra ett St. Georgsband. Ukrainare och ryssar är bröder och kommer så att förbli, trots USA’s och EU’s ansträngningar

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here