Varför säger feministiska” utrikesministern Ann Linde Ja till fortsatta dödliga sanktioner för kvinnor och barn i Syrien i coronatider?

4
1145

Denna är ett utdrag ur en debattartikel av Fadia Restom, exilsyrier sedan 30 år och Patrik Paulov, publicerades igår i Aftonbladet. Afronbladet: Stoppa sanktionerna mot Syrien, Ann Linde.
Båda är sedan länge kända för sina stora kunskaper om Syrien. Patrik Pauliv har skrivit den bästa boken på svenska i ämnet.

Jag har själv publicerat flera artiklar om sanktionerna mot Syrien. Ett utdrag ur några av mina artiklar följer efter utdraget ur deras artikel.


Stoppa sanktionerna mot Syrien – Det räcker att ett EU-land säger nej.

 

De skriver:

* Ann Linde skulle kunna bidra till att förbättra levnadsförhållandena för miljontals syrier och rädda liv genom att slå fast att Sverige inte tänker gå med på att förlänga sanktionerna efter 1 juni.

* Syriens folk har drabbats hårt av krig och terror, men också av sanktioner. Den 15 maj skulle utrikesminister Ann Linde kunna häva EU-sanktionerna och hjälpa Syrien i kampen mot Covid-19.

 • Syrien och dess folk har i snart ett decennium drabbats av krig och terrorism. Mindre känt är att USA och EU sedan 2011 belagt Syrien med hårda ekonomiska sanktioner.
 • Sanktioner är en form av krigföring som kan få fasansfulla effekter för civilbefolkningen.

Vid sanktionerna mot Irak åren 1990–2003 dog hundratusentals barn av medicinbrist och andra följder av sanktionerna.

Sanktionerna mot Syrien slår också hårt mot befolkningen.

När vi efter nio års krig talar med syrier är det två saker som framhålls. Det ena är att Syrien blivit säkrare. I merparten av landet har terroristgrupper som IS och al-Qaida besegrats, och invånarna lever under fredliga förhållanden.

Det andra är att levnadsvillkoren blir allt sämre. En förklaring är det fruktansvärda kriget och all förstörelse det fört med sig. En annan är sanktionerna.

USA och EU har förbjudit Syrien att importera olja, vilket slår hårt mot hela samhället. Men också mediciner, utrustning och reservdelar som inte står på någon sanktionslista är svåra att importera. Hoten om bestraffning av företag och banker som bryter mot sanktionerna gör att få vågar handla med Syrien. Varför trasiga respiratorer varken kan lagas eller ersättas.

Den 15 maj ska EU:s utrikesministrar diskutera läget i Mellanöstern och Syrien. På mötet har Sveriges utrikesminister Ann Linde en unik möjlighet.

Sanktionsbeslut inom EU måste tas enhälligt. Det räcker att ett land säger nej till en förlängning, för att sanktionerna ska hävas.

Att häva sanktionerna ligger linje med FN:s generalsekreterare António Guterres budskap när han den 25 mars framhöll nödvändigheten av att häva de sanktioner som försämrar länders vårdmöjligheter.

När Ann Linde lade fram Utrikesdeklarationen 2020 sa hon: ”Min övertygelse är att vi behöver möta en orolig omvärld med mer samarbete och solidaritet.” (Slut på utdraget ur artikeln i Aftonbladet).

Men utrikesminister Ann Linde sa uppenbarligen JA till fortsatta sanktioner. En kvinna värd förakt som hycklare, eller hur?


Relaterat
Stöd petition till FN från civilsamhället i Syrien för att få bort de olagliga sanktionerna i coronatider
Lämna Syrien i fred! Upphäv sanktionerna i Coronatiderna!
Upphäv Sveriges olagliga sanktioner mot Syrien!
EU förlänger hårda sanktioner mot Syrien, som leder kamp mot terrorismen. IS-terrorister gläds.

Föregående artikelTolv bra åtgärder för att minska smittspridning och DÖDSFALL av COVID-19?
Nästa artikelSveriges satsning på flockimmunitet kritiseras mer och mer. Vad kan göras?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Ju mer oberoende nationer kan göra sig själva, desto bättre är det för dem på lång sikt. Så den kortsiktiga elakheten från Linde, kan visa sig bli godhet på längre sikt, fastän det inte var menat så.

  Det är lite som med NMR. De vill inte ha mörkhyade i Nordeuropa, något som de flesta av oss uppfattar som ren ondska, men det kan visa sig vara kärleksfullt, eftersom mörkhyade individer kanske har lättare att få d-vitaminbrist på våra breddgrader, vilket är skadligt för dem.

  Ondskan kan visa sig vara godhet i förklädnad och tvärtom,

 2. Och bakom allt detta står alltid tre bokstäver U-S-A, som ständigt försöker genomföra sina ”regimbyten” på olika håll i världen, Syrien, Irak (genomfört), Hong Kong, Taiwan, Korea, Jemen, Iran, Afghanistan, och till och med Grönland, listan skulle bli lång.

  • Hitler ringde som bekant till Sverige och fick politikerna att ge upp utan motstånd! USA skickade Kalle Bildt som ruinerade landet tillsammans med sin kumpan Soros och efter det så är Sverige en trogen vasall till USA! I Sverige behöver man inte ens regimbyten, vårt politiska system fixar den detaljen åt främmande makt och folket röstar fram samma typ av skojare hela tiden! Inte konstigt att Sverige är på fallrepet på de flesta områden! Covid har väl visat vilket uselt skick som sjukvården befinner sig. Brottsligheten är enorm och polisen misslyckas hela tiden. Migranterna håller på att utarma ekonomin som är minst sagt usel trots finansministerns skönmålning. Skolan är bara skugga av sitt forna jag och styrs av genustrams och regim-propaganda! Rättsväsendet är bara ett skämt som släpper våldtäktsmän fria och dömer folk som fredar sina hem från våldsverkare…Ja, det ser illa ut för gamla Svedala…

   • Som sagt, vi får inte låta historien upprepas. En väpnad revolution i Sverige eller annorstädes löser knappast problemen, men låt oss inte missa ett enda tillfället att påminna makteliten, varenda individ, om vad vi tycker och vad vi vill se hända. Glöm inte att även vatten kan urholka en sten.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here