Nobelpristagare i kemi förordar BDS mot Israel

2
319

Nobelpristagaren i kemi George P. Smith höll i samband med sin vistelse i Sverige ett välbesökt möte om Palestina 6/12. Mötet arrangerades av Palestinagrupperna i Sverige (PGS) tillsammans med Aktionsgruppen på KTH för bojkott av Israel.

Detta är en rapport av Jan-Erik Gustafsson i Aktionsgruppen på KTH för bojkott av Israel.

Prof. Smith föredrag hade rubriken ”The duty to end the occupation” (Plikten att få slut på ockupationen). Smith som är från USA berättade om sitt engagemang för ett slut på ockupationen och en rättvis fred.

Smith pratade om den orättfärdiga israeliska ockupationen eller bosättarkolonialismen av Palestina alltsedan den stora utdrivningen av palestinier från vad som är dagens Israel under Al Nakba 1948. Han betonade vikten av var och ens solidaritet med det palestinska folket för att få slut på ockupationen. Över 170 palestinska organisationer förordar Bojkott, Desinvesteringar och Sanktioner (BDS) som metod, och Smith framhävde att BDS är viktigt för att medvetandegöra människor utanför Palestina om palestiniernas utsatta situation.

Nobelspristagaren Georg P Smith.

Han förklarade varför en akademisk bojkott av Israel är nödvändig och varför det inte står i motsats till akademisk frihet. Precis som BDS i allmänhet är en akademisk bojkott inte riktad mot individer. Ingen person är föremål bojkott på grund av att han/hon är israel, utan BDS riktar sig mot institutioner, samarbeten och utbyten, som är knutna till, eller individer som direkt representerar, staten eller på annat sätt kopplade till ockupationen av Palestina. Smith underströk att palestinier har rätt till samma mänskliga rättigheter som israeler och att det är förnekandet av denna rätt, som gör att det är vår plikt att kämpa för ett slut på ockupation, apartheid och förtrycket av det palestinska folket.

Smith menade också att en tvåstatslösning nu är ett dött projekt. Den israeliska bosättarkolonialismen är nu så omfattande att en tvåstatslösning blir omöjlig. Dessutom skulle en palestinsk stat på bara 22 procent av Palestinas yta invid Israel bara leda till en förändrad form av apartheid. Så förhoppningen blir att på sikt forma en demokratisk stat med lika rättigheter för palestinier och israeler.

Se hela mötet, som tacksamt filmades av Anatolia Agency:

Filmen

Arrangörer: Aktionsgruppen KTH för Bojkott av Israel (Aktionsgruppen KTH för Bojkott av Israel.) &
Palestinagrupperna i Sverige: (Palestinagrupperna i Sverige.)

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

2 KOMMENTARER

  1. Ska han förlora sitt jobb som många andra som förordade att BDSa endast för “judar” och i världens ögon pariah enheten israel? sionisterna gör allt i USA på att kriminalisera motstånd mot den avskyvärda, rasist enheten israel. i England bedriver sionisterna en hat kampanj mor Labour partiet och dess ledare Jeremy Corbyn. Det avslöjas i Al Jazeera dokumentären https://electronicintifada.net/content/watch-film-israel-lobby-didnt-want-you-see/25876

    sionisterna och deras uppköpta lakejer fattar inte att deras lömska intriger och fulspel inte kommer att lyckas. Det har vänt och folk köper inte längre sionist lögnerna. Oavsett deras intriger, deras lakejer och fake news median gör så PALESTINA KOMMER ATT BLI FRITT!

    https://www.globalresearch.ca/the-constitutional-right-to-boycott-israel/5663306

  2. En mycket glädjande nyhet kommer från USA. Folket säger nej till all försök att kriminalisera motståndet till israel och dess rasistiska politik. Opinionen har vänt i USA och det betyder mycket för den globala antisionistiska kampen. Hädanefter är det utför för sionisterna världen ger gärna en knuff på vägen för att påskynda zionisternas oåterkalleliga resan till avgrunden

    https://electronicintifada.net/blogs/nora-barrows-friedman/resistance-us-laws-censoring-criticism-israel-goes-mainstream

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here