EU och Global omstart för fred, miljö och välfärd 14 juni

3
1351

Pressmeddelande

Webinarium söndag 14 juni på temat ”EU och Global omstart för fred, miljö och välfärd” i samband med årsdagen för protesterna under EU-toppmötet i Göteborg 2001

Arrangörer: Jordens Vänner, Nätverket Folk och Fred m.fl

Syfte. Att dra lärdomar och blicka framåt.

För 19 år sedan samarbetade 87 nordiska organisationer inför EU-toppmötet. Kraven var riktade mot att offentlig sektor och miljö görs till handelsvara, nej till nyliberal politik och EMU, mot militariseringen av EU, rasism och utvecklingen av fästning Europa. Samtidigt organiserade ett annat nätverk också med nordiskt stöd en demonstration med kravet Sverige ut ur EU. http://folkrorelser.org/gbg2001/gbgindex.html

Mötet vill bidra till ökat samarbete inom och mellan de nordiska länderna i internationella sakfrågor av intresse för både kritiska EU-anhängare och EU-motståndare. Därtill med tonvikt på sådant samarbete som enar många folkrörelser, inte minst kring det som kanske saknades 2001, en tydlig inriktning på alternativa konstruktiva lösningar. Något som Nätverket Folk och Freds uppmaning till en global omstart för fred, miljö och välfärd eftersträvar. https://folkochfred.wordpress.com/2020/05/30/global-omstart-for-fred-miljo-och-valfard-mot-militarismen

Program Länkt till programmet:här.

Kl 9:30, Zoommötet öppnas för deltagare för att testa teknik och presentera sig för andra.

Kl 10:00 – 10:50

Lärdomar inför framtiden,

Inledning av dagen, kort introduktion,

Vilka lärdomar inför framtiden kan vi dra av nordiska protesterna mot EU-toppmötet i Göteborg 2001?

Max Andersson, representant för Grön Ungdom i Göteborgsaktionen 2001, Europaparlamentariker 2014-2018 för Miljöpartiet, idag aktiv i Partiet Vändpunkt; m.fl

Kl 11:00 – 12:30

EU och en global omstart för fred, miljö och välfärd,

Ellie Cijvat, Jordens Vänner; Per Hernmar, ordförande Folkrörelsen Nej till EU; m.fl

Kl 12:30 – 13:00 Paus

Kl 13.00 – 14:30

Ungdomsperspektiv på EU och Global omstart för fred, miljö och välfärd

Peter Hang, organisationssekreterare Ung Vänster, m.fl

Kl 14:45 – 17:00

Framtida samarbete

14:45 – 15:00

Introduktion

Nordisk Folkriksdag, nordiskt fredssamarbete, andra pågående nordiska samarbeten

15-00 – 16:00

Arbetsgrupper efter intresse 60 minuter: Fred och miljö, EU, Antimperialism, Repression

16:00 – 16.45
Rapporter och sammanfattande diskussion om uppföljning

16:45 – 17:00

Avslutning med kultur 10 minuter

Bakgrund

Detta nordiska uppsving för en bred folkrörelselinje för fred, miljö och välfärd kom av sig efter att polisen stormade Göteborgsaktionens informationscentrum och konferenslokal med plats för 700 boende när USA:s president Busch anlände dagen innan EU-toppmötets början. Våldsamma konfrontationer bröt ut, 50 personer fick långa fängelsestraff och vänstern splittrades.

Idag är behovet av en folkrörelselinje för att lösa vårt tids globala sociala och ekologiska kris minst lika stort som för tjugo år sedan. Nätverket Folk och Fred har formulerat det som ett behov av en global omstart för fred, miljö och välfärd. EU:s roll har en viktig roll för dessa frågor både för nordiska länder som är medlemmar och för de som har handelsfördrag med EU.

Covid-19 pandemin ställer frågor om både EU:s och den rådande utvecklingsmodellen i hela världen på sin spets. Det finns anledning att utgå från tidigare samarbeten för att ifrågasätta den rådande globaliseringen ta itu med uppgiften att tillsammans diskutera hur vi nu kan gå vidare.

EU ger ett fokus åt en sådan diskussion på flera sätt. Dels genom det nordiska samarbetet med dess breda plattform 2001 som lyckades få en stor bredd. Något som bemöttes av den första våldsamma attacken på ett folkrörelsemöte under ett toppmöte i hela världen. Därtill de första skotten mot toppmötesdemonstranter. Dels genom det fortsatta EU-motståndet och EU-kritiken i sakfrågor sedan dess och den aktuella kritiska situationen för unionen.

Det främsta syftet med mötet kan sägas vara att öka samarbetet inom och mellan de nordiska länderna i internationella sakfrågor som kan ena både kritiska EU-anhängare och EU-motståndare. Därtill med tonvikt på sådant samarbete som enar många folkrörelser, inte minst kring det som kanske saknades 2001, en tydlig inriktning på alternativa konstruktiva lösningar. Något som uppmaningen till en global omstart för fred, miljö och välfärd eftersträvar.

För mer information: Tord Björk, Sammankallande Nätverket Folk och Freds Aktions- och Kommunikationsgrupp och Jordens Vänners EU-utskott

Föregående artikelFramgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
Nästa artikelKan SvT vara en propagandakanal? Apropå ”Agenda” om Venezuela.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

 1. Donetsk, 12 juni – DPR-chefen Pushilin har gratulerat Republiken till Rysslands dag, som firades i DPR officiellt som en statsdag för första gången.
  Donbass kommer närmare det slutliga målet att förena sig med Ryssland – Pushilin
  ”I år firar DPR datumet som en statlig helgdag för första gången någonsin. För sex år sedan röstade vi enhälligt för vägen till Ryssland och vi går mot det steg för steg, ”sade han i talet som publicerades på sin webbplats. Pushilin sade att republiken övergår till ryska standarder på alla områden. ”Vi är ryssar av naturen, vi talar ett och samma språk, delar en kultur, en historia, samma värderingar. ”Han har också uttryckt tacksamhet till den ryska presidenten Vladimir Putin och alla ryska medborgare för stöd och hjälp.
  https://dan-news.info/en/society/donbass-gets-closer-to-the-ultimate-goal-of-unifying-with-russia-pushilin.html

 2. Vad skulle hända med Ukraina och Baltikum efter USA:s kollaps?
  http://www.donbass-insider.com/2020/06/11/what-would-happen-to-ukraine-and-the-baltic-states-after-the-us-collapse/
  De USA-kontrollerade länderna i Östeuropa, de baltiska staterna, Ukraina och ett antal länder i Mellanöstern förväntar sig stora svårigheter och en problematisk framtid. Detta förklarades av den israeliska militära och politiska analytiker Yakov Kedmy på Iton-TV.
  Experten betonade att på grund av USA: s enorma ekonomiska problem kommer dessa länder att hoppas på ”den nya Marshallplanen” inte uppfyllas under några omständigheter. ”Alla internationella relationer kommer att förändras beroende på USA: s nya roll, förmågor och önskemål.
  Efter andra världskriget kom amerikanerna med stora möjligheter och det fanns en Marshall-plan. Idag är amerikanerna i en sämre position. Inga pengar – var får de det ifrån? ” frågade Kedmy.Enligt hans åsikt är 2020 slutet på den amerikanska hegemonin eftersom USA, som under årtionden ansåg sig vara den enda globala makten, inte motståde Coronavirus-pandemin, det ekonomiska kriget med Kina och rasistiskt motiverade upplopp.
  Det kommer inte att finnas något diktat för ett land i den nya världen, eftersom alla stater måste bli överens om varandra, tillade experten.

 3. Eftersom jag bojkottar CIA:s spionerande Zucker-bok, samt andra plattformar som har samma problem med ägarförhållandena, shadowbanningen mot ex. Pål Steigan och integriteten för alla människor, så tar jag gärna emot länkar till hårt komprimerade mindre ogg- och ogv-filer som ex. kan publiceras på archive.org som baserar sig på öppen fri programvara, donationer och medlemskap, eller på det öppna fria WordPress och VideoPress.

  Läs gärna mer om hur ni bör använda Facebook som organisation, samt varför, enligt Richard Stallman!

  Jag ser dessutom öppen fri programvara som ett viktigt steg till världsfred. Tack på förhand! Meddela gärna detta på min blogg, om ni väljer att göra detta eller behöver hjälp att göra detta, så kommer jag ge er ännu fler tittare genom att uppmärksamma eventet på en mängd olika vis!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here