Kraftigt minskat stöd i USA för hjälp till Kiev, medan USA:s toppgeneral inte tror på seger för Ukraina

7
1353

Opinionsundersökning visar på en stor förändring i amerikanernas attityd till stöd till Ukraina. 33 procent anser att USA gör för mycket för att hjälpa Kiev, enligt en Quinnipiac-undersökning.

En tredjedel anser att USA har gått för långt i sitt stöd till Ukraina i den nuvarande konflikten, enligt en ny opinionsundersökning som offentliggjordes på onsdagen. Detta är en kraftig ökning från slutet av februari, dagar efter att konflikten bröt ut, då endast 7 procent sade detta.

Enligt en nationell undersökning från Quinnipiac University anser 33 procent av de vuxna respondenterna att Washington gör för mycket för att hjälpa Kiev, medan 21 procent anser att USA gör för lite. 38 % anser att storleken på USA:s bistånd är lagom.

1 659 vuxna tillfrågades mellan den 11 och 15 januari.

Som jämförelse kan nämnas att i en liknande undersökning som publicerades den 28 februari 2022, fyra dagar efter det att de storskaliga fientligheterna inleddes, ansåg endast 7 % av amerikanerna att USA gjorde för mycket för att hjälpa Ukraina, medan 45 % ansåg att Washingtons stöd var otillräckligt. 37 % ansåg att stödet till Kiev var tillräckligt.

Den nya undersökningen visar också att totalt 44 procent av amerikanerna godkänner det sätt på vilket USA:s president Joe Biden hanterar konflikten i Ukraina, och att respondenterna är starkt splittrade längs partipolitiska linjer.

47 procent ogillar Bidens agerande i fråga om Ukraina, med 73 procent av republikanerna som stöder denna åsikt jämfört med endast 16 procent av demokraterna.

Undersökningen visade dock också att endast 3 % av amerikanerna anser att striderna i Ukraina är ”den mest brådskande frågan som landet står inför idag”. De mest akuta problemen som nämndes var inflation (35 %), invandring (10 %) och vapenvåld (8 %).

USA:s högsta prioritet bör vara att finansiera och beväpna Ukraina så att landet kan besegra Ryssland på slagfältet, menade senatens minoritetsledare Mitch McConnell i december. Flera andra republikaner hävdade att krisen vid USA:s södra gräns, där rekordmånga illegala invandrare korsar gränsen, borde vara huvudfokus.

Sedan Ryssland inledde sin specialoperation har USA bidragit med cirka 27,5 miljarder dollar i militärt stöd till Ukraina. Den 20 november hade Washington också åtagit sig cirka 10 miljarder dollar i humanitärt bistånd och över 15 miljarder dollar i finansiellt stöd, enligt Kiel Institute for the World Economy.

Förra månaden förkastade USA:s representanthus med knapp marginal ett lagförslag som krävde en granskning av det ekonomiska och militära stödet till Kiev. Den massiva omfattningen av USA:s militära bistånd har enligt uppgift gjort att Pentagons egen brottsbekämpande myndighet är i satt högsta beredskap för att bevaka försäljning av vapen på svarta marknaden, och andra potentiella bedrägerier.

Källa: https://www.rt.com/news/570257-poll-us-aid-ukraine/

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

USA:s generalstabschef – ”Mycket, mycket svårt för Ukraina att besegra Ryssland”

Ukraina kommer att ha svårt att uppfylla sitt löfte att driva ut ryska styrkor från sitt tidigare territorium, konstaterade USA:s ordförande för stabscheferna Mark Milley på fredagen. Medan civila tjänstemän i Washington insisterar på att Kiev måste fortsätta kämpa har Milley upprepade gånger ifrågasatt chanserna till framgång.

”President Biden, president Zelensky och de flesta ledare i Europa har sagt att detta krig sannolikt kommer att sluta i en förhandling”, sade Milley under ett möte med den USA-ledda försvarskontaktgruppen på flygbasen Ramstein i Tyskland. ”Ur militär synvinkel är detta en mycket, mycket svår kamp”, tillade han.

Bara USA har sedan februari förra året tilldelat Kiev mer än 110 miljarder dollar i militärt och ekonomiskt stöd – och försett Ukraina med allt tyngre vapen, inklusive infanterikrigsvagnar, luftvärnssystem och mer än en miljon artillerigranater.

Ukrainas Nato-utbildade trupper tycks vara på väg att få västdesignade stridsvagnar medan ryska styrkor tillfogat Kievs militär en rad förkrossande nederlag de senaste veckorna. De strategiskt viktiga bosättningarna Soledar och Klescheevka i Donbass har båda fallit för Moskvas trupper, och nyckelstaden Artyomovsk står nu inför rysk inringning.

”Jag vidhåller fortfarande att det i år skulle vara mycket, mycket svårt att militärt kasta ut de ryska styrkorna från varenda centimeter av det ryskockuperade Ukraina”, sade Milley på fredagen och syftade på de fyra tidigare regioner i Ukraina som röstade för att ansluta sig till Ryssland i september och Krim, ett historiskt ryskt territorium som röstade för att återansluta sig till Ryska federationen 2014. ”Det betyder inte att det inte kan hända, det betyder inte att det inte kommer att hända. Men det skulle vara mycket, mycket svårt.”

Att återta allt detta land – inklusive Krim – är det uttalade målet för Ukrainas president Vladimir Zelensky. För detta ändamål har han stöd av USA, där president Joe Biden och försvarsminister Lloyd Austin lovat att finansiera hans militär ”så länge det behövs”, och utrikesminister Antony Blinken förklarade i december att ”i grund och botten är det ukrainarna som fattar besluten” om huruvida de vill försöka erövra Krim eller inte.

Milleys offentliga uttalanden har dock varit mer återhållsamma än vad Biden och hans kabinett har gjort. På frågan i november om Ukraina hade en chans att återta sitt territorium från före februari svarade han att sannolikheten för detta resultat ”inte är hög, militärt sett”.

Relaterat

60 procent av österrikarna och tyskarna vill ha ett slut på kriget i Ukraina NU!
97 procent av ungrarna är emot sanktioner mot Ryssland?

Föregående artikelFler kriser och större depression nu än på 100 år
Nästa artikelEn ”Nej till Nato”-manifestation omvandlad till stöd för USA-stödda Rojava?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  1. Samtidigt i Bryssel svamlar Borrel om att EU måste avsluta det som Napoleon och Hitler inte lyckades med i sina krig mot Ryssland. Och fortfarande finns det korkade kommentarer om att Ryssland oprovocerat startat kriget vilket även är den svenska ståndpunkten. Givetvis hade Putin information om EU:s och Natos verkliga avsikter och förekom den planerade ukrainska anfallet mot de östra delarna som enligt läckta uppgifter var tänkt att startas mars 2022.

    • Håller helt med. Det sorgligaste i hela kaoset för svensk del är den obehagliga censuren som försigått, att ingen riktig debatt förekom innan man fattar ett odemokratiskt beslut, där man utesluter vad folk i landet har för åsikt i frågan. Det efter en hälsosam och öppen debatt. Inget av detta har skett. För min del kommer det bli svårt att tro på media framöver och den s.k. eliten i landet har i mina ögon gjort bort sig på ett hårresande sätt. Fattar inte att man kan ha så lite kontakt med verkligheten att man tror att man kan köra över folk utan att det får verkningar på lång sikt.

  2. https://www.youtube.com/watch?v=KULVgEbkTp8

    Mariupol börjar resa sig ur askan. Se videon 5 min. I Mariupol byggs det hela tiden och vad det blir varmare kommer tempot att öka. Krigsskadat renoveras och helt nya kvarter läggs till. Varje dag läggs det ut videon som beskriver utvecklingen. De gamla höghusen verkar alla vara modell äldre, dvs. byggda av Sovjetunionen.

    USA:s toppgeneral får inte avvika för långt från manuset om han inte vill bli avskedad. För konkretare beskrivning kan man se överste Douglas McGregor på dagens steigan.no

  3. Vart ska man börja ens?Det är ironiskt i media måste jag först säga, när man kablar ut ALLT skitsnack OCH sen kalla detta för ”Putins krig som är helt oprovocerat”Det är ironiskt men även så korkat som fan måste jag ändå säga, då Putin vid varje viktiga tal HELT bevisat vad korrupta Ukraina och Usa,Nato sysslat med och sysslade med i ÅRATAL. Från Maidan kuppen till Minsk avtalet som var så viktigt OCH till alla lögner och bedrägerier man sysslade med i ÅRATAL.Sedan ihop med terroriseringen och ALLA vidriga krigsbrotten mot egna befolkningen ÅR efter ÅR. Alltså listan är för lång så kan EJ ens förklara hela på riktigt,men det är HELT vidrigt av denna pajas.OCH under krisen nu finns INGET självständigt Ukraina kvar,det har Zelenski sålt bort sedan längesen bokstavligt talat, om man får använda den meningen.Han är en köpt snorungen men duktig skådespelare framför kameran som har NOLL att säga och bestämma när det gäller det Ukraina som blir kvar när detta är över. Det är Usa HELT som är sheriffen med sina undersåtar EU som alltid. Korrupta fattiga Ukraina kommer se MYCKET annorlunda ut kommande åren när krisen är över. Detta är det vidrigaste Proxy kriget jag sett under min livstid. Zelenski och övriga i regimen som den blivit under krisen, är ENDAST nollor utan MINSTA lilla verklig makt i fortsättningen sedan. Usa och dess 51a delstat EU tagit över och bestämmer ALLT självfallet med en fjant oavsett vem det blir,även om de verkar vara Zelenski just nu.Han kommer att sitta där för att ge landet ett ansikte utåt om man säger så. Oppositionen är borta,och även fängslade i flertalet fall. Yttrandefrihet finns EJ,det är HELT statliga medierna. Korruptionen är fortsatt katastrof.Somsagt listan är för lång och komplicerad.Men Zelenski har förstört sitt land och sålt ut landet som den korrupta galna idioten han är OCH för vad. Får se längre fram när västliga propagandan undersöker och granskar Zelenski med övriga såsmåningom i framtiden blir HÖGST INTRESSANT LOVAR JAG

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here