97 procent av ungrarna är emot sanktioner mot Ryssland?

27
1735
Viktor Orban 2018. Bild: Wikipedia.

Nättidningen https://steigan.no/2023/01/97-prosent-av-ungarerne-er-imot-sanksjoner-mot-russland/?utm_source=substack&utm_medium=email publicerade denna artikel 16 januari. Jag har gjort några tillägg.

Viktor Orbán lät Ungern rösta: 97 procent mot Rysslands-sanktioner, skriver den österrikiska nättidningen exxpress.at.

I ett ”nationellt samråd” frågade den ungerska regeringen ungrare om sanktionerna mot Ryssland. 97 procent av deltagarna röstade emot sanktionerna. Regeringen ser resultatet som ”vägledande”. Premiärminister Viktor Orbáns ungerska regering låter upprepade gånger genomföra ”nationella samråd” där röster kan göras per post eller online. Undersökningarna har dock inga juridiskt bindande konsekvenser.

Resultaten av undersökningen ”visar vägen”, sa regeringens taleskvinna Alexandra Szentkirályi på Facebook. Det bör också höras i Bryssel. Ambassaden är tydligt positiv till en omvärdering av sanktionerna.

Den här gången fick ungrarna frågan om de håller med om EU:s sanktioner mot Ryssland på energi, råvaror och kärnbränsle. Folkomröstningen tog också upp konsekvenserna av sanktionspolitiken för turismen och de höjda livsmedelspriserna på grund av sanktionerna.

Exxpress skriver ”Orbáns kritiker har länge ansett frågorna suggestiva, manipulativa och missvisande. I praktiken gick det bara att avge svar till regeringens fördel, hävdar de. Åtta miljoner människor har rösträtt i Ungern. 1,4 miljoner medborgare deltog i omröstningen.” Det är alltså ingen befolkningsrepresentativ undersökning, men nästan 20 % av de röstberättigade deltog. Tre procent, dvs. 42 000 människor accepterade sanktioner.

Orbán motiverade samrådet i slutet av september 2022 med skarp kritik mot sanktionerna: ”Sanktionerna beslutades inte på ett demokratiskt sätt, men Brysselbyråkrater och europeiska eliter beslutade om dem.”

Det kan tilläggas att Serbien inte accepter sanktioner https://exxpress.at/wiens-sicherheitspartner-serbien-absolut-keine-sanktionen-gegen-putin/

Den tidigare indiske diplomaten M.K. Bhadrakumar kommenterar omröstningen på Twitter:


(”Den europeiska allmänheten skulle ha gjort uppror mot Bidens krig vid det här laget om deras röster inte hade tystats av myndigheterna. Vilken meritlista för Europas styrande eliter, som stoltserar som ”liberala demokratier”! Alla avvikande röster stämplas som ”Putins agent”. Hycklare!

Vi skulle kunna göra en opinionsundersökning i Sverige. Tänk om regeringen lade ut en omröstning på nätet om kraftpolitik och elpriser?

Föregående artikelBelmarsh Tribunal om Julian Assange och yttrandefrihet i Washington! Lyssna!
Nästa artikelEva Myrdal på Folk och Freds konferens ”Samarbete mot Nato-medlemskap”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

27 KOMMENTARER

  • Det med demokratibegreppet är intressant. V-Dem-institutet tog jag kontakt med för ett år sedan och frågade hur de kunnat mäta att Ukraina får högre demokratipoäng än Serbien, då Freedom House som följer USA:s politik, bedömt att Serbien har högre demokratipoäng än Ukraina. Deras mätmetoder tycker jag är väldigt märkvärdiga, enligt personen jag talade med kan jag inte få reda på vilka personer som är deras landsexperter, vilket är viktigt för att bedöma deras objektivitet.
   Jag har nämnt detta institut tidigare, och det var någon kommentator här på bloggen, som kunde visa en lista över vilka som finansierade det, vilket säger en del om hur de arbetar.

   EUROPAPORTALEN SKRIVER:
   //Ungern klassas numera som en auktoritär regim och har haft den största demokratiska tillbakagången i världen under det senaste årtiondet, enligt en färsk rapport.

   V-Dem-institutet drivs av statsvetenskapliga institutionen vid Göteborgs universitet och samlar 450 indikatorer och 3 000 landsexperter för att mäta graden av demokrati världens länder sedan 1789. I den senaste rapporten framgår att Ungern, som första EU-land, inte längre klassas som en demokrati.

   ”EU har nu sitt första icke-demokratiska medlemsland: Ungern är en elektoral auktoritär regim. Det är det mest extrema fallet av demokratisk tillbakagång på sistone”, heter det i rapporten.

   Ungern är det land i världen som sett den största demokratiska tillbakagången under de senaste tio åren, enligt V-Dem-institutets index.//
   https://www.europaportalen.se/2020/03/rapport-ungern-inte-langre-en-demokrati

   EU hotar hela tiden Ungern, och man kan fundera över deras stämpel på Ungern och hot att dra in deras bistånd, hur mycket det hänger ihop med att de är politiskt självständig från EU: De köpte in det ryska vaccinet Sputnik, de vägrade att vara med på sanktionerna mot Ryssland m.m.

   • Anders Vivianne påstår att Göteborgs universitet är korrupt, skriver du under på detta?

    Och det faktum att det här var en ovetenskaplig webundersökning det hoppar vi bara över och kör på att det här är folkets åsikt.
    97% och det tror ni på. Man får inte såna resultat i riktiga opinionsundersökningar lika löjligt som när Karl W påstår att 99% stödjer regeringen i Kina.

    • @Jonas 20 januari, 2023 At 17:17
     ”Anders Vivianne påstår att Göteborgs universitet är korrupt, skriver du under på detta?”

     Kan du ange TEXTEN där Vivianne hävdar att GBGs universitet är KORRUPT??

     ”…en ovetenskaplig webundersökning det hoppar vi bara över och kör på att det här är folkets åsikt.”

     ”Per post och online” inte kvalificerar sig som webbundersökning.

     ”Premiärminister Viktor Orbáns ungerska regering låter upprepade gånger genomföra ”nationella samråd” där röster kan göras per post eller online. Undersökningarna har dock inga juridiskt bindande konsekvenser.

     • Varsågod ”visa en lista över vilka som finansierade det, vilket säger en del om hur de arbetar.” Hon insinuerar att deras arbete styrs av de som finansierar projektet och inte oberoende forskare. Varför ta upp det om hon inte anser att dom anpassar sig till vad de som finansierar vill ha för resultat.

      Att det även kan skickas in post för det så kallade nationella samrådet gör ju absolut ingenting för att höja trovärdigheten.
      97% sluta nu.

     • OBS att dessa INTE är siffror som sannolikt är representativt för opinionen i Ungern.

    • Notera att jag skrev ”1,4 miljoner medborgare deltog i omröstningen.” Det är alltså ingen befolkningsrepresentativ undersökning, men nästan 20 % av de röstberättigade deltog. Tre procent, dvs. 42 000 människor accepterade sanktioner.”

     • Men Anders din rubrik är ”97 procent av ungrarna är emot sanktioner mot Ryssland?” Men du vet inte hur den gick till eller vilka som svarade. ”Sannolikt boende i Ungern” sannolikt så du alltså inte ens om dom som svarade befann sig i Ungern och den här undersökningen tänkte du den måste jag skriva om.

     • Notera frågetecknet? Kunde förstås ha skrivit ”Är verkligen 97 procent…..” Uppgifterna indikerar att en stor andel i Ungern är emot sanktioner mot Ryssland. Det förstår du säker, liksom andra läsare.

    • @Jonas 20 januari, 2023 At 17:17
     Mycket värre än korrupt. Glöm inte att akademiska institutioner var en av Nazityskland främsta baser för att driva propagandan. Vad man gör är att man tillsätter personer med ”rätt” åsikter som ”forskare”. Dom är inte neutrala. Utrikespolitiska institutet UI är en av främsta exemplen på falsk icke neutral ”expertis”. UI är närmast fyllt av ”experter” som egentligen bara är experter på den världsbild USA vill sprida. Deras ”expertis” är helt baserade på USAs propagandan. Andra propaganda baser är till exempel Frivärld. Regelmässigt ikläder sig dessa propagandister fina falska titlar som ”forskare” eller ”expert”, eller någon förtroendeingivande akademisk titel.

     • Snälla nån är det så du tror att det går till. Karl du tror alltså att Göteborgs universitet driver ett projekt där forskarna är utvalda för att ge det resultatet USA vill. Snälla du det är inte så det fungerar.
      Dessa konspirationer ni kör med blir ju bara löjliga, inga bevis men jämförelser med Nazi Tyskland för dom använde akademiker för att driva propaganda. Herregud vilken jävla jämförelse.

     • @Jonas 21 januari, 2023 At 17:03
      Jag har haft mycket långa utbyten med forskare och professorer på GU. Jag har en ganska hygglig förståelse för vad som pågår. Om anslag, pengar, kommer från USA eller USA vänliga kretsar, då ställs även krav på vem som får pengarna och vilka åsikter dom hyser. Det påverkar, och det gäller inte bara GU.

    • @Jonas 20 januari, 2023 At 17:17
     ”att 99% stödjer regeringen i Kina.” Det är faktiskt inte helt samt. Det pendlar istället mellan omkring 85% och 98%. Här är det mycket viktigt att förstå hur Kina fungerar. I en ”demokrati” som Sverige bestämmer regeringen autokratiskt i enlighet med Partiernas ideologi. Sedan stöder eller inte stöder befolkningen det. Det är alltså ett toppstyrt system efter modell av sovjets gamla kommunistregim. Partierna har alltså en liten men viss rörelsefrihet inom sin ideologiska bas som drivs av partistyrelsen.

     I Kina gäller det omvända. I Kina tar regeringen på alla nivåer, för det är inte enhetligt nationellt, vad folkviljan vill. Sedan försöker man anpassa sig till det. Förkastar folket vad regeringen gör, eller hur den arbetar, ändrar regeringen sitt arbete till vad folkviljan vill se. Det betyder ett otroligt stabilt och dynamiskt system som anpassar sig till folkviljan kontinuerligt som den förändras, och den förändras tydligt just nu.

     Det betyder alltså att går folkets stöd ner förändrar regeringen sig så att det går upp igen. Man söker alltid kvalificerad majoritet, alltså över 66% stöd.

     • Karl du måste förstå att vi andra har träffat människor ifrån Kina, under mina studier träffade jag mängder av folk ifrån Kina.
      Och då jag är väldigt politiskt intresserad pratade jag mycket med dom om Kina och ingen jag upprepar ingen hade en så rosig bild som du bygger. Till och med personer som stödde systemet erkände att det fanns stora brister.
      Du har tagit allt vad den Kinesiska regimen säger och tar det som allt som sanning och att det verkligen genomförs.

      Att det skulle pendla mellan 85% och 98% är absurt. Dessa siffror är omöjliga, det måste du väl förstå. Ta Island som exempel ett litet välmående land med en homogen befolkning det finns inte en möjlighet att en regering där skulle få 98% stöd.
      Du påstår att Kina ett land med en befolkning på över en miljard med flera olika folkgrupper skulle ha det stödet. Bara där inser man att det inte stämmer.
      Lägg sen till en bostadsmarknad som är i enorma problem, företag som går i konkurs, folk som vägrar betala av sina lägenheter.
      Ett stort problem med korruption.
      En Covid policy som uppenbarligen inte var så populär. Och den regeringen skulle ha 98% stöd snälla du sluta nu.
      Det är ju till och med demonstrationer emot regeringen något man inte brukade se. Men du har väl åsikten att all opposition är Cia vilket gör det hela ännu mer tragiskt.

     • @Jonas 21 januari, 2023 At 11:24
      Jag försöker inte ge en rosig bild av Kina, jag försöker förklara hur Kina fungerar. Vad hjälper det att ad hoc träffa folk från Kina, när du inte har tillräckligt med bakgrund och erfarenhet att tolka och förstå vad dom talar om. Kom tillbaka när du har bott i Kina i minst tio år, och har endast umgåtts med lokalbefolkning. Inte i en ”utlandsslum”, som vi kallar det, där tillfälliga besökare bara umgås med västerlänningar, och aldrig lär sig något om Kina. Då kanske du har byggt en Kina kompetens.

      Visst, helt sant finns det brister, och det är därför Kina konstant utvecklas och förändras. Jämför med bristerna 1949, 98% analfabetism och fattigdom, medelåldern 30 år. Den utvecklingen är inte avslutad. Den pågår fortfarande idag. Kina har fördelen att kunna utvecklas och bli bättre, men inte länder som Sverige. Jag litar inte alls på vad någon säger. Jag bor ju i, och deltager, i samhället dagligen, jag kan bygga mina egna intryck och erfarenheter. Det kan inte du eller någon annan göra från andra sidan jorden. Det var 15 år sedan jag träffade en västerlänning.

      Siffrorna stämmer. Läs detta från amerikanska Harvard:
      —”Kinesiska medborgare rankade sin regerings svar på 86 av 100.”
      https://www.foxnews.com/media/cnbc-china-government-approval-rating-coronavirus-response
      Avfärdar du även dom som okunniga idioter.

      När det gäller bostadsmarknaden är den utmärkt för de som genuint vill ha en bostad att bo i. Det finns gott om bostäder att välja på till bra priser. Problemet gäller de byggherrar som som använt bostadsmarknaden som ett roulettspel att spekulera. Samma spel gäller en del köpare. Jag läste nyligen om en person i Guangzhou, han äger 15 bostäder värda 40 miljoner. Nu kan han inte betala räntorna, och det finns inga köpare eller hyresgäster. Han och hans gelikar får gärna gå i konkurs. Det rensar.

      Korruptionen är inte borta, men det är inte längre ett stort problem. Det är värre i Sverige.

      Det har inte varit några demonstrationer mot regeringen, utom i propaganda och ryktena från USAs arméer av internet troll och bots, frånsett någon gapig idiot. Att folk samlas och diskuterar politik är det normala. Det är så folkstyret fungera i Kina.

      Med personlig respekt, men man blir ofta rejält förbannad på besserwisser som dig som sitter på andra sidan jorden och ”vet och kan allt” för dom har pratat med ”folk” och läst propagandan och ryktena. Skulle du lära dig flyga flygplan och köra bil med samma metoder?

      Wang Xiangwei, 26 år som reporter på SCMP i fastlandskina. ”am leaving the South China Morning Post, a newspaper I have worked at and loved for more than 26 years.”
      —Jag rapporterar från Kina från en insiders perspektiv. Förståelse och genuin rapportering från Kina kommer från det faktum att jag är en del av landet, en del av samhället, och en del av händelserna. (Källa SCMP)

      Det är även så jag gör. Hur är det med signaturen Jonas. Dessutom har jag bott i Sverige och flera andra länder. Jag har något att jämföra med. Hur är det med Jonas.

      Nu tycker jag signaturen Jonas skall förklara varifrån hans förståelse för Kina kommer ifrån och hur han är en del av landet Kina, en del av samhället, och en del av händelserna i Kina. Som ett kinesiskt talesätt går: ”Bättre hålla truten stängd och framstå som en IDIOT, än att öppna den, och undanröja ALLA tvivel”

     • Jag kan inte svara på Karl Ws inlägg ifrån 22 januari, 2023 At 08:23 så det kommer här istället.

      Till och börja med läste du artikeln du länkade. Den förklarar att Cnbc som publicerade rapporten får enorm kritik för att dom publicerade den. Ett par citat från din artikel bara ”Oppressed subjects of a brutal authoritarian regime with gulags of death praise their government with high marks out of love and admiration and a desire to see their families not murdered.”

      ”NBC bought it. Hook, line and sinker. Well done China. Well done,” former White House press secretary Ari Fleischer tweeted at the time. Conservative commentator Dan Bongino similarly said: ”NBC goes all-in on communist propaganda”

      Det stämmer att säkert att bostadsmarknaden för folk som söker bostad att fungerar. Saken är ju att mängder av Kineser har investerat i flera lägenheten då det har varit brist på investeringsmöjligheter. Hur många ghost cities finns det nu? Och det här tycker du är en bra fungerande marknad.

      ”Korruptionen är inte borta, men det är inte längre ett stort problem. Det är värre i Sverige” När du skriver sånt här, tror du på allvar att nån tror på dig? Visst finns säkert folk på den här bloggen men folk som inte tror på gigantiska världsomspännande konspirationer skrattar åt en sån kommentar.

      ”Det har inte varit några demonstrationer mot regeringen, utom i propaganda och ryktena från USAs arméer av internet troll och bots” som jag skrev tidigare all kritik emot systemet är enligt dig Cia. Vill du ha länkar till demonstrationerna? Eller har Cia byggt upp en kopia och hyrt in massor av Kineser som bor i USA. Du tror säkert på det sistnämnda.

      ”men man blir ofta rejält förbannad på besserwisser som dig som sitter på andra sidan jorden och ”vet och kan allt” för dom har pratat med ”folk”” jobbigt det måste vara för dig att inte alla sväljer det du skriver. Mycket enklare i Kina eller hur.

      Nu avslutar jag med att klippa ihop två citat ifrån dig. Ta det som du vill.

      ”Korruptionen är inte borta, men det är inte längre ett stort problem. Det är värre i Sverige.”

      ”Som ett kinesiskt talesätt går: ”Bättre hålla truten stängd och framstå som en IDIOT, än att öppna den, och undanröja ALLA tvivel”

     • Jonas 22 januari, 2023 At 15:36
      Jag borde väl ha begript att jag skulle vara tydligare.

      Här är länkar till forskingsrapporterna. Kina är det enda verkligt stabila landet i världen nu med upp till 98% stöd och bifall för regeringens sätt att leda landet, inklusive under pandemin. Forskning av Harvard Universitetet och universiteten i York, British Columbia, och Fuzhou. Samtidigt försöker media sprida en falsk nidbild av Kina att det förekommer protester och krav på XiJinping avgång. Det är lögn. Folk i Kina är mycket nöjda.

      —Long-term survey reveals Chinese government satisfaction Taking China’s pulse 
      https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/07/long-term-survey-reveals-chinese-government-satisfaction/
      —Long-term survey reveals Chinese government satisfaction Taking China’s pulse 
      https://news.harvard.edu/gazette/story/2020/07/long-term-survey-reveals-chinese-government-satisfaction/
      —Long-term survey reveals Chinese government satisfaction
      https://phys.org/news/2020-07-long-term-survey-reveals-chinese-satisfaction.html
      —Harvard survey finds Chinese satisfaction with govt rises
      https://govt.chinadaily.com.cn/s/202007/21/WS5f167f4a498ed1e2f3407cd5/harvard-survey-finds-chinese-satisfaction-with-govt-rises.html
      —Harvard survey finds Chinese satisfaction with govt rises
      http://www.china.org.cn/china/2020-07/17/content_76281590.htm
      —Chinese Citizen Satisfaction with Government Performance during COVID-19
      https://www.researchgate.net/publication/350140842_Chinese_Citizen_Satisfaction_with_Government_Performance_during_COVID-19
      —Chinese citizens are highly satisfied with govt performance in pandemic, study shows
      https://theprint.in/features/chinese-citizens-are-highly-satisfied-with-govt-performance-in-pandemic-study-shows/436722/
      —COVID-19 boosts Chinese citizens’ trust in their government: survey
      http://www.china.org.cn/world/2021-05/14/content_77498248.htm
      —Confidence in government is rising in China, surveys show
      https://www.axios.com/china-government-confidence-surveys-faf08234-0024-447c-9ee7-edf102346a7b.html

     • @Jonas 22 januari, 2023 At 15:36
      Mängder av Kineser har inte ”investerat” i flera lägenheten, dom har spekulerat för snabba pengar. Det är nämligen inte lagligt att äga mer än en bostad per familj, om inte goda skäl finns. Man har stoppat företag att köpa upp tusentals lägenheter, och sedan driva upp hyrorna, som i Sverige eller USA.

      Det har inte alls varit brist på investeringsmöjligheter. Tvärt om, men detta är spekulation för snabba pengar, inte investering.

      Det finns inga ”ghost cities”, utom i USA och väst propagandan, men Kina bygger i förväg planerat, inte i efterhand som i Sverige mot en katastrofal brist. När man vill utveckla ett industriområde måste det ju finnas bostäder för de som vill flytta dit, annars flyttar dom inte. Efter att området är färdigbyggt tar det 10 till 15 år innan det är fullt bebott. Slask och propaganda journalister från väst åker dit när det är nybyggt och folk inte har hunnit flyttat in än, och sprider falska rykten. I Kina planerar man.

      Som skrattar åt en sån kommentar. Säkert, och dom får nu äta kall hundmat, kall gröt, kalla bönor, duscha kallt, välja mellan mat och värme, eller betala 80 kronor för en dusch. Det är gratis att skratta.

      Det är inte ”kritik” det kallas propaganda, och USAs arméer av internet troll och bots sprider rykten.

      Sant, dessa besserwissers är jobbiga.

    • Hej Jonas,
     Jag tror man får göra en reservation för unga människor.
     Vad jag kommit underfund med att där handlar mycket om ”trots”.
     När man är riktigt ung kommer ”trotsåldern”.
     Vad det än är vill man säga emot.
     Jag tror att unga oppositionerar sig i alla länder med undantag där det inte är tillåtet som exempelvis Nord Korea.
     Kommunism har ett särskilt förhållningssätt till yttrandefrihet.
     Proletariatets diktatur är ingen demokrati.
     Proletariatets diktatur är en hårdför diktatur för en, ofta akademisk, elit som påstår sig stå för ett bättre samhälle.
     Hur bra det sedan blir kan både diskuteras och ifrågasättas.
     Jag tror för min del det blir problem.
     En människa i tvångströja förmår mindre.
     En fri människa kan uppnå mera.
     Människor i tvångströjor är dock mer tåliga.

     Egentligen klarar ett kommunistland en Covid-lockdown som ingenting.
     Medans dito blir katastrof i den ”fria” Västvärlden.
     Dock har ”friheten” väldigt sprängkraft och spridningsförmåga vilket gjorde att Kinas regering tvingades ge upp den senaste lockdownen.
     Ovan gör att länder som väljer kommunism som ledstjärna måste isolera sig mot den ”fria” världens påtryckningar som faktiskt är enorma.
     Men både Ryssland, Kina och Nordkorea är i sig starka länder och kulturer som orkar stå emot.
     Kolla Youtube så får du se hur många anti-filmer om de här tre länderna som sprids där.
     Det mesta av medier och s.k. ”medieplattformar” ägs av Västvärldens länder och multinationella bolag som också i mångt och mycket bestämmer innehållet där.
     Tycker du man kan kalla det för yttrandefrihet?
     Vad egentligen är demokrati?
     Finns någon sådan i den här världen?

     • Så vad du säger är att kommunism fungerar så länge folket är isolerade och inte känner till frihet för att som du skriver frihet har ”väldigt sprängkraft och spridningsförmåga” vilken härlig människosyn du har. 

      ”Men både Ryssland, Kina och Nordkorea är i sig starka länder och kulturer som orkar stå emot.”  Stå emot frihet alltså. Inser du vad det är du säger här? Folket i dessa länder ska alltså enligt dig hållas isolerade så att dom inte får några fantasier om frihet.

      Att det finns filmer på Youtube som påvisar vad som pågår i exempelvis Nordkorea ser inte jag som något negativt. Om det inte passar gör din egen film och lägg ut den. Detta har ingenting med yttrandefrihet att göra, det verkar som om många här har totalt missuppfattat vad yttrandefrihet är. Det betyder att staten inte kan förbjuda dig att uttrycka dina åsikter. Inte att youtube ska ta bort vad du kallar anti-filmer om länder du tycker om.
      Youtube är ett privat företag dom väljer själva vad som tillåts på deras plattform.

   • @Vivianne Månsson 20 januari, 2023 At 15:52
    Det är ett sätt som klassik propaganda fungerar. Den som nazisterna fulländade under Tredje Riket. ”Mätmetoder” skapas så att dom alltid skall visa vad makteliten vill framföra. IPCC är en av de mest typiska. ”Mätmetoder” är designade så dom skall visa vad WEF och den djupa staten vill att folk skall anse. Freedom House är bara en av USAs många propaganda baser. Den enda ”demokrati” som accepteras är dn som kan styras till av makten förutbestämda resultat.

 1. Sant Rolf👍Ungern är ett bra exempel på demokratiskt agerande ngt Sverige borde lära sig av istället för att ständigt och jämt fördöma andra länder, då som korrupta diktatoriska.
  I detta så kallade svenska välfärds-och rättvisesamhället har folket ”en talan” men den lyssnar inte våra parlamentariska partier till, vi har nämligen skendemokrati. Tänker på hur ofta Sverige skriker om barnarbeten i världen och hänvisar till barnkonventionen etc. Nu när Ukraina använder tonåringar som soldater blir det inga stora rubriker eller när NATO utför fruktansvärda brott mot barn och deras familjer, folk i världen.
  ”Zelensky sends children as soldiers to the front lines. And Europe and the United States support this”.
  Douglas McGregor

 2. Ungern: Kiev måste ”stoppa grymheterna mot ungrare omedelbart”
  Tyska medier ignorerar konsekvent det faktum att Polen, Rumänien och Ungern upprepade gånger har protesterat mot trakasserierna av sina nationella minoriteter i Ukraina, som också är offer för Kievregimens nationalfascistiska politik.

  År 2021 infördes en raslag i Ukraina som delar in ukrainska medborgare i tre kategorier med olika rättigheter beroende på deras etnicitet. Dessutom har Ukraina antagit en språklag som kriminaliserar användningen av etniska minoritetsspråk.

  De tyska ”kvalitetsmedierna” ignorerar dessa rasistiska lagar i Ukraina, även om UNHCR publicerar två rapporter om året om människorättssituationen i Ukraina, där Ukraina har varit i rampljuset sedan 2014, då det var i västerländska mediers ögon och politiker efter att Maidan har blivit demokratiska, har fått skarp kritik. UNHCR kritiserar situationen i Ukraina av många anledningar (olösta politiska mord, raslag, språklag, etc.). Det faktum att Maidan-periodens brott (skott dödade i Maidan- och Odessa-tragedin) inte har lösts till denna dag kritiseras också varje gång.

  I Donbass ledde denna rasistiska och nationalfascistiska ideologi från Maidan-regeringen till kriget 2014, när Kiev skickade stridsvagnar till Donbass istället för en förhandlingsdelegation. Detta är en av anledningarna till att Ryssland i februari 2022, efter åtta år av misslyckade förhandlingar, inte såg någon annan utväg än att ingripa militärt för att skydda etniska ryssar.

  Men ukrainsk rasism drabbar inte bara etniska ryssar, utan även andra minoriteter. I början av januari rapporterade jag att Rumänien protesterade i Kiev om situationen för etniska rumäner i Ukraina, för enligt den ukrainska språklagen måste myndigheter, vetenskap och utbildning, hälsosektorn, tjänster, reklam, tryckta medier och webbplatser i Ukraina vara helt på ukrainska konverteras. Alla kulturevenemang får endast hållas på ukrainska. En kvot på 75 procent av deras program på ukrainska har införts för TV-stationer. Utländska filmer och serier får också bara visas på ukrainska.

  Sådana lagar är oförenliga med det skydd av minoriteter som påstås garanteras i EU, vilket genomförs på ett exemplariskt sätt i till exempel Belgien.

  Från de baltiska staterna, där även etniska ryssar är missgynnade och inte ens är fullvärdiga medborgare, är det välkänt att EU inte är så noga med skyddet av minoriteter när det gäller ryssarna. Och särskilda regleringar verkar gälla även för Ukraina, eftersom Bryssel inte protesterar mot öppet rasistisk diskriminering av nationella minoriteter i Ukraina, inte ens när det drabbar ungrare, rumäner eller polacker.

  Nu har Ungern återigen protesterat i Kiev och till och med öppet hotat Ukraina med att man kan glömma EU-medlemskapet om man inte ändrar sin politik gentemot den ungerska nationella minoriteten. Detta rapporterades av den ryska nyhetsbyrån TASS och jag översatte TASS-rapporten.

  Start av översättning:
  Ungern kräver att Ukraina stoppar grymheter mot etniska ungrare i Transcarpathia

  Statssekreterare för bilaterala förbindelser vid Ungerns utrikesdepartement, Tamas Menzer, varnade: ”Om Ukraina vill bli medlem i EU är de fortsatta och systematiska trakasserierna och fråntagandet av det nationella samfundet oacceptabelt.”

  Den ungerska regeringen har uppmanat den ukrainska regeringen att omedelbart stoppa grymheter mot etniska ungrare i Transcarpathia.

  Statssekreterare för bilaterala förbindelser vid Ungerns utrikesministerium, Tamas Menzer, sade på torsdagen att ett sådant tillvägagångssätt var oacceptabelt.

  ”Vi fördömer det som händer”, sa Menzer. ”Vi uppmanar de ansvariga där att omedelbart stoppa grymheterna mot ungrarna”, skrev statssekreteraren på sin Facebooksida.

  ”Vi uppmanar den ukrainska regeringen att omedelbart göra allt för att vända de anti-ungerska besluten och återställa status quo”, fortsatte Menzer. ”Vi förväntar oss att den ukrainska ledningen gör allt för att upprätthålla stabiliteten i Transcarpathia trots kriget.” Statssekreteraren sa också att den ungerska regeringen inte helt förstår ”som Ukrainas anti-ungerska lösningar” i konflikten ”kan hjälpa” med Ryssland.

  Menzer påpekade att trakasserier av etniska ungrare hittills bara har skett i Transcarpathia. Enligt honom hoppas den ungerska regeringen att den ”inte kommer att möta liknande anti-ungerska handlingar någon annanstans.”

  Han varnade: ”Om Ukraina vill bli medlem i EU är de fortsatta och systematiska trakasserierna och fråntagandet av det nationella samfundet oacceptabelt.”

  Enligt medierapporter har ungerska flaggor och skrifter på det ungerska språket tagits bort i den transkarpatiska staden Mukachevo, som är hem för ett stort antal etniska ungrare. Dessutom sades anställningsavtalet för Istvan Shink, rektor för den ungerska skolan i Mukachevo, upp. Lokala myndigheter hade tidigare demonterat en skulptur av Turul där, en mytologisk fågel som anses vara en av symbolerna för den ungerska nationen.
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/ungarn-kiew-muss-die-graeueltaten-gegen-die-ungarn-sofort-zu-beenden/

 3. Den här dokumentären skildrar hur ungrare som levt i fred med andra etniska grupper i Transcarpathia, hur de efter USA:s kupp år 2014 började bli trakasserade och förföljda av högerextremister i Ukraina, såsom Svoboda, Right sector och Azov.
  Dessa extremister som fick fritt handlingsutrymme av USA, då man ansåg dem nyttiga för Ukraina.

  Dokumentären skildrar en del av 400 anti-ungerska aktioner under åren 2014-2018.
  Innan år 2014 levde de i fred, då var många av dessa extremister fängslade och USA släppte ut dem ur fängelset, förutom dessa nazister så släppte Ukraina in 15000 nazister från hela världen, som fick uppehållstillstånd.
  Då kunde de börja agera med sin hatpropaganda.

  I dokumentären säger man att det var Media som började med sin hatpropaganda mot det ungerska samhället, för att sprida negativa känslor mot ungrare och anklagade dem för att inte tala ukrainska.
  År 2014 satte huliganer ett historiskt ungerskt monument i brand.
  I april år 2015 i flera byar blev alla ungerska namn övermålade med svart färg på gatuskyltar.
  I augusti samma år vandaliserar man en staty av en ungersk poet.
  År 2016 300 medlemmar av högerextrema ukrainare (höger sektor och azov) skanderade i en demonstration: En kniv mot en ungersk hals.
  (under Maidan, ropade man Ryssarna under kniven)
  Ingen blev arresterad, vandalismen blev värre, stärkta av import av nationalister.

  År 2017 på ungerska nationaldagen en demonstration av extremister som ropade: Utlänningar gör det klart för er, att det är Ukraina som bestämmer här.
  De fortsatte att vandalisera ungerska monument.
  Nu skulle man bara få undervisa på ukrainska, vilket stred mot deras konstitution.
  En politiker: ukrainska nationalister kommer till oss för att tala om för oss att vi lever i Ukraina. Det vet vi redan och följer alla ukrainska lagar.
  Man börjar bomba det som representerar den ungerska minoriteten.
  Extrema organisationer och ingen blir fälld för dessa brott.
  Så alla tänker det är fritt fram att begå dessa dåd mot den ungerska minoriteten.

  Sedan i slutet på dokumentären får vi se en ukrainsk språkforskare, i sitt värsta rasistiska föredrag inför en stor aula gör hon en jämförelse mellan ungrare och hundar. Där hon säger att hundar lär sig på en månad några kommandon som sitt, ligg m.m., medan ungrare har inte på 7 år kunnat lära sig språket av Bandera.

  Allt började år 2014 då USA gjorde kuppen i Ukraina, och lät nazister och högerextremister få alltför stor makt, och ha egna dödspatruller som fritt fick härja i Ukraina.
  Nedan dokumentär visar hur ungrare blivit förföljda och deras kultur trampat på sedan år 2014.
  Man kan förstå varför Orban inte vill skicka vapen till Ukraina och inte utfärda sanktioner mot Ryssland.

  https://www.youtube.com/watch?v=9b07devNZU0

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here