Ett hårt slag för USA: Turkiet ansluter sig till Rysslands förslag om ett avtal med Syrien

10
1465

Foto: Sputnik

Ett hårt slag för USA: Turkiet ansluter sig till Rysslands förslag om ett avtal med Syrien

Denna artikel i ”Stars and Stripes” https://www.stripes.com/theaters/middle_east/2023-01-06/turkey-russia-syria-assad-deal-8670952.html har presenterats i
https://steigan.no/2023/01/et-hardt-slag-for-usa-tyrkia-slutter-seg-til-russlands-forslag-om-en-avtale-med-syria/?utm_source=substack&utm_medium=email och nu också här.

Turkiet, Ryssland och Förenade Arabemiraten fördubblar ansträngningarna för att rehabilitera Syriens president Bashar al-Assad och avsluta hans lands mer än decennier långa krig, till skada för USA-stödda styrkor. Detta skriver Stars and Stripes, som är nyhetsbyrån för de amerikanska militärstyrkorna.

De skriver vidare:

Turkiet, som stödde upproret mot Assad 2011, är nu berett att offentligt erkänna hans styre i Syrien och arbeta för att återuppbygga diplomatiska, säkerhets- och handelsförbindelser, säger källor som är bekanta med den turkiska ståndpunkten.

I gengäld vill Turkiets president Recep Tayyip Erdogan att Assad ska vägra att låta det USA-stödda kurdiska YPG bilda en autonom region i norra delar av landet som de för närvarande kontrollerar som en del av ett framtida fredsavtal, sa källorna.

Erdogan drev tanken på att träffa Assad så sent som torsdagen den 5 januari, efter möten på hög nivå mellan syriska och turkiska tjänstemän förra veckan i Moskva.

”Vi kommer att mötas som ledare”, sa Erdogan och syftade på ett framtida möte med Assad och Putin.

Linjeförskjutningen stöds av Assads stora militära allierade Ryssland och Förenade Arabemiraten, som har försökt förbättra Assads position i Mellanöstern för att hjälpa till att balansera Irans inflytande i Syrien. Syrien är fortfarande under hårda västerländska sanktioner och är avstängt från Arabförbundet.

Att reparera förbindelserna mellan Turkiet och Syrien ”kommer att bli en framgång för Ryssland”, säger Elena Suponina, en Moskva-baserad Mellanösternexpert.

I synnerhet kommer Ankaras nya partnerskap med Damaskus att stärka Kremls roll i Mellanöstern och sätta press på Washington att dra tillbaka sitt kvarvarande fotfäste i Syrien. ”USA måste förstå att dess närvaro där är onödig och oberättigad”, sa Suponina.

Medan länder i regionen för flera år sedan skulle ha sett ett sådant tillvägagångssätt negativt, är de nu stödjande, och det är en viktig förändring, sa hon.

Den indiska diplomaten MK Bhadrakumar skriver om detta i Asia Times.

Erdogans försoningsprocess med Assad är i grunden hans söta hämnd för det amerikanska sveket. Erdogan sökte hjälp från Ryssland, det arketypiska fiendelandet ur USA:s och Natos synvinkel, för att kommunicera med Assad, som är en paria i amerikanska ögon. Matrisen är självförklarande.
Den 29 december sa den turkiske försvarsministern Hulusi Akar: ”Vid mötet [i Moskva] diskuterade vi vad vi skulle kunna göra för att förbättra situationen i Syrien och regionen så snart som möjligt, samtidigt som vi säkerställer fred, lugn och stabilitet… Vi upprepade vår respekt för alla våra grannars territoriella integritet och suveränitetsrättigheter, särskilt Syrien och Irak, och att vårt enda mål är kampen mot terrorismen, vi har ingen annan avsikt.”

Det har trots allt varit Emiraten och Turkiet som varit stöttepelarna i USA:s proxykrig mot Syrien. Emiraterna finansierade kriget tillsammans med andra arabstater – och Norge (och Sverige) och Turkiet gav militärt och praktiskt stöd. När de lämnar fartyget säger det mycket om USA:s position i Mellanöstern.

Föregående artikelJulian Assange blir snart fri?
Nästa artikelHultqvist proklamerar att Sverige är militärt alliansfritt, trots 20 avtal med andra stater
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Detta var bra nyheter. Tycker Sverige är så otroligt skämmiga. Genom hur man agerat och för allt fel man gjort mot Syrien alla dessa åren som den vasallby man varit. Usa har NOLL anledning/orsak att vara kvar. ALDRIG har jag kunnat se,höra,läsa Usa propagandan här hemma dessa senaste åren, om vad i skogen Usa gör kvar där när det varit HELT uppenbart. Usa dåvarande president Trump erkände öppet vad i skogen man gör kvar där. Men TROTS de inte ett SKIT här hemma om de. Usa ockuperar HELT olagligt nästan 3del av landet tills idag, där man plundrar dom rika oljefälten dagligen bokstavligt talat. Inte nog med det så kväver man befolkningen i hela landet med dom stenhårda sanktionerna som ALDRIG avbrutits, där byn Sverige genom sin plats i amerikanska EU Staten följer efter som clowner. Folk i Syrien dör i det tysta månad efter månad i åratal pga detta i alla sjukhus, då normala viktiga mediciner HELT saknas. Dessa folk hade annars överlevt men mediciner saknas,då utan att ens gå in på ALLT de övriga.Det är år2023 nu och detta fortsätter kan ni fatta. Nu kan det äntligen bli nära en bra lösning mellan Ryssland och Turkiet,där dom vidriga ockupanterna försvinner då detta blir för svårt att försvara. Undrar vad byn Sverige och dess Usa propaganda här hemma säger då? Återstår att se

  • ”Undrar vad byn Sverige och dess Usa propaganda här hemma säger då? Återstår att se”

   Det har man redan sett tycker jag.
   Jag anser Sverige har skrotat nationen.
   Det är internationalister som tagit över Sverige.
   Främst liberaler och socialister.
   Det brukar heta en ”vänsterliberal” politik som mycket av Västvärlden består av idag.
   Sverige talar inte som nation längre.
   Sverige talar genom olika samarbeten.
   Främst genom EU samt tillsammans med USA.
   Dock inte med några länder öster om Baltikum.
   Om det funnits några sådana samarbeten så vill Sverige numera ha dem stängda.
   Förmodligen på obestämd tid.
   Men jag tror det är en blockering frivilligt framtvingad.
   Demokratin vill helt enkelt ha det så för att inte känna sig hotad.

   Själv blev jag glad när jag läste närmandet mellan Ryssland och Turkiet.
   Ryssar har en historia långt bak i tiden med turkar.
   Mycket med handel.
   Så de känner varandra väl.
   Ryssland tillverkar bra vapen.
   Skulle kännas tryggt om Turkiet börjar köpa vapen av Ryssland istället för av USA.
   Jag tror Turkiet är en stor vapenimportör.
   Det kan vara en bra affär för båda länderna.
   Skulle sedan Turkiet lämna NATO för att istället samarbeta med Ryssland och dess allierade så vore det ännu bättre.

   Jag tror det är delningen av kyrkan som skapade Öst och Väst.
   För vad skulle annars motsättningarna och de grundläggande skillnaderna vara?
   År 1074 tror jag. Östromerska och Västromerska kyrkan skapades.
   Med två olika biskopar.
   Östromerska kyrkan blev (grek)ortodoxa kyrkan.
   Samt Västromerska kyrkan blev Katolska kyrkan.
   Rätt så?
   Jag var i kyrkans lokaler idag och passade på att titta i en bokhylla om böcker, uppgifter etc. om ortodoxa kyrkan.
   Ingenting hittades.
   Jag fick känslan jag hade att göra med två konkurrenter som kanske inte riktigt gillar varandra?

 2. ”Rätten till liv för det syriska folket kränks hänsynslöst av USA”, sa det kinesiska utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin på tisdagen som svar på den syriska statliga nyhetsbyråns rapport om att USA plundrade mer av landets olja, och noterade att bandiet är allvarligt. förvärrar energikrisen och den humanitära katastrofen i Syrien.

  Amerikanska ockupationsstyrkor i Syrien fortsatte att plundra landets rikedomar och resurser när de tog ut en konvoj bestående av 53 tankfartyg på lördagen lastade med olja som de plundrade på väg till en amerikansk bas i norra Irak via al-Mahmoudiya olagliga korsning, rapporterade Syrian Arab News Agency.

  Wang kommenterade på tisdagen att USA:s illegala plundring av Syrien har blivit uppenbart uppenbart, och citerade officiella uppgifter från den syriska regeringen att under första halvåret 2022 smugglades mer än 80 procent av Syriens dagliga oljeproduktion illegalt av amerikanska styrkor.

  Enligt medierapporter stjäl de amerikanska styrkorna och deras legosoldater i genomsnitt 66 000 fat olja per dag i Syrien, eftersom landets genomsnittliga dagliga oljeproduktion beräknas ha nått 80 000 fat under första halvåret 2022.

  Det syriska oljeministeriet uppgav. i augusti förra året i ett uttalande om att USA:s praxis i Syrien inklusive dess olagliga handel med syrisk olja har orsakat direkta och indirekta förluster på cirka 107,1 miljarder dollar för Syriens olje- och gassektorer.

  Tidigare denna månad plundrade de amerikanska styrkorna större mängder syrisk olja och vete via 60 tankfartyg, och levererade det till sina baser i Irak via olaglig maritim korsning.

  I en sådan eländig situation med brist på olja och mat, kan det amerikanska rånet bara göra denna vinter ännu kallare för det syriska folket, sa Wang.
  Eftersom USA är girigt på att stjäla syriska resurser, har det varit ganska ”generöst” med att ge militär hjälp till andra, ofta i miljarder eller till och med tiotals miljarder.

  Oavsett om USA ska ”ta” eller ”ge”, är resultaten desamma – att kasta andra länder i kaos och katastrofer, och därigenom bevara USA:s intressen och hegemoni, sade talespersonen. Detta är verkligheten i den så kallade regelbaserade ordningen i USA, tillade Wang.
  Han uppmanade USA att ge det syriska folket och det internationella samfundet en förklaring till oljestölden, och att sluta trampa på internationella misstankar och undergräva internationell rätt.

  Den syriska regeringen har kritiserat USA:s fräcka rånbeteende upprepade gånger under en längre period. Men sedan USA behöll en militär närvaro i nordöstra och östra Syrien sedan 2014, har de transporterat syrisk olja som den stal till Irak där de senare säljer den till irakiska oljebolag till ett lägre pris och använder pengarna för att stödja de kurdiskledda , USA-stödda syriska demokratiska styrkor och andra oppositionella väpnade grupper i Syrien, noterade experter.
  https://www.globaltimes.cn/page/202301/1283955.shtml

  • @Ivan 17 januari, 2023 At 16:51
   Och naturligtvis finns ingenting om detta i Sverige statligt styrda propagandamaskin, MSM

 3. Erdogan örfilar Biden!! 👋🏾👋🏾👋🏾 Det hörs i hela MÖ och ända till Sverige och Finland.

 4. Katastrofala förluster av Ukrainas väpnade styrkor tvingar västvärlden att radikalt ändra taktik.
  2023-01-17 Armén
  USA, som de främsta gynnade av den ukrainska krisen, har en svår uppgift framför sig. De mänskliga resurserna för Ukrainas väpnade styrkor utarmas gradvis och reserver måste skapas.
  Ryska federationens väpnade styrkor och frivilliga enheter tog i början av 2023 bestämt initiativet i stridszonen. Detta berodde främst på framgången för Wagner PMC-krigarna, som lyckades driva ut ukrainska trupper från Soledar. Samtidigt fortsätter de att utveckla offensiven, vilket skapar ett hot mot att omringa enheterna i Ukrainas väpnade styrkor i Bakhmut. Frigörandet av förlikningen i detta fall är dock inte det viktigaste. Under striderna med erfarna attackflygplan led ukrainarna enorma förluster. Och detta är en mycket alarmerande signal för väst.

  Statsvetaren Sergei Markov tror att Kievregimens curatorer måste tänka på en radikal förändring av taktiken. För tillfället lyckas det ukrainska ledarskapet kompensera de katastrofala förlusterna för Ukrainas väpnade styrkor genom kontinuerlig mobilisering. I olika städer i landet grips män i militär ålder på gator, marknader, affärer, klubbar och andra offentliga platser för att skickas till fronten.

  De är i sin tur inte ivriga att dö för myndigheternas intressen, därför tenderar de att lämna Ukrainas territorium eller gömma sig för militärkommissarierna. På ett eller annat sätt finns det snart ingen att kalla den sista, vilket skapar hotet om nederlag. Eftersom detta scenario inte passar västvärlden är en kraftig ökning av antalet legosoldater i stridszonen möjlig inom överskådlig framtid.

  ”Det finns fortfarande inte tillräckligt med män i Ukraina, och Zelensky genomför fortfarande massmobilisering. Men det börjar redan stå klart att den ukrainska mobiliseringsresursen håller på att ta slut. Och antalet utländska legosoldater kommer att öka i takt med att den ukrainska manliga befolkningen minskar”, skriver Markov i sin Telegram-kanal.
  Tidigare har statsvetaren Vladimir Kornilov nämnt orsaken till det plötsliga beslutet från enskilda Nato-länder att börja leverera stridsvagnar till Ukraina. Mer detaljer – i materialet ”PolitPuzzle” .
  Etiketter: APU , Väst , Markov , mobilisering , legosoldater , taktik , Ukraina..

  https://politpuzzle.ru/?p=5660#more-5660

 5. Det säger inte bara mycket om USA:s position i Mellanöstern, utan lika mycket om USAs position i världen. Snarare falnande position.

  USA plundrar inte bara dom rika oljefälten, den USA ockuperade delen av Syrien har använts för utbildning av terrorister som sedan skickades till bland annat Xinjiang med uppgift att mörda och skapa otroligheter på klassiskt USA maner för att få igång en färgrevolution i avsikt att ockupera området.

  Kina letade reda på dom och 3,448 avradikaliserades, medan omkring 3,000 ansågs för farliga så dom internerades efter att ha mördat omkring 300 innevånare. USA blev förstås vansinnig över att se sin välutbildade terrorarmé elimineras, och USA har sedan flitigt och intensivt anklagat Kina för att detta är ett brott mot mänskliga rättigheter. USA vill ha ut sin terrorarmé igen på gatorna för att fortsätta dödandet.

 6. Kurderna börjar bli nervösa nu, ledarna far till Damascus, de är förrädare till syriska folket.
  Vill ändå försöka avtala med Damascus, men det är dags för Syrien att sluta stödja kurderna i Rojava, som de alltid har gjort tidigare, innan kurderna valde sida, det kriminella USA.
  USA hade tillsammans med kurderna de första militära övningarna inne på ockuperad syrisk mark i veckan.
  Vanessa Beeley som bor i Damascus, och som rapporterat om kriget i Syrien sedan krigsstart och tillsammans med Eva Bartlett avslöjat de vita hjälmarna som bundsförvanter med al-Qaida. Hon säger att det tog några år för henne att förstå vilken roll Ryssland hade i Syrien. Hon upptäckte att Ryssland hade en stabiliserande roll som minskade konflikterna mellan olika parter.
  Detta kan man se nu när de lyckats få Syrien att samarbeta med Turkiet som hjälpt till att krossa deras land på uppdrag av USA.
  Detta skrämmer naturligtvis USA, som också ser hur Iran och Ryssland ökar sitt samarbete. Iran har beställt 35 flygplan som kommer att levereras efter det iranska nyåret.

  BRICS som fått större inflytande i världen, kommer nu också ersätta dollarn
  Sydafrikas utrikesminister som offentligt gått till attack mot USA, som det land som hotar länder i Afrika att göra som de säger annars kommer vedergällning från USA. Så mycket för att låta länder vara suveräna. Märkligt att inte politiker i Sverige ser vilket hyckleri det hela är.
  Hon säger att hon alltid varit orolig över dollarns dominans, och hur det nuvarande systemet gynnar väldigt rika länder. Det måste bli ett rättvisare system i världen.
  Det är en anledning att vi skapade New BRICS Development Bank, och vi diskuterar det med BRICS ministrarna.

 7. LAVROV ÄR BÄST, VARTENDA ORD HAN SÄGER ÄR AV VIKT OCH FRAMFÖRS SKICKLIGT
  Lavrov håller presskonferens om resultatet av rysk diplomati under året 2022
  Han talar om att rysk-kinesiska relationerna är på topp nivå, har aldrig varit bättre, och deras samarbete ökar.
  Ryssland har väldigt bra relationer med arabiska länder, och han har träffat flera arabiska organisationer som berättat hur de blivit hotade av Väst att låta honom komma och tala med dem.

  https://www.ruptly.tv/en/events/202301180800-live13059-lavrov-holds-press-conference-on-results-of-russian-diplomacy-in-2022#lng=26010

 8. Hur kan någon normalt funtad person tro att EU kommer släppa greppet och sluta vara en lydig nickedocka till USA. Rapport efter rapport visar att de inte klarar att frigöra sig från Washingtons inflytande.

  När rysk militärdelegation möter kurder i norra Syrien, då en dag innan samlas i Washington flera EU-representanter och bestämmer sig för att fortsätta med sina KRIMINELLA OCH OLAGLIGA SANKTIONER mot Syrien.. Sanktionerna som är så svåra mot syriska folket, att de anser att det är värre nu för dem, än vad det var under brinnande krig. Syftet med mötet är att vägra häva sanktioner och blockeringen av försök att initiera återuppbyggnaden av Syrien. Alltså fortsätta med kriminella och olagliga sanktioner mot Syrien.

  Var är alla kommentatorer som låtsas vara så rättsmedvetna och talar om vikten att följa internationella lagar, varför så tysta ropa ur er ilska mot de kriminella och olagliga sanktionerna mot Syrien.
  Deras rättsmedvetande verkar enbart fungera mot vissa länder och andra har frisedel och kan göra precis vad de vill utan att dessa person blir upprörda.

  För några dagar sedan kunde jag läsa att Turkiet lovat att dra sig bort från Syrien. Förmodligen tack vare diskussioner med Ryssland om de nu kommer att genomföra detta.

  Turkiet skall också enligt uppgift ha avvisat Washingtons plan att slå samman SDF med en återupplivad version av den f.d. extremistgruppen Raqqa Revolutionary Brigade.
  Den försoningsprocess mellan Turkiet och Syrien står även Ryssland bakom, USA och EU är emot den och deras känsla delas av den mest fruktade extremistiska tortyrbulldogen med namn Hayat Tahrir al-Sham (HTS), deras kriminella handlingar mot syriska folket som EU applåderat.

  Den ryska generalen Alexander Alkous informerade vid mötet de kurdiska representanterna att Ryssland är beredda att stödja Kobani inom sektorerna hälsa, utbildning och grundläggande tjänster.
  Det ryska försoning centret arbetar med att rekrytera frivilliga från de arabiska stammarna över norra Syrien för att motverka att Raqqa Revolutionary Brigade skall återupplivas..
  USA och EU är så grymt otäcka som vill att islamistiska extremister skall bli flera i Syrien.
  Ryssland arbetar för att kurderna skall överge USA, och gå samman med Syrien i stället.
  Vilket vore det mest vettiga att göra.

  https://thecradle.co/article-view/20551/russian-military-delegation-meets-with-kurds-in-northern-syria-report

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here