EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering

2
968
Oljefält i Syrien.

Denna artikel 30 maj på RT ”EU utlovar stöd till en anti-Damaskusregion i namn av Syriens suveränitet, men inför sanktionerar mot Assads nationella regering” har anlänt översatt av Jan-Erik Gustafsson. Sverige deltar i detta med liv och lust. Både EU och medlemslandet Sverige försöker samtidigt framstå som ”demokratiska” och motståndare mot terrorism. Hanlandet visar på motsatsen. Syrien tog steg mot demokrati genom ändrad grundlag 2012, och har sedan några år flera partier i parlamentet. al-Assad vann nyligen presidentvalet med gott valdeltagande fast flera förment ”demokratiska” stater utan några belägg skriver om valfusk. Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?

Artikeln är skriven av Kevin Karp , kommentator, manusförfattare och tidigare politisk rådgivare i Underhuset och Europaparlamentet. Som EU-rådgivare med säte i Bryssel och Strasbourg specialiserade han sig på internationell handel, europeisk populism och brexit. Hitta hans hemsida på moon-vine-media.com


EU utlovar stöd till en anti-Damaskusregion ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför sanktionerar mot Syriens suveräna regering

EU: s löfte om bistånd till en anti-Damaskus syrisk utbrytningsregion och dess förnyelse av sanktionerna mot Bashar Assad avslöjar en motsägelsefull politik som raserar det humanitära biståndet, samtidigt som de svårigheter som kräver sådant stöd förvärras.
Direkt efter att utlovat det humanitär hjälppaket på cirka 26 miljoner euro på onsdagen 26 maj till den kurdiska styrda utbrytarregionen nordöstra Syrien (NES), förnyade EU-myndigheter på torsdagen straff sanktioner mot den syriska regeringen med Bashar Assad. Samma dag vann den syriska ledaren omval till president i en jordskredsseger med 78,6% valdeltagande.

Båda EU-besluten är inte genomtänkta: rutter för leverans av bistånd till NES genom Irak och Jordanien har stängts, och det enda nuvarande tillvägagångssättet, via Turkiet, är fyllt med spänning eftersom Ankara, efter att ha invaderat NES 2019, betraktar regionens kurdiska självstyrande administration av Rojava som en terroristenhet. President Assads styrkor har under tiden återfått suveränitet över mycket av Syrien och har gjort framsteg för att konsolidera kontrollen över alla inflöden av utländskt bistånd , inklusive de som är avsedda för NES.

Det är sant att resten av EU: s tilldelning av hjälp på 130 miljoner euro för 2021 tilldelas andra delar av landet, men att öronmärka en sådan stor del av stödet till en region kritisk till regimen underminerar den syriska territoriella integriteten. Denna fragmentering, i kombination med EU-sanktionernas undertryckande av Syriens ekonomiska återhämtning, är de verkliga orsakerna till den ”kollapsande ekonomin som påverkar landet” som EU-stöd uttryckligen antas mildra.

EU: s officiella uttalande om sanktionernas förlängning har hävdat att de ” är utformade för att undvika all inverkan på humanitärt bistånd. ”I själva verket har EU: s partiska bistånds- och sanktionspolitik förvärrat den humanitära krisen i Syrien – och därmed gjort den dyrare – genom att förvärra problemen som dess politik är avsedd att ta itu med.

Bild från intervjun. Almasdarnews.

Sanktionerna förbjuder EU-import av syrisk olja, inför förbud mot att göra affärer med många syriska företag och fryser den syriska centralbankens EU-bankkonton – allt detta hämmar regeringens förmåga att generera intäkter och skaffa utrustning för att lindra de katastrofala effekterna av det utländskt finansierade kriget som inkluderar ekonomisk och social upplösning, matosäkerhet och en skadad infrastruktur. Så har också dessa allvarliga effekter av de europeiska sanktionerna hindrat europeiska hjälparbetare i Syrien från att effektivt leverera de humanitära tjänster som deras regeringar betalar för.

En källa i Europeiska kommissionen har uppgett att det stöd som är avsett för den Rojava-kontrollerade regionen, som inte har officiellt internationellt erkännande, har utlovats i enlighet med ”de humanitära principerna om mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende, såsom de förankras i EU och internationell lag.” Ändå genom att utvidga EU:s straffrättsliga sanktioner mot Assads Damaskusbaserade syriska regim har Rådet motiverat sin åtgärd på grund av det påstådda ” fortsatta förtrycket av den civila befolkningen i landet , ett uttalande som förkastar neutralitet och implicit anklagar Assad för den syriska röran.

Mycket av förtrycket i Syrien har kommit från väststödda anti-regimaktivister, bland dem i Rojava. De europeiska regeringarna har oftast döljt sitt stöd till våldsamma syriska oppositionella element under täckmantel av humanitärt bistånd. I åratal har en kabal inklusive Tyskland, Danmark och Nederländerna enligt uppgift slussat miljoner i kontanter genom Mayday Rescue Foundation, som påstås fungera som betalningsansvarig för de västutbildade syriska vita hjälmarna – en grupp som stöds av västerländska regeringar som en filantropisk organisation, men som faktiskt drev civila och medicinska infrastrukturer i syriska regioner under jihadistisk kontroll.
Redaktör Romelsjö: USA:s och allierades direkt stöd till terrorism berörs bl.a. i denna artikel: 10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.

Redaktör Romelsjö: Detta gäller även Sverige, som Patrik Paulov rapporterat. ”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd” och Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.

Rojava-administrationen har sitt eget stämplade förflutna inom områdena demokratisk öppenhet och mänskliga rättigheter, vilket ytterligare belyser en uppenbar, politiserad inkonsekvens i syriskt bistånd som EU är skyldigt till. År 2020 undertecknade Rojava ett avtal med USA-baserade Delta Crescent Energy för exploatering av NES: s oljeresurser, förlöjligat av det syriska utrikesministeriet som uppenbart partisk imperialism, i ett uttalande som kallade det ” en integrerad och förvärrad stöld [som] bara kan beskrivas som ett avtal mellan tjuvar som stjäl och tjuvar som köper, vilket utgör ett angrepp mot Syriens suveränitet . ”

Redaktör Romelsjö. Även behandlat här: USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.

2017 genomförde kurdledda miliser, kända som de syriska demokratiska styrkorna (SDF), en brutal kampanj med amerikanskt stöd för att ta kontroll över Raqqa från Islamiska statens (IS) miliser, som nästan fullständigt förstörde staden och dödade över 1600 civila . Det fanns indikatorer på att SDF-koalitionen under fientligheterna avsiktligt riktade sig mot arabiska civila i den arabiska majoriteten i Raqqa, för att döda eller utvisa arab-syriska medborgare som troligen skulle motsätta sig en kurddominerad enklav, som skulle kränka deras rättigheter. En av de mest alarmerande indikatorerna var att SDF-angriparna under striderna gjorde en överenskommelse med sina utpekade IS-fiender, som lämnade utgången öppen för Raqqa medan SDF fortsatte att mörbulta Raqqas civilbefolkning.

Samtidigt är en otrevlig rekrytering av barn ett fortsatt problem i flera kurdiska miliser som ingår i SDF.

Sådan är den typ av ”regering” som den tillkännagivna EU-stödet tydligen påstår sig vilja finansiera. Den politik som genomförs är inte en humanitär räddning. Att skicka pengar till Rojava skulle bara kanalisera EU-stöd till anti-Damaskus styrkor under det tunna skenet av mänskliga rättigheter. SDF begår brott mot de mänskliga rättigheterna för att tjäna sitt mål att fragmentera Syrien.

Genom att kraftigt begränsa Syriens internationella handelsförbindelser genom sanktioner försämrar EU den humanitära krisen som dess stöd sägs lindra. Fortsatta sanktioner hindrar Assad-regeringen från att fullt ut utnyttja de ekonomiska vinsterna från sina resurser – inklusive dess nationella oljerikedom – för att återuppbygga ett land som förstörs av inbördeskrig som i stor utsträckning finansieras och stöds av utländska makter. Löften om att hjälpa en region som kontrolleras av Rojava med sin historia av IS-samarbete och civilt mördande visar Damaskus att Bryssel varken bryr sig om ” opartiskhet ” eller ” oberoende ” i denna fråga utan istället troligen försöker förankra regionen som en partisan, en separatistisk enklav beroende av utländsk finansiering.

Relaterat.
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Mer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.

Föregående artikelVarför tar så många USA-soldater livet av sig?
Nästa artikelValet i Syrien – Nej till västlig imperialism!
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. På the Grayzone kan man följa ett styvt två timmars samtal mellan journalisterna Ben Norton, Max Blumenthal och Aaron Maté samt professor Mohammad Marandi. Det efter att de senare två nyligen varit i Syrien. https://www.youtube.com/watch?v=g9iqWnpBFZk
    Bland annat den senaste händelsen om hur israelisk militär bombat Gaza och griper en alJazeera-journalist på det ockuperade Västbanken måtte väl ändå sätta mer tydliga spår? I varje fall ser jag på min närmare omgivning hur man allt tydligare ser Israel som en ren apartheidstat. Man blir också mer och mer misstänksam mot Sveriges deltagande i alla EU:s reaktionära internationella operationer.
    Fast stödet till riksdagspartierna och EU är tyvärr dåligt kopplade till utrikespolitiska frågor.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here