EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering

18
2809
Oljefält i Syrien.

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Som onekligen är riktigt aktuell med tanke på ett och annat i dessa dagar.

Denna artikel 30 maj 2021 på RT ”EU utlovar stöd till en anti-Damaskusregion i namn av Syriens suveränitet, men inför sanktionerar mot Assads nationella regering” har anlänt översatt av Jan-Erik Gustafsson. Sverige deltar i detta med liv och lust. Både EU och medlemslandet Sverige försöker samtidigt framstå som ”demokratiska” och motståndare mot terrorism. Hanlandet visar på motsatsen. Syrien tog steg mot demokrati genom ändrad grundlag 2012, och har sedan några år flera partier i parlamentet. al-Assad vann nyligen presidentvalet med gott valdeltagande fast flera förment ”demokratiska” stater utan några belägg skriver om valfusk. Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?

Artikeln är skriven av Kevin Karp , kommentator, manusförfattare och tidigare politisk rådgivare i Underhuset och Europaparlamentet. Som EU-rådgivare med säte i Bryssel och Strasbourg specialiserade han sig på internationell handel, europeisk populism och brexit. Hitta hans hemsida på moon-vine-media.com


EU utlovar stöd till en anti-Damaskusregion ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför sanktionerar mot Syriens suveräna regering

EU: s löfte om bistånd till en anti-Damaskus syrisk utbrytningsregion och dess förnyelse av sanktionerna mot Bashar Assad avslöjar en motsägelsefull politik som raserar det humanitära biståndet, samtidigt som de svårigheter som kräver sådant stöd förvärras.
Direkt efter att utlovat det humanitär hjälppaket på cirka 26 miljoner euro på onsdagen 26 maj till den kurdiska styrda utbrytarregionen nordöstra Syrien (NES), förnyade EU-myndigheter på torsdagen straff sanktioner mot den syriska regeringen med Bashar Assad. Samma dag vann den syriska ledaren omval till president i en jordskredsseger med 78,6% valdeltagande.

Båda EU-besluten är inte genomtänkta: rutter för leverans av bistånd till NES genom Irak och Jordanien har stängts, och det enda nuvarande tillvägagångssättet, via Turkiet, är fyllt med spänning eftersom Ankara, efter att ha invaderat NES 2019, betraktar regionens kurdiska självstyrande administration av Rojava som en terroristenhet. President Assads styrkor har under tiden återfått suveränitet över mycket av Syrien och har gjort framsteg för att konsolidera kontrollen över alla inflöden av utländskt bistånd , inklusive de som är avsedda för NES.

Det är sant att resten av EU: s tilldelning av hjälp på 130 miljoner euro för 2021 tilldelas andra delar av landet, men att öronmärka en sådan stor del av stödet till en region kritisk till regimen underminerar den syriska territoriella integriteten. Denna fragmentering, i kombination med EU-sanktionernas undertryckande av Syriens ekonomiska återhämtning, är de verkliga orsakerna till den ”kollapsande ekonomin som påverkar landet” som EU-stöd uttryckligen antas mildra.

EU: s officiella uttalande om sanktionernas förlängning har hävdat att de ” är utformade för att undvika all inverkan på humanitärt bistånd. ”I själva verket har EU: s partiska bistånds- och sanktionspolitik förvärrat den humanitära krisen i Syrien – och därmed gjort den dyrare – genom att förvärra problemen som dess politik är avsedd att ta itu med.

Bild från intervjun. Almasdarnews.

Sanktionerna förbjuder EU-import av syrisk olja, inför förbud mot att göra affärer med många syriska företag och fryser den syriska centralbankens EU-bankkonton – allt detta hämmar regeringens förmåga att generera intäkter och skaffa utrustning för att lindra de katastrofala effekterna av det utländskt finansierade kriget som inkluderar ekonomisk och social upplösning, matosäkerhet och en skadad infrastruktur. Så har också dessa allvarliga effekter av de europeiska sanktionerna hindrat europeiska hjälparbetare i Syrien från att effektivt leverera de humanitära tjänster som deras regeringar betalar för.

En källa i Europeiska kommissionen har uppgett att det stöd som är avsett för den Rojava-kontrollerade regionen, som inte har officiellt internationellt erkännande, har utlovats i enlighet med ”de humanitära principerna om mänsklighet, neutralitet, opartiskhet och oberoende, såsom de förankras i EU och internationell lag.” Ändå genom att utvidga EU:s straffrättsliga sanktioner mot Assads Damaskusbaserade syriska regim har Rådet motiverat sin åtgärd på grund av det påstådda ” fortsatta förtrycket av den civila befolkningen i landet , ett uttalande som förkastar neutralitet och implicit anklagar Assad för den syriska röran.

Mycket av förtrycket i Syrien har kommit från väststödda anti-regimaktivister, bland dem i Rojava. De europeiska regeringarna har oftast döljt sitt stöd till våldsamma syriska oppositionella element under täckmantel av humanitärt bistånd. I åratal har en kabal inklusive Tyskland, Danmark och Nederländerna enligt uppgift slussat miljoner i kontanter genom Mayday Rescue Foundation, som påstås fungera som betalningsansvarig för de västutbildade syriska vita hjälmarna – en grupp som stöds av västerländska regeringar som en filantropisk organisation, men som faktiskt drev civila och medicinska infrastrukturer i syriska regioner under jihadistisk kontroll.
Redaktör Romelsjö: USA:s och allierades direkt stöd till terrorism berörs bl.a. i denna artikel: 10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.

Redaktör Romelsjö: Detta gäller även Sverige, som Patrik Paulov rapporterat. ”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd” och Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.

Rojava-administrationen har sitt eget stämplade förflutna inom områdena demokratisk öppenhet och mänskliga rättigheter, vilket ytterligare belyser en uppenbar, politiserad inkonsekvens i syriskt bistånd som EU är skyldigt till. År 2020 undertecknade Rojava ett avtal med USA-baserade Delta Crescent Energy för exploatering av NES: s oljeresurser, förlöjligat av det syriska utrikesministeriet som uppenbart partisk imperialism, i ett uttalande som kallade det ” en integrerad och förvärrad stöld [som] bara kan beskrivas som ett avtal mellan tjuvar som stjäl och tjuvar som köper, vilket utgör ett angrepp mot Syriens suveränitet . ”

Redaktör Romelsjö. Även behandlat här: USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.

2017 genomförde kurdledda miliser, kända som de syriska demokratiska styrkorna (SDF), en brutal kampanj med amerikanskt stöd för att ta kontroll över Raqqa från Islamiska statens (IS) miliser, som nästan fullständigt förstörde staden och dödade över 1600 civila . Det fanns indikatorer på att SDF-koalitionen under fientligheterna avsiktligt riktade sig mot arabiska civila i den arabiska majoriteten i Raqqa, för att döda eller utvisa arab-syriska medborgare som troligen skulle motsätta sig en kurddominerad enklav, som skulle kränka deras rättigheter. En av de mest alarmerande indikatorerna var att SDF-angriparna under striderna gjorde en överenskommelse med sina utpekade IS-fiender, som lämnade utgången öppen för Raqqa medan SDF fortsatte att mörbulta Raqqas civilbefolkning.

Samtidigt är en otrevlig rekrytering av barn ett fortsatt problem i flera kurdiska miliser som ingår i SDF.

Sådan är den typ av ”regering” som den tillkännagivna EU-stödet tydligen påstår sig vilja finansiera. Den politik som genomförs är inte en humanitär räddning. Att skicka pengar till Rojava skulle bara kanalisera EU-stöd till anti-Damaskus styrkor under det tunna skenet av mänskliga rättigheter. SDF begår brott mot de mänskliga rättigheterna för att tjäna sitt mål att fragmentera Syrien.

Genom att kraftigt begränsa Syriens internationella handelsförbindelser genom sanktioner försämrar EU den humanitära krisen som dess stöd sägs lindra. Fortsatta sanktioner hindrar Assad-regeringen från att fullt ut utnyttja de ekonomiska vinsterna från sina resurser – inklusive dess nationella oljerikedom – för att återuppbygga ett land som förstörs av inbördeskrig som i stor utsträckning finansieras och stöds av utländska makter. Löften om att hjälpa en region som kontrolleras av Rojava med sin historia av IS-samarbete och civilt mördande visar Damaskus att Bryssel varken bryr sig om ” opartiskhet ” eller ” oberoende ” i denna fråga utan istället troligen försöker förankra regionen som en partisan, en separatistisk enklav beroende av utländsk finansiering.

Relaterat.
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Vad tycker Syriens president al-Assad om kurdernas och Turkiets roll? Exklusiv intervju.
Mer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.

Föregående artikelLägesrapport DCA och NATO
Nästa artikelPolisanmälan om DCA-avtalet av människorättsorganisationen Accoun
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. På the Grayzone kan man följa ett styvt två timmars samtal mellan journalisterna Ben Norton, Max Blumenthal och Aaron Maté samt professor Mohammad Marandi. Det efter att de senare två nyligen varit i Syrien. https://www.youtube.com/watch?v=g9iqWnpBFZk
  Bland annat den senaste händelsen om hur israelisk militär bombat Gaza och griper en alJazeera-journalist på det ockuperade Västbanken måtte väl ändå sätta mer tydliga spår? I varje fall ser jag på min närmare omgivning hur man allt tydligare ser Israel som en ren apartheidstat. Man blir också mer och mer misstänksam mot Sveriges deltagande i alla EU:s reaktionära internationella operationer.
  Fast stödet till riksdagspartierna och EU är tyvärr dåligt kopplade till utrikespolitiska frågor.

 2. Veranda sten man vänder på så hittar man alltid samma sak, ”USA”, som alltid konspirerar för ett regimbyte, maktövertagande, och plundring av landets naturresurser. Jag kan inte så mycket om Syrien och Kurderna, men det är ju välkänt att USA har försökt ta kontroll av Syrien med ett av sina berömda regimbyten, men misslyckats. USA fortsätter dock oförtröttligt. Det är helt uppenbart att Sverige stöder terrorismen i Syrien, och gör allt för att dölja det med att spela med olika namn. Sverige har ju blivit berömda som en av världen centrala terrorist backare, inte bara i Syrien. Det väcker även tanken, när skall Sverige tillåta samerna att bilda ett eget självstyrande region med egen regering, och när skall Sverige återlämna de samiska landområdena. En annan tanker, när skall Sverige låta Malmö bli en självständig och självstyrande enklav i Sverige där arabiskan blir huvudstråket och ge dom kontroll, ekonomisk och militär, kontroll av Öresundsbron. Majoritetsbefolkningen i Malmö är ju numera arabisk

 3. Hur länge skall Syrien ha tålamod med SDF inkl. kurderna. Jag får intrycket att det är kurderna som står bakom USA:s närvaro i norra Syrien, och det är mycket större skillnad bland arabiska personerna i SDF.

  Både Kevork Almassian och Eva Bartlett har vittnat om hur kurder driver bort de araber från området som vill ha närmare kontakt med Syriska regeringen och även de som vill dela med sig av skörden i detta område, till de som svälter i övriga Syrien p.g.a sanktionerna.. En del har även blivit mördade.

  Skörden som sålts till Turkiet, som nu står redo att attackera dem.
  Hur kurderna i området kidnappar unga kristna pojkar för att låta dem gå i täten vid attacker som de utför.

  Nu när Turkiet står och hotar vid gränsen springer SDF åter till Assad och ber om hjälp med luftförsvar, det är andra gången de ber Syrien om hjälp mot Turkiet, sedan när USA kommer så sviker de Syrien igen, som alltid har skyddat dem även med risk för egen säkerhet mot Turkiet.

  Tre ryska stridsplan står redo, men var är de amerikanska, USA som stjäl Syriens olja, men inte hjälper SDF, när Turkiet hotar.

  Såg en video där syrier i norra Syrien, tände eld på amerikanska flaggan och skrek ”Försvinn härifrån”. Förmodligen inga kurder med bland dessa. Nedan text från videon. Kurderna bestämmer allt i området, men de är inte i majoritet, utan endast den största minoritetsgruppen av alla grupper i SDF

  //”Get out!” – Syrians blocked a US army column and burned the American flag

  Syrians in the north of Hasakah near the town of Hamo blocked an American convoy patrolling areas of oil and gas fields in the region, forcing US troops to stop moving and return to their base
  Also, local residents held an anti-American rally right in front of American armored vehicles and burned the US flag, chanting ”Get out!”.//

  • 13 december 2021 kom alltså löftet för 376 miljoner dollar fram till 2023. Sverige har hittills gett 210 miljoner dollar och det tolkas, vad jag förstår, av andra, som att K som politisk vilde kan lockas med eller hotas att bli av med. Så om man menar att K nu mutats så skulle det innebära att löftet är villkorat vilket inte verkar orimligt

 4. Nedan information har jag fått från Kevork Almassian, Eva Bartlett och RT. Även från en kommentator på globalpolitics, kristen från området, med släktingar kvar i området. Även en person i mitt område, som är kristen från Irak med släktingar kvar som flyttat runt i Syrien och i Irak.

  Assyrier, armenier och andra syrier måste acceptera att bli styrda eller utvisade från området av kurdisk milis, de som levt tillsammans i generationer innan kurdisk milis tog över området.
  De kurdiska styrkorna har samarbete med de amerikanska illegala ockupanterna.
  I media får vi en romantiserad bild av kurdiska krigare, och en lögnaktig berättelse om att de är i majoritet i de områden där de tvingar på befolkningen sina regler och sitt språk.
  Det går snabbt för ett folk att bli förtryckare.
  Den syriska journalisten Sarah Abed berättade att de kidnappade unga kristna pojkar och skickar dem till frontlinjen. (Detta är precis som de islamistiska syriska krigarna klagade över att Erdogan gjorde med dem, lät dem gå i fronten för att bli kanonmat medan turkisk militär fick gå längre bak för att få skydd)
  Det pågår en etnisk rensning och tvångsutvisning av ursprungsbefolkningen.

  Laith Marouf säger till RT:
  ”Så, verkligheten är att vi har en etnonationalistisk kolonialstat för bosättare som upprätthålls av imperiet, kallad Rojava – och den säljs på exakt samma sätt som Israel såldes på 1940-talet. Det är som att klippa och klistra propaganda som säger att vi skapar en utopi av sekulär och socialistisk regering i ”havet av barbariska araber .”
  RT slutar med att skriva:
  Och du kan vara säker på att om det varit Syrien som begått dessa brott, skulle media rapportera högt och regelbundet. Men eftersom de bärs ut av marionetter från väst är allt tyst på den fronten.

  • Eva Bartlett har placerats på den ukrainska dödslistan över obekväma sanningssägare. Tillfrågad om hon känner sig hotad svarade hon att det beror på. Inte nu eftersom hon befinner sig i Moskva men om hon skulle resa hem till Kanada vore hotet reellt i högsta grad med den betydande ukrainska närvaron där. Sedan lär hon inte uppfylla den kanadensiska hälsoterrorns krav så att hemresa inte är aktuell för närvarande.

   Eva Bartlett om vilken Wikipedia tecknat en nidbild kommer dock inte att tiga, utan fortsätta med sin rapportering, det må gälla Ukraina, Syrien eller Gaza. Tiger gör däremot Magdalena Andersson och Ann Linde eftersom de tydligen anser att dödshot och mord på journalister inte är något de vill anmärka på.

   • Numera är Sverige en bananrepublik. På sistone har landet dessutom blivit en leksak åt den nya sultanen av ottoman. Därför har landet lagt den feministiska utrikespolitik åt sidan för tillfället – beklämmande nog just under den första kvinnliga statsministern i landets historia.

 5. Kurderna är naturligtvis inte marionetter åt väst, de för sin egen kamp, och vi kan inte vara inblandade i den utan att bli fiende med någon annan istället. Detta är mångkulturens sanna ansikte, som våra politiker importerat åt oss under en dimridå av ”antifascism”. Palmes klumpiga och självöverskattande utrikespolitik lever och har hälsan.

  • Självklart är de irakiska kurderna marionetter åt USA. USA betalar månadslön till peshmerga krigarna, och det vet vi att de som betalar lönen har krav och kan göra beställningar.
   I april 2021 drog USA in lönen för peshmerga krigarna, för att man tyckte att de var för långsamma med att skaffa den storarmé som USA ville att de skall bygga upp.

   Jag har många tankar om det, USA satte ju Saddam Hussein till makten i Irak i hopp om att han skulle gå i krig mot Iran, och vi vet ju hur det gick i det kriget, där man dessutom använde farliga kemiska vapen.
   En iransk professor Mahdi som ofta syns i GrayZone och i andra debatter, var ung pojke som blev utsatt för dessa kemvapen då han deltog i kriget mot Irak.
   Tänker USA nu offra kurderna för att gå i krig mot Iran för deras räkning, eller har de tänkt att kurderna skall gå i krig mot Syrien. Någonting som säkerligen inte är något bra, när det är USA som står bakom det hela.

 6. Syriska barn visar sitt missnöje med de amerikanska ockupanterna

  https://twitter.com/VeraVanHorne/status/1517153009607667713

  Syriska demokratiska styrkorna – Wikipedia
  ofta förkortat som SDF eller QSD,
  Var finns alla journalister för yttrandefrihet nu?? Reportrar utan gränser? De verkar ha gränser mot det USA inte vill att de skall skriva om, det har jag sett tidigare.

  3 juni 2022

  Damaskus-International Federation of Journalists 31:a generalkonferens fördömde attacker från den USA-stödda separatistiska QSD-milisen mot journalister, krävde att den skulle avskaffa dessa kränkningar och att släppa korrespondenten för den syriska Al-Ekhbariya-kanalen, Muhammad Al-Saghir omedelbart tillsammans med fadhel Hammad och Khaled al-Hasan.

  Generalkonferensen uppmanade QSD-milisen att omedelbart frige al-Saghir och hålla den fullt ansvarig för hans liv och för brott mot yttrandefriheten, den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna från 1948 och den fjärde Genèvekonventionen från 1949.

  Generalkonferensen uppmanade internationella människorätts- och humanitära organisationer att utöva påtryckningar på QSD-milisen att omedelbart frige honom. Den sände också ett meddelande om hälsning och solidaritet med syriska journalister som utsätts för våld och terrorism på grund av sitt professionella arbete.
  Fedaa al-Rhayiah/Amer Dawa

  • USA lovar hela tiden att hjälpa kurderna att få en egen stat. Men USA bara utnyttjar kurderna och sviker dem sedan. Dett läste jag om när irak-kriget på gick. Och detta bedräglig förfarande upprepar USA om och om igen. Så kurderna utnyttjas på olika sätt som passar usa men har inget för det.

 7. Vilka vänner kurderna har skaffat sig. USA och Israel är bästa kompisar, det kan inte båda något gott utav det. Iran hade för någon dag sedan avfyrat en missil mot USA stora bas i Erbil i Kurdistan, den var ämnad för underrättelsetjänsten i Israel som har en station där. Så kurderna tillåter Israels underrättelsetjänst vara i deras område och verka. Antagligen de som ger information till Israel hur de ställer in sina missiler för att träffa rätt mål i Syrien. Israel låtsas att de skjuter mot Irans posteringar i Syrien, men verkligheten visar att de skjuter mot syriska posteringar. Döda syrier nästan varje vecka p.g.a. israels beskjutningar.

  Varje månad begår SDF/QSD milis nya brott i Syrien mot lokalbefolkningen, uppbackade av USA. Den 11 maj -22 SDF kidnappade 13 civila inkl. två barn, efter att ha plundrat byn al-Mukhalat norr om Raqqa.
  Detta då en medborgare hindrade milisen från att gräva tunnlar under byns hus. SDF milis kopplad till det amerikanska projektet i området syftar till att bygga tekniska befästningar i de områden där de är utplacerade, inkl. tunnlar, som har krävt livet av dussintals arbetare under utgrävningar och markerosion.
  Nisreen Othman/Runaa al-Jazarei

  22 maj-22 SDF-milis med stöd av de amerikanska ockupationsstyrkorna har kidnappat ett antal av lokalbefolkningen i byn Bariha Deir Ezzors östra landsbygd och tagit dem till en okänd destination. Denna operation åtföljdes av att eld öppnades med maskingevär, vilket orsakade ett tillstånd av panik bland lokalbefolkningen.
  Manar Salameh/Ruaa al-Jazaeri

  Dessa terrorister stöder nu Sverige med flera skattekronor, för att USA vill det. USA som är överallt där dessa terroristbrott begås mot lokalbefolkningen. De påstår att de är kvar i Syrien för att bekämpa IS, vilket är en lögn.

  Även Pentagon har sagt att de som mest bekämpat IS i Syrien är Ryssland och inte USA. Ryssland hade under några månader bombat flera hundra IS-fästen, medan USA på samma tid bara bombat 16 IS-fästen. USA bygger tydligen hellre underjordiska tunnlar, precis som i Ukraina. Alla som anser att Ryssland skall ut ur Ukraina varför kräver de inte att USA skall ut ur Syrien.
  Syrien har vänt sig till UN med begäran om hjälp att få USA ut ur Syrien.

  • ”Alla som anser att Ryssland skall ut ur Ukraina varför kräver de inte att USA skall ut ur Syrien.”
   Vän av ordning undrar om Ann Linde har ett bra svar på den frågan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here