Den gamla världen är över: De viktigaste slutsatserna från Putins första stora tal sedan Rysslands militära offensiv i Ukraina

13
3530
Putin shutterstock_1837223350

 

Putin har hållit ett tal som presenteras som mycket viktigt. Det refereras till i Aftonbladet, men inte i andra större svenska tidningar när detts skrivs söndag eftermiddag. Jag plockar först Pepe Escobars sammanfattning som publicerats av The Saker. Är Putin för kaxig?

 

Pepe Escobars sammanfattning: 

DET NYA ERAN

De tio viktigaste fördelningarna – enligt Putins tillkännagivande

  • Den unipolära världens era är över.
  • Brytningen med västvärlden är oåterkallelig och slutgiltig. Inga påtryckningar från väst kommer att ändra på det.
  • Ryssland har förnyat sin suveränitet. Att stärka den politiska och ekonomiska suveräniteten är en absolut prioritet.
  • Den nuvarande krisen visar att EU inte är redo att spela rollen som en oberoende, suverän aktör. Det är bara en ensemble av amerikanska vasaller som berövats all politisk-militär suveränitet.
  •  Suveränitet kan inte vara partiell. Antingen är man suverän eller en koloni.
  • Hungern i de fattigaste länderna kommer att ligga på västvärldens och eurodemokratins samvete.
  • Ryssland kommer att leverera spannmål till Afrika och Mellanöstern.
  • Ryssland kommer att investera i intern ekonomisk utveckling och omorientera handeln mot nationer som är oberoende av USA.
  • Den framtida världsordningen, som för närvarande är på gång, kommer att bildas av starka suveräna stater.
  • Skeppet har seglat. Det finns ingen återvändo.
   Ytterligare en sammanfattning från RT kompletterar det hela:

https://www.rt.com/russia/557346-putin-spief-speech-takeaways/

 • _________________________________________________________

Den gamla världen är över: De viktigaste slutsatserna från Putins första stora tal sedan Rysslands militära offensiv i Ukraina

Rysslands ledare har begravt den gamla världsordningen och beskrivit sin syn på Rysslands och världens framtid i ett viktigt tal.

Nya maktcentra har uppstått, den unipolära världsordningen kommer inte tillbaka och det ”koloniala” sättet att tänka har misslyckats, sade Rysslands president Vladimir Putin vid det internationella ekonomiska forumet i S:t Petersburg (SPIEF) på fredagen, i vad Kreml beskrev som ett ”extremt viktigt” tal.

I. Den gamla världsordningen är borta med vinden

När USA förklarade segern i det kalla kriget betecknade amerikanerna sig själva som ”Guds budbärare på jorden”, med intressen som borde betraktas som heliga och utan skyldigheter, sade Putin till publiken på SPIEF. Nya maktcentra har sedan dess uppstått och har rätt att skydda sina egna system, ekonomiska modeller och suveränitet.
Dessa ”verkligt revolutionära, tektoniska förändringar i geopolitiken, världsekonomin, den tekniska sfären och hela systemet för internationella förbindelser” är ”grundläggande, avgörande och oundvikliga”, sade Putin. ”Och det är ett misstag att påstå att man kan vänta ut tider av turbulenta förändringar och att saker och ting kommer att återgå till det normala; att allt kommer att bli som det var. Det kommer det inte att göra.”

II. Antiryska sanktioner gav bakslag för västvärlden

När USA och dess allierade inledde kampanjen för att ”avstyra” Ryssland på grund av konflikten i Ukraina hoppades de att krascha och underminera den ryska ekonomin och det ryska samhället. Sanktionerna har i stället blivit en bumerang för sina skapare och förvärrat de sociala och ekonomiska problemen, drivit upp kostnaderna för mat, el och bränsle och försämrat livskvaliteten i hela västvärlden, men framför allt i Europa.
”Europeiska unionen har helt förlorat sin politiska suveränitet, och dess byråkratiska eliter dansar efter någon annans pipa och accepterar allt de får höra uppifrån, vilket skadar deras egen befolkning och deras egen ekonomi”, sade Putin.
EU:s medborgare kommer att få betala priset för ”beslut som är skilda från verkligheten och som fattas i strid med sunt förnuft”, tillade han, eftersom de direkta förlusterna enbart på grund av sanktionerna kan överstiga 400 miljarder dollar på ett år.

III. Energipriser och inflation är självförvållade

Att skylla de höga energipriserna och inflationen i väst på Ryssland – ”Putins prishöjning”, som Vita huset uttryckte det – är en ”dumhet” och ”avsedd för människor som inte kan läsa eller skriva”, sade den ryske presidenten.
”Skyll inte på oss, skyll på er själva”, sade Putin.
EU:s ”blinda tro på förnybara källor” och övergivande av långsiktiga naturgasavtal med Ryssland ledde till att energipriserna steg kraftigt förra året, enligt den ryske ledaren. Under tiden tog både USA och EU itu med Covid-19-pandemin genom att trycka biljoner dollar och euro.

IV. ”Elitförändring” väntar västvärlden

Den politik som EU:s och USA:s ledare bedriver förvärrar ojämlikheten och splittringen i deras samhällen, inte bara när det gäller välfärd utan också när det gäller olika gruppers värderingar och inriktning, sade Putin.
”Ett sådant avståndstagande från verkligheten, från samhällets krav, kommer oundvikligen att leda till en våg av populism och en tillväxt av radikala rörelser, till allvarliga sociala och ekonomiska förändringar, till förnedring och, inom en nära framtid, till ett byte av eliter”, sade den ryske ledaren.

V. Om det blir en svältkatastrof är det inte Rysslands fel

USA:s och EU:s sanktioner mot Ryssland – särskilt mot gödsel- och spannmålsexport – är en av orsakerna till den växande globala livsmedelsosäkerheten, påpekade Putin. Om det uppstår svält i världens fattigaste länder ”kommer detta helt och hållet att ligga på den amerikanska administrationens och den europeiska byråkratins samvete”.

Problem med livsmedelsförsörjningen har uppstått under de senaste åren – inte månaderna – på grund av ”kortsiktiga åtgärder av dem som är vana vid att lösa sina problem på någon annans bekostnad”, som snedvrider handelsflödena genom att trycka pengar i ett slags ”rovdjurskolonialpolitik”, sade Putin.

Ryssland är redo att skicka mat till Afrika och Mellanöstern, där hotet om svält är som mest akut, men står inför ”logistiska, finansiella och transportmässiga” hinder som västvärlden har ställt upp, sade han.

VI. Orsaker till konflikten i Ukraina

Ryssland skickade trupper till Ukraina i februari eftersom väst vägrade att följa sina åtaganden och det var ”helt enkelt omöjligt att nå nya överenskommelser med dem”, sade Putin. Beslutet var ”påtvingat, men nödvändigt”, eftersom Ryssland hade all rätt som suveränt land att försvara sin säkerhet och skydda sina medborgare och invånarna i Donbass från ”folkmord av Kievregimen och nynazister som fick västvärldens fulla skydd”.

Västvärlden ägnade åratal åt att förvandla Ukraina till en ”antirysk” stat och pumpade den med vapen och militära rådgivare, sade Putin och påpekade att de ”inte brydde sig ett dugg” om Ukrainas ekonomi eller dess befolknings liv, utan ”sparade inga kostnader för att skapa ett Nato-fäste i öster, riktat mot Ryssland, för att odla aggression, hat och ryssofobi”.
Alla mål för den särskilda militära operationen kommer att uppnås villkorslöst”, sade Putin.

VII. Ekonomisk utveckling är ett uttryck för suveränitet

På 2000-talet kan suveränitet inte vara partiell, hävdade Putin. Alla dess delar är lika viktiga och kompletterar varandra, och ekonomin är en av dem. Det finns fem nyckelprinciper som Ryssland kommer att följa i den ekonomiska utvecklingen: Öppenhet, frihet, social rättvisa, infrastruktur och teknisk suveränitet.
Ryssland kommer ”aldrig att följa vägen till självisolering och autarki”, utan kommer att utöka interaktionerna med alla som vill handla, sade Putin och tillade att det finns ”många sådana länder”. Moskva kommer också att stödja privata företag, bygga och reparera sin transportinfrastruktur, försöka minska den sociala ojämlikheten och se till att dess nyckeltekniker inte är beroende av utländsk import.
”Verkligt suveräna stater är alltid engagerade i jämlika partnerskap”, medan ”de som är svaga och beroende i regel är upptagna med att leta efter fiender, plantera främlingsfientlighet eller slutligen förlora sin originalitet, sitt oberoende och blint följa överherren”, sade han.

Föregående artikelFörsöker USA provocera fram krig med Ryssland med hjälp av Litauen?
Nästa artikelSamarbete mellan Turkiet, Ryssland och Ukraina – säkrar matkorridor
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. 👍Och så undrar dom varför Putin stoppar alla västliga ledare tillsammans i fickan 👍 Putin är verkligen en stor unik ledare till mediernas stora besvikelse

 2. Thomas Röpers översättning från ryska av hela talet.
  ”Det årliga Petersburg Economic Forum är den viktigaste ekonomiska konferensen i Ryssland. Putin håller traditionellt tal där och deltar sedan i en paneldiskussion. Den här gången, efter sitt tal, svarade Putin på frågor i nästan tre timmar.

  Vid en timme var Putins tal ovanligt långt och jag funderade länge på att översätta det i sin helhet. I slutändan bestämde jag mig för att göra det eftersom jag kan ge tyska läsare möjlighet att lära sig från första hand hur den ryska regeringen bedömer effekterna av västerländska sanktioner och vilka åtgärder Ryssland vidtar för att inte bara rädda sin ekonomi trots sanktionerna, utan faktiskt att rädda det vill stärka.” Google övers.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/putins-abrechnung-mit-dem-westen-der-wirtschaftliche-blitzkrieg-ist-gescheitert/

 3. Spridandet av den ryska elitens krigshets borde vara brottsligt. Ryssland är ”över” och bör delas upp i sina regioner. Rysk industri kommer att stanna när den inte förses med västteknologin som driver den.

  • Och spridande av USAs och Västs mycket mer omfattande krigshets över tid och geografiskt (40+ länder)?

  • Fantastiskt korkad kommentar av ”Jan Axelsson”! Vilken ryskt krigshets är det frågan om? Nu är det väl så att det är västvärlden som behöver Ryssland och inte tvärtom som numera är så uppenbart för den som hänger med…Västteknologi? Väst har ingen teknologi som Ryssland behöver. Det är USA som är ”över” vilket en del har väldigt svårt att ta till sig!

 4. Det är jobbigt med de dubbla känslorna samtidigt. Glädje, ja emellanåt till och med eufori, över att den gamla världsordningen nu så tydligt håller på att gå i graven. Oro, ja emellanåt till och med fruktan, för vad mina efterkommande nu på kort sikt står inför, en politikerklass som inte förmår arbeta för folkets behov, risk för ökande arbetslöshet, en kall vinter och svårigheter att kunna betala hyra och matkostnader.
  Glädje på morgonen när jag läser och lyssnar på bakslagen för den gamla världsordningens allt desperata kamp. Oro under dagen när jag tänker på vad den närmaste framtiden kommer att medföra för mina medmänniskor.

  • Jobbigt med dubbla känslor samtidigt? Så här fungerar politiken i juni 2022..
   EU-kommissionen har idag presenterat en lista över villkor under vilka Ukraina kan berövas sin nyförvärvade status som kandidat för medlemskap i Europeiska unionen.
   För bara någon dag sedan rekommenderade ju EG att Kiev skulle beviljas status som kandidat för förbundet.

   Idag har EG varnat för att om kraven inte uppfylls kommer denna bestämmelse att dras tillbaka.
   ”Kommissionen kommer att övervaka och rapportera om Ukrainas framsteg mot att uppfylla dessa krav tillsammans med en grundlig utvärdering av landet i slutet av 2022. … detta innebär att statusen för en EU-kandidat kan dras in om de grundläggande villkoren inte är uppfyllda, sade EG.
   För att upprätthålla statusen som kandidat till Europeiska unionen måste Kiev genomföra många reformer. I synnerhet är det nödvändigt att ändra rättssystemet, bli av med korruption, oligarker och penningtvätt. Därefter är det nödvändigt att införa lagar för skydd av nationella minoriteter.

 5. Nu väntar vi med spänning på att Magdalena skall ta sig an utmaningen och leverera ett ännu bättre tal till försvar för den västliga världsordningen. För dom mänskliga rättigheterna, för freden, för yttrandefriheten, för demokratin och för alla staters rätt till nationell suveränitet. Fast kanske måste vi vänta tills hon varit på ny ordergivning i Vita huset, så hon inte säger något som krigsindustrins profitörer inte håller med om.

  När man ser Putins tal så fattar man verkligen vilken samling åsnor som styr västvärlden.
  Jag förstår att ryssarna gillar sin president.

 6. Människor är sociala varelser, och i de elektroniska mediernas tidevarv är det en fullt utvecklad vetenskap och teknik att manipulera sociala ledtrådar för att driva beteenden.
  Ingen är ”ukrainare” eftersom Ukraina inte är ett land eller identitet. Det du kallar ”ukrainska” är antingen ryska folk eller arga ryska bönder som talar en bastardiserad version av språket med polska ord och nonsensgrammatik. Termen ”ukrainare” användes egentligen aldrig före Sovjetunionens fall.

  Som det först presenterades skulle Ukrainakriget inte kosta någonting. Nu hävdar de att det kommer att kosta mycket – ekonomisk kollaps och global matbrist. Biden kommer att acceptera ”En global lågkonjunktur och ökande hunger” för att stoppa Ryssland.

  RT: USA är redo att stödja Ukraina i konflikten med Ryssland på lång sikt, rapporterade Washington Post, med hänvisning till förvaltningstjänstemän som säger att planerna har pågått under en tid.
  En högt uppsatt anställd vid utrikesdepartementet sa till Posten på fredagen att president Joe Biden skulle vilja se en ”eventuell förhandlingsavslutning [till striderna],” och uttryckte hopp om att vågor av västerländska vapentransporter till Kiev och den hårda sanktionskampanjen mot Moskva skulle försvaga europeisk makts förmåga att slåss.
  ”Även om det verkligen är utmanande när det gäller hur man navigerar i dessa stormiga vatten, är vår ledstjärna att resultatet av att Ryssland kan uppnå sina maximalistiska krav är riktigt dåligt för USA, riktigt dåligt för våra partners och allierade, och riktigt dåligt för det globala samfundet”.

  Biden-teamet hade ”diskuterat möjligheten av en utdragen konflikt med globala spridningseffekter” redan före februari, under en tid då amerikanska tjänstemän upprepade gånger förutspådde en förestående attack från Ryssland. Även om stödet till den ukrainska regeringen har varit kostsamt för Washington – som har ägnat mer än 50 miljarder dollar i olika former av bistånd sedan mars – noterade Posten att Biden är villig att riskera ”en global lågkonjunktur och tilltagande hunger” för att förhindra Ryssland från att uppnå sina mål.

  Lägg märke till att berättelsen håller på att flyttas bort från ”Ukrainas försvar” till ”offensiv attack mot Ryssland.” Alla som visste något förstod redan den verkligheten, men de rullar ut den mer aggressivt nu.
  Detta tyder på att de vill flytta detta bort från ”vi gör det här som välgörenhet för något land du inte vet något om” till ”det här handlar om amerikanska intressen på något sätt.”

  Inget av detta är riktigt vettigt, för det finns inget sätt att vinna konflikten. De talar nu om en utdragen, år lång konflikt, men ingen kan riktigt förstå hur det skulle se ut, och hela konceptet verkar vara resultatet av dumma människor som gör dumma förutsägelser om saker de inte förstår.
  Ryssland kommer att slutföra vad de gör och dra en gräns.
  För närvarande är Ryssland inte särskilt nära att uppfylla sina förmodade territoriella mål. Mycket av det området i centrum är inte tätbefolkat.
  När den ukrainska militären förstörs kommer det att vara möjligt att bara rulla igenom mycket av det
  Den ukrainska militären är redan till största delen förstörd, men de tar upp positioner i befolkningscentra och avfyrar raketer från bostadsområden, vilket är en mycket effektiv taktik.
  Mänskliga sköldar är uppenbarligen olagliga enligt någon form av internationell lag, men det finns ingen som upprätthåller det.
  Men Donbass-striden är över, och mycket mer av den ukrainska militären kommer att utplånas i finalen. Det är också möjligt att Ryssland kommer att ändra sina gränsanspråk (som aldrig har uttalats officiellt i alla fall och därför faktiskt inte kan ändras officiellt), och glömma Odessa efter att ha avslutat Kharkov.
  Hur som helst – det kommer inte att ta ”år” att dra en gräns och sedan genomdriva gränsen. Så då kommer du att ha en situation där västvärlden militariserar västra delen av Ukraina.. och vad? Inleda terroristattacker?

  Pentagons grundtanke verkar vara att de kan förvandla Ukraina till Afghanistan. USA beväpnade Usama bin Ladin och Mujahideen för att bekämpa Ryssland efter att de invaderade Afghanistan, och denna ryska boondoggle anses vara en av de saker som ledde till Sovjetunionens kollaps. Det finns dock ingen anledning att tro att ukrainare kommer att bete sig som afghaner, särskilt när Ryssland redan har delat upp landet, och konflikten inte längre har någon direkt effekt på deras liv.

  Påståendet att amerikaner är villiga att tolerera ekonomisk kollaps och livsmedelsbrist kan vara sant eller inte. Det är möjligt att amerikaner kommer att tolerera vad som helst. De har också problemet att amerikaner inte har möjlighet att rösta på antikrigskandidater, eftersom båda partierna är så aggressivt stödjande av detta krig. Ju djupare Amerika gräver, desto bättre är det i längden, eftersom de har valt en kulle att dö på som de kommer att dö på.
  När Amerika väl förlorar sin status som globalt imperium, kommer den amerikanska regeringen inte längre att ha resurserna att tvinga alla dessa fasor på oss, det amerikanska folket. Det blir bättre.

 7. Kort utdrag ur blänken härb nedan..
  https://www.donbass-insider.com/2022/06/19/trizub-the-national-revolution-fantasised-by-ukrainian-nationalists/
  Bland de många ultranationalistiska organisationerna med en doft av svavel finns nu Trizub, med hänvisning till den ukrainska nationalistiska symbolen för Trident. Ukraina är fullt av sådana grupper och partier, i vad som i väst beskrivs som folklore, men dess ursprung ligger både i historien om de ukrainska folken i väst, den av Vareg och skandinavisk härkomst, men också naturligtvis i nationalismen. , Banderism, nynazism och kulten av hjältarna som tjänade Hitlers Tyskland. All denna fauna är lika väl förankrad i fotbollsfanklubbar, revisionistiska eller negationistiska aktivister som surfar på ukrainska fantasier om Holodomor, det faktum att den ukrainska kulturen skulle vara moder till den från… från Ryssland, eller att ukrainare var huvudaktörerna i Tysklands nederlag 1945. I det oberoende Ukrainas totala straffrihet blomstrade dessa grupper, snart understödd av ”kusinerna” till den ukrainska diasporan i Kanada och USA. I det oberoende Ukrainas totala straffrihet blomstrade dessa grupper, mycket snabbt understödda av ”kusinerna” till den ukrainska diasporan i Kanada eller USA. Sedan, genom ankomsten till makten av korrupta politiker gynnsamma för utvecklingen av dessa myter och legender. Särskilt med Jusjtjenko efter den orangea revolutionen (2004), sedan Porosjenko efter Maïdan-revolutionen (vintern 2013-2014) och slutligen Zelensky sedan 2019. Ett nationellt centrum för ukrainskt minne grundades till och med, med uppdraget att sprida denna alternativa och nationalistiska sanning. Så fortplantades en våldsam, våldsam och framför allt främlingsfientlig nationalism snabbt. dessa grupper blomstrade, mycket snabbt stöttade av ”kusinerna” till den ukrainska diasporan i Kanada eller USA. Sedan, genom ankomsten till makten av korrupta politiker gynnsamma för utvecklingen av dessa myter och legender. Särskilt med Jusjtjenko efter den orangea revolutionen (2004), sedan Porosjenko efter Maïdan-revolutionen (vintern 2013-2014) och slutligen Zelensky sedan 2019. Ett nationellt centrum för ukrainskt minne grundades till och med, med uppdraget att sprida denna alternativa och nationalistiska sanning. Så fortplantades en våldsam, våldsam och framför allt främlingsfientlig nationalism snabbt. dessa grupper blomstrade, mycket snabbt stöttade av ”kusinerna” till den ukrainska diasporan i Kanada eller USA.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here