Syrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA

2
1234

 

Den äldsta och största moskén i världen, den stora moskén i Damaskus. 11 juni 2020. Infält Xi Jinping och Bashar al Assad. Bild i artikeln i nättidningen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel bygger främst på rapporter i https://steigan.no/2023/05/syria-tatt-opp-igjen-som-medlem-av-den-arabiske-liga/?utm_source=substack&utm_medium=email och i https://countercurrents.org/2023/05/withdraw-foreign-forces-from-syria-arab-states-call/, vilket Lennart Palm översatt till https://www.nyhetsbanken.se/2023/05/syriens-vag-tillbaka-till-arabforbundet.html samt på egen information.

Utrikesministrarna för Syrien, Saudiarabien Jordanien, Egypten och Irak sade i måndags (1 maj) efter ett möte i Amman att regeringen i Damaskus bör återupprätta lag och ordning på hela Syriens territorium och avsluta utländska väpnade gruppers och terroristers närvaro. https://countercurrents.org/2023/05/withdraw-foreign-forces-from-syria-arab-states-call/

Den 7 maj 2023 återinförde Arabförbundet Syrien som medlem efter mer än ett decennium av avstängning, vilket befäste en regional insats för att normalisera banden med president Bashar al-Assad. Detta rapporterar Reuters .

Beslutet innebär att Syrien skulle kunna återuppta sitt deltagande i Arabförbundets möten omedelbart, samtidigt som man efterlyste en lösning på krisen som är ett resultat av Syriens inbördeskrig, inklusive flyktingarna i grannländerna och narkotikahandeln i regionen.

Jordanien var värd för mötet i Amman, det första i sitt slag sedan Syriens medlemskap i Arabförbundet avbröts 2011.

I ett gemensamt uttalande som distribuerades av de statliga nyhetsbyråerna uppmanade de fem ministrarna till att ”avsluta närvaron av terroristorganisationer” såväl som ”väpnade grupper” på Syriens territorium och ”neutralisera dessas förmåga att hota regional och internationell säkerhet”. De lovade också att ”stödja Syrien och dess institutioner för att upprätta kontroll över hela sitt territorium och införa lag och ordning.”

Syrien välkomnar beslutet

Nyhetskanalen Syria Times skriver att Syrien välkomnar detta beslut med glädje.

Syrien bekräftade sin snabba uppföljning av beslutet som utfärdades i dag av Arabförbundets extrasession, och noterade att nästa steg kräver en effektiv och konstruktiv arabisk strategi på bilateral och kollektiv nivå.

Syriens utrikesminister sade i ett uttalande ”Syrien har följt de positiva trender och interaktioner som för närvarande äger rum i den arabiska regionen, som man anser är förenliga med alla arabländers intressen, och i syfte att uppnå stabilitet, säkerhet och välstånd för folket.”

Ministeriet fortsatte: ”Syrien betonar i detta sammanhang vikten av dialog och gemensamma åtgärder för att möta de utmaningar som arabländerna står inför.”

Ministeriet avslutade sitt uttalande med att säga: Syrien, som en av grundarna av Arabförbundet, upprepar sitt fasta engagemang för att stärka gemensamt arabiskt arbete och samarbete, och bekräftar att nästa steg kräver en effektiv och konstruktiv arabisk inställning till bilaterala och kollektiva nivåer. om dialog, ömsesidig respekt och gemensamma intressen för den arabiska nationen.

Seger för Syrien och för regionen

Att arabländer som i mer än tio år deltagit i USA:s proxykrig mot Syrien nu avslutar sina försök att isolera och strypa landet och istället för tillbaka Syrien i värmen är förstås en formidabel diplomatisk seger för Syrien och en manifestation av den militära seger som landet har vunnit på marken. Denna seger mot arabisk, turkisk och västerländsk terrorism har Syrien vunnit tillsammans med sina allierade, och då i första hand Iran och Ryssland.

ISIS på promenad

 

Militanter med stöd av USA och Saudiarabien inledde 2011 ett uppror mot Syriens president Bashar Assad som dödade över 500 000 människor och skapade en massiv flyktingkris. Med hjälp av Ryssland och Iran besegrade regeringen i Damaskus så småningom rebellerna, inklusive terrorister från Al-Qaida och Islamiska staten (IS, tidigare ISIS). Medan Syriens grannar och regionala makter under de senaste månaderna successivt förbättrat relationerna med Damaskus, har USA inte ändrat sin ”regimskiftes”-politik.

Genombrottet kommer som en av många stora förändringar i regionen efter att Kina förhandlat fram en normalisering av relationerna mellan Saudiarabien och Iran.

Det här är inget mindre än epokgörande förändringar och det har placerat USA och västerlandet helt över sidlinjen.

Hur länge kommer USA att kunna behålla sin ockupation av nordöstra Syrien efter att Arabförbundet återinfört Syrien som fullvärdig medlem? Hur länge kommer Norge (och Sverige) att fortsätta illegala sanktioner mot ett Syrien som arabvärlden vill samarbeta med?

Mellanösternexperten Kamal Alam skriver i Middle East Eye att Kina kanske kan bli nyckeln till fred i Syrien. Och vad är mer naturligt än att just Damaskus blir ett av de viktiga naven på det kinesiska sidenvägsbältet? Medlemskap i BRICS och SCO behöver inte vara långt borta. Väst är utspelat. Det globala södern tar över.

Syrien och Egypten genomför nu avancerade samtal för att återupprätta de diplomatiska förbindelserna som avbröts efter att konflikten i Syrien bröt ut 2011, detta enligt Wall Street Journal.

Ett toppmöte är planerat mellan Syriens president Bashar Assad och hans egyptiska motsvarighet Abdel Fattah el-Sisi efter att den muslimska heliga månaden Ramadan avslutas i slutet av april, rapporterade samma amerikanska källa.

De diplomatiska förbindelserna mellan Kairo och Damaskus avbröts 2013 under Mohamed Mursis tidigare islamistiska egyptiska regering som stödde den syriska oppositionen. När Mursi stängde den egyptiska ambassaden i Syrien fördömde han samtidigt den libanesiska väpnade gruppen Hizbollahs inblandning i konflikten på Damaskus sida och krävde att en flygförbudszon skulle upprättas över landet.

Förenade Arabemiraten har gått i spetsen för att reparera relationerna mellan Damaskus och resten av arabvärlden när landet återöppnade sin syriska ambassad 2018 och emiraten har besökts av Assad två gånger under de senaste två åren.

Globalpolitics.se, Nyhetsbanken.se och Lindelof.nu  och Proletären i Sverige och steigan.no i Norge som mest envist har kritiserat och avslöjat det västerländska interventionskriget i Syrien med arabstaterna och Turkiet som verktyg. Du hittar mer än 1 000 artiklar i Gloabalpolitics.se som behandlar eller nämner SyrienRelaterat

11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelDiskriminerade palestinska läkare Ghassan Abu Sitta talar till Al Mayadeen om EU:s inreseförbud
Nästa artikelEurovision: ”Malmö kokade av Palestinasolidaritet”
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Kinas diplomatiska icke vålds förhandlingar har varit oerhört och frekvent framgångsrika nyligen.

  • Avtalet mellan Iran och Saudiarabien
  • Dollardominansens avskaffande
  • 85% av mänskligheten vänder sig nu mot USA våldskultur och konstanta krig,
  • Taiwan, frågan, projektet återförening pågår, drivet från Taiwan.
  • USAs fiasko med sanktioner och tariffer,
  • Relationerna till andra stater, speciellt Ryssland men även syd- och Latinamerika samt stater i Stilla havet som Salomonöarna och Kiribati.
  • Ukraina frågan, de USA backade nazisterna är tydligt på reträtt och förhandlingar är i sikte.
  • Efter Kinasamtal, Pakistan i avtal med talibaner
  • BRI, SCO och BRICS
  • TikTok och Weixin-WeChat, som slå¨r undan benen på USA propagandan.
  • Syrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för Kinas diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA

  Finns det fler?

  Nu får vi veta att en av Kinas verktyg för dessa framgångar är AI. Kina ligger 10 till 15 år före väst i AI utveckling. Kina byggde hela städer för AI utveckling, rekryterade varenda ingenjör och matematiker man kunde hitta, öppnade portarna på vid gavel för innovativa och produktiva yngre, och nu börjar vi se resultatet.

  Medan ”väst” satsade på vad Kina ser som sensationella leksaker som ChatGPT tog Kina en betydligt seriösare väg, förhandlingar, produktion, transport, politik och samhällsbyggnad, ”socialism med kinesiska förtecken”. Nu skapar Kina om världen från USAs krig, sanktioner, våld, hotelser, och diktatur till freedlig och harmonisk samvaro. Det är inte mycket krigshetsaren USA kan göra åt det.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here