Diskriminerade palestinska läkare Ghassan Abu Sitta talar till Al Mayadeen om EU:s inreseförbud

0
117

Dr Ghassan Abu Sitta (bild nedan) berättar för Al Mayadeen om orsakerna till det inreseförbud som tyska myndigheter har utfärdat mot honom efter rapporter om ICC:s agerande. https://english.almayadeen.net/news/politics/dr–ghassan-abu-sitta-speaks-to-al-mayadeen-on-eu-entry-ban

Doktor Ghassan Abu Sitta, en känd palestinsk plastikkirurg och rekonstruktiv kirurg, berättade för Al Mayadeen om sin upplevelse på Frankrikes Charles De Gaulle International Airport, där franska myndigheter stoppade och skickade tillbaks honom på lördagen. Från en intervju för Associated Press vid Institute for Palestine Studies i Beirut, Libanon, den 9 december 2023. (AP)

Dr Abu Sitta flög till Frankrike för att tala i den franska senaten på inbjudan av Ecologists Party (The Greens), men han stoppades och förhördes efter att ha anlänt till Charles De Gaulle-flygplatsen, för att senare sättas på ett flyg hem. Franska myndigheter berättade för Abu Sitta att han inte fick resa in i EU:s medlemsländer efter det att tyska myndigheter förbjudit honom att resa in i Schengenområdet.

Kirurgen arbetade som volontär för Läkare utan gränser i Gazaremsan och arbetade på sjukhus i de belägrade områdena mitt under ett flagrant israeliskt folkmord, som han bevittnade.

Han berättade för Al Mayadeen att det främsta skälet till att de franska myndigheterna nekade honom inresa i landet var att de ville neka honom tillträde till Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Läkaren skulle också tala med myndigheterna i ICC, som enligt uppgift undersöker möjligheterna att utfärda arresteringsorder för israeliska krigsförbrytare, däribland premiärminister Benjamin Netanyahu.

I intervjun betonade Abu Sitta de politiska påtryckningar som ICC utsätts för från USA:s kongress, Joe Bidens administration och de europeiska regeringar som stöder den israeliska regimens krig mot Gaza.

I detta sammanhang sades att ett europeiskt politiskt beslut har fattats som syftar till att tysta alla vittnen till israeliska krigsförbrytelser i Gaza. Denna politik går parallellt med ett israeliskt beslut att mörda alla andra vittnen till krigsförbrytelserna som finns kvar i Gazaremsan eller som hålls i förvar, förklarade Abu Sitta.

Dessutom pekade Abu Sitta på ett samarbete mellan israeliska och europeiska tjänstemän, som syftar till att begränsa rörligheten för vittnen till det israeliska folkmordet på palestinier, särskilt till internationella domstolar.

När det gäller Abu Sittas upplevelse av de franska myndigheterna på Charles De Gaulle, sa läkaren att myndigheterna stoppade honom på flygplatsen och informerade honom om reseförbudet, som sträcker sig över ett år. Han fick också veta att förbudet utfärdats av den tyska regeringen.

Kirurgen sade att de franska myndigheterna valde att inte gå emot de tyska myndigheternas begäran, trots att han var inbjuden av det franska parlamentet.

Abu Sitta hade tidigare fått veta att han endast skulle vara förbjuden att resa in i landet under april månad 2024, då han nekades inresa till Tyskland efter att ha försökt delta i den palestinska kongressen som organiserades av flera pro-palestinska organisationer och individer. Då förbjöd och frihetsberövade de tyska myndigheterna ett antal politiska och offentliga personer från att delta i evenemanget, i syfte att upplösa kongressen.

Läkarens resa till Frankrike avslöjade att han hade blivit felinformerad om reseförbudet redan i april, eftersom han upptäckte att restriktionerna gäller i ett år.

Efter att ha lämnat Gaza, där han behandlade tusentals skadade människor, har den palestinske läkaren varit angelägen om att förmedla verkligheten på vårdcentraler och sjukhus i Gaza under de exempellösa förhållanden som den israeliska ockupationen påtvingat remsan.

Abu Sittas arbete i Gazaremsan har gjort honom till en värdefull informationskälla för de myndigheter som utreder den israeliska ockupationens brott, eftersom han har tagit hand om tusentals civila palestinier, däribland kvinnor och barn, som ockupationsstyrkorna avsiktligt riktat in sig på.

Samtidigt har Abu Sitta fått ett stort antal följare tack vare sina kontinuerliga framträdanden i media, sitt deltagande i specialiserade konferenser, sin aktivitet på sociala medier och sin fortsatta hängivenhet till humanitärt arbete som syftar till att hjälpa det palestinska folket.

X

 

Det är värt att notera att trots försök att hindra Abu Sittas rörelser deltog läkaren i ett sammanträde i den franska senaten på lördagseftermiddagen via videokonferens, där han diskuterade tillståndet för Gazas sjukhus under det israeliska kriget mot Gaza.

Föregående artikelI Norge får du säga precis vad du vill – om du håller med myndigheterna. Sverige då?
Nästa artikelSyrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here