I Norge får du säga precis vad du vill – om du håller med myndigheterna. Sverige då?

11
282

Pål Steigan publicerade denna betraktelsen från Norge, vilket på
många sätt även gäller Sverige.https://steigan.no/2024/05/i-norge-er-du-fri-til-a-si-akkurat-hva-du-vil-hvis-du-er-enig-med-makta/ Jag återger artikeln men tar bort ett par avsnitt om Corona, då Norge och Sverige hade olika policy, vilket förstås påverkat medias rapportering.

I Norge är du fri att säga exakt vad du vill, så länge som du håller med myndigheterna

Norska medier har världens bästa pressfrihet. Detta framgår av pressfrihetsindexet från Reportrar utan gränser (RSF).https://www.journalisten.no/norge-topper-igjen-pressefrihetsindeksen/611869?noLog=1 Norsk media har solat sig i glansen av utnämningen, som man kan förvänta sig. Nu är det inte så konstigt att norsk media åtnjuter så stor frihet då 99% av dem tycker exakt likadant som myndigheterna om corona, försvarsbudgeten, coronavaccinering, digital övervakning eller vad det nu kan vara.
Red: Sverige hamnar på tredje plats efter Norge och Danmark.

RFS-rapporten 2024 World Press Freedom Index – journalistik under politisk pressfinns här:

 

I rapporten står det bland annat:

Många regeringar har ökat sin kontroll över sociala medier och internet, begränsat åtkomst, blockerat konton och undertryckt nyheter och informationsmeddelanden.

Men det nämns inte att USA är det land som gjort mest för att kontrollera både åsiktsspridning och analyser, samt censur och blockering i sociala medier.

Facebook ser dig

Men rätt skall vara rätt: RSF nämner att USA fallit tio placeringar i rankingen.Nu är ju RSF inte heller helt opartiskt.

Reportrar utan gränsers årsredovisning visar vilka som finansierar dem, och det ser ut så här:

EU-kommissionen, utrikesministerierna i Frankrike, Sverige, Tyskland, Nederländerna, Taiwan och Storbritannien, Ford Foundation, Luminate, National Endowment for Democracy (CIA), Open Society Foundations (Soros). Ett helt gäng regimväxlare. Och naturligtvis Free Word. Bild

Chefredaktör Pål Steigan höll en introduktion till Helveteskonferensen den 11 februari 2023.

Där sammanfattade han kritiken mot norska medier och journalister på följande sätt:

• Du blundade och tittade åt andra hållet när CIA genomförde en statskupp mot den lagligt valda presidenten i Ukraina i nära samarbete med nazister av Hitlertyp. Om pressen hade gjort sitt jobb då hade vi kanske undvikit världskriget vi nu tyvärr befinner oss i.

Högersektorn på Maidan 2014. By Аимаина хикари – Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=32473112

Red: Svenska medier också.

• Man håller käften och låter tangentbordet vila när nazisterna i Ukraina massakrerade och brände ihjäl ryska aktivister i Fackföreningarnas hus i Odessa och begick pogromer på andra håll.

Red: Svenska medier också.

• De har nästan totalt misslyckats med att avslöja att Ukraina för många år sedan gjorde folkmordare och nazistiska kollaboratörer till nationella hjältar och deras ideologi till statsideologi. Du är inte ensam här. Om det är någon tröst så har Bernt Hagtvet och HL-centret (om förintelsen, ö.a.) på Bygdøy också hållit käft om detta.

Manifestationen för att hylla Bandera i Ukraina efter 2013. Bandera är hedrad hjälte av många ukrainare för att ha lett den politiska flygeln av den antisovjetiska självständighetsrörelsen, men betraktas som en förrädare av andra för att ha lett ett upprorskrig mot sovjetiska styrkor och samarbetat med Nazityskland. (Bild och bildtext från Radio Free Europe, Radio Liberty)

Red: Svenska medier också.

• Norsk media och majoriteten av norska utländska journalister har varit tysta och ljugit om hur Gulfstaterna, USA och NATO har använt jihadister för att förstöra det syriska samhället och orsaka enormt lidande för vanliga syrier. Kriget har pågått i snart tolv år och norska medier som gjort sig besväret att besöka Syrien kan räknas på en hand.

Red: Svenska medier också.

Krigsbild från Jemen. Felton Davis. Flickr

• Du har i stort sett varit tyst om det fruktansvärda folkmordet i Jemen, och särskilt om våra allierades ansvar för det.

Red: Svenska medier också.

• Ni har misslyckats med att gräva i vad som hände när internationellt finanskapital bestämde sig för att dumpa historiens största finanskris på världens befolkningar så att de själva skulle bli rikare än någonsin.

Red: Svenska medier också.

• Nu när Elon Musk har öppnat Twitter-filerna vet vi att CIA, FBI och Biden-administrationen beordrade teknikjättarna och sociala medier att censurera, ta bort och misskreditera några av världens främsta specialister inom immunologi. Dessa media lät det hända och bidrog till att piska upp en rädsla i samhället som det inte fanns någon grund för. Media spelade en helt central roll i skräckkampanjen. Utan er hade det aldrig blivit så illa som det blev.

Red: Svenska medier också.

Bild: The Cradle

• När gasledningen till Tyskland som Ryssland investerat 15  miljarder euro i sprängdes, lyckades de flesta av er skriva att ”Putin hade gjort det”, trots att USA:s president hade lovat att stoppa denna pipeline.

Red: Svenska medier också.

• Nu har den störste nu levande journalisten, mannen som avslöjat My Lai, Abu Ghraib och de hemliga vapentransporterna till jihadisterna i Syrien, Seymour Hersh, avslöjat att det var USA och Norge som låg bakom. Ingen av oss når den mannen längre än till knäna när det kommer till undersökande journalistik.

Red: Svenska medier också.

Seymour Hersh

• Och vad gör norsk press? De gör det enda du kan: du attackerar Hersh som person och försöker få folk att glömma hans dokumentation.

Red: Svenska medier också.

• Vi befinner oss nu de facto i tredje världskriget. Det kommer inte att hända mycket innan det blir ett kärnvapenkrig som kan utplåna mänskligheten och civilisationen som vi känner den.

• Och vad gör pressen? Ni hetsar till krig, demoniserar ryssar och Putin på ett sätt som vi knappt sett sedan den våldsamma krigskampanjen i England före första världskriget.

Red: Svenska medier också.

• Många av er har gjort er själva till verktyg för det militärindustriella komplexet och är därmed medskyldiga.

Red: Svenska medier också.

Men jag lovar er en väg till frälsning. Och det är enkelt.

• Sluta vara mikrofonstativ för makten.

• Ju mer makt människor har, desto mer kritisk bör du vara.

• Följ pengarna för att se vem som tjänar på detta elände.

• Ha så mycket takhöjd som möjligt. Bjud in motsatta åsikter för att utmana varandra.

• Kort sagt: bli journalister igen. Uppfyll ”Var försiktig med”- plakatets ord och bokstav.

Man kommer att tycka att det är befriande och tillfredsställande.

Föregående artikelSegerparaden idag i Ryssland och den 1945 i Sovjetunionen
Nästa artikelDiskriminerade palestinska läkare Ghassan Abu Sitta talar till Al Mayadeen om EU:s inreseförbud
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. De kan nog aldrig bli s.k. ”journalister igen”.

  Bör vi ha manipulativa psykopater med sådan makt och sådant beteende i kontrollen över narrativet? – Vad anser folket som har drabbats?

  Har de medie-horat alltför länge?

  Är de att anse som massmördare p.g.a. sin krigshets och mörkandet av välrenommerade läkare och forskare?

  Har krigshetsen massmördat hundratusentals direkt, samt massmördat miljoner civila i svält och sjukdom? Män, kvinnor och barn?

  Har ljugandet, vilseledandet och mörkandet om Covid-19, de falska PCR-testerna, de medvetna felbehandlingarna till döds, samt de giftiga injektionerna, massmördat miljoner och strax kanske miljarder?

  Har de massmördat, inte enbart snabbt och plötsligt, men även massmördat genom att skapa långt utdraget lidande till döds för sina offer?

  Har de s.k. ”journalisterna” syndat grovt? Är de gravt medskyldiga till massmord? Bör de förlåtas om de visar skam, ånger och ber om nåd, vilket Jesus förespråkar, eller bör de dömas av de dabbade i folkdomstolar?

  Om de drabbade inte vill förlåta dem, bör då straffet stå i proportion till vad de tillfogat sina offer?

  Själv är jag förvånad att inte fler drabbade människor tagit lagen i egna händer. Jag kämpar emot varje morgon genom meditation och får hjälp av Jesus att fokusera på politik som kan ena oss och läka ut eländet.

  Jag gör allt för att förlåta dem i mitt hjärta, för de vet inte vad de gör. Deras liv måste redan vara ett lidande och deras dom kommer förmodligen vara att brinna i helvetet i evigheten, eller så saknar de mänskliga känslor, d.v.s. psykopati. Det är synd om dem. Förlåt dem!

 2. Finland på femteplats och även totalt indoktrinerat. Enavde händelser som bäst visar vad RSF står för. ”De får vad de betalar för – det senaste exemplet ett försök från RSF att avbryta en paneldiskussion om den verkliga agendan för al-Qaida-kopplade White Helmets, sponsrad av den schweiziska pressklubben, noterade aktivisten Vanessa Beeley som deltog. Swiss Press Clubs verkställande direktör Guy Mettan sa att RSF, en klubbmedlem, bad honom att avbryta paneldiskussionen och förklarade: Jag har aldrig sett något sådant. Nu ber en organisation som försvarar informationsfrihet mig att censurera en presskonferens.”

  https://stephenlendman.wordpress.com/2017/12/01/reporters-without-borders-opposes-claims-support/

 3. Det är en intressant läsning och ger onekligen många tankar.

  Men mycket av det som INTE skrivs beror ju faktiskt inte på vare sig statliga censorer, regler och lagar – utan på chefredaktörer och medias ägare, inte på staten.

  Internet måste anses också som ett kompletterande och där finns ofantligt mycket att läsa ned till skvallernivå om kändisars underklädesval och tatueringar i underbälteszonen, och dessutom vad som hände när dessa underkläder kastades och tatueringarna blev kända och lades ut (”läckte”) på internet.

  Stäms media och dess chefer och journalister ofta i våra länder? Nä, det är ovanligt. De grips inte och sitter inte heller i fängelse, för VAD och ATT de skriver – som i Turkiet, Saudiarabien, Kina, Ryssland och väldigt många andra länder.

  Våra ”problem” ligger i en politisk närmast nördig orolighetsnivå att om man skriver ”allt” politiseras det och omvandlas fort till ”antisemitism”, ”rasism”, ”fascism”, ”medlöperi” och andra fina ord.

  Våra länders restriktioner sitter på redaktörsstolarna, rädda för att missa ”klick” på artiklar och mista abonnemang som betalar för sig.

  Än idag skriver svenska media konstant om kriget mot Palestina som ”Israel-Hamas-kriget”, ett politiskt överkorrekt uttryck som till och med BBC slopade för många månader sedan.

  I Sverige är public service numera rädda för Sverige-” demokraterna” och deras inflytande över de statliga budgeterna till SR, UR och SVT.

  Det är den politiken som är ett hot mot pressfriheten; högernationalistiska krafter som inte och aldrig tål minsta kritik, som i TV4:s granskning i dessa dagar om SD:s statsfinansierade trollfabrik.

  • Det är de nationalistiska krafter som är förmögna att knäcka Borgarväldet.
   Det här är inget nytt, det vet den radikala vänstern om som var väldigt nationalistisk tills Sovjetunionen brakade samman och alla de tidigare illusionerna plötsligt försvann och ersattes av Borgerlighetens frihetsideal som då inte fanns möjlighet att värja sig emot.

   Den största politiska revolution av detta sammanbrott när järnridån mot kommunistiska idéerna föll var att det istället föddes en borgerlig vänster när samma vänster inte längre hade Sovjetunionen med sina kommunistiska och socialistiska idéer att stötta sig emot.

   Demokratin är Borgerlig och den som inte underställer sig Borgaren har inte en chans att komma någonstans i den Borgerliga Demokratin som är internationell över hela Västvärlden inklusive USA.
   Australien exempelvis är ett sådant land som lever i ytterkanten av den Borgerliga Demokratin och tvingas oftas anpassa sig och är således fördömt att göra sina egna val.
   De enda val de kan göra är att tillåta lastbilar med fler än en släpvagn s.k. ”Road Trains” vilket inte är tillåtet i den övriga ”Demokratiska Världen”.

   Borgaren är rädd för Ryssland därför att Borgaren vet att Ryssland är det land där friheten förmodligen är som störst.
   Du måste försöka förstå vad Borgarens liberala frihetsideal får för betydelse då.
   Ryssen fnyser – vi behöver inte den Västerländske Borgaren, därför vi har redan vår frihet på vårt eget sätt.
   Fullt redo att försvara på möjliga alla sätt.
   Vilket manifesteras den 9 maj varje år som Rysslands allra viktigaste högtid.

   Här är passande musik jag hittade, eller Youtube rekommenderade mig.
   Var så bra att jag inte kunde stänga av.

   НЕ ВОЮЙТЕ С РУССКИМИ ♫ МУЗЫКА НАСТОЯЩИХ МУЖЧИН ♫ ДУШЕВНЫЕ ПЕСНИ О ВОЙНЕ WLV ♫ ДЕНЬ ПОБЕДЫ
   (DON’T FIGHT WITH THE RUSSIANS ♫ MUSIC OF REAL MEN ♫ SOUL SONGS ABOUT WAR WLV ♫ VICTORY DAY)

   https://www.youtube.com/watch?v=evwNby1clnA

 4. Så västvärlden åtnjuter pressfrihet medans nästan övriga länderna är i rött. Hela svenska debatten och medierna är maskerade bakom renodlad propaganda och desinformation. Efter 24mån heter det fortfarande och ständigt fullskaliga invasionen av Ukraina. När ALLT är HELT koncentrerad till Östra Ukraina sedan längesen. Fullskaliga invasionen hit och dit. Fullskaliga kriget hit och dit. När ska man börja säga rätta namnet ÖSTRA UKRAINA. Ryssland skiter fullständigt i övriga Ukraina. Västra Ukraina lever normala liv där ungdomar festar ALLA helger och hänger. Man går på restauranger och fika ställen som är öppna. Folk jobbar normalt. Det är lustigt det hela hur man gör bort sej. Ryssland skiter i denna halvan fullständigt

 5. På Global Politics får man heller inte säga vad som helst.
  Eftersom redaktören nu också kommer att cencurera denna kommentaren, visar det att GP utmärker sig som en dubbelmoralens högborg med sin falska vänster.

  PS. Har skärmbild av mitt cencurerade inlägg som kan bra att sända till DN vid tillfälle:-)

  • Globalpolitics.se har som andra seriös media Kommentarsregler. DN avvisar de flesta kommentarerna i sitt insändarforum enligt debattred, här är de mycket få som avvisas.

   ”Kommentarsregler
   Kommentarer och debatt är en viktig del av en nyhetstidnings själ och nästan alla kommentarer släpps fram. Kommentarer till artiklar är alltså välkomna och nästan alla artiklar har flera kommentarer. Kommentarer granskas före publicering.

   En kommentar ska hålla sig till ämnet och hålla en respektfull ton.
   Sakfrågor ska diskuteras.
   En fungerande mejladress krävs.
   Osakliga personangrepp eller provocerande texter stryks.
   Rasistiska, sexistiska, homofoba och liknande texter raderas.
   Avstå från okontrollerbara faktauppgifter.
   Avstå också från kommentarer utanför ämnet.
   Kommentarsmöjligheten är inte till för privata meddelanden.
   Det är tillåtet att använda länkar som fördjupning eller som källhänvisning i inlägg.
   Kommentarsfunktionen övervakas i enlighet med Lagen om ansvar för elektroniska anslagstavlor (SFS 1998:112). Det innebär att du som kommentator har juridiskt ansvar för vad du skriver. Vi läser löpande kommentarer och tar bort de som strider mot etiska regler. Anmäl gärna om du upptäcker kommentarer som inte följer reglerna.

  • Med tanke på nivån på dina kommentarer här på GP så lär även DN censurera dina sparade dito🤭

   • DN har publicerat omkring 900 av mina kommentarer (90 %) under ”Ifrågasätt” som gav möjlighet att kommentera på max. 1500 tecken och utan möjlighet att referera till egen site. Innan DN strypte debattmöjligheten med ”Ifrågasätt”.

    • Om DN stryper debatten visar att ”fri debatt” upphör att fungera i en splittrad och söndrad Demokrati.
     Jag misstänker den Västliga liberala Demokratin likt Sovjetunionen kommit till en sjukligt tillstånd där det bara finns två vägval.

     Antingen behandling och terapi till helande.
     Eller bara låta fortsätta så tillståndet förvärras till dess det slutliga upphörandet och Västvärlden i anarki och kaos.

     I Demokrati menas att man ska samtala sig tillsammans men om samhället faller i sär blir meningsskiljakligheterna för stora och det inte längre går att komma överens.
     Och då vet vi alla att där hjärnan slutar tar nävarna vid.
     Vi har redan sett diverse våldsamheter i de Västerländska Parlamenten.

     Ryssland undviker dessa stridigheter så länge de håller Västvärldens Demokratier utanför sin Nations och sitt kära Fosterlands gränser.

 6. Från Pål Steigan sin sida: Statskanalen instruerer Rødt om hvordan de skal møte uttalelsen fra ungdomsorganisasjonens leder.

  Detta är ren lögn. Hon fick klar besked från bl.a. Mimir Kristjansson om detta inte NRK. Men tydligen inte grund för GP att checka?

  Föreslår att redaktören tar en prenumeration på Klassekampen som står på solid grund till vänster, och är principfast när det gäller mänskliga rättighet mot alla ockupanter. Inte ett selektivt utval.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here