Biden-regeringen och det ”kurdiska kortet” i Syrien

1
1452

Har sedan 2012 publicerat över 200 artiklar om Syrien, senast 23/1 USA ökar sitt angrepp på Syrien. Några andra artiklar finns nedan under ”Relaterat.”

Pål Steigan publicerade 4/2 som insänd denna artikel Steigan: Biden-regeringen och det kurdiska kortet.

Jag har översatt den – se nedan.


Biden-regeringen och det ”kurdiska kortet”

Det finns mycket tydliga signaler från Biden-administrationen att USA vill fortsätta kriget mot Syrien. När Joe Bidens val som Pentagons sändebud i Mellanöstern, Dana Stroul, säger att USA ”äger en tredjedel av Syriens territorium” , kan signalerna knappast vara tydligare. Hon var en del av Obama-administrationens team för ”Arab Spring”, en stipendiat vid det krigsliknande Washington Institute for Near East Policy. Och hon blir en del av Bidens ”Mellanöstern-grupp” som är fyllt med kända krigsherrar.

Bland dem är Brett McGurk, som drog sig tillbaka när Donald Trump signalerade att han ville dra tillbaka amerikanska trupper från Syrien. I januari 2019 skrev McGurk en öppen artikel för The Washington Post där han kritiserade Trumps Syrien-politik och varnade för att USA: s tillbakadragande skulle lämna ett vakuum för ISIS, Iran och Ryssland. Där skrev McGurk också att eftersom det kommer att finnas färre amerikanska trupper i Syrien, bör Washingtons mål begränsas till att stödja de kurdledda syriska demokratiska styrkorna (SDF) och stödja Israels bombkampanj i Syrien mot ”iranska hot.”

McGurk kommer nu att bli Bidens koordinator för Mellanöstern och Nordafrika i National Security Council. Robert Malley, som nu är chef för den Soros-finansierade internationella krisgruppen, är aktuell som ny chef för USA: s Iranpolitik.

Dana Stroul.

Dana Stroul vill att USA fortsätter att fokusera på den kurddominerade SDF för att upprätthålla USA: s kontroll över en tredjedel av Syrien, liksom över Syriens olja. Hon har föreslagit att USA bör uppmuntra förhandlingar mellan Turkiet och PKK för att försöka få Turkiet med i detta spel. Det handlar inte om att säkra en ”socialistisk, federal” enklav i Syrien, som vissa människor drömmer om. Det handlar om att spela det kurdiska kortet för att förhindra ett enat Syrien och säkra Förenta staternas och Israels positioner i regionen.

En av de första sakerna som hände när Biden installerades som president var att USA skickade en stor konvoj av militära fordon till Syrien. Den statliga syriska nyhetsbyrån SANA rapporterade att en konvoj på cirka 40 lastbilar och pansarfordon ”kom in i nordöstra Syrien” med stöd av helikoptrar. Och medan ”andra lokala medier” noterade att sådana konvojer inte är ovanliga, tillade SANA: s rapport att ytterligare 200 amerikanska trupper kördes in i Hasakah-provinsen också. Rapporten hävdade att de extra trupperna skulle sättas in för att skydda oljefälten som patrulleras av SDF-soldater. Den syriska regeringen krävde omedelbart tillbakadragande av amerikanska styrkor.

Bild: Sputniknews.

Redaktör Romelsjö: Detta beskrivs även här: USA ökar sitt angrepp på Syrien.

När USA ska fokusera på fortsatt ockupation av delar av Syrien är det naturligtvis helt i strid med FN-stadgan och allt som kallas internationell rätt. Därför kommer det att motiveras ideologiskt och politiskt som ”befrielse” och ”demokrati”. Då är det lägligt att Hillary och Chelsea Clinton har skapat filmföretaget Hidden Light Productions som kommer att göra en TV-serie om kvinnliga kurdiska soldater i Syrien. Företaget har förvärvat rättigheterna till boken ”The Daughters of Kobani” skriven av Gayle Tzemach Lemmon.

Lemmon har skrivit flera propagandaartiklar om USA: s krig, såsom In the Heart of Afghanistan, Entrepreneurs Innovate for Peace om entreprenörer, det vill säga legosoldater, i Afghanistan. Hon har skrivit för Foreign Affairs, CNN och Defense One där hon har agiterat för direkt militärt ingripande i Syrien. Som i den här artikeln: ”Ansvar för att skydda?” Tomma ord efter Aleppo” på CNN 2016. Och hon har agiterat mot USA: s tillbakadragande från Afghanistan.

SDF: s ledning har bedrivit lobbyverksamhet i USA för att få de amerikanska trupperna att stanna i Syrien. Den kurdiskt dominerade organisationen SDF har vädjat till Joe Biden att erkänna deras administration av nordöstra Syrien. Det var Sinam Mohamad, som är SDF: s representant i Washington, som framförde denna önskan till Biden, skriver Al-Monitor.

Sinam Mohamad. Bild:syriandemocratictimes.com

I en telefonintervju med Al-Monitor säger Mohamad:

”Vi har ett militärt partnerskap med USA. Och för det ber vi att göra detta militära partnerskap till ett politiskt partnerskap, så att vår administration i nordöstra Syrien politiskt erkänns som en del av ett decentraliserat Syrien. Det här är vad vi behöver.

Nu ser det ut som om de blir bönhörda av Biden-administrationen angående USA: s fortsatta militära närvaro i Syrien. Det kommer att uppmuntra dem att inte söka en lösning med Damaskus. Men samtidigt har de växande problem med civilt motstånd bland majoriteten av araberna som bor i det USA-ockuperade området.Den 31 januari 2021 öppnade SDF-styrkor eld mot civila arabiska demonstranter i den nordöstra staden Hasakah.

Folket i Syrien behöver fred och möjlighet att återuppbygga landet efter nästan tio års krig. Det verkar inte som Biden-administrationen har för avsikt att låta dem göra det. De som en gång planerade kriget genom ombud 2011 är nu tillbaka igen och de vill uppenbarligen fortsätta där de slutade.

Relaterat

Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?

USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelAftonbladet: Läs Anders Lindbergs ledare om Navalny! (Eller – ”Vem är löjlig”?)
Nästa artikelNiklas Ekdal, DN: ”Därför är fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj en fråga för hela världen” Slår ut Anders Lindberg, Ab och Erik Helmerson DN?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here