Niklas Ekdal, DN: ”Därför är fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj en fråga för hela världen” Slår ut Anders Lindberg, Ab och Erik Helmerson DN?

16
2292
Navalny efter uppvaknadet i Berlin.

Den kände journalisten Niklas Ekdal publicerade igår i DN artikeln Därför är fängelsedomen mot Aleksej Navalnyj en fråga för hela världen.

Stora ord minsann!

Han skriver ”Kampen mellan Rysslands president Vladimir Putin och den fängslade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj är större än vi anar. Det är en strid mellan sant och falskt och angår oss alla, skriver Niklas Ekdal. ”Sanningen ska göra er fria.” Aldrig har bibelordet varit mera revolutionärt än i Ryssland 2021. Den osannolikt modige Aleksej Navalnyjs match mot den osannolikt cyniske Vladimir Putin är framför allt en match mellan sant och falskt.”

Han beskriver en upplevelse han hade under vad han kallar ”Rysslands friaste tid”.

Vintern 1993 reste jag i sällskap med valövervakare på den ryska landsbygden. Kallt, dystert, i skarven mellan frihetens löften och den ekonomiska chockterapins realiteter. Vid vägkanten såldes bensin och vodka i plastflaskor, samma literpris.

Trots snöyra drog Rysslands första fria val mycket folk till vallokalerna, men där blev de ofta lurade. Politruker instruerade om rätt alternativ, alltså Boris Jeltsin. På väggarna hängde valsedlar med regeringspartiet förkryssat. Döda själar i röstlängderna väcktes till liv för att göra sin plikt. När valdeltagandet riskerade att hamna under 50-procentsgränsen bussades motvilliga åldringar, värnpliktiga och funktionshindrade in.

Valet var riggat för att leverera makten åt Jeltsins ”liberaler”. Valobservatörerna från väst tonade ner kritiken, eftersom alternativet till alkoholisten som sänkt Sovjetunionen var nationalism, kommunism och kaos.”

Kommentar: Det faller honom inte in att detta tillhör det förgångna, i betydande del Putins förtjänst. Ryssland är nu betydligt starkare och mer demokratiskt och självständigt.

Han skriver vidare ”Kampen mot lögnen är universell. Det dramatiska med Ryssland är att den utvecklats till ett nollsummespel. För Putin och hans klienter står valet mellan en ålderdom i finkan, eller på något slott med ett harem av prostituerade. Inget mellanläge, inget att förlora. Rysslands geopolitik och tusentals kärnvapen är viktiga nog, men viktigast är slaget om sanningen. Det pågår i Washington, London och Stockholm lika väl som i Moskva.

Aleksej Navalnyjs sak är vår i mer än ett avseende.”

Om kvalitetsjournalistik finge råda vore Niklas Ekdalsm karriär slut i och med detta.

Vem tror att det blir så?

Vinner han ”trevasallsslaget för presstitutes” över Anders Lindberg Aftonbladet: Läs Anders Lindbergs ledare om Navalny! (Eller – “Vem är löjlig”?)och Helmersons lista.Erik Helmerson i DN?

Jag fick in två kommentarer under ”Ifrågasätt”, men fick backning på del av ett inlägg.

Min första kommentar: ”Navalny är en av USA stödd högernationalist som i en känd video menar att ”muslimer är kackerlackor” Hans mycket osakliga beskrivning av Putins palats är inspelad i Tyskland (Badisch Zeitung (tidning). Han har i 6 upprepade opinionsundersökningar fått stöd av ca 2-3 % av Rysslands befolkning. Med stor sannolikhet har han inte förgiftats av rysk underrättelsetjänst. Varför skulle Ryssland offentligt förgifta Navalny, särskilt i ett läge då Nord Stream 2 var i slutfasen? Och sedan låta honom fara till Tyskland, (som vägrar lämna ut uppgifter för fortsatt utredning). Han är dömd för brott. Upprepade demonstrationer utan tillstånd. I Frankrike slås sådana ned hårdare än i Ryssland. I Sveriges skulle de inte heller tillåtas. Den mycket okritiska behandlingen av Navalnys uppgifter är skrämmande.”

Svarskommentaren av David S: ” Anders Romelsjö Två av varandra oberoende laboratorium har undersökt samma ämne – däribland svenska och franska – och nått till samma slutsats. Det är nervgiftet novitjok. Det är fakta som talar. Och att det verkar konstigt att Putin låter utföra en handling som går mot hans egna intressen.. ja det är helt irrelevant. Men det är så som ni jobbar; Så ett frö. Upprepa lögner till dess att dom blir sanna. Du spelar i en alldeles egen division”

Svarskommentar av Anders Åberg: ”David Och vilken division spelar då du i, som upprepar samma lögn gång efter gång, att gift i ett labb skulle tala om vem som har spridit det?”

Min andra kommentar: ”Anders Åberg har rätt. I undersökningar om misstänkt krminalitet brukar man se på motiv. Ryssland saknar helt motiv att försöka ta kål på en sån som Navalny i slutfasen av Nord Stream 2, där USA hotade Tyskland med sanktioner om landet valde Nord Stream i stället för dyrare gas från USA – väl belagt. Vid denna tid var Ryssland ifrågasatt även för sitt relativa stöd till Belarus. Att då söka ta kål på Navalny i flygplan är höjden av självdestruktion. Novichock finns hos flera länder . Varför vägrar Tyskland i strid med avtal att sända prover till Ryssland så att landet kan utreda vidare? Ett blodprov kan visa att det verkligen är blod från samma person om man jämför blodstatus i prov från Tyskland och Ryssland. Varför vägrar svenska labbet att lämna ut full information?”

Föregående artikelBiden-regeringen och det ”kurdiska kortet” i Syrien
Nästa artikelNato utvidgar och planerar för nya aggressioner
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

16 KOMMENTARER

 1. Navalny denna ultra höger rasist är en Rysk Juan Guido typ som stöds av MI6 & CAI och betalas av England , Tyskland och USA. Om Ukraina hade ej varit så ”soft” år 2013 utan arrestera de utländska förrädarna betald av USA, Tyskaland och i Kanadensiska fall Ukrainska fascister ur diasporan från andra världskriget. Om de hade fängslas och deras milisgrupper avväpnas, hade vi sluppit fascist kuppen och tiotusental döda i det av USA sponsrade inbördeskriget de människorna hade idag kunnat leva. Så fängelse är den rätta platsen för Navalny oavsett om han gjort sig skyldig för förskingring av pengar eller samarbetat med utländska makter för att störta regeringen.

  • Det är en av USAs standardmetoder. Mer information kommer nu om även om Myanmar. Myanmar och Kina står varandra mycket nära historiskt. Kina har gjort stora insatser i Myanmar för att förbättra landet, minska fattigdomen, förbättra infrastrukturen, och bekämpa islamistisk terrorism. Det låg bakom jordskredssegern i valen. Det passade inte USA som tvingade fram statskuppen av militären. Navalny, Juan Guido, och även Löfven är marionetter åt finans och företags grupperingen i USA som nu dominerar USA regering, media, rustningsindustrin, BigPharma, finans osv. Hur USA arbetar är mycket tydligt i fallet Nordstream2, Huawei, TikTok, WeChat, osv. Man sätter press på landet. Gruppen och dess globala makt hotas även av Kina, och därför vill man stoppa Kinas utveckling. Idag berättat Time om hur gruppen kan styra demokratiska val. Det har vi vetat länge, det var tyskarna som utvecklade metoden, vilket resterade i Tredje Riket 1933. Orsaken till att gruppen alltid vill se demokratier är att man kan styra dom, eftersom deras propagandamaskin är otroligt stark.
   https://www.foxnews.com/media/time-mag-report-touting-cabal-of-of-powerful-people-behind-conspiracy-shadow-campaign-to-shape-election

 2. Något om Navalnys äventyr med den Ryska rättsprocessen.
  https://iz.ru/1119707/aleksandr-kazakov-ekaterina-iasakova-elena-poltavskaia/novaia-realnost-kak-uslovnyi-srok-navalnogo-podoshel-k-kontcu
  Enligt experter kunde domstolen inte ha dömt en hårdare dom – ett sådant beslut skulle säkert ha avbrutits av en högre instans på den dömda personens överklagande. Nu kommer Navalny att ha tid att överklaga detta beslut, och medan han kommer att vara i Matrosskaya Tishina förvaringscentral, förklarade advokat, kandidat för juridiska vetenskaper Alexander Zorin för Izvestia. Stadsdomstolen i Moskva – domstolen i andra instans – kommer att överväga argumenten, och om Navalnys klagomål avvisas och förstainstansrättens avgörande, dvs. en allmän regimkoloni. Som regel äger dessa domstolsmöten rum inom en månad eller två. Att vara i ett interneringscenter före rättegången är lättare, eftersom han har en individuell cell, god mat: ägg, ost. Dessutom kan hans fru komma.När det gäller frågan om vilken koloni Navalny kommer att skickas till, följer nu FSIN regeln att den dömda personen ska vara så nära sin bostadsort som möjligt. Således kommer Alexei Navalny att avtjäna sin straff antingen i Moskva-regionen eller i närmaste regioner – Kaluga eller Yaroslavl.

  https://iz.ru/1119796/2021-02-02/politolog-nazval-edinstvenno-vernym-reshenie-suda-po-delu-navalnogo
  Direktör för institutet för de nyaste staterna, statsvetare Alexei Martynov kallade domstolens beslut i fallet med bloggaren Alexei Navalny som den enda korrekta.
  Martynov kallade Navalny för en ”bedragare” och en ”återkommande gärningsmän” som två gånger dömdes för storskaligt bedrägeri. ”Domstolen fattade det enda korrekta rättsliga beslutet. Det är allt, sade han till Izvestia tisdagen den 2 februari.
  Metropolitan Simonovsky-domstolen vid en besökssession i Moskvas tingsrätt på tisdagen beviljade FSIN: s förslag och ersatte den tillfälliga domen för Alexei Navalny i fallet med bedrägeri mot Yves Rocher-företaget med en verklig på 3,5 år. Med tanke på de 12 månader som tillbringats under husarrest kommer bloggaren att tjäna två år och 8 månader i en allmän regimkoloni. Anledningen till att ersätta den dömda domen med en verklig dom var flera brott mot provperioden.
  Innan behandlingen av ärendet inleddes fängslades potentiella deltagare i det obehöriga mötet. Anhängare av Navalny kallades för att komma till domstolen under de obehöriga handlingarna, som ägde rum söndagen den 31 januari.

  • Här är en lista på Navalny brott mot domvillkoret:
   In 2017, he had the following violations, and their respective punishments:
   27.03. – administrative arrest for 15 days;
   11.04. – a submission was sent to the Simonovskiy District Court to impose an additional obligation “not to commit administrative offenses” on the conditionally convicted Navalny AA;
   01.06. – warning about the cancellation of the conditional sentence;
   06/12 – administrative arrest for a period of 30 days;
   29.06. – warning about the cancellation of the conditional sentence;
   03.08. – an administrative fine in the amount of 300,000 thousand rubles;
   04.08. – The probationary period under the sentence of 2014 was extended for a year.
   In 2018, and 2019 he had the following violations:
   Failure to show up for registration at UII on set days without a valid reason. 50 cases. Moreover:
   05/15/2018 – administrative arrest for a period of 30 days;
   08/27/2018 – administrative arrest for a period of 30 days;
   09/24/2018 – administrative arrest for a period of 20 days;
   07/01/2019 – administrative arrest for 10 days;
   07/24/2019 – administrative arrest for 30 days.
   In 2020, he had the following violations:
   From January 2020 until his hospitalization (20.08 – Omsk, 22.08. – Berlin) Navalny systematically violated the conditions of the probationary period:
   – In January 2020, Navalny came to the Penitentiary Institute only once (01/23/2020), after being discharged from the hospital – not once. Must appear for registration at least twice a month;
   – 6 times the obligation to appear on the set day was violated (13.01, 27.01, 03.02, 16.03, 06.07. 17.08).
   Based on these facts, Navalny was warned about the possibility of canceling his conditional sentence. All of this took place prior to his alleged poisoning, and he wasn’t even arrested.
   https://southfront.org/the-people-vs-navalny-trial-of-russian-opposition-figure-begins-in-moscow/

 3. Har inte Ekdal hört att världen utanför väst bryr sig inte ett dugg om kalsong journalisternas påhitt om Navalny? Det världen vet är att en narkoman, alkoholist och islamofob har dömts till fängelsestraff för sina brott. Människor med sunt förnuft skrattar åt kalsongs journalisternas fasoner Ett skämt som går runt i stan är: vilka kalsonger ska Ekdals & Co. djupdyka i härnäst? Ett tips: Netanyahus kalsonger erbjuder ofantlig vad gäller grävande journalistik. Det t o m ryktas att den som bemödar sig att göra detta kan hitta ett minikärnvapen. Definitivt blir det värt ett ”Årets Stora Kalsong Journalistik Priset”, kategori ”Årets Avslöjande” och sannolikt är även Aftonljugets Anders Lindberg med som pristagare.

 4. Anders Anders Römelsjö – har rätt! Det största problemet som människor kämpar med varandra är konceptet som ligger till grund för ordet ”demokrati”. Dem flesta av människor tror att ordet ”demokrati” betyder – folkets makt. Men, det stämmer ju inte. Demokrati – betyder ”makt av oligerher, etlitmakt”. Demokrati – är makt av Demos. Demos är en mindre del av befolkning som har rätt att ha slavar. ”Demos”, ett ord av Dorian-ursprung, menade ett folk som bodde i ett visst territorium och associerat med historien om detta territorium, systemet för relationer, socialt, etniskt och professionellt. 1. Okhlos – slavar, fattiga människor, arbetare – som inte har rösträtt. 2. Plebos/ Pöbel – fria människor, små ägare, ägare av sina egna hus och mark – kan välja men kan inte väljas.
  3. Demos – stora slavägare, invånare i Demos – ett rikt område i staden som passerar en viss egenskapskvalifikation. Bara de kunde väljas till de styrande organen.
  Således är den sanna innebörden av termen ”demokrati” makten hos de privilegierade och de rika, som har satt sig rätten att vara makt.

 5. Har Lavrov tappad sina silkeshandskar??

  Igår, kom Borell på besök till Moskva.

  Som välkomst, sparkade Ryssland tre EU-diplomater från Tyskland, Polen och SVERIGE! för deltagande i olagliga protesterna för Navalny.

  EU-topdiplomat Borell, som hade planerad att både besöka brottslingen Navalny och dessutom kräva att han släpps, fick avstå från båda.
  Lavrov grillade också Borrell på grund av påstådda EU-brott mot de mänskliga rättigheterna vid presskonferensen.
  ”And the press briefing’s final moment, in which an off-script Borrell tried to make friends with Lavrov, despite Lavrov’s rudeness, encapsulated Friday’s events.”
  https://euobserver.com/tickers/150840?utm_source=euobs&utm_medium=rss
  https://euobserver.com/foreign/150844?utm_source=euobs&utm_medium=rss

  • Ryssland har börjat prata västerländska – maktens språk. Hädanefter är det med hårdhandskarna som som gäller i relationerna med västländer, inklusive den Store Satan, USA. Även världen i övrigt vet att USA har tappat sin glans och är en föredetting. Det blir också en hel del aj, aj, aj inte minst från UD på hemmafronten.

  • Det var på tiden att Lavrov satte ner foten. Det Sverige och Västvärlden ägnar sig åt är rena krigsprovokationer mot Ryssland. När dom mest patetiska barnsagor, som den om kalsongmannen Navalnyj duger åt väst så skall dom fanimej ha rejält på skallen tillbaka.

 6. Hur många gånger ska vi tittare behöva påminna nyhetschefen Charlotta Friborg på programplattformen SVT om att det i ett inslag som detta ska förmedla båda parters synpunkter. Detta ska alltid gälla, särskilt i samtal mellan EU:s pampar, OSSE företrädare och Ryssland.
  Utrikesminister Ann Linde har som ordförande för OSSE sammanträffat (3 timmar) med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i Moskva.
  I stället för att höra vad utrikesminister Sergej Lavrov hade att framföra till skillnad från Ann Linde som innan kommenterat samtalet kliver den numera löjligt förutsägbare ”journalisten” Bert Sundström in och börjar tala om ”Kremlapparaten och Putin” och om en av USA och Storbritannien finansierad rysk oppositionell med namnet Aleksej Navalnyj.
  När Karin Fagerlund så frågar vad mötet resulterade i svarar ”journalisten: Ja det resulterade i på diplomatiskt språk, ett utbyte av åsikter om att det som ni gör i Ryssland är oacceptabelt.”
  Jag tar mig för pannan. Sedan när blev programplattformen SVT och dess utrikesredaktion ett tillhåll för självgoda goddagspiltar och en massa trams? Hög tid att utveckla enheten och ställa höga krav på så kallade journalister. Om vi tittare på egen hand ska behöva söka informationen som i detta fall vore det bättre att avveckla SVT:s utrikes verksamhet i hemmavid och i Ryssland. SVT är på detta område inte längre trovärdig.

  • Med tanke på hur Lavrov avspisade Borrell, EU ”utrikesminister” och därmed Anne Lindes chef, så lär tillrättavisningen som Linde fick varit lika om än inte värre. Magistern Lavrov tog fram hela registret och satte lill flickan Linde på plats skulle jag tro.

   Mer om hur Lavrov satte Borell på plats kan man läsa här: https://www.moonofalabama.org

 7. Antag att journalisterna gjorde som många av oss önskar dvs var sakliga och därför oundvikligen vore tvungna att inta motsatt ständpunkt i många frågor mot hur det ser ut nu.
  Vad skulle hända då?
  Skulle Sverige drabbas av betydande ekonomiska motgångar?
  Hur ser hotbilden egentligen ut?
  För nog föreligger det hot bakom missförhållandena.
  Dom kommer väl att manipulera in oss i NATO med dessa lögner.
  Jag känner mig som träffad av de ord som tillskrivits Karl Rove om att ’Vi är ett imperium nu’ och som går ut på att Usa skapar en verklighet och vi beskriver det vi ser samtidigt som Usa skapar en ny verklighet och vi kan kommentera,,, men poängen är att vi förmår inte hindra det.
  Och samtidigt läser jag Nyhetsbankens konstatertande att Tyskland är och förblir militärt ockuperat av Usa.

  • Troligtvis sanktioner liknande de som drabbar Ryssland! Skillnaden är väl att Sverige omgående skulle gå på knäna om det drabbades av liknande sanktioner som de ryska…För Ryssland är sanktionerna mer som en irriterande mygga men för Sverige skulle det vara en katastrof eftersom Sverige gjort sig beroende av utlandet till den grad! I slutändan är det väl Natotrupp som ska ”återställa” Sverige om man nu skulle försöka göra motstånd…

 8. Vad är senaste nytt från kalsong journalistik fronten? Helmersson, Ekdal, A Lindberg: vilka kalsonger har ni djupdykt i sen sist? Bidens? Viktoria ”F***K EU” Nuland, von Leyden, eller Netanyahu? Svårt att bärga sig …

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here