USA bygger ny bas i norra Syrien

8
1200
USA trupper i Syrien

Av Dave DeCamp

Källa: https://news.antiwar.com/2023/05/25/us-building-new-base-in-northern-syria/

Bygget visar att USA inte har några planer på att lämna Syrien

Den USA-ledda koalitionen mot IS bygger en ny militärbas i Raqqa i norra Syrien, rapporterar The New Arab med hänvisning till en källa nära de kurdiskledda Syriska demokratiska styrkorna (SDF).

USA stöder SDF och har cirka 900 soldater i östra Syrien, vilket gör att USA kan kontrollera cirka en tredjedel av Syriens territorium. Enligt rapporten finns det för närvarande cirka 24 USA-ledda militära anläggningar spridda över östra Syrien.

USA säger sig vara i Syrien för att bekämpa IS, men närvaron är en del av Washingtons ekonomiska krig mot Damaskus, som omfattar förlamande ekonomiska sanktioner. IS har inte heller något större territorium, och den syriska regeringen och dess allierade skulle fortsätta att bekämpa resterna av terrorgruppen om USA drog sig tillbaka.

Men byggandet av en ny bas visar att USA planerar att fortsätta ockupationen på obestämd tid. I mars röstade representanthuset ned en resolution som lagts fram av Matt Gaetz (R-FL) och som skulle ha beordrat president Biden att dra sig tillbaka från Syrien. Lagförslaget röstades ned med röstsiffrorna 103-321, där 56 demokrater och 47 republikaner röstade för förslaget.

Representanthuset röstade också nyligen för att bibehålla sanktionerna mot Syrien efter att en jordbävning dödat tusentals syrier. Endast två kongressledamöter röstade emot lagförslaget.

USA kan komma att utsättas för påtryckningar att dra sig tillbaka från Syrien och häva sanktionerna mot landet eftersom allt fler regionala länder normaliserar förbindelserna med den syriske presidenten Bashar al-Assads regering. Saudiarabien gick i spetsen för ett försök att få Syrien tillbaka till Arabförbundet trots USA:s invändningar.

Relaterat
Irak och Syrien öppnar åter viktiga oljeledningar.
Syrien åter medlem i Arabförbundet. Stor framgång för diplomati och rättvisa, stort bakslag för USA.
11 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.

Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar

Föregående artikelKina tar ledartröjan i Centralasien
Nästa artikelVad vill Antifa?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

8 KOMMENTARER

 1. Av Ali Karbalaei
  USA bygger ”ny bas” i Syrien
  29 maj 2023 – 13:49

  TEHRAN – När Arabförbundet välkomnade Damaskus tillbaka, utökar USA sin illegala ockupation av Syrien.

  Den här månaden välkomnades Syriens president Bashar al-Assad varmt av Saudiarabien till Arabförbundets toppmöte i hamnstaden Jeddah.
  Det hände 12 år efter att Syrien stängdes av från det panarabiska blocket och följde på en snabb följd av bilaterala möten mellan arabiska regeringar och deras syriska motsvarighet som såg till att de diplomatiska banden återupprättades.
  Närmandet indikerar en ny prognose för Västasien som kan se regionen ta avstånd från främmande makter.

  På torsdagen anlände en saudisk delegation till Syrien för att diskutera arrangemang för återöppning av sin ambassad i Damaskus efter att den stängdes för mer än ett decennium sedan. Allt detta har väckt ilska från USA, som offentligt har visat sitt starka motstånd mot att alla arabiska länder återupprättar banden med den syriska regeringen, i synnerhet Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

  Den främsta anledningen till Vita husets motstånd är att USA har försökt i mer än ett decennium nu, men utan lycka, att störta Bashar al-Assads regering genom att stödja utländska terrorgrupper. Eftersom terroristerna misslyckades med att hålla fast vid det territorium de hade ockuperat, invaderade USA illegalt Syrien 2014 under förevändning att bekämpa terrorister, vilket de aldrig gjorde.

  Det jobbet gjordes framgångsrikt av de syriska styrkorna och dess allierade, och idag har terroristerna mestadels besegrats, med undantag för den nordvästra provinsen Idlib, där Daesh och dess medlemsförbund håller fast vid. Nu har rapporter dykt upp om att USA bygger ytterligare en militärbas i den norra provinsen Raqqa för att utöka sin närvaro. Det finns flera anledningar till den illegala amerikanska militärockupationen, men att bekämpa terrorister (som Washington påstår) är verkligen inte en av dem.

  Terroristerna är främst inspärrade i Syriens västra provins Idlib. Den amerikanska militären har inte rört sig i den riktningen, och den har inte heller riktat in sig på Idlib. Dessutom har terrorgrupperna aldrig riktat in sig på den amerikanska militären, precis som de aldrig har riktat in sig på Israel.
  Det har inte gått förlorat för det amerikanska etablissemanget att Syrien spelar en viktig roll i motståndet mot den israeliska regimen.

  När arabvärlden välkomnar Damaskus tillbaka till fållan har Syrien en ännu större möjlighet att växa i makt och utöka sin inflytelserika anti-israeliska roll, efter att ha framgångsrikt besegrat den utländska terroristkomplott som kläckts mot landet sedan 2011.

  USA har minst 28 deklarerade baser och andra militära platser i Syrien som en suverän stat. De är fördelade över tre provinser, med majoriteten i landets östra och nordöstra provinser. Det finns 17 deklarerade baser i al-Hasakah, nio i Deir Ezzor och två i Homs.
  Alla amerikanska militärbaser tjänar en specifik agenda för att försvaga Syrien efter att det framgångsrikt omintetgjorde den utlandsstödda terroristkomplotten.

  Den största amerikanska militärbasen ligger i Syriens östra oljefält al-Omar.
  Det är ingen slump att det är där en av Syriens största oljereserver finns. Det är på den östra stranden av floden Eufrat.
  Den amerikanska armén ockuperar denna bas av två specifika skäl. Den ena är att plundra oljereserverna, som syriska tjänstemän säger är till mer än tio miljarder dollar.

  Oljan stjäls för att hindra den syriska regeringen från att komma åt den och föra tillbaka livsviktiga tjänster till sitt folk i det krigshärjade landet. Detta är Washingtons försök att hindra Syrien från att blomstra.

  Det andra olyckliga draget att plundra den syriska oljan, som bryter mot alla internationella lagar och principer, är att använda pengarna från oljan för att finansiera den illegala amerikanska militärockupationen. Oljan överförs regelbundet i stora konvojer till den norra irakiska kurdiska regionen.
  Andra baser som ligger i nordöstra regioner och ockuperade av USA-stödda militanter har också syriska oljereserver som USA plundrar för att finansiera sin ockupationsverksamhet.

  Förutom Caesars Act som antogs av den amerikanska kongressen, har denna aspekt av ockupationen helt att göra med USA:s ekonomiska krig mot Syrien.

  En annan välkänd amerikansk militärbas är al-Tanf, som ligger i öknen som breder ut sig till gränsen mellan Syrien och Irak.
  Enligt irakiska och syriska tjänstemän använder USA al-Tanf för att destabilisera de två ländernas gränser genom att bland annat underlätta överföringen av terrorister från den ena sidan till den andra.
  Detta medan irakiska och syriska regeringstjänstemän redan har ett avtal om att gemensamt samarbeta för att säkra deras gräns.

  På onsdagen anklagade Rysslands chef för utrikesunderrättelsetjänsten Sergey Naryshkin USA för att använda al-Tanf, även kallad al-Tanf-garnisonen, för att utföra störande aktioner mot ryska platser i Syrien.
  ”Enligt vår information används den amerikanska militärbasen al-Tanf vid gränsen till Syrien, Jordanien och Irak för att träna ISIL (Daesh) militanter för att utföra subversiva handlingar; dessutom inte bara på syriskt territorium utan även i ryska regioner ,” sa han.

  Till skillnad från USA bjöd den syriska regeringen in Ryssland att hjälpa till i dess kamp mot terrorism. USA har varken ett mandat från FN att invadera och ockupera ett annat lands suveränitet eller en inbjudan från Damaskus.

  Det tredje skälet till den amerikanska arméns ockupation av Syrien är att stödja en kurdisk milisgrupp i de nordöstra områdena i syfte att dela landet och ytterligare förhindra Syriens återhämtning från det decenniumgamla kriget som påtvingats det.

  I början av 2019 sa USA:s förre president Donald Trump, känd för att vara frispråkig i mediaintervjuer och säga saker som det amerikanska etablissemanget hellre skulle hålla lock på, till CBS att ”en av anledningarna till att jag vill behålla (med hänvisning här till Ain al- Assads bas i Irak vid gränsen till Syrien) beror på att jag vill titta lite på Iran… Jag vill kunna titta på Iran. Allt jag vill göra är att kunna titta.”
  Hans uttalande bekräftar USA:s inblandning och dess roll i att orsaka osäkerhet i Västasien.
  Om USA ville ”titta lite på Iran”, har det massor av andra baser i regionen. Det skickar krigsfartyg till Persiska viken av den anledningen.

  Medan nivån av ömsesidigt förtroende mellan grannar i Västasien-regionen ökar, gör USA allt de kan för att skada dessa förbindelser för att behålla sin hegemoniska närvaro i regionen för att hetsa till konflikter och ställa ett land mot ett annat samtidigt som det hjälper USA:s militärindustri-komplex, som amerikanska hökar har ett starkt samband med.
  I slutet handlar det om ekonomisk vinst för USA på bekostnad av problem i Västasien.

  Medan USA bygger ytterligare en bas i Syrien, viskas det inte ens om diskussioner i den amerikanska kongressen om att dra sig tillbaka från Irak och Syrien nu när Daesh har besegrats.
  USA ser ut att försöka behålla sin ockupation av både Irak och Syrien på obestämd tid.

  De antiamerikanska motståndsrörelserna i båda länderna har uttalat att den amerikanska militären tillslut kommer att tvingas lämna.

  https://www.tehrantimes.com/news/485245/U-S-building-new-base-in-Syria

 2. Ärligt talat vad är detta? Det är sommaren ÅR 2023 nu. Usa ledda ”regim change” misslyckades redan från början. Vad gäller isis är dessa utrotade jämfört med år2012-2019. Det återstår ENDAST såkallade små fickor av dessa terrorister kvar, som Syrien själva bekämpar. Syrien kan bekämpa dessa själva. Vilken dålig renodlad lögn av Usa. Syrien är tillbaka på världscenen och även arabförbundet. Men Usa och dess vanliga stat EU bestämmer att hålla kvar dom stenhårda sanktionerna mot landet och dess befolkning. Även efter jordbävningen. Inte nog med det så bygger Usa nu ytterligare ny militär bas i landet, där man EJ är ens välkomna? Samtidigt som man fortsatt håller 3del av landet ockuperat och plundrar dess olja. Man skulle dragit sej tillbaka för åratal sedan. Istället fortsätter man med detta vidriga. Det vore verkligen på sin plats att omedelbart direkt efter jordbävningen, ta bort alla sanktionerna, OCH landet. Man är EJ välkomna ens. Man kväver landet och dess befolkning på det mest vidrigaste sättet, HELT onödan. Usa och dess krigsindustrin är hjärtlösa svin. Vad är detta för lek. Syrien har gått igenom ett RENT elände över 12års tid nu. Usa och dess stat EU har misslyckats. Gå vidare för fan. Låt Syrien sköta sitt nu, med ombyggnaden som kommer ta så många år, pga dom vidriga sanktionerna. Och utan att parasiter som EJ är välkomna beblandar sej i landets inre angelägenheter, OM man inte är välkomna av syriska regeringen. Trump var så nära att dra tillbaka trupperna men motarbetades av övriga clownerna. Usa är där olagligt och plundrar landets olja, samtidigt som man håller 3del av landet ockuperat. Vart är alla fördömanden och vart är alla medierna? Detta hållt på många år nu. Just det, detta är bara ett Mellanöstern land. Och inte någon europeisk land. Och det är chefen här. Då är det som vanligt från 51a delstaten EU

  • Visst är det konstigt att USA-Nissarna som härjar här på forumet aldrig har några kommentarer om den här typen av rena stölder som maffian i Washington sysslar med i stort sett överallt i världen skyddad av fulmedia från insyn? Kom igen nu ”Robert” ”Kent” ”Aldor” och allt ni kallar er och skriv en kommentar? Man kan nog tänka sig att när Ryssland är färdiga i Ukraina så kommer Syrien åter att bli en prioritet och då är det nog bäst att USA-trupperna lämnat Syrien. Ryssland har ju i Ukraina visat att de skiter i om de raderar ut Natos ”rådgivare” i parti och minut som nu senast i Odessa!

 3. De har inte vett att skämmas. Och det behöver de ju inte heller, ingen (80%) i väst vet ju vad som sker via washington/city så vem ska de skämmas inför. I tysthet och inanför sin monopoliserade censurvägg kan de smida sina fortsatta, i detta fallet, oded yinonplaner. Men de har en glupande aptit, så resten av världen väntar. Det som sker i Palestina är en av många repetioner inför deras försök till total vätldsdominans. Och dessa falska individer gömmer sig (surprise surprise) bakom en etnisk grupp (som inte har med de falska att göra) de påstår till 50% blev exterminerad under ww2. Några år senare, 1948, visade den etniska gruppens egen statistik att deras befolkning hade vuxit med 5% r/t 1938. Det kallas för fakta. Att tala sanning är att inte avvika från den fakta som existerar. Men i de falskas värld är 2+2=5, allt annat är ’rasistiskt’. Som nu nyligen, i ’svensk’ ’media’ kallas det rasistiskt…att påtala att vindsnurrorna dödar fåglar och fisk en mass..

 4. USA utökar sin närvaro med baser över hela världen. Även Sverige etableras nu som en amerikansk militärbas genom NATO, på svenskarnas bekostnad. Det gäller inte bara fysiska baser på land. Genom att stationera hela 60% av sin marina militärmakt i Asien och Sydkinesiska Havet har USA även där en de facto militärbas. Dessutom utökar USA kraftigt sin elektroniska närvaro över hela jorden, och deras propaganda maskin uppgraderas, främst representerad av Bonniers med DN i spetsen i Sverige. SÄPO och MUST har själva identifierat sig som utskott av CIA och driver USAs projekt att försöka isolera Kina och därmed stoppa hela världens utveckling.

  USA försöker konvertera Taiwan till en amerikansk militärbas och har tydligt målsättningen att annektera ön som dom gjort med Chamorro folkets Guam. En ny militärbas på Guam nyligen, och tre på Filippinerna, att lägga till de omkring 800 redan existerande.

  Allt detta rör sig om att utvidga USAs bas för att utöva våld och krig i avsikt att kontrollera resten av världen. BRICS kan vara en räddning, BRICS representerar omkring 50% av mänskligheten, och ytterligare flera länder vill ansluta sig. Nationer som representerar 86% av mänskligheten stöder inte längre USAs aggressiva agerande. USA blir alltmer marginaliserad. Faran med utvecklingen är att USA kan avsiktligt starta WW3 i uppsåt att fullfölja Hitlers planer på global kontroll och att etablera en global militärdiktatur kontrollerad från Washington.

  • Det är tydligt att ekonomisk social utveckling hand i hand med natur och klimatviktiga satsningar övergivits till fördel för vapensmedjornas profitörers cyniska antihumanism, som levererar dödsbringande materiel till all världens hörn och därmed skapar instabilitet och rädsla hos folket, vilket iofs är ingen ny uppfinning.
   Skillnaden är att med än mer avancerad elektronik teknik AI, effektivt kan denna maktens ideologer kontrollera och styra menigheten/folket i önskvärd riktning.
   Det verkar som den gode humanisten G Orwells får rätt i sin berättelse om framtidens kontrollsamhälle.
   Dessvärre är det denna maktapparat som kraftfullt sätter agendan inför framtiden.

   • @Olof 4 juni, 2023 At 08:20
    Du talar om ”framtidens kontrollsamhälle”, men kontrollsamhället är redan här, det är bara att det döljs. ”Chat Control” är bara toppen på ett isberg. Nu vill man bara ytterliga skärpa det till att bli totalitärt.

    Det senaste är hur Apple samarbetade med CIA för att spioner via iPhone.
    –China reacts to Russia’s accusations of US spying
    https://www.rt.com/news/577409-china-us-spying-apple/

    Hur USAs makteliten styrde och censurerade Twitter är nu välkänt.

    Alla kompetenta och erfarna IT ingenjörer vet att varenda program, produkt eller virtuella produkt från USA är minerad med bakdörrar och dörrar till USAs massövervakning.

    Det är därför USA så intensivt bekämpar Kinas produkter som Huawei, TikTok, eller Weixin-WeChat för som omintetgör USAs massövervakning och kontroll.

    USA är helt öppna med att man sätter AI att driva USAs propaganda för att motverka ”desinformation”, alltså all information som inte stöder USAs makt.
    —AI-robot ska rädda USA:s Ukrainanarrativ – sätts in mot ”desinformation”
    https://nyheter.swebbtv.se/ai-robot-ska-radda-usas-ukraina-narrativ/

    I Kina avvänds AI nu för att kommunicera folkviljan till Kinas regeringar på alla nivåer. Det är så Kinas folkstyre arbetar.

    Nu använder makteliten bankerna för att tysta obekväma media som Samnytt, Fria Tider, Nya Dagbladet och SwebbTV.
    —”En samhällsfara utan like” om bankerna blir politiska aktivister
    https://nyheter.swebbtv.se/en-samhallsfara-utan-like-om-bankerna-blir-politiska-aktivister/

    • Karl W!
     Jo, jag håller med dig och tack för upplysande textinnehåll.
     För övrigt det som nu sker i Ukraina är inte enbart ett krig på ett öppet dödande slagfält, utan även den mycket viktiga informations och propaganda apparaten har ett stort genomslag som sätter sig i folkets medvetande. Ett förhållande i mening kanske det av vikt mest betydelsefulla vapnet att kontrollera.
     Att påverka den ”enkla” människan i vardagen genom rädsla, betrakta sin granne som ett mycket farligt hot, är för makten ett effektivt styrmedel.
     Här hemmavid inom politiken finns ett tydligt exempel där det sannolikt smids större planer i lönndom. Ett förhållande som stöds av väl etablerade politiska partier, om man skall nu benämna dom så, med väl uppburen humanistisk tradition.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here