Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?

5
1864
Jan Egeland. Bild Pål Steigan. Skrämpdump från NRC.

Denna artikel Jan Egeland har fått en ny hatt – i Syrien. av Eva Thomassen har den 13 februari publicerats på Pål Steigans blogg.


Jan Egeland har fått en ny hatt i Syrien

Norska flyktingrådets generalsekreterare, Jan Egeland, har av FN: s generalsekreterare, António Guterres, utsetts till chef för ett nytt råd, skriver Aftenbladet.

”Det oberoende rådet kommer att ge råd till FN: s generalsekreterare om hur man kan förhindra att i framtiden sjukhus, civila och humanitära organisationer attackeras i kriget i Syrien. Systemet innebär att skicka koordinater genom FN till krigets parter, så att dessa områden inte attackeras.

Du tror knappt vad du läser. ”Parterna”? Den ena parten är Al Qaida.

Läs: Mannen med många hattar tar en av dem och går

Framtiden? Kriget håller på att ta slut, eller hur? Eller har FN andra planer? Det har de. De följer USA:s planer. Göra Syrien till ett träsk för Ryssland. Förhindra att Damaskus får kontroll över de nordöstra delarna av landet. Där olja, vatten och jordbruksområden finns. Stödja IS genom den militanta kurdiska milisen Syrian Democratic Forces (SDF). Förhindra att Idlib befrias. Stödja israelisk bombning av Syrien. Skärpa sanktionerna på dagligvaror. Stödja Turkiets närvaro i Idlib. Förhindra återuppbyggnaden av Syrien. Förhindra att humanitärt bistånd kommer 97% av befolkningen tillgodo. Detta är alltså bakgrunden.

Han kommer således att fortsätta vara en nyckelaktör i Syrien. Nu för att se till att inte ”sjukhus”, civila (?) Och humanitära organisationer bombas.

Sjukhus och «sjukhus»

Han måste se till att ”parterna” ger honom koordinater, så att sjukhus inte bombas. Det finns bara en ”part” som bombar sjukhus i Syrien och det är Assad-regimen – fråga bara Egeland. Det har varit hans jobb sedan kriget började 2011. Att anklaga Assad för krigsförbrytelser, för Assad påstås bara bomba civila, sjukhus, skolor etc. Eller som Egeland sa i en intervju med CNN 2011: Assad har tillstånd att döda – det vill säga Ryssland ger Assad möjlighet att döda sin egen befolkning.

Varför var Egeland så sträng i tonen? Ja, för Förenta staterna fick inte med säkerhetsrådet på att genomföra en ”humanitär invasion” liknande den i Libyen. Ryssland och Kina lade in sitt veto mot det. Ryssland och Kina har gjort det 15 gånger i säkerhetsrådet. Varje gång inför missnöje från det ”internationella samfundet” och bl.a. Amnesty och Human Rights Watch.

Och var är ”sjukhusen” i Syrien? De är i Idlib och i Hasaka. Det finns ett antal sjukhus i områden som kontrolleras av regeringen. Dessa sjukhus har koordinater. Och blir inte bombade. Det har (koordinater) offentliga sjukhus över hela Syrien – även i Idlib.

Egeland är väl medveten om att ”Assad-regimen” inte bombar sjukhus i regeringsstyrda områden. Myndigheterna behöver inte Egeland för att be dem visa koordinaterna. Egeland är också väl medveten om att offentliga sjukhus i områden som kontrolleras av terroristgrupper inte bombas.

Så vilket sjukhus ska Egeland skydda?

”Sjukhusen” i områden som kontrolleras av terroristgrupper är ett täcknamn för allt från en sjukhussäng till en grotta i bergen, befolkad av terroristgrupper. De offentliga sjukhusen har koordinater. Och de sjukhus som lagligen är inrättade i områden som kontrolleras av terroristgrupper har tillhandahållit koordinater till myndigheterna.

Humanitära organisationer

Det finns inga humanitära organisationer i regeringsstyrda områden. Det vet Egeland. Som generalsekreterare för norska flyktingrådet hjälper Egeland själv till att förhindra att humanitärt bistånd når de 97% av befolkningen, som har sökt sin tillflykt till områden som kontrolleras av den syriska armén.

Egeland skrämde ”det internationella samfundet”, när östra Aleppo skulle befrias. Han var bekymrad över civilbefolkningen. När östra Aleppo befriades var Egeland inte längre bekymrad över civilbefolkningen. Sedan åkte följet av hjälporganisationer i samma buss som Al-Nusra och andra terroristgrupper till Idlib, där de fortfarande befinner sig.

Läkare Utan gränser

Jag var i kontakt med Läkare Utan Gränser under befrielsen av östra Ghouta 2018. De sa att ”Assad-regimen” bombade sjukhus. Jag frågade varför Läkare Utan Gränser inte gav myndigheterna koordinater, så att sjukhus inte attackerades. Svaret var att Läkare Utan Gränser inte hade någon kontroll över ”de sina” i östra Ghouta och att dessa ”hälsoarbetare” inte skulle ge myndigheterna koordinater, eftersom de var rädda för att Assad skulle bomba dem.

Egeland var också igång och pratade om att ”parterna” måste släppa in  nödhjälp till östra Ghouta. När östra Ghouta befriades hade Läkare Utan Gränsers ”hälsoarbetare” försvunnit. Jag frågade Läkare utan gränser var deras hälsoarbetare nu hade tagit vägen. De sa att Assad bombade dem. De sa att de hjälpte civilbefolkningen i östra Ghouta. Varför försvinner de nu från samma civila befolkning? Svaret var att Läkare Utan Gränser inte visste. Jag frågade varför de inte visste, eftersom de var så viktiga att skydda.

Satt de, Läkare Utan Gränser ,på bussen med Jaich al-Islam till Idlib? Ja. Detta har varit fallet från plats till plats i Syrien.

Till skillnad från icke-statliga organisationer (NGO:er), som inte är i Syrien själva, har jag personlig erfarenhet av att tonvis av läkemedel och medicinsk utrustning var placerat hos terroristgrupper och endast användes av terrorister och deras familjer – inte civilbefolkningen.

”Framtiden”

När Egeland pratar om «framtiden». Vilken framtid? Syrien håller på att återta hela Syrien. Idlib är det enda området i Syrien som kontrolleras av al-Qaidas anslutna grupper.

Detta handlar inte om något annat än att skydda terroristgrupperna i Idlib och att ge den militanta kurdiska milisen SDF och USA stöd i nordöstra Syrien.

Idlib och Hasaka står på tur att befrias.

Vi vet att terrorister gömmer sig på ”sjukhus”. Både Syrien och Ryssland vet detta. Egeland vet det också. Jag vet det också. Till skillnad från Egeland och de andra icke-statliga organisationerna har jag själv varit i Syrien fem gånger sedan 2015.

Jag har följt i fotspåren där icke-statliga organisationer hävdar att ”Assad bombar” sjukhus. Jag kan dokumentera att det här är lögner som vi blir serverade av så kallade humanitära organisationer och media

Omsorg om terroristerna.

Nu har Jan Egeland, den största initiativtagaren till regimförändring i Syrien, fått ett nytt jobb för att skydda terrorister i Idlib. Bara med ett annat mandat från FN.

Poängen är att det finns många ”sjukhus” i Idlib. Det vet Egeland. Fram till 2018 var han FN:s man, tillsammans med de Mistura, som samordnare för civilbefolkningen i Syrien. Han avgick från tjänsten 2018, när han insåg att Idlib var något annorlunda än de andra platserna han ljugit om. Han hade ju följt med på alla terroristernas transporter till Idlib. Han visste att i Idlib var den ”civila befolkningen” medlemmar i al-Qaida. Det blev så uppenbart att han inte kunde dölja det längre.

Ingen fred i världen …

… Utan Egeland, Juul och Pedersen. För närvarande utan Terje Rød-Larsen. Han är i karantän efter att han var tvungen att lämna IPI (International Peace Insitute) som han ledde. Han hade för nära band till Jeffrey Epstein. För ordningens skull. Rød-Larsen är gift med Juul. Pedersen har också haft kontakt med Epstein. Har Juul?

En av Jan Egelands bästa vänner, Geir Pedersen, är FN: s särskilda sändebud för Syrien för att arbeta fram en ny konstitution.

Geir Pedersen

På ena sidan av bordet under dessa förhandlingar sitter en exilsyrier från oppositionen, som inte har bott i Syrien på 30 år, och som fortfarande talar om ”revolutionen” i Syrien. Hans mandat är regimförändring.

Krig og fred rundt samme bord

FN: s resolution 2254 från 2015 ska vara en slags färdplan för fred i Syrien. Förhandlingarna skulle vara ”intra-syriska” – dvs. bestå av endast syrier, inte de stormakter som var inblandade i kriget. Det var ambitiösa mål. Ny konstitution skulle mejslas ut och slutföras inom 18 månader, …

Egeland och Pedersen och Juul var centrala i Osloavtalet – det största sveket mot det palestinska folket.

Till slut detta med Mona Juul, som har blivit Norges ambassadör i FN: s säkerhetsråd, där mandatet är att se till att Norge stödjer USA:s mål att fortsätta krig och sanktioner mot Syrien.

Mona Juul. Bild: Pål Steigan.

Pedersen vet att dessa förhandlingar inte kommer att leda till något annat än att de syriska myndigheterna lämnar varje möte i Genève, eftersom ”oppositionens” agenda är en regimförändring. Man kan inte sitta vid samma bord och prata om en ny konstitution, när den ena parten vill införa en islamistisk regim i Syrien, styrd av sharialag.

Oppositionens man gör ingenting annat än vad USA vill. Nu satsar han på att de drakoniska sanktioner, som införts av Förenta staterna, kommer att vara så helt outhärdliga för den syriska civilbefolkningen, att de vänder sig mot sin egen regering, att Assad kommer att krypa till förhandlingsbordet med sin avgångsansökan. Pedersen gör inte heller något annat än vad USA befaller. Om han hade gjort det hade han inte sagt ja till det här jobbet. Han vet att de syriska myndigheterna är under press att delta i dessa förhandlingar.

Läs: Krig och fred runt samma bord

De enda som förhindrar ett tredje världskrig är vetomakterna Ryssland och Kina, som har använt sitt veto 15 gånger för att förhindra att Syrien blir ett nytt Libyen.

 

Föregående artikelFolk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Fjärde passet ”Kriget mot naturen – det tärande naturbruket”
Nästa artikelMånga ryssar tycker det var bättre i Sovjet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Ju högre upp inom FN-hierarkin man kommer, desto mer är verksamheten styrd av USA. Dels kan ingen väljas till generalsekreterare utan USA:s godkännande, men generalsekreterarna har blivit allt svagare för varje omgång, sedan Boutros Boutros Ghali. De är galjonsfigurer, medan USA besätter kontrollposterna neråt i hierarkin.

    På sakkunnignivå sker dock alltjämt vissa ”olycksfall” i arbetet. Sålunda har FN-rapportörer nyligen påpekat det olagliga i Syriensanktionerna och det destruktiva i Jemensanktionerna. Vid omröstningar i generalförsamlingen har ”världssamfundet” börjat krympa och ligger vid omkring en tredjedel av medlemsländerna. Två tredjedelar ligger således utanför världssamfundet enligt den logik USA och EU tillämpar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here