Folk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Fjärde passet ”Kriget mot naturen – det tärande naturbruket”

1
1181

Nätverket Folk och Fred bildades i våras och genomförde en alternativ konferens till Folk och Försvar 10-11 januari.

Syfte

Verka för fred. Kritisk granska centrala budskap som framförs av Folk och Försvar och allierade aktörer samt presentera alternativ baserat på alliansfrihet, avspänning och fred. Påverka svensk opinion i dessa frågor.

Mål

Att nå ut brett med ett fredsbudskap via fysiska möten, sociala medier, press, radio och TV. Att visa på andra strategier än de som förs fram på Folk och Försvars möten för att minska risken för krig och öka möjligheten till säkerhet för människors liv och hälsa i Sverige och utomlands, såsom stärkande av civilsamhället, aktivt fredsarbete, alliansfrihet och dialog.

Budskap

Plattform för Nätverket Folk och Fred:

 • För freden, miljön och välfärden – stoppa militära upprustningen!
  • Försvara alliansfriheten och stärk civila beredskapen!
  • För fredskultur mot skapande av fiendebilder!
  • Fred på Jorden och Fred med Jorden!
Folk och fred foton på några av deltagarna av Folk och Freds webbinarium ”Nato,Nato överallt” 3 december.

Konferensen fick en ovanlig start dagen innan den startade genom att Nato-ivraren Patrik Oksanen i en ledare i SvD smutskastade Folk och Fred och dess konferens oh deltagarna Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe, Fridays for Future, Sveriges Fredsråds tidigare mångåriga ordföranden Agneta Norberg, initiativtagaren till ”Folk och Fred” och ”Aktivister för Fred Tord Björk, Jordens vänner och mig Anders Romelsjö i en ledare i SvD: Patrik Oksanen: De som lånar ut sina namn till Kreml.

Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe publicerade en mycket bra replik i SvD.Folk och Fred: Replik på debattartikel i SvD.

Expressen gav ett bra utrymme åt deras synpunkter Anklagelsen mot Schyman: ”Nyttig idiot” för Kreml och presenterade korrekt Folk och Fred som en fredsorganisation som konkurrerar med Folk och Försvar.

De två tidigare passen:

Vad sas vid Folk och Freds konferens som så skrämde Nato-entusiasterna? Första passet: “Vilka hot finns det mot Sverige?”

Folk och Freds konferens som skrämde Nato-entusiasterna: Andra passet: “Folkrätt, säkerhetspolitik och internationellt samarbete”


Expressen skrev:

”KONKURRERANDE FÖRSVARSORGANISATIONER
Folk och Försvar

Centralförbundet Folk och Försvar bildades 1940 för att främja debatt om Sveriges säkerhetspolitik och försvar. Medlemmar är organisationer.

Sedan 1946 anordnar förbundet en rikskonferens i fjällmiljö. Den hålls sedan 1993 på Högfjällshotellet i Sälen.

Rikskonferensen är ett centralt forum för svensk säkerhets- och förvarsdebatt.

Folk och Fred

Nätverket Folk och Fred bildades i april 2020 i syfte att anordna årliga möten i Sälen i samband med Folk och Försvars konferenser.

Det är ett nätverk för individer och organisationer, som också ska ägna sig åt folkbildning och aktioner.

Bland parollerna märks ”Stoppa den militära upprustningen!” och ”Förvara alliansfriheten!”. Samt ”Fred på Jorden och Fred med Jorden!”


Kampanjgruppen i ”Folk och Fred” har också skrivit en replik.

Jag besvarade kritiken främst mot mig SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer.


Web-konferensen hade som mest omkring 120 deltagare på nätet. Föredragen var generellt väl förberedda och hade hög klass. Logistiken med tidhållning och tid för debatt fungerade mycket bra.

Nedan följer föredrag och debatt från fjärde passet i Youtube. Första passet andra dagen (11/1).

Kriget mot naturen – det tärande naturbruket

Varje pass innehåller 15 minuters inledning och fem minuter för frågor.

10.00 – 10.20 Skogen i människans tjänst – så mycket kol skulle kunna inlagras – Stig-Olof Holm, ekolog vid Umeå Universitet och Elena Martinez medlem i Skydda skogen.
Elena representerar End Ecocide Sweden och talar om ekocid som ett brott och arbetet för att skapa lagstiftning i frågan. Stig pratar om skogen och klimatet.
10.20 – 10.40 Bönder gör inte bara mat – så omvandlas våra matjordar till klimatgaser – Jonas Wangsten, ordförande i Småbrukarna. Åkerjordens potential att lösa klimatproblem. Rätt skala på jordbruken för att främja demokrati, rapport från Stor nog-kampanjen.
10.40 – 11.00 En rättighetsbaserad fredskultur – naturens rättigheter och lokalsamhällens rättigheter – Ingrid och Nikolas Berg, ekopedagoger och författare, ByAkademin.
11.00 – 11.20 Utmaningar i förorten. Arne Johansson, Norra Järvas stadsdelsråd och Mariam Nordmark, Gränt initiativ i Tensta om Hästa gård, odling beredskaps och hållbarhet.

Föregående artikelEfter COVID manar Davos till Kapitalets Great Reset
Nästa artikelTar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Expressens Patrik Kronqvist hetsar vidare mot fredsrörelsen och Ryssland.
  https://www.expressen.se/ledare/patrik-kronqvist/sjostedts-nya-vanner-har-ocksa-ett-putinproblem/

  Jag svarade i en kommentar;
  Putinproblemet existerar inte. Det som existerar är att alla som älskar den massiva amerikanska propagandan mot Ryssland använder tillmälen som Putinkramare, ryska agenter, diktaturanhängare och annat mot sina kritiker. Dessa pubertala tillmälen används oftast istället för sakliga argument, som det verkar vara väldigt tunt med.

  Några Putinvänner finns knappt i Sverige och att kritisera ren krigspropaganda och uppenbara lögner, som dom om Navalnyj, Skripal, gasattacker i Syrien och annat är självklart inte att ta ställning för Putin.

  FI och fredsrörelsen har fattat att hetsen mot Ryssland handlar om att krigsindustrin måste ha en fiende som är tillräckligt stark för att motivera fortsatt upprustning. Krigsindustrin är idag oerhört mäktig. Eisenhower varnade för den redan 1961 och sedan dess har den bara vuxit.

  Idag äger eller kontrollerar samma rikemän som ligger bakom krigen även media och deras sjuka propaganda får stå nästan helt oemotsagd.

  I Sverige har alla partier inklusive större delen av V rättat in sig i ledet och vårt land är nu en ännu mer lydig knähund till USA än tidigare.

  Detta skapar ett akut säkerhetsproblem. Genom värdlandsavtalet upplåter vi vårt territorium åt amerikanska vapen, plus att vi deltar i den amerikanska propagandaoffensiven. Ryssland tvingas nu betrakta oss som en fiende och avdela militära resurser för det. Detta är inget mindre än ett totalt haveri för svensk säkerhetspolitik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here