Folk och Fred: Replik på debattartikel i SvD:

5
2139

I lördags smutskastar Patrik Oksanen Folk och Fred och dess konferens igår och idag  samt Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe, Fridays for Future, Sveriges Fredsråds tidigare mångåriga ordföranden Agneta Norberg, initiativtagaren till ”Folk och Fred” och ”Aktivister för Fred Tord Björk, Jordens vänner och mig Anders Romelsjö i en ledare i SvD: Patrik Oksanen: De som lånar ut sina namn till Kreml.

Jag har tidigare besvarat kritiken främst mot mig SvD:s ledarskribent Patrik Oksanen lånar ut sitt namn till demagogi och angrepp på mig och mer kända debattörer.

Sven Hirdman, Gudrun Schyman, KG Hammar, Janine O’Keefe har skickat in en mycket bra replik till SvD – hoppas den publiceras.

Kampanjgruppen i ”Folk och Fred” har också skrivit en replik som återges nedan.


 

Folk och Fred: Replik på debattartikel i SvD:

Patrik Oksanen Fri värld

I SVD 2021 – 01 – 09 går ledarskribenten Patrik Oksanen till generalangrepp mot konferensen Folk och fred som genomförs 10–11 januari.

Han attackerar konferensen och hävdar att den går Rysslands ärenden. Föreläsarna på konferensen sägs vara ryska ”troll”.

SVDs attack innehåller ingen seriös polemik mot något av det som tas upp på konferensen. Skribenten ägnar sig enbart åt ogrundade misstänkliggöranden av konferensens motiv.

Ett av Folk och freds centrala teman är kritiken mot den svensk försvars- och säkerhetspolitikens ensidiga inriktning på militära hot och därmed på militära lösningar och upprustning. Med denna kritik som utgångspunkt behandlas på konferensen också andra hot mot Sverige och världen. Hot som berörs är klimatkrisen, den långsiktiga livsmedelsförsörjningen, Coronapandemin, kriget mot naturen, kärnvapenhotet och växande sociala klyftor. Under de senaste åren har det blivit allt tydligare att dessa andra hot är mycket allvarligare och att militär upprustning inte är lösningen utan en del av problemet.

Under de senaste dagarna har det också blivit mycket tydligt att de militära rustningarna i sig utgör ett allvarligt hot. Åttonde januari varnade USAs representanthus talman Nancy Pelosi för att president Trump kan använda kärnvapen. Hon rapporterade offentligt att hon talat med USA:s ledande militärer, de som ingår i stabsledningen joint chief of staff och dess chef Mark Milley, om risken att överbefälhavare Trump tar till möjligheten att beordra en kärnvapenattack. Tydligare kan det sannolikt inte illustreras vilket hot som de militära rustningarna och särskilt kärnvapenrustningarna utgör mot hela mänskligheten.

Konferensen Folk och fred diskuterar dessa verkliga hot och deras inbördes samband.

SVD väljer att blunda och fortsätta att distribuera sin tondöva NATO-propaganda – snacka om troll!

Vi som deltar på konferensen Folk och fred vill erbjuda alla människor en möjlighet att välja. Att ansluta sig till den växande rörelsen som bjuder motstånd mot kapprustningen och kriget mot naturen eller blint följa det militära etablissemangets marsch mot avgrunden.

Fred på jorden – fred med jorden!

Thorsten Laxvik,
Kampanjgruppen, Folk och Fred

Föregående artikelFolk och Fred utmanar Folk och försvar! Reservera tid idag!
Nästa artikelKarneval i tjugoförsta århundradet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det var ett mycket bra och sakligt svar. Svd finn ingen anledning att prenumerera på vare sig digitalt eller i pappersform när sådana som Oksanen finns på ledarsidan

 2. Astrid Ståhlberg, medlen i Sveriges Fredsråd.
  En mycket viktig del av konferensen Folk och Fred presenterade en rad alternativ FÖR Naturen, För klimatet, För gemenskapsbyggande i samhället. Dagarna demoniserade ingen, pekade dock på den militarisering som smyger sig över vårt land. Den gav framförallt exempel på den uppbyggnad till klimat-räddande samarbeten som sker på alltfler platser i landet. Dessa initiativ behöver få synas och höras mycket mer. Fred är att samarbete för en bättre värld!

 3. Säpo chefen på konferensen Folk och Försvar:
  Klas Friberg: ”Hotbilden mot Sverige bredare än tidigare”
  Främmande makt tillskansar sig årligen information om svenska företag till ett värde av flera miljarder.
  Samtidigt saknas ofta såväl prioriteringar som vilja att förhindra angreppen – som framförallt kommer från Ryssland, Kina och Iran.
  – Sverige är i dag inte tillräckligt väl rustat för att möta detta hot, säger Säpochefen Klas Friberg i ett uttalande.
  Enligt Friberg har hotbilden mot Sverige blivit såväl bredare som mer komplex än tidigare.
  – Hotbilden mot Sverige är bredare och mer komplex än tidigare. Angrepp och aktiviteter från främmande makt riktar sig mot grundläggande fri- och rättigheter, vårt ekonomiska välstånd, vårt politiska beslutsfattande och vår territoriella suveränitet. Det är angrepp som pågår här och nu och som påverkar vår demokrati, säger säkerhetspolischef Klas Friberg i ett uttalande.
  https://www.dagensjuridik.se/nyheter/klas-friberg-hotbilden-mot-sverige-bredare-an-tidigare/

  • Den här Friberg yrar i nattmössan! Hotet mot Sveriges territoriella integritet kommer från USA och EU och hotet mot ekonomin från den vansinniga invandringspolitiken och den medföljande kriminaliteten! Givetvis vet Friberg allt detta också men han får inte säga det i PK-Sverige!

 4. Det räcker inte att Säpochefen Klas Friberg påstår något om ”hotbilden mot Sverige” utan han måste kunna lägga fram bevis för sina påståenden, annars blir det likvärdigt med slaskmedias påståenden om saken dvs bara ett ”propaganda uttalande.” utan grund.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here