Karneval i tjugoförsta århundradet

26
1870

Den här artikel är skriven av pseudonymen Sven Hofman, som då och då berikar bloggen med artiklar. Se exempelvis under “Relaterat.”


Karneval i tjugoförsta århundradet

Hur ska man förstå trettondagens kalabalik i Washington? Buden har varit åtskilliga: terrorism, försök till statskupp, uppror. Det mest signifikanta är vad som inte hände: systemet är intakt, orubbat. De som sköt var lagens män, inga upprorsmakare. Två dagar tidigare hade en domstol i London förhindrat, att Julian Assange utlämnas till Förenta staterna, eftersom risken för att han skulle gå under där är så uppenbar. Statsmakten i USA är på många sätt kriminell.

Den författningspolitiska teorin och praktiken bygger på att den amerikanska folkviljan inte ska komma till fullt uttryck. Folkfattiga delstater är överrepresenterade i den federala kongressen. Landets styrelse är inte en regering utan en presidentadministration. Statschefen utses av ett elektorskollegium, vars beslut kan underkännas. Högsta domstolen är ingen oberoende instans utan politiskt utsedd; den kan underkänna lagar. Hindren mot folkstyre är många och inbyggda i systemet.

 

I praktiken styrs landet av klaner som har skapat sina plattformar, ”partier”. De har inte krigat mot varandra, men genom sina ombud, exempelvis maffian, nationalgardet eller väpnade särintressen, har de bekrigat landets medborgare. För ett och ett halvt århundrade sedan utspelades ett extremt blodigt inbördeskrig, där den förlorande sidan – sydstaterna – hade lagen på sin sida. Människor har förhindrats att utöva sin rösträtt och andra fri- och rättigheter. Man har utrotat ursprungsbefolkning och dödat strejkande arbetare i stor skala.

 

USA har varit en republik endast i den meningen, att landet har saknat monark och bördsaristokrati. Istället har penningdynastier härskat, tidigare i konkurrens med slavägare. Stundtals har samhällsbyggnaden vacklat, som på 1930-talet när guvernören och senatorn Huey Long från Louisiana var i farten. Året innan han mördades, skrev Nobelpristagaren Sinclair Lewis sin roman It can’t happen here (1935; på svenska 1936). Ett icke-konstitutionellt maktövertagande var nära. Flera politiska mord hade föregått och skulle följa efter denna händelse i amerikansk historia.

 

I det perspektivet kan invasionen av Kapitolium ses som en tämligen beskedlig demonstration – fem personer dog, lika många som i Ådalen 1931. Upptågsmakarna var utspökade som i en medeltida karneval, där allt vändes upp och ned: baronen blev bonde, pigan kungens mätress. Nu fick senatorer och kongressledamöter skrämselhicka, men alla undgick de blessyrer. Populasen gjorde inga försök att gripa statsmakten; den hånade denna. Protesten var på många sätt ömklig, och i någon mening förpolitisk. Den försköt inte maktbalansen i det politiska livet en tum. Etablissemanget stärkte sina positioner. Hämnden blir ljuv.

Relaterat – Några tidigare artiklar av Sven Hofman.
Varning för Högern till höger om Höger

En analys av Sverigedemokraterna – vad vill de?

Föregående artikelFolk och Fred: Replik på debattartikel i SvD:
Nästa artikelVad kommer att hända i Bolivia nu? Kan den nye presidenten undvika Morales’ misstag?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

26 KOMMENTARER

 1. Det måste finnas ett oerhört omfattande bevismaterial i form av alla videofilmer som spelades in under händelserna. Av de filmer jag sett framgår inte att någon demonstrant var beväpnad med något annat än telefon och selfiestick. Det såg ut som vanliga människor på utflykt, nyfiket utforskande den maktens boning man trätt in i. Politikerna borde ju tagit emot dem och visat dem runt i lokalerna i stället för att gömma sig i källarvåningens skrymslen. Men när klyftan mellan valda och väljare/folket blir för stor fruktar politikerna sitt folk. De tänkte kanske på franska revolutionen?
  Kolla gärna den här videon. Den visar bl.a. en filmsekvens från när en demonstrant skjuts. Den har förstås avlägsnats från Youtube…
  https://vimeo.com/498496682

  • Möjligtvis har den som publicerat just den videon, tagit bort den men händelsen finns på ett antal andra filmer på YouTube, och många av dem har varit tillgängliga sedan 6 januari i förra veckan. Låt mig ge dig några länkar så att du kan sluta tro att den stora konspirationen tagit bort dem.

   https://youtu.be/AWMpTHLJXbw

   https://youtu.be/oJouIiLSQa0

   https://youtu.be/6GB_5okcBm8

   https://youtu.be/RWm9jEa8sFA

   https://youtu.be/AeEPoqWTRn0

   https://youtu.be/sBfoug8nSc0

   https://youtu.be/AZ9oThRuMVs

   Det finns fler filmer av händelsen, på YouTube men de får du själv leta upp. Bara sök så hittar du dem direkt.

   • OK, såg det i en av länkarna. Men som jag uppfattar situationen handlar det om ett överlagt mord på en obeväpnad demonstrant, inget varningsrop, inget varningsskott utan ett enda dödande skott. Han kunde lika gärna ställt sig framför fönstret och hindrat henne från att klättra in. Ingen har väl berättat vem skytten är, eller? Och hur dog de övriga fyra rapporterade döda? Någon som vet?

    • Det är ju inte lätt att förstå hela händelsen från att enbart se en video som är tagen ur en enda vinkel. I alla fall för mig som inte har någon kompetens gällande brottsutredning skulle det vara svårt även om jag hade haft tillgång till flera filmer från olika vinkel.
     Vi vet ju t.ex. inte vad som fanns i korridoren innanför dörrarna som hade barrikaderats på insidan. Det kan ha funnits anställda på Kapitolium som de beväpnade vakterna skyddade, det kan ha funnits politiker, åhörare från läktaren etc.
     Det är ju inte osannolikt att de som hade barrikaderat dörren uppfattade, eller i alla fall fruktade, att personer i mobben var beväpnade.
     I alla fall uppfattade vakterna att hotet så stort från mobben som försökte ta sig in, att en av dem valde att skjuta.

     Annars hade det bästa varit att retirera och låtit mobben ta sig in. Men som sagt, det är alltid lätt att ha synpunkter när man kan sitta hemma i fåtöljen och inte utsättas för den stress som det måste vara i situationer som denna.

    • Av de övriga fyra var det en polis som trampades till döds, en person föll tio meter och avled, två dog av medicinska skäl som inte avslöjats, förmodligen stroke eller hjärtattacker orsakade av stress.

 2. Videon är utraderad, går inte att öppna. Det som djupast definierar situationen i dagens USA är klyftorna i både ekonomin och opinionen. Etablissemanget är skakat och försöker säkra sina positioner och Trump utnyttjar den växande klasskonflikten i sina egna maktintressen. I ett land med sådana skriande sociala orättvisor kunde man vänta sig en stark vänsteropposition som gjorde sig gällande i valrörelserna. Ett uttryck för den oppositionen är rörelsen ”Bkack lives matter”. Men det parlamentariska systemet är tillrättalagt för att säkra de härskande av rika sponsorer beroende högerpartiernas dominans. Den växande vänsteroppositionen har svårt att göra sig gällande. Den isoleras av hela det högerstyrda officiella samfundet och utmålas som farliga ”kommunister” – det officiella USAs ständiga hatobjekt.

  Det officiella samfundets våld riktar sig främst mot vänsterrörelsen – Blacklives matter t ex – samtidigt som den extrema, ja, halvfascistiska högern stärker sina positioner och har infiltrerat polisen. Kvinnorörelsen trakasseras av aggressiva abortmotståndare, som inte drar sig för våld. Även mord har förekommit.

  Ett USA som internationellt gör anspråk på totalt makt- och våldsmonopol och ser våld som lösningen på alla konflikter kommer naturligen att även lösa sina växande interna konflikter med våld. Ett oroande perspektiv.

 3. Jag tror att generalplanen för den liberala demokratin är att marginalisera de (folkliga) konservativa krafterna ungefär som alla de övriga partierna i Sveriges riksdag försöker marginalisera partiet Sverigedemokraterna. Och de har dessutom en väldigt god hjälp från samhället i övrigt. Då inte minst från näringsliv och kapitalägare som inte vill se sina friheter inskränkas av några nationsgränser.

  Det känns som det senaste amerikanska presidentvalet gick ut på att få bort Donald Trump.
  Betraktar man det då med pragmatik blir genast resultatet att nästa steg är att få bort Donald Trump från politiken överhuvudtaget.

  Donald Trump är problematisk för Jimmie Åkesson och partiet Sverigedemokraterna som vill något helt annat än att bli marginaliserade.
  SVT gjorde en intervju med Åkesson om saken och jag lade märke till fotot av Jimmie Åkesson där han verkligen såg bekymrad ut och inte lika självsäker som ofta annars.

  • ”Demokratin” i både Sverige och USA är avsiktligt designad och fungerar medvetet så att innevånarna utestängs från allt inflytande på besluten. Besluten kan endast fattas av en begränsad maktelit helt oberoende av folkviljan eller folkinflytande.

 4. Jag såg på SVT hemsida nu att Donald Trump känner sig utsatt för häxjakt.
  Absolut är det så tror jag.
  Liberaler skyr inga medel. De tar strid så fort det bara är möjligt för att besegra sina motståndare.
  Partiet Liberalerna hos oss är så gott som utslagna men inte liberalismen för den ligger i de andra partierna som en betydande del av överideologin.
  Det är bara och se tillbaka på franska revolutionen för att upptäcka liberaler inte skyr några medel för att få sin (frihetliga) vilja igenom.
  Just liberalismen tror jag är den grundläggande skillnaden mellan Öst och Väst.
  I Öst tror folk mer på auktoriteten i någon form.

  • Det är nog sant att Trump känner sig utsatt för ”häxjakt”, man ser honom som just en ”häxa” som har orsakat mycket stora skador på landet USA. Därför vill man till nästan varje pris ha bort honom. USA är ordentligt nerkört i det mesta och på dekis med ett hotande inbördeskrig och revolution. I praktiken tycks USA redan ha inför undantagstillstånd och krigslagar för att stoppa Trump och den utveckling han drivit, inklusive omfattande censur.

  • ”I Öst tror folk mer på auktoriteten i någon form”. Det beror på vilket land du talar om. Indien är officiellt en demokrati, men styrs mycket autoritärt av en liten klick. Burma är demokratiskt, men militären har sista ordet, Thailand är ett kungadöme där kungen har sista ordet. Kambodja, Vietnam och Laos är kvasi – demokratier, inte vem som helst får ställa upp till val, Sydkorea är USA styrt, och Nordkorea är en nekro – demokrati, alltså leds av en vald men avliden person. Taiwan är USA kontrollerat, en diktatur med en kuliss av val och demokrati, USA har sista ordet. Japan är officiellt en demokrati, men styrs på relationer och USA har sista ordet. Kina är ett folkstyre och unikt, personer väljs, stora kvalifikationskrav, besluten kan styras och påverkas, ledaren kan sparkas på samma sätt som dom tillsätts, lite likt ett företag.

 5. Det som sällan brukar nämnas offentligt i Sverige är den fascist kupp som delar storfinansen i USA planerade mot president Franklin D Roosevelt.
  Det var folk på högerkanten som var upprörda över New Deal-politiken och såg den som socialism och de lutade mer åt den neoklassiska ekonomiska skolan. Många i högerleden var America First- aktivister. 1933 uttryckte den republikanske senatorn Henry D. Hatfield denna frustration över Roosevelts politik med orden:
  ”The ordinary American is thus reduced to the status of a robot. The president has not merely signed the death warrant of democracy but has ordained the mutilation of the Constitution, unless the friends of liberty, regardless of party, band themselves together to regain their lost freedom.”
  Generalmajor Smedley Butler var tänkt att vara komplottens ledare utåt. Han försökte värvas av Gerald MacGuire, som representerade bank och industriintressen. Planen innehöll bland annat att det skulle bildas en krigsveteranorganisation med med 500 000 medlemmar och Butler skulle bli ledare för. Denna organisation skulle vara ett av verktygen för att kunna ta över den politiska makten. Men Smedley Butler ansåg att planen var förräderi och han anlitade Philadelphia Record- reportern Paul French (som hade varit Butlers sekreterare) för att gräva djupare. Både Butler och French var övertygade om att de hade mer en nog med bevis för att få igång en ingående federal undersökning om den fascistiska komplotten. General Butler tog därför kontakt med McCormack – Dickstein- kommittén, som var en kommitté inom US:s kongress för undersökning av oamerikansk verksamhet. Paul French publicerade innan Butler vittnade inför McCormack – Dickstein- kommittén en ingående redogörelse i en rad tidningar bland annat i New York Post. Men Butler och French uppnådde inte deras önskade resultat. De flesta tidningar skrev försiktigt om eller förlöjligande om saken. McCormack – Dickstein- kommittén kom inte fram till något väsentligt. Ingen konspiratör blev åtalad och dörmed straffad.
  Kommittérapporten innehåller ändå graverande avsnitt som:
  ”Det råder inget tvivel om att dessa försök (fascistisk kupp) diskuteras, planlagts och kunde ha verkställts när och om de finansiella intressena hade ansett tiden lämplig….Kommittén kunde verifiera alla Butlers uttalanden som hörde till saken utom det direkta påståendet att förslag framställts om att bilda en fascistisk organisation. Men detta bekräftas dock genom den korrespondens som pågick mellan MacGuire och hans huvudman, Robert Sterling Clark, New York City, under den tid MacGuire var i Europa för att studera de fascistiska veteranorganisationernas olika former.” (källa se nedan) Men som sagt var ingen blev åtalad och därigenom straffad. Man behöver inte vara särskilt smart för att inse att resultat hade blivit ett helt annat om konspiratörerna varit socialister eller kommunister.
  Första gången jag läste om detta försök till fascistkupp var i boken Högförräderi i Amerika – komplotten mot folket (Arbetarkultur 1951) av antifascisten och kommunisten Albert E. Kahn. Han skrev tillsammans med Michael Sayers även boken Den stora sammansvärjningen mot Sovjetunionen (Arbetarkultur 1949) Citatet ovan kommer från Albert E. Kahns bok.
  Några av de kända amerikaner som sympatiserade med och/eller samarbetade med de europeiska fascistiska regimerna var: William Randolph Hearst, Joseph Kennedy, Charles Lindbergh, John Rockefeller, Andrew Mellon (chef för Alcoa, bankir och finansminister under President Harding), Allen Dulles, Henry Ford och Prescott Bush. De hade bland annat firmor som DuPont, General Motors, Standard Oil (nu Exxon), Ford och ITT bakom sig.
  General Motors vice president på 1930.talet, Graeme K. Howard, publicerade 1940 Graeme K. Howard, America and a New World Order , där han argumenterade för att USA skulle samarbeta fullt ut med Hitler-Tyskland Han anklagar Roosevelt för att ha orsakat kriget i Europa och fortsätter med att säga att fascisterna bör stödjas som det bättre alternativet till spridningen av kommunismen.
  Men så är det med monopolkapitalister och deras lakejer, de vacklar mellan den borgerliga demokratin och borglig diktatur. Därför är det inget konstigt att president Trumps nominering till Federal Reserve Board of Governors, Stephen Moorem säger ”Kapitalismen är mycket viktigare än demokrati” och ” Jag är inte ens någon större anhängare (big believer) av demokratin

   • Det är mer en fråga om att vara historiskt påläst än en enda källa. Om någon frågade efter en källa till svenska historien skulle bästa svaret vara, historieböckerna. Redan före 1933 ville USA se ett enat Europa med en stark ledare, och därför finansierade man nationalsocialisterna. Storbolagen ville införa nazismen i USA som statsskick, men efter att historiens utveckling blev som den blev var det omöjligt. Istället bildades vad vi något diffust kallas Den Djupa Staten, som styrde vilka som fick kandidera, och Den Djupa Staten styrde hur dom styrde landet i praktiken. Trump har inte spelat med i det spelet. Tvåpartisystemet är fundamentalt för att USA som stat, och helst hela världen, skall kunna styras av en osynlig junta av industrialister och bankirer, uppbackade av militären, det vi kallar Den Djupa Staten. Detta är även grunden till USAs tal om ”säkerhet”. Den Djupa Staten systemet bygger på att massövervaka, analysera och med propaganda styra demokratin, vilket är precis det system som romarna uppfann, nazisterna fulländade och som håller dagens demokratier i väst uppe. Kinas system, socialism med kinesiska förtecken, hotar det. I Kina styrs makten av folket, i USA och väst styrs folket av makten, alltså i praktiken storbolagen och finansen. Därför är man så angelägen att stoppa Kinas utveckling, och fundamentalt gäller det att skydd styrsystemet, alltså massövervakningen och propagandakanalerna, media. Därför attackerna på Huawei,wc, osv. Därför den alltmer intensiva censuren i väst. Det västliga systemet av ”demokrati”, vilket innebär att förhindra folkinflytande, tycks allt mer falla samman och ett system med folkinflytande hotar den nuvarande ordningen.

 6. Att jämföra stormningen av Kapitolium med stormningen av Legco i Hong Kong 1e juli 2019 är intressant. Agitatorer påstår att det inte kan jämföras och inte är samma sak, och dom har rätt. I Washington var det, trots att ett fåtal bar vapen och sprängämnen, lite av en karneval och ingen utländsk kraft som sponsrade eller drev stormningen. Man protesterade mot vad som i praktiken är och sågs som en diktatur, man avsåg inte att genomföra ett maktövertagande. I Hong Kong däremot var avsikten i klartext ett maktövertagande och att införa ett fåmans-styre, alltså införande av en USA sponsrad diktatur man kallade ”demokrati”. Man ville skilja Hong Kong från Kina, helt uttalat, och i praktiken ställa Hong Kong under USA och UKs kontroll. Det var alltså ett försök till statskupp. Det var alltså, även enligt svenska lagens definition, högförräderi, stämpling och genomförande av en statskupp

 7. Läs Pepe Escobars analys av händelserna den 6 januari – slutsats detta var inget kupp inte heller var det mobbens uppror.

  ”Tel Aviv betrayed Trump with a new deal with Biden and so they threw him to the dogs. Sheldon Adelson and the Mafia have no trouble switching sides for the winner by hook or crook. Pence and McConnell also betrayed Trump. It was as though Trump walked as Julius Caesar into the Roman Senate to be stabbed to death. Any deal Trump makes with the system or Deep State will not be kept and they are secretly talking about ending him forever. Trump has the trump card. Martial law. Military tribunals. The Insurrection Act. The question is whether he will play it. Civil war is coming irrespective of what happens to him, sooner or later.”

  http://thesaker.is/9-11-was-the-prelude-1-6-is-the-holy-grail/

  Frågan är om Trump ska utropa undantagstillstånd? oavsett är det bäddat frö inbördeskrig i USA

  • Trump är nog för feg, kanske inte för egen skull men för sina närstående som blir måltavla för oligarkernas och Deep States missnöje! Det som kommer att hända är att missnöjet i USA bland folket till slut når kokpunkten och då smäller det! Frågan är hur Pentagon kommer att ställa sig när sönderfallet börjar närma sig den kritiska punkten? 2018 (den senaste statistiken) rapporterades det om över 38.000 dödsfall med skjutvapen i USA och det lär inte blivit bättre sen dess! Sinnessjukt, men det är nog bara en söndagspromenad i parken jämfört med vad som komma skall! Mellan 1968 och 2011 rapporteras ca 1.4 miljoner ha dött av skjutvapenrelaterade brott! Det är bara för alla USA-nissar här på tråden att ta till sig av denna skrämmande statistik och inse hur illa läget är i USA. Lägg sedan till alla knivmord och andra tillhyggen i dödsstatistiken…Alla tecken tyder på ett samhälle i fritt fall mot avgrunden!

   • Lägger till lite mer detaljer om statistiken för dödsfall med skjutvapen i USA.

    ”Gun violence in the United States results in tens of thousands of deaths and injuries annually. In 2018 the Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC’s) National Center for Health Statistics reports 38,390 deaths by firearm, of which 24,432 were by suicide and 13,958 were homicides”

    Ytterligare lite statistik på antal mord (även mord med icke skjutvapen) i USA från 1990:
    1990 – 25 132
    1995 – 23 987
    2000 – 19 250
    2005 – 20 666
    2010 – 18 006
    2015 – 18 631
    2017 – 19 880

    Jag har inte hittat någon statistik på hur många självmord som begås på andra sätt än genom skjutvapen.

    • För att få perspektiv på det hela så skjuts det ca 300-350 personer varje år i Sverige och av dessa dör mellan 30 och 40 i EU:s numera våldsammaste land Sverige. Eftersom USA har 30 gånger så stor befolkning så inser man att Sverige i det perspektivet är betydligt lugnare, än så länge vill säga! Men får regimen i Stockholm fria händer att importera fler migranter, varav många dessvärre är tungt kriminella, så kommer problemen att eskalera.

     • Mitt spontana intryck är att med vänsterpolitik ökar våldet i samhället.
      Samtidigt kan jag tycka det är en form av falsk matematik då vänstern själv säger precis tvärs om att det är med högerpolitiken som våldet ökar.

      Precis nyss läste jag om en lärarinna på ett ungdomshem i Kungälvs kommun som blivit ”halvt ihjälslagen” av en 16 årig elev.

      https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vast/tonaring-misstanks-for-mordforsok-pa-larare-i-kungalv

      Jag tycker mitt land alltmer liknar en social katastrof.
      Nu över tiotusen döda i lungsjukdomen Covid-19.
      Har för mig jag läste 166 döda i grannlandet Finland.
      Det är en skillnad så man grips av rädsla och knappt längre törs gå ut.
      Den rödgröna regeringen visar inget ansvar utan lägger genast ansvaret på myndigheter samt folket själva.
      Men de båda (röda) vänsterpartiernas förtroendesiffror är fortfarande höga.
      Det måste bero på något som den politiska vänstern är så väldigt bra på.

 8. Den nya högern är inte borgerlig.
  Och visar den nya högern borgerliga tendenser så blir den genast ifrågasatt.
  Den nya högern är en balansakt mellan arbetaren och kapitalet.
  Men från kapitalet finns inte så många röster att hämta.
  Så den nya högern står på folklig grund och som sådan kommer den också överleva.
  Trots att de progressiva vänsterkrafterna fått i stort sett hela kapitalet på sin sida.
  Sammantaget kan man säga det är två starka krafter mot varandra.
  Och vill det sig illa kan det bli värre än en polarisering.
  Jag kan inte föreställa mig Joe Biden har något drömläge som presidentperiod framför sig.
  Man kan verkligen undra vart ”American Dream” tog vägen?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here