Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.

23
3921
Syriska soldater.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel om kurderna i Syrien. Bland alla artiklar under ”Relaterat” lägger jag överst ett par artiklar som publicerats sedan ett år tillbaka.


Aktuellt rapporterade kl 21 2019 att den syriska armén kommer kurderna till undsättning. De omnämns ungefär som en utifrån kommande styrka fast de agerar i sitt eget land.

Jag hade stunden innan skrivit att Southfront som noga följer utvecklingen i Syrien rapporterar under söndag eftermiddag:

Den syriska arab-armén (SAA) förbereder sig på att gå in i städerna Manbij och Kobane i östra och norra Aleppo-landsbygden under ett historiskt avtal med de syriska demokratiska krafterna (SDF), rapporterade al-Mayadeen sent den 13 oktober, med hänvisning till syriska källor.”Den syriska armén kommer in i Manbij öster om Aleppo in i Ain al-Arab [Kobane] norr om Aleppo inom 48 timmar,” rapporterade den libanesiska nyhetskanalen. Detta har också rapporterats av Mohammed Shaheen, en tjänsteman i SDF till North-Press. Insatsen av SAA syftar enligt uppgift till att stoppa turkiska styrkor. Turkiskt stödda syriska militanter intog dussintals byar och städer längs Turkiets gräns under de senaste dagarna. Tidigare lovade president Erdogan att attackera kurdiska styrkor i Manbij. USA:s försvarsdepartement meddelade att alla amerikanska trupper kommer att dra sig tillbaka från nordöstra Syrien. Denna utveckling uppmuntrade troligen Damaskusregeringen och SDF att nå en överenskommelse. Southfront.

Den syriska arméns inträde har mottagits med glädje i kurdkontrollerat område.

Bild från nyhetsbyrån SANA

Enligt överenskommelse förmedlad av Ryssland, vilket rapporterats både av kurdiska nyhetsbyrån Rudaw.net och av utländska nyhetsbyråer.Middle East Eye


Kommentarer:

Tidigare har rapporterats att Syriens regering inte vill samarbeta med kurdiska SDF, som man på goda grunder kan betrakta som förrädare genom deras samarbete med angriparen USA. Vill gärna se bekräftelse av uppgifterna Southfront.
Gång efter annan skrivs om kontakter och kanske bättre relationer mellan Syriens regering och kurderna i Syrien. Inget avgörande har hänt hittills – men detta väntade svek från USA kanske banar vägen och får kurderna att välja sida, av nödvändighet. Bra för Syriens enhet.

Och kurderna har tidigare fått hjälp av den syriska armén och Syrien som verkar ha agerat med stort tålamod. Johan-Mathias Sommarström på Sveriges Radio rapporterade i december 2018 (något avkortat av mig): ”I Syrien har regeringsarmén tagit kontroll över den tidigare kurd-kontrollerade staden Manbij. Den turkiska armén har hotat med en offensiv mot staden med förevändningen att rensa den från terrorister. Nu har den syriska regeringsarmén lovat säkerhet i området.”

Man förstår mycket väl att kurdiska Syrian Democratic Front (SDF) kan ha kallat USA:s agerande för knivhugg i ryggen. Ett knivhugg i ryggen. Kurderna har sedan några år berett marken bokstavligt för USA i Syrien genom att upplåta område för baser för USA i norra Syrien. De är inte odelat populära där. Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan? Folkliga protester mot kurdiska SDF i Syrien.

Kurderna är i minoritet i ganska stora delar av området i nordöstra Syrien enligt olika uppgifter.

Vidare, varför står inte ”Världssamfundet” upp för Syrien och dess enhet mot angriparen Turkiet, och USA som olagligt har baser i landet. Man fokuserar enbart på kurderna, som samarbetat med angriparen USA.
Relaterat

USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar
Kriget i Syrien – ett hundratal artiklar

Föregående artikelLögner om Xinjiang och Kina
Nästa artikelMenar WHO att Covid inte är farligare än influensa?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

23 KOMMENTARER

 1. Ja, Rapport igår kväll var festligt. Reportern stirrade fåraktigt, gapade som en guppy, och sa att han fått ”oroande” uppgifter om att den syriska ”regimens” styrkor var på väg mot området.
  Verkligen oroande att Syrien skall skydda syrisk befolkning och syriskt land från övergrepp och ockupation, eller inte. Uppenbarligen är det kaos inom MSM och propagandamegafonerna vet inte vad de skall trumpeta ut just nu i brist på sina direktiv. En förvirrad situation för Deep State alltså.

  Magda Gad däremot skriver en mycket bra artikel, publicerad idag måndag den 14e i Expressen. Läs den. Skriver sanningen om Syrienkriget.
  Tillhör inte Expressen MSM? Hur har hon fått rapportera som hon gör?

 2. Kan vara så att Erdogan och kurderna trampat i en fälla de märkligt nog själva skapat genom att tänka för lite på konsekvenserna av sina taktiska val, och att vinnaren blir syriska regeringen. Kurderna tvingas ge upp alla planer på en egen stat och måste samarbeta med regeringen för att kunna överleva. Turkarna riskerar att drabba samman med syriska regeringsarmén som har en kraftigare beväpning och mer manskap än kurderna. Dessutom kan de tappa den kontroll man ännu har i Idlib. Eventuella planer om att återta områden som förlorades 1918 måste skrotas. Internationellt isoleras Turkiet på ett sätt så att Erdogan måste luta sig mer mot Ryssland – som knappast kommer att ge stöd om man inte får något i utbyte. Vill man tänka positivt mitt i eländet kan det vara så att den här turkiska offensiven kan vara händelsen som gör att kriget kan varvas ner och kanske avslutas.

  Det finns ju franska trupper (och kanske britter?) i zonen Turkiet vill ta över. Dras de också bort, eller vill fransmännen av kolonialnostalgiska skäl ha kvar en kontingent i Syrien? Kommer syriska regeringstrupper in där vill man knappast ha de objudna gästerna kvar.

 3. Mycket glädjande nyheter! Syrien återerövrar de nordöstra delarna av landet. Syriens armé är inne i Manbji, Ain al Issa, Tabqa flygbas nära Raqqa och Tel Tamr.

  USA sin vana trogen startar krig, förlorar krig och så springer iväg med svansen mellan benen. Och nu sker det i Syrien. USA har också börjat inse att det kostar att vara israels främsta torped i MÖ.

  https://www.moonofalabama.org/2019/10/syria-regains-its-northeastern-parts.html#more

  • Själv misstänker jag att det är en avledningsmanöver som går ut på att minska Syriens försvarskraft innan Israels anfall och annektering av mer Syriskt landområde i söder, än vad de redan har stulit.

   För islamisterna så går det sannolikt ut på att sprida fler extrema islamister till EU och islamisten Erdogan hjälper naturligtvis till, Hans och muslimska brödraskapets plan är synnerligen samstämmiga. Han har uppmanat turkar att överflöda EU med muslimska barn. En riktig djävla fullblodsidiot alltså. Världen behöver färre barn som föds, inte fler.

   Alla krigsförbrytarbankirer gnuggar händerna i väntan på tillväxten av de konflikter som idiotinkommer medföra, för de tjänar allra mest på krig medan folken förlorar och får betala ett högt pris, och deras medier ojar sig samtidigt över nationella strömningar som är ett direkt resultat av den bankirvänliga politiken i kombination med ökad arbetslöshet och ojämlikhet.

   Men nu är det i alla fall djävligt tydligt att Turkiets krigsförbrytare, samt de som stödjer olaglig invasion, inte hör hemma i Europa.

   • Tror inte att Israel vågar riskera en direkt konfrontation med ryska luftförsvarsmissiler och utan flyg vågar dom säkerligen inte gå in i Syrien.

    Förhoppningsvis har Björn Nilsson rätt att detta kan vara början till att terroristsponsrarna i både väst och Turkiet tappar fotfästet i Syrien.
    Galningen Erdogan får vi nog dessvärre leva med ett tag till, om det nu inte går så alldeles otroligt bra att Turkiet tvingas bort med svansen mellan benen och Erdogan trillar ner från sin tron, men det är väl mest önsketänkande förstås.

  • ”Fascismen är den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element”
   / Georgi Dimitrov

   Således menar du att den bankmaffia-lojala kaviarvänstern i sossarna som stödjer den öppna terroristiska diktaturen från finanskapitalets mest reaktionära, chauvinistiska och imperialistiska element … inte fattar någonting och jublar eftersom nu kommer det kunna säljas mer vapen och importeras fler extrema sekterister till Sverige… vilket i sin tur kommer resultera i att allt fler människor, i den extremism som de skapar, kommer rösta på SD i protest, allteftersom kvinnoförtryck och skjutningar kommer öka?

 4. Jag mailade SvT på Facebook nyss: Låt bli att använda det nedsättande, partiska ordet ”syriska regimen” om Syriens regering. Det är en USA-stödd demonisering av USA som 2001 planerade att angripa bl.a Syrien 2001, enligt förre Nato-chefen Wesley Clark. I USA:s krig i Mellanöstern har c:a 3 miljoner dött i folkrättsvidriga krig, och USA har verkligen behandlat fångar illa (Irak och Guantanamo). Egentligen större skäl tala om USA-regimen. Skaffa basala fakta. (Har publicerat 200 artiklar om Syrien). (När ska SvT rapportera om det mycket väl belagda USA-stödet till terrorister – läs och lär:https://www.globalpolitics.se/starka-bevis-for-att-usa-stodjer-isis-sedan-aratal/

 5. Syriens ”arabarmé” är alewitisk, och alla små nationaliteter i det syriska mångkulturella experimentet tar skydd bakom den när sunni anfaller, vare sig sunni är araber eller turkar. Kurderna väljer det minst onda, de har alltid stått ensamma. USA gör bort sig, snart kapar turkarna amerikanska kärnvapen på baser i Turkiet.

  • Syriens “arabarmé” består av människor med olika religiös bakgrund, liksom den svenska. Syrien är sekulärt, långt ifrån t.ex. Saudiarabien som Sverige uppmuntrar med vapenförsäljning.

   • Befälen har alltid hämtats från alewiterna. Ett av Assad den äldres trick för att bibehålla alewitkontrollen mot sunniaraber var att genomföra många av sunnis önskemål under bibehållande av eget järngrepp.

    ”Syriens arabarmé” är ett paradexempel. Den kontrolleras av alewiter, därför hatar sunni den. Inbördeskriget var ett sunniförsök att krossa Assad och göra Syrien sunnimuslimskt. För tillfället kvävt. Erdogan är sunni, IS är sunni, saudi är sunni. Alla övriga folkstammar är rädda, kurdernas val under galgen är självklart. De är allierade med vem som helst mot sunni.

 6. Kurderna och Assads armé har gemensamt bekämpat IS hela tiden, kurderna skyddar sig själva, eftersom ingen annan gör det. Kurderna är inte förrädare mot sig själva, och naturliga allierade med Assad mot sunni-islamistisk imperialism och folkmord. USA för inte kriget i Syrien och vill inte delta, som alla kan se.

  Grön Ungdom vill skicka svensk trupp till gränsen mellan Turkiet och Syrien. Det brukar kräva att folk på plats vill ha dem, men så långt tänkte nog inte taltrattarna.

  • Syriens legitima ledare Bashar al Assad är överbefälhavare för Syriens Arab Armé. Det finns inget som heter Assads armé eller Assad regim. Däremot är israel en Apartheid regim. Fattar du skillnaderna, Otto. Sedan så behövs inte Svensk trupp vid gränsen, just frö att Ryssland patrullerar den. En USA politiker beskrev detta precist så här: “The number of Russians is very, very limited. But it only takes a few Russians with a big Russian flag to get everybody to pay attention”. Så vem behöver trupp från Sveriges låtsas armé?

   https://www.presstv.com/Detail/2019/10/16/608786/Russia-patrol-Syria-Turkey-Manbij

   Kontentan: Ryssland drar i strängarna. Andra, inklusive USA, kan bara spela marionetter. Undantaget är väl terrorismen barnkammare apartheid israel som vill förstora Syriens segerfest

   • Assad ärvde makten från sin far, och hans regim eliminerades nästan av sunniaraber (IS) medan kurderna försvarar sig själva mot IS och därmed hamnade utanför Assads välde. Syrien var en mångkulturell stat med alewitiskt våldsmonopol tills sunni blev för många, och försökte genomdriva sin inbillade majoritetsrätt. Syriens armé kontrolleras av alewiter, det är en slags araber, men alewiterna står närmre shia än sunni, alewiterna räknas som otrogna hundar av sunniislam.

    USA spelar mycket liten roll i Syrien, och har gjort hela tiden. Angriparna heter sunni, samma religiösa kultur som turkarna, det är därför IS och turkarna trivs ihop. Assads regim fick stöd av Ryssland och Iran, de två huvudsakliga utrikes krigande i Syrien.

    Israel har en vald regering i ett land med pressfrihet.

    • Syrien genomförde demokratiska val mitt under attacken från terroristerna som tränades, beväpnades och finansierades av USA, Saudi och israel. Dessutom vet alla att beskrivningen ”genomdriva sin inbillade majoritetsrätt” passar den illegitima ockupationsmakten och marktjuvarnas enhet israel än Syriens legitima regering. Rättare sagt Ashkenazi ”judar” (konvertiter) som inbillar sig vara creme de la creme, inte bara i israel utan även i hela världen. Vi vet att de åberopar en fastighetsmäklare till Gud för att legitimera stöld av Palestiniernas egendom, hem och land. Det är samma Ashkenazi som är eliten i israel och genom sin våldsmonopol driver en etnisk rensning politik mot Palestinierna (de äkta semiterna). Folkmordet har pågått de senaste 100 åren. Palestinier, vilka är de äkta semiter, har genomlevt den värsta antisemitismen planerat och genomfört av dessa konvertiter ashkenazi ”judar”. I Ashkenazis ögon är ”icke-judar” (goyim) åsnor ar som ska tjäna denna minoritet.

     Hur som helst, herr Otto: Syrien, Hizbollah, Iran och Ryssland är segrarna mot det terrorkriget som USA, Saudi och israel iscensatte mot Syrien. Gilla läget.

 7. Fråga: Vart är USA på väg?
  Svar: ”Today, if we want to talk about America, we cannot confine our discussion (to America’s situation) in eastern Syria and Iraq, rather, we need to talk about America (as a power) within America (itself). What is the situation of America in America?

  I’m one of those who are predicting – following the US elections – the outbreak of widespread chaos in America, to such an extent that it may lead to (the United States) becoming a failed state. Meaning that things will get out of control to such an extent that (Americans) will not be able to identify who is actually (president); they won’t be able to have central decision-making; there will be rebel states; and there is a high possibility that a civil war will ensue. However, (what is more confidently anticipated is that) violence will become prevalent, and some of the states will rebel against federalism and the federal government in Washington”

  http://thesaker.is/naqqash-i-predict-us-civil-war-after-2020-presidential-election/

  Bryter Usa samman inifrån så räddas världen från apokalypsen

 8. […] Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA. USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna. Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden? Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland? Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal? Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien. Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien, Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan? USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014. USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien! Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?. Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien! Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko? IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here