Vad kriget i Syrien lärde mig som Syrienresenär om USA:s och västerländska regeringar och mediapropaganda

1
2123
Bild i artikel hos Ron Paul

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

April 2022: Denna artikel av Janice Kortkamp har publicerats i slutet av mars 2022 först hos Ron Paul Institute och även i Pål Steigans nättidning. här

_______________________________________________________________

Vad kriget i Syrien lärde mig som Syrienresenär om USA:s och västerländska regeringar och mediapropaganda

Kriget i Syrien var den första konflikten som fullt ut kunde följas på sociala medier, och möjligheten att koppla direkt till syrier i realtid, samtidigt som man upplevde krisen, var unik. Detta skapade en unik möjlighet att få ofiltrerad information direkt från alla sidor av konflikten, för att få insikt och förståelse. Resultaten har hjälpt till att kontrollera rapporteringen och analysen av internationella händelser från konventionella nyhetsmedier. Även om detta har skapat en del kaos, har värdefulla lärdomar getts eller borde ha dragits.

Jag började forska om Syrien och kriget där i slutet av 2012, och har gjort sju längre resor och rest runt under kriget 2016 till 2019 och träffat hundratals syrier från olika bakgrunder, samhällsklasser och åsikter, som en 100 procent fristående person, oavlönad och själv-/folkfinansierad, oberoende medborgarjournalist.

Terrorister finansierade av väst

Det visade sig att det som hände i Syrien inte var ett spontant, organiskt, folkligt uppror mot en tyrann, utan ett proxy-regimförändringsförsök i arbete sedan mitten av 2000-talet, mot den ganska populära Assad. Denna insatsen leddes av USA, Storbritannien, Frankrike och Israel, med hjälp av sunnimuslimska våldsamma fundamentalister och extremister, impopulära bland majoriteten av Syriens sunnimuslimska befolkning, såväl som minoritetsgrupper, beväpnade och finansierade av väst och regionala allierade i Saudiarabien, Turkiet och Qatar, för att starta våldet och utföra det smutsiga arbetet. Rebellgruppernas grundläggande natur var tydlig från början: syrianska och icke-syriska krigare skulle de flesta västerlänningar kalla terrorister och skrika efter att deras regering skulle krossa dem, om samma tungt beväpnade grupper hade tagit över deras byar, städer och förorter, genom att massakrera, halshugga, tortera, kidnappa och våldta.

Syrien var ett land i ekonomisk tillväxt

Syrier sa ofta till mig, att före kriget var deras land ”nästan ett paradis”. Medelklassen utgjorde den största ekonomiska sektorn och var stadd i växande. Religiös harmoni var normen och de kristna där hade det bra. De internationella investeringarna ökade, liksom turismen. Kvinnor var jämställda eller i flertal i förhållande till män vid universitet och närvarande i ledarroller i nästan alla aspekter av samhället. Syrien hade kommit in på ”Top 5”-listan över världens mest personligt trygga länder. President Assad hade byggt ut internet i landet och hållit det öppet under hela kriget, och folket där visste allt som sades i väst om krisen.

Detta betyder inte att Syrien var perfekt och Assad älskad av alla syrier. Det fanns och finns många problem där, som direkt hänförs till regeringen, med korruption som alltid är nummer ett på listan över klagomål. Dessa interna problem har förvärrats av kriget.

Krig och sanktioner krossar förutsättningarna för livet

Nu, efter 11 år av krig, är 90 procent av syrierna fattiga, många hungriga; ekonomin är krossad. Mellan striderna, USA/västerländska sanktioner, förlust av produktionskapacitet (även om ett imponerande antal fabriker har återuppbyggts), brist på el och bränsle, svarta börshandel och smuggling, brist på sysselsättningsmöjligheter, Covid-19 och den ekonomiska kollapsen i Libanon, verkar situationen att förbli desperat under överskådlig framtid. Trycket från USA och de flesta allierade fortsätter, inklusive ökade sanktioner och tre pågående illegala ockupationer:

ISIS i Raqqa

USA har tagit kontroll över en tredjedel av landet, den delen med de rikaste oljefälten; Turkiet har ockuperat mycket av den norra delen; och Israel fortsätter att ockupera Golan, samtidigt som de rutinmässigt utför luftangrepp mot Syrien, utan att möta något fördömande. Det finns många terroristgrupper, inklusive ISIS-celler och Hay’at Tahrir al-Sham (HTS, tidigare Jabhat al-Nusra, al-Qaida-medlem) att bli av med i nordost och i Idlib.

Ryssland och Syrien

När det gäller Rysslands roll i Syrien har jag följt den noga – bland annat som observatör under några ryska militära operationer i Deir Ezzor, Homs och Palmyra. Ryssland och Iran befinner sig lagligt i Syrien, inbjudna av den syriska regeringen att delta i kampen mot ISIS och al Nusra.

Från 2011 till 2015 var situationen allvarlig. 2012 uppmanade USA:s FN-resolution president Assad att avgå. Både Ryssland och Kina lade in sitt veto. Enligt The Guardian svarade USA och Storbritannien med ”ursinne”, medan syrier var ute på gatan och jublade. När ryska trupper anlände i september 2015 var prioriteringen att sätta stopp för ISIS-operationer i nordost. Massiva ISIS-konvojer fraktade stulen olja upp till Turkiet, och gav terroristarmén mycket pengar att använda till sina härjningar, medan USA, enligt ett läckt, bekräftat ljudband av John Kerry, där han talade med den syriska oppositionen, ”ser på att ISIS växer ” i hopp om att trycket skulle få Assad att förhandla. Istället framställdes en vädjan till Putin och denna besvarades. Inom loppet av bara några få månader hade ISIS oljekonvojer reducerats avsevärt, vilket minskade deras kassaflöde.

Obama var president i USA då kriget varade 2012-2017

Västerländska medier gav en skev bild

I slutet av 2016 hade det totala kaoset ersatts av mer etablerade stridslinjer, och även om våld fortfarande förekom överallt fanns det en viss ordning. Palmyra befriades från ISIS våren 2016, varefter ryssarna och syrierna höll en orkesterkonsert för att återinviga den spektakulära arkeologiska platsen som en  kulturscen; Västerländska myndigheter och media var inte entusiastiska. Palmyra föll tillbaka till ISIS och många av de viktigaste byggnaderna förstördes av terroristerna. Striderna om Palmyra skulle ha varit det perfekta tillfället att faktiskt använda kemiska vapen – för att skydda den dyrbara platsen och med ISIS-styrkor isolerade i öknen, men striderna rasade med konventionella vapen och förlusterna var mycket stora.

I december 2016 befriades Aleppo från de terrorgrupper som i flera år hade hållit den östra halvan av staden, av den syriska armén och dess allierade. I västerländsk media behandlades de som bekämpade terroristerna som om de var värre än ISIS-terroristgrupperna, vilka stöddes av USA och dess allierade, grupper som Nour al din al Zenki, som tog ut den unge pojken, Abdullah Issa, från sjukhuset med en droppslang kvar i armen och skrattade när de bak på av en lastbil skar av hans huvud, allt fångat på video. Al Zenki hade fått avancerade vapen och annat stöd från USA.

Ryssland och Syrien

I oktober 2017, när jag var i Palmyra, Deir Ezzor och al Mayadeen, var det mesta av detta område nyligen befriat från ISIS av de kombinerade syriska, ryska, iranska, irakiska och Hizbollah-styrkorna. ISIS var fortfarande i rörelse, men ryggraden i städerna längs Eufrat hade skurits av. I Homs observerade jag två gånger utvisningen av väpnade grupper från Al-Waer-förorten, övervakad av ryssarna. Dessutom har rysk minröjning gett relativ säkerhet för civila som återvänder till sina hem, efter att områden har befriats.

För att sammanfatta, enligt min erfarenhet, har ryssarna faktiskt varit effektiva i kampen mot ISIS och al Qaida, samtidigt som de visat professionalism, precision och minimerat civila förluster. USA har använt ISIS som förevändning för sin egen, helt illegala ockupation av hela den nordöstra tredjedelen av det syriska territoriet, och har ofta assisterat, eller arbetat direkt på uppdrag av al-Qaida och liknande terroristgrupper.

Media tvivlar på sin egen version

Amerikansk/västerländsk media säger dock fortfarande samma sak som de har sagt sedan 2012, och förskansar sig ännu djupare i påståendena från USA och andra västerländska regeringar. Alla stora artiklar och berättelser handlar fortfarande om ”tyrannen Assad som dödar sitt eget folk”; och den stora majoriteten av det syriska folket, vilka stödde sin ledare och armé, blev osynliggjorda. Detta stöd sträckte sig från total hängivenhet till motvillig acceptans, eftersom alternativet, att Syrien föll för terroristerna som främjades av väst, var otänkbart. Alla som kommer med bevis och åsikter som skiljer sig från de vedertagna berättelserna inte bara ignoreras – de behandlas som fiender och attackeras av media.

Ukraina: muren som stänger ute är högre än någonsin

Den ryska invasionen av Ukraina är fortfarande i ett tidigt skede och även om jag har följt situationen sedan 2014 vet jag absolut inte allt som händer eller kommer att hända. Att skilja fakta från fiktion från alla sidor kommer att vara en mödosamt lång process, men det är angeläget att undvika så mycket förstörelse som möjligt. Krig är smärtsamt, det mest smärtsamma. Det urholkar verkligen själar när det förstör land och liv, och jag hatar allt, men jag har redan sett muren resa sig – den som förbjuder en att se på den andra sidan och lyssna på vilka deras vädjanden och bekymmer är.

Den muren skyddar de lätta-att-komma-ihåg-, ständigt upprepade, godkända samtalspunkterna: ”planlagda”, ”oprovocerade”, ”oberättigade”, och den muren är redan betydligt högre, djupare och bredare än vad den varit beträffande Syrien. För mig är det detta som får den röda lampan att blinka, larmet börjar gå och jag är fullt beredd på mer grova förenklingar, överdrifter, odokumenterade anklagelser och direkta osanningar.

Bild: Författaren till artikeln i Deir Ezzor, Syrien i oktober 2017, bara sex veckor efter att den befriades från ISIS av den syriska armén och dess allierade av Ryssland, Iran och Hizbollah. (Bild från Paul Steigans artikel)

”Detta är bara en liten del av den enorma buffert av vapen som tagits från ISIS. Det inkluderade en enorm amerikansk haubits, flera stridsvagnar, drönare, RPG:er, utrustning för tillverkning av bomber och mycket mer.

Mycket var av amerikansk produktion. Conflict Armaments Research-gruppen observerade liknande vapenarsenaler som erövrats från ISIS i Mosul, Irak och Ayn al Arab (Kobani) i Syrien. De undersökte serienumren på vapnen och drog slutsatsen att antalet vapen i ISIS arsenal, vilka kom från USA och Saudiarabien, var för stort för att kunna förklaras med att ISIS tagit dem som krigsbyte.”

Omtalat i The Independent

Janice Kortkamps blogg: Syria Resources Archive

Relaterade artiklar.
10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
Hundratals artiklar på Globalpolitics.se
Vilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna.
Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.
Newsweek, Wall Street Journal: Israel stödjer terroristerna i Syrien,
Har Turkiet rätt att angripa kurder i Syrien? USA rätt att vara i Irak, Syrien och Afghanistan?
USA vill skapa en kvasi-stat för att ta hand om oljan i Syrien tillsammans med kurderna 14 november 2014.
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien
Biden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna?
Biden-regeringen och det “kurdiska kortet” i Syrien
Tar FN USA:s parti för att förstöra Syrien? Med hjälp av terrorist-tolerante norrmannen Egeland?

Falsk “Caesar-rapport” bakom USA:s dödliga Syrien-sanktioner. Sverige tiger- stor skandal. DEL 2.
USA startar nya dödliga sanktioner mot Syrien. Vad gör Sverige?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.

Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer

Israel största köparen av olja från IS;
Israel fortsätter med sitt stöd till terroristorganisationen ISIS;
FN uppger att Syrien vunnit kriget men Israel angriper och ber USA om hjälp;
Israel och angriper Syrien och al-Qaida Damaskus;
Cheney, Rothschild, Murdoch och Israel vill stjäla Syriens olja;
Chefen för Israel:s säkerhetstjänst bekräftar

Föregående artikelNyvalde presidenten i Slovakien som vill ha fred i Ukraina. Hemskt?
Nästa artikelKorruption i USA:s valprocess? Bäst val i USA eller Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here