Vad tycker egentligen president Assad i Syrien om överenskommelsen i Moskva, om kurderna och framtiden?

14
2128
Intervju med president al-Assad 5 mars 2020.

Denna intervju med president al-Assad 5/3 på 7 300 ord har kommit till min kännedom. Jag har översatt delar av den. Läs hela! Syrianews: Assad to Russia 24: Erdogan Aligned with Al Qaeda Because of his Muslim Brotherhood Ideology.


Erdogans stöd till al-Qaida beror på hans tro på Muslimska brödraskapets ideologi.

Ingress: President al-Assad sa till att Erdogans muslimska brödraskapsideologi, inte turkiska nationella intressen, är orsaken till att han skickade trupper olagligt till Syrien för att kämpa för al Qaida i Idlib. al-Assad diskuterade också utmaningarna med den amerikanska ockupationen av syriska oljefält och syriska pengar som stulits av utländska banker.

Fråga 1: Det viktigaste ämnet nu, förutom kriget mot terrorism som ditt land driver, är händelserna i Idlib-regeringen och faran för konfrontation mellan Syrien och Turkiet. Vad har förändrats i relationerna mellan Syrien och Turkiet? Före 2011 brukade Erdogan kalla dig ”bror” och dina två familjer var vänner.

President Assad: Kärnfrågan är amerikansk politik. Vid en tidpunkt beslutade USA att sekulära regeringar i regionen inte längrepassade USA. Denna process startade med den så kallade arabiska våren. Det är välkänt att det muslimska brödraskapet var den första organisationen som stöder våld och använder religion för att få makten. Inte ens Erdogan själv kan inte berätta för turkarna varför han skickar sin armé för att slåss i Syrien.

Fråga 2: Finns det något hopp om att upprätta någon form av kommunikation mellan Turkiet och Syrien gradvis.
President Assad: Under de senaste två åren har flera intensiva möten ägt rum mellan ryska och turkiska tjänstemän, och ett fåtal möten mellan syriska och turkiska säkerhetsmyndigheter. Vårt gemensamma mål med ryssarna var att få Turkiet att aluta att stödja terrorister. Mellan Syrien och Turkiet i övrigt finns inte intressekonflikter. Förbindelserna bör normaliseras.

Fråga 4: Jag inser att jag pratar med en statschef. ändå kan jag bara fråga om den mänskliga dimensionen. Den här personen [Erdogan] skakade handen, var din gäst, du tog emot honom och han kallade dig en bror och en vän osv. Nu tillåter han sig själv att säga alla dessa saker. Hur påverkar det dig känslomässigt?

President Assad: Jag har träffat människor som tillhör det Muslimska brödraskapet från olika länder. De brukade säga fina saker om Syrien eller om deras personliga relation med mig, men när saker och ting förändras vänder de sig mot personen. Det Muslimska brödraskapet har ingen politisk, social eller religiös etik. Mellan Syrien och Turkiet i övrigt finns inte intressekonflikter. Förbindelserna bör normaliseras.

Fråga 4: Jag inser att jag pratar med en statschef. ändå kan jag bara fråga om den mänskliga dimensionen. Den här personen [Erdogan] skakade handen, var din gäst, du tog emot honom och han kallade dig en bror och en vän osv. Nu tillåter han sig själv att säga alla dessa saker. Hur påverkar det dig känslomässigt?

President Assad: Jag har träffat människor som tillhör det Muslimska brödraskapet från olika länder. De brukade säga fina saker om Syrien eller om deras personliga relation med mig, men när saker och ting förändras vänder de sig mot personen. Det muslimska brödraskapet: har ingen politisk, social eller religiös etik.

Fråga 7: Gäller frågan om möjligheten att bevilja amnesti. Det finns många människor som har vilseletts av propagandan av terroristerna och extremisterna. Det finns de som inte bar vapen eller bar dem utan att döda människor.

President Assad: I den här typen av krig måste amnesti vara en viktig del av inrikespolitiken. Vi kan inte återställa stabiliteten om vi inte beviljar amnesti för de misstag som har gjorts. Från början av kriget har vi regelbundet beviljat amnesti som förlåter nästan alla.

Fråga 9: Vad kommer staten att göra när den går in i de befriade områdena? Var kommer den att starta sitt arbete? Och vad är den viktigaste aspekten för att återställa ett fredligt liv?
President Assad: I många av de områden som vi har befriat finns det inga civila eftersom de flesta hade lämnat när terroristerna kom. Det första vi gör är att återställa infrastrukturen för att göra det möjligt för lokalbefolkningen att återvända. Det första de behöver är el, vatten, vägar, polis, kommuner och andra tjänster. Det andra, som är lika viktigt, är att bygga om skolor så att de kan ta emot elever.

Fråga 11: Om två månader planerar landet att ha parlamentsval under dessa svåra omständigheter om jag inte tar fel.

President Assad: Vi tänker ändå ha parlamentsval.

Fråga 15: Är det stora ryska – eller icke-ryska – projekt som hjälper till att återuppbygga? Finns det en stat eller företag som är beredda att komma och investera i den syriska ekonomin utan rädsla för sanktioner eller politiska problem orsakade av Förenta staterna och Europa?

President Assad: När vi byggde vår infrastruktur i Syrien på 1970- och 1980-talet hade vi inte olja vid. Det skedde med syriska pengar och med syriska förmågor. Så vi vet att vi har kapacitet och kan tillhandahålla resurser. Det finns mycket syrisk kapital i Syrien och främst utomlands och det kommer nog att delta i denna process.Sedan 2018 har det varit ett stort intresse från stora företag utanför Syrien – arabiska och icke-arabiska, att delta i återuppbyggnaden.

Men amerikanerna utövar ett enormt tryck och hotar både individer och företag. Detta har utan tvekan skrämt några av dessa företag. Detta händer även när det gäller ryska företag. Det finns flera ryska företag som vill investera i Syrien men som är rädda för att ta några steg. Kinesiska företag har samma problem. Men alla problem har en lösning. Senast har ett antal stora internationella företag börjat komma till Syrien med olika metoder som gör att de kan undvika sanktionerna.

Fråga 20: Om vi tar hänsyn till vad som händer i Idlib och att Turkiet är en av de största motståndarna mot kurderna, frestar idén att nå en försoning med kurderna dig? Ni kan välja att inte svara på den här frågan om du vill.

President Assad: Tvärtom, detta är en logisk fråga. Dessa kurdiska grupper som påstår sig vara emot den turkiska ockupationen och utfärda uttalanden om att de kommer att slåss, avfyrade inte en enda kula när turkarna invaderade. Varför? Eftersom amerikanerna identifierade vilket område turkarna skulle komma in i och gränserna som de borde nå, liksom områdena som dessa grupper skulle lämna. Så, håller vi med om uttalanden eller om handlingar?

Vi går efter handlingar. I sina uttalanden har kurderna sagt att de är emot turkarna, men de gör ingenting emot dem alls. De är neutrala. De rör sig på samma linje som amerikanerna och turkarna. Endast den syriska regeringen och andra delar av det syriska samhället kämpar mot turkarna och förlorar martyrer varje dag. Om de skulle säga ”vi kommer att vara mer er mot turkarna”, skulle mitt svar vara, vi är redo, skicka edra kämpar så att vi tillsammans kan försvara vårt land.

Föregående artikelHar fjärde världskriget redan börjat?
Nästa artikelNya uppgifter om MH17. Rättegång inleddes igår – Vad är fake? Vad är sanning?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Dr. al Assad är allt annat än den ”barbar”, ”despot”, ”den nye hitler”, mm som DN (Dagens Nonsens) och alla andra MSM i väst lurar oss att tro, eller hur? Sensationsmakeriets och stenograf journalistikens tidsålder är över.

  Två nyheter som stenograf journalisterna inte antecknade. Den ena om Syriens kamp mot antifeministerna och halshugga-terroristernas våld. https://www.globalresearch.ca/international-womens-day-syria-says-yes-to-women-and-no-to-wahhabis/5513079

  Och den andra om Trump regimens veto i FN säkerhetsråd om eldupphör i Idlib.
  https://www.globalresearch.ca/trump-regime-blocks-sc-support-syria-ceasefire-already-breached/5705817

 2. Hay’at Tahrir al-Sham har gjort ett uttalande om det nya avtalet mellan Turkiet och Ryssland 5/4. Summering:
  – Det väpnade motståndet ska fortsätta, hur höga kostnaderna än är. – HTS avvisar idén att Ryssland kan vara en garant för ett långsiktigt vapenvapen, utan är snarast en allierad till den syriska regeringen.
  – Avtalet gör det möjligt för Ryssland att få kontroll över områden utan strid, vid en tidpunkt då de upproriska fraktionerna hade återfått initiativet.
  – Den turkiska regeringen ska tackas för sitt stöd. Men för att bli fullständig borde hjälpen inriktas på att återställa de fördrivna människorna till sina hemorter (dvs. de militära ansträngningarna som Turkiet har nlett borde ha fortsatt). här.

 3. En intressant historia om fejkade gasattacker och amerikanska snipers mot turkiska trupper i Idlib detta för att störa freden + ännu en gång de vita hjälmarnas inblandning.Grundaren av de vita hjälmarna,james Le Mesurier och tidigare engelsk arméofficer ”ramlade” från sin balkong i Istanbul och dog i nov 2019.Texten är saxat från Veterans Today:s Gordon Duff.”Communications intercepts and intelligence from inside Turkish backed terror groups tell an interesting story. Americans are there, for the past 2 days, loads of cash, promises of US passports and families resettled in the US.

  US forces are to set up ambushes and suicide bombings against Turkish outposts in Idlib in order to bring about an end to the truce negotiated in Moscow between Erdogan and Trump on March 5.

  Whether video will be shot using captured Syrian uniforms may be possible. It is also rumored that Turkish officers, some under CIA/Gulen control, may take part as well.

  Some sources say the same Americans had come down from Afrin during the failed chemical attack five days ago scheduled to coincide with US envoy Jim Jeffries illegal visit with terrorist forces. Jeffries and his party entered Idlib through Syria, meeting with Al Qaeda and White Helmet representatives while, nearby, a number of militants, including members of the White Helmets, were severely injured when chemical weapons they were planning to deploy leaked.

  White Helmet and Reuters film crews were on station to provide dramatic video of a US envoy carrying dead children, a disaster when it failed to materialize and the opportunity was lost.

  With a collapsed American economy and the US reeling from accusations of an attempted coup against Saudi Arabia, there was little chance that a few children murdered for Facebook was going to make an election year difference for Trump and his administration now reeling in failure after failure”
  https://www.veteranstoday.com/2020/03/08/us-special-forces-deployed-with-al-qaeda-in-idlib-in-false-flag-attack-on-turkish-forces/

 4. ANKARA, 9 mars. / TASS /. ”I enlighet med Moskva-memorandumet (om Idlib) kommer samtalet med Rysslands militära delegation att starta den 10 mars i Ankara.
  Rysslands president Vladimir Putin och hans turkiska motsvarighet Recep Tayyip Erdogan enades om ett vapenvila. Den 15 mars kommer Ryssland och Turkiet att inleda gemensam patrullering av vägen M4.
  En säkerhetskorridor ska skapas längs vägen. Moskva och Ankara bekräftade sitt åtagande att bevara Syrias suveränitet och enades om att fortsätta med en resolut kamp mot terrorism.

  Under ett telefonsamtal berättade den ryska presidenten Vladimir Putin till sin syriska motsvarighet Bashar Assad om resultatet av det ryska-turkiska mötet den 5 mars som ägnades åt situationen i Ildib.

  Syriens president Bashar al-Assad berömde då resultatet av samtalen mellan ledarna för Ryssland och Turkiet, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan, och uttryckte uppskattning till den ryska ledaren för sitt stöd i kampen mot terroristgrupper och för ansträngningar som syftar till att säkerställa den syriska republikens suveränitet och territoriella integritet.

  Bashar Assad sade senare i en intervju med Ryssland 24. Om den amerikanska och turkiska militären inte lämnar landet, kommer de syriska myndigheterna att vara redo att använda våld.

  Chefen för Arabrepubliken betonade att samarbete med kurdiska styrkor skulle vara möjligt först efter att de upphörde samarbetet med Washington.

  Assad utesluter inte möjligheten att återställa förbindelserna med Turkiet. Enligt honom kan detta hända om den turkiska ledaren slutar stödja terrorister.
  “Vårt gemensamma mål med Ryssland är att eliminera Turkiet bort från stöd från terrorister och återföra det till dess naturliga ställning,” förklarade den syriska presidenten.
  Den enda regionen i Syrien, av vilken en betydande del kontrolleras av gäng, för närvarande förblir Idlib.
  https://www.gazeta.ru/politics/2020/03/06_a_12993025.shtml

 5. Kurderna är absolut inte neutrala utan har jobbat aktivt tillsammans med Israel sedan 60-talet.Dom är våra ögon och öron i gränsländerna brukar Israel skryta med.Tänk bara på att Turkiet gränsar till Syrien, Irak,Iran,Armenien och Georgien.De har också deltagit i aktioner mot iranska kärnforskare som avrättats i sitt hemland.Kurderna vet också att Israel kommer aldrig att acceptera ett nytt Syrien,det har Nethanyahu uttryckt flera gånger.Det är en svår nöt att knäcka hur man ska agera med en så illojal grupp,sett ur Assads perspektiv.

  • Att nationella kurder allierar sig med Israel tycks mig vara extremt ointelligent, särskilt när det finns sekulära krafter överallt i området. I Syrien, i Turkiet och i Iran.

   Kurderna borde lätt kunna avtala sig till ett rimligt landområde genom sådana sekulära fredliga krafter, tror jag. Saken är bara den att stöld av land från suveräna stater inte är tillåtet. Tilldelningen måste ske fredligt av rationella människor vid förhandlingsbordet på ett sätt som kan uppfattas som rättvist för alla parter.

   • Om man studerar kartor som finns på ett tänkt Kurdistan,så är ”landet” större än hela Syrien.Största delen måste då Turkiet avstå med en femtedel av landets sydöstra del.Två stora delar av norra Irak,nordvästra Iran och en liten tipp av Syriens nordöstra del.Vissa kartor har också med ett lite område av Armenien.Att förhandla till sig om så bara en liten del,innebär att alla dessa länder frivilligt skulle avstå mark.Detta till en grupp som motarbetat dessa länder och samarbetat med fienden,känns inte troligt.

 6. Natten mellan den 4-5 mars flög israeliska jakt plan som vanligt in i Syrien för att bomba städerna,Quneitra och Homs i den centrala delen av landet,med missiler.Taktiken är att flyga in när passagerarflyg passerar samma område och använda planet som mänskliga sköldar.Man hoppas att syriska luftvapen ska träffa passagerarplanen och därmed visa världen med vilken hänsynslöshet Assad agerar. https://www.veteranstoday.com/2020/03/04/cowardly-israel-uses-two-airliners-as-human-shields-in-syria-attack/

  • Fascistregimen i Jerusalem har ingen som helst respekt för människoliv! Inte ens israeliska för judiska dödsfall är användbara i propagandan i syfte att flytta fram sina egna positioner.

   • Victor Osrovsky var en tidigare mossadagent och har skrivit 2 böcker om den tiden.Han skriver att den enorma sprängningen och mordet på Rafic Hariri 2005 utfördes av denna grupp,för att skylla på Assad och splittra Libanon.!983 utfördes ett attentat mot de franska och amerikanska militärhögkvarteret då 298 personer dör.Detta gjordes för att peka ut Hizbollah som vedervärdiga terrorister.När bomberna är så vansinnigt kraftiga som hariri och högkvartersbomberna då inser man att en självmordsprängning,kan det knappast vara tal om.Man resonerar som så att även om några av våra egna dör,så görs det för ett större och godare syfte.

 7. Den Turkiska despoten Erdogan är nästa man på listan av USA:s och Israels förrädarlakejer, som när har utfört sin stand-in-roll kommer att utses till nästa hänsynslösa diktator som måste hanteras, avsättas och åtalas.

 8. Erdogan använder den nya flyktingkrisen för att helt uppenbart utpressa europeiska länder.
  Ankara har slutat förhindra att Mellanösterns flyktingar försök att bryta sig genom gränserna med grannländerna i Europa, särskilt Grekland. Den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan använder den nya flyktingkrisen för att ”blatant utpressa” europeiska länder.

  https://sputniknews.com/middleeast/202003121078547732-syrias-envoy-to-russia-says-erdogan-using-refugee-crisis-as-leverage-against-european-states/

  Efter den senaste eskaleringen av våld i Idlib, som utlösts av ständiga attacker av lokala terrorister på den syriska arméns positioner, rapporterade Turkiet om ett stort tillströmning i antalet flyktingar som kommer från den oroliga provinsen i Syrien.

  Erdogans regerande AKP-parti meddelade att landet inte längre skulle kunna innehålla och rymma flyktingarna som det tar emot och kommer inte att förhindra dem från att försöka komma in i EU.
  Detta har resulterat i att tusentals flyktingar samlades vid gränsen mellan Turkiet och Grekland och försöker tvinga sig in i EU.

 9. Ny bedömning visar en gynnsam militärbalans i Syrien som ligger till grund för Moskvas framgång.
  En rysk flygbas skulle kunna ta ner Turkiets hela jaktflotta.
  http://thesaker.is/one-russian-airbase-could-take-down-turkeys-entire-fighter-fleet/

  Medan det finns mycket osäkerhet kring exakt vad man gick med på i Moskva angående vapenvilaavtalet i Syriens Idlib-provins, eller hur länge Turkiet har för avsikt att hålla sig till det nya avtalet, är det uppenbart att Ankara, trots sin våldsamhet gentemot Damaskus, har varit extremt försiktig med provocera Ryssland eller undergräva den starka relation som byggts under de senaste tre åren.
  Positiva förbindelser med Ryssland har förblivit särskilt kritiska för turkiska intressen sedan 2016 av flera skäl. I allt högre grad främmande från västblockenoch dess arabiska allierade i Gulf, som är starkt misstänkta för att ha åtminstone stillsamt stött ett försök till militärkupp samma år, behövde Turkiet snabbt diversifiera sina källor till ekonomisk och militär säkerhet.
  Turkiet handlade snabbt för att göra ändringar för en ryska Su-24-strejkämpe för ett år före november i november 2015. Turkiet arresterade F-16-piloterna, som var ansvariga för attacken. Ankara såg sedan sina förbindelser med Moskva snabbt förbättra till fördel för båda staterna – från S-400-affären till växande utbyte av turister.
  Ryssland har för sin del en lång pinne för att komplettera moroten med positivt försvar och ekonomiska band och kan i hög grad regera i turkiska ambitioner över Syrien. Förutom sanktionerna , som minskade turisterna och andra ekonomiska åtgärder, har Ryssland kraftigt befäst sin position i Syrien sedan november 2015 för att avskräcka attacker från Turkiet och andra potentiellt fientliga partier.
  Den har utnyttjat denna tillgång på ett antal sätt, mer iögonfallande genom att utplacera Su-35-krigare för att fånga turkiska intrång i syriska luftrummet och senare genom att utplacera sin militära polis för att skyddade strategiskt kritiska motorvägarna M4 och M5 och staden Sarakeb.
  Dessa mål var direkt i vägen för att främja turkiska stödde islamistiska miliser under den första veckan i mars, och med dessa militanter förlitade sig starkt på turkisk luft och artilleristöd för att avancera och ta mark från den syriska arabiska armén, utplacering av rysk personal i takt med inledningen av förhandlingarna drog en linje under hur mycket Moskva var villig att tolerera jihadister in i syriskt territorium.

  Det som är viktigt att tänka på är inte bara att Turkiet behöver Ryssland mycket mer än tvärtom – utan också att maktbalansen mellan de båda parterna för Syrien förblir extremt ensidig. Även om Natos vilja att öppet stödja Turkiet om det skulle provocera en väpnad konflikt med ryska styrkor fortfarande är mycket tveksam, visar en bedömning av båda partiers militära kapacitet en enorm rysk fördel i fältet i händelse av en väpnad konflikt – med den mycket mindre storleken av ryska enheter i Syrien kompenseras för genom överväldigande teknisk överhöghet.
  En ytterligare lektion man kan ta från denna bedömning är varför Turkiet verkar så angeläget att uppgradera sin flygflotta i kort ordning – antingen med F-35 eller med någon kombination av ryska Su-57 , Su-35 och MiG-35 jetflygplan visat intresse för alla tre.
  Förhandlingar om att förvärva Su-35 i synnerhet, den äldsta av de tre mönster som har varit i drift sedan 2014, rapporterades i oktober 2019 att de hade nått sina slutliga stadier. Med tanke på det prejudikat som Rysslands Su-35-avtal med Egypten, som undertecknades 2018 men inte tillkännagavs förrän mars året efter, det är fortfarande möjligt att en överenskommelse redan har gjorts för överföring av kämparna till det turkiska flygvapnet för att komplettera dess S-400-tal.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here