Lögner om Xinjiang och Kina

35
3865

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Jag uppmanar till lika kritisk läsning som då Du läser artiklar i andra media om Xinjiang och Kina.


Denna artikel har jag fått för publicering av Karl Wang, ingenjör som nu bor i Kina. Karl Wang: Lögnen om Xinjiang och China.


Lögnen om Xinjiang och Kina

Det finns tre större etablerade finanscentrum i världen, New York, London och Hong Kong. Till stor del även Singapore och några till. Men de tre är de viktigaste. Axelmakterna UK-USA har haft kontroll av alla tre, hittills. Nu håller man på att förlora Hong Kong som maktbas, lyssnarpost, och spioncentrum, och man är naturligtvis inte glad över den utvecklingen. Nu går USA-UK totalitärt ut för att stoppa förändringarna. Deras metod kallar dom ”demokrati”.

Lögnen om Xinjiang och China kvinnor dansar

Nu kan kvinnorna dansa på gatorna i sina vackra färgglada nationaldräkter utan att riskera att en islamist hotar dom om dom inte täcker sig i ett svart tält.

Gatuligisterna i Hong Kong använde ett program på Apple mobilerna som heter HKmap.live för att undvika polisen. Efter påtryckningar från Hong Kong tog Apple bort det från sin appstore, men nu är det tillbaka för nedladdning. Det behövs väl knappast några större utredningar vem som låg bakom det beslutet – USA.

Lögnen om Xinjiang och China kvinna på gata

Nu kan kvinnorna gå oantastade och säkra ensamma på gatorna i Xinjiang. Det går inte längre i Sverige, för Sverige respekterar man skurkarnas “mänskliga rättigheter”

USA svartlistar nu 28 kinesiska bolag och drar in visum för en rad kinesiska myndighetspersoner och hänvisning till övergrepp mot de muslimska minoriteterna i nordvästra Kina.

Det är falsk propaganda.

För det första bor Uighurerna huvudsakligen i Tarim bäckenet, där dom är i 80% majoritet och dom har haft självstyre i snart 40 år. Problemen kommer från en liten grupp mycket radikaliserade individer och islamister som vill separera detta område till en självständig Islamisk Stat efter förebild i Syrien och Irak. En väsentlig del av denna radikala grupp är radikaliserad av krigare från den nu fallna islamska staten som USA har ombesörjt att förflytta till området. Detta förklarar USAs aktioner. USA stöder helt öppet terrorism. Det finns ingen som helst förankring för detta bland den breda allmänheten. Det är bara att fråga som.

Kina har både klart redovisat vilka motaktioner man vidtagit för att bekämpa den USA stödda terrorismen, vad som pågår, och låtit västerländska journalister och diplomater verifiera det på plats, men då det amerikanska nyhetssystemet inte är mer än en propagandaorganisation för USA liknande den i Tredje Riket, inklusive den svenska grenen bestående av SVT/SR/TT Schibsteds och Bonniers, så publicerar man ingen information som motverkar USAs och UKs syften.

Kina har varit mycket öppet med information och den har verifierats på plats. Vad som händer i Xinjiang är att ”ett mindre antal”, förmodat omkring 100, farliga och våldsbejakande terrorister har internerats för att inte radikalisera medlemmar av allmänheten, precis på samma sätt som några imamer i Sverige. Omkring 2,000, exakta siffror har publicerats, av deras radikaliserade följare har sats i internatskolor för avradikalisering och yrkesutbildning, medan hundratusentals får yrkesutbildning i öppna internatskolor. Avsikten är att genom att höja utbildningsnivån och samtidigt skapa turism höjer man levnadsstandarden, vilket har varit ett stort problem i umgänget med andra folkgrupper i området. Spänningarna försvinner.

Tar man kontakt med folk via videosamtal och ber om video inspelningar får man en mycket annorlunda rapport. Allmänheten är helt överlyckliga över att alla terroristattacker har upphört, att alla nu kan gå säkra på gatorna, att terroristerna nu sitter i förvar, och att inkomster, jobbval, och levnadsstandard stiger tydligt efter Pekings insatser med yrkesutbildning. Nu kan allmänheten, och speciellt kvinnorna, dansa säkert på gatorna i sina färggranna folkdräkter och sjunga allsång på sitt eget språk, utan att riskera hotelser om våld från någon islamist som kräver att kvinnorna skall täcka sig i svarta tält och männen skall låta skägget växa.

Vad USA-UK försöker åstadkomma är förstås att islamister som Brenton Tarrant (Christchurch), Rakhmat Akilov (Drottninggatan), Abraham Ukbagabir, Salah Abdeslam, Bilal Hadfi, Ahmad Almohamad, och Omar Mostefai (Bataclan) skall släppas ut i Xinjiang och på det sättet skall terroristernas ”mänskliga rättigheter” tillgodoses. Vad USA vill åstadkomma med det är förstås att utveckla en ”Hong Kong situation”. De mänskliga rättigheterna för deras offer tycks vara helt ointressanta för USA, UK, svenska stora media och regeringen. Kina låser hellre in de våldsbenägna islamisterna, och på så sätt respekteras allmänhetens rättigheter till mänskliga rättigheter.

Drottninggatan efter. Kan USA skapa detta i Xinjiang genom att stödja islamisterna kan man även pressa för införandet av deras “demokrati”.
Föregående artikelKriget mot journalistik. Fallet Julian Assange
Nästa artikelVilka hjälpte kurderna? Jo Syriens arabarmé, trots kurdernas samarbete med angriparen USA.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

35 KOMMENTARER

 1. Det här är en väldigt stark anklagelse mot hela den svenska medievärlden, som brukar skriva att en miljon sitter internerade i Xinjiang, om jag inte missminner mig. Wang pratar om 100 + 2000 internerade (som jag uppfattar det han skriver) + 100 000-tals i öppna internatskolor. Varifrån får svenska medier sina uppgifter och varifrån får Wang sina? Båda bilderna kan inte vara sanna och vi vanliga läsare kan inte avgöra. Att USA och UK försöker att på olika sätt lägga sig i betvivlar jag däremot inte.

  • Mina uppgifter kommer från: 1. Utländska journalister och diplomater som varit på plats och publicerat förstahandsskildringar. Det gäller bland annat journalister från media som BBC, Reuters, RT, osv. alltså inte precis små organisationer. 2. Jag verifiera genom förstahands kontakter på på plats med video och röstmeddelanden. Området är inte stängt, man hade 150 miljoner turister förra året, varav omkring 2.5 miljoner utlänningar. Många har skildrat sina resor på bloggar och i artiklar. 3. Kina har en motsvarighet till Googles Streetview och Earth. De platser som svenska media har pekat ut, med suddiga bilder, som ”koncentrationsläger” har visat sig vara skolor och sjukhus. När man får en klar bild visar det sig att dessa ”koncentrationsläger” inte ens har ett omgivande staket, men det syns inte på den suddiga bilden som publicerats i Sverige, och dessutom har en sportsarena på området, bortklippt på den i Sverige publicerade bilden. Vad vi talar om i svenska media, främst Bonniers, är inget annat än ett upprepande av tredje rikets folkförföljelser och propaganda, nu med kineser som måltavla.

 2. Den här typen av devota hyllningsskriveriver till försvar för en diktatur trodde jag tillhörde det förgångna. Om det som framförs skulle innehållet korrekt substans behövs det övertygande och verfierbara fakta. Inte bara en uppsättning påståenden och fotografier av bland annat glada dansande kvinnor.

  • Arne
   Ingen som försvarar diktator i denna artikel däremot en stats rätt att slå ner terrorism. Eller tycker du Akilov var något positivt för svensk del?

  • Arne
   Visst är artikeln påfallande propagandistisk och så ser dom flesta av Karl Wangs Kinaartiklar ut.
   Det hela är knappast trovärdigt, utom då beskrivningen av USA:s avsikter, som jag tror stämmer alldeles utmärkt.

   • Anders Åberg om du inte vill tro på det, åk dit och kolla själv. 150 miljoner gjorde det förra året. Skaffa dig några lokala kontakter och be dom skicka bilder och video. Läs vad åtskilliga erfarna besökande journalister har skrivit efter att ha besökt området. Att folk dansar på gatorna är inget konstigt, det sker varenda kväll över hela Kina och är lika normalt och vanligt som en kvällspromenad. Läs vad som skrivs i engelskspråkiga kinesiska media. Kinas media och journalister har världens högsta förtroende, de svenska ligger i botten.

  • För det första är Kina ingen diktatur, men man väljer personer, inte partier, och dessa personer innehar sedan ämbetet med personligt ansvar och kan avlägsnas genom ett nytt val om dom inte sköter sig. Systemet liknar hur USAs president väljs, men på grund av Kinas storlek finns flera nivåer. Det finna inget allmänt val, då alla går till val på samma dag, utan det sker vid olika tidpunkter lokalt på olika platser. Om du vill verifiera fakta, gör som jag, läs vad andra oberoende har skrivit efter att ha varit på plats, skapa egna kontakter på plats, eller åk dit och se själv. Det bör även påpekas att Kinas regering har odelat stöd av 92% av befolkningen och media i Kina och deras journalister har värdens högsta förtroende.

 3. Konstigt, det verkar som om ”opartiska SVT” och dom andra nyhetskanalerna i Sverige har glömt bort att rapportera om detta.

  • Det är värre än så. Svenska media, speciellt statliga och Bonniers, har uppenbart anammat ett system av rapportering som speglar tyska medias mellan 1910 och 1946. SVT/SR har uppenbart och bevisligen publicerat mycket förfalskade rapporter. Man publicerade till exempel att det var förbjudet att besöka för alla utlänningar, samtidigt rapporterade andra media att diplomater från 12 länder hade besökt, inklusive Ryssland, Indonesien, Indien, Kazakstan och Pakistan, alltså också länder med stor muslimsk befolkning. Utländska media hade besökt, inklusive Reuters and TASS. DN påstod att ingen släpptes in utan att få mobilen beslagtagen och en spionapp installerad. Alltså 3 miljoner i veckan, och ingen har märkt det. Idag har man inte haft några våldsdåd på 32 månader. När såg Sverige, eller USA, sitt senaste våldsdåd. Över 35 muslimska länder har skrivit under ett brev som berömmer Kinas aktioner i Xinjiang. Det inkluderar FN ambassadörer från Ryssland, Pakistan, Saudiarabien, Egypten, Cuba, Algeriet, United Arab Emiraten, Qatar, Nigeria, Angola, Togo, Tajikistan, Filippinerna, Belarus, Turkiet, och flera andra länder från Asia, Afrika, Mellanöstern och andra delar av världen. “We commend China’s remarkable achievements in the field of human rights by adhering to the people-centered development philosophy and protecting and promoting human rights through development,” och “We also appreciate China’s contributions to the international human rights cause.” (juli 2019) Rapporteringen och propagandan i svenska media är så verklighetsfrämmande och falsk att den är bisarr. Att leva i Kina är i verkligheten rena paradiset mot vad som rapporteras från Sverige.

 4. Karl W:s kommentarer imponerar inte. En rad hänvisningar till Reuters, Tass, RT, BBC mm. Inte en länk eller konkret källhänvisning så att läsaren själv kan kontrollera. Vi har uppenbarligen olika uppfattningar om vad som är demokrati och diktatur. Två viktiga, men inte de ända, kriterierna för demokrati är ett flerpartisystem med fria och hemliga val. Kina är en enpartistat där kommunistpartiet kontrollerar vilka som blir nominerade till viktiga poster. I Sverige är det möjligt för flera partier att nominera kandidater och sätta upp dem på egna listor, valsedlar, för att det därefter genomförs val. Detta kan få få en att tro att man röstar på ett parti. Så är inte fallet. Man röstar på de personer som är uppsatta på valsedeln.

  Egentligen skulle man även ta upp klassförhållandena I Kina. Men det det får anstå eftersom det ligger utanför ramarna för denna tråd.

  • Vi diskuterar ofta hur Sverige degenererar och alltmer förlorar sin gamla framstående plats i världen och förvandlas till ett U-land med bidragsberoende, tärande, lågutbildade och analfabeter. Att folk har blivit så oförmögna att ens bruka en sökmotor förvånar mig ändå. Lite länkar nedan. Demokrati för mig är folkstyre och folkpåverkan, något som numera helt saknas i Sverige men utvecklas alltmer i Kina. Demokrati, folkstyre, har inget med partier eller inte att göra utan att folket kan styra eller påverka makthavarnas beslut, eller avlägsna dom vid behov. Det går inte i Sverige. Kina har gått ifrån de dysfunktionella partisystemet (1912-1949) där innevånarna helt saknar inflytande, till något som mer liknar en företagsmodell där det ställs stränga krav på personliga kvalifikationer, avkrävs personligt ansvar och finns krav på utbildning, erfarenhet och mognad för kandidaterna. I Sverige bestämmer partiet, inga krav på kompetens, inte ens på läs och skrivkunnighet. En person som underkändes som svetsare går bra till statsminister. Till vad nytta är ”fria och hemliga val” med det synnerligen effektiva system av åsiktsstyrning som finns, och där individer hamnar i fängelse för att uttrycka ”fel” åsikter. Bäst att rösta som föreskrivet, annars ryker bidragen. De klassförhållande som finns, och växer sig allt starkare, i Sverige finns inte alls i Kina.

   https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-01-08/china-takes-diplomats-to-tour-xinjiang-re-education-camps
   https://journal-neo.org/2018/10/05/china-s-uyghur-problem-the-unmentioned-part/
   https://sputniknews.com/asia/201901121071415546-china-xinjiang-training-centres/
   https://www.reuters.com/article/us-china-xinjiang-insight/china-says-pace-of-xinjiang-education-will-slow-but-defends-camps-idUSKCN1P007W
   https://www.rfa.org/english/news/uyghur/training-camps-09112017154343.html
   https://www.bbc.com/news/world-asia-45812419
   https://sputniknews.com/analysis/201903231073475509-xinjiang-terrorism-china/
   https://sputniknews.com/asia/201811221070024354-china-xinjiang-terrorists-surrender/
   https://sputniknews.com/asia/201701101049423576-china-border-security/
   https://sputniknews.com/analysis/201901131071431430-china-campaign-xinjiang/
   https://sputniknews.com/asia/201901121071415546-china-xinjiang-training-centres/
   https://sputniknews.com/asia/201808021066877119-china-islamic-school-courses-imams/

   • Jag har nu kollat två av länkarna, BBC och Reuter och de rapporterar ungefär detsamma som SVT beträffande antal och läger, möjligen lite till om bakgrunden i tidigare våldsamheter orsakade av extremister. De skriver att journalisterna som besökte ett omskolningsläger hela tiden åtföljdes av ett förkläde osv. Det ger ett intryck av att detta är Kinas sätt att se till att alla kan det gemensamma språket och är insatta i lagstiftningen, samt att man inte tillåter stora skägg och slöjor som yttre tecken på religionstillhörighet. Ungefär det som Centerpartiet förespråkar hemmavid, för att undvika parallellsamhällen, eller (S) för den delen, lär dig språket och gör dig anställningsbar.. Kina gör det hårdhänt och under tvång blir mitt intryck. De som inte rättar in sig i detta led straffas på olika sätt. Men att tvånget finns där tycker jag framgår av vad BBC och Reuter rapporterar.

    • Dessa utländska journalister kan inte språket, varken läsa eller skriva, dom kan inte hitta själva, inte läsa skyltar, inte ge instruktioner till en taxi, dom kan inte kommunicera, så hur skulle dom kunna klara ett besök någonstans utan hjälp. Sant, Kina vill se till att alla kan det gemensamma språket Putonghua (allemansspråket-Mandarin) precis som att det i Sverige inte är valbart att lära sig engelska i skolan. Hur skall någon kunna följa lagen om man inte känner till vad den säger, är det inte samma ska som i Sverige, där det är betydligt strängare, känner du inte lagen döms du ändå i Sverige, Kina har betydligt mer svängrum. Slöjor är inte förbjudna, men däremot maskering av alla sorter i Xinjiang. Alla yttre tecken som avser att vara förolämpande eller provokativa, att ingjuta hat och förakt mot andra religioner eller folkgrupper slår man ner på i Kina. Man accepterar inte att andra religioner skall få bli förolämpade och provocerade, må det vara hur gigantiska kors eller stora skägg används för sådant. Ingen skillnad. Provocera till hat, bråk eller rasism är inte accepterat. Det är inte en fråga om tvång, men definitivt uppmaningar. Hur är det i Sverige, är skolan frivillig, är det frivilligt att följa lagen, eller. Läs den här artikeln.
     https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/ett-arbetslager-i-kina/
     Sajten skriver inte ut författarnas namn, det efter upprepade hotelser och trakasserier från MSM journalister att sluta avslöja deras falsarier. Jag tror mig ha en bra gissning om vem det är, och personen har 50 års erfarenhet i Kina, kan språket i tal och skrift, och hittar själv. Tydligen gjorde han åtskilliga oanmälda besök under ett helt år och fick både fotografera och göra video. Kina är ett land som består av hundratals ”nationer”, alltså ”parallellsamhällen”. Den tvångsintegration som Mao Zedong försökte genomföra och som Sverige försöker sig på nu finns inte. I Kina har alla rätt att vara stolt över sin folktillhörighet, och att dessa folk kan leva fredligt sida vi sida.

  • Hur är det, motsvarar inte varje stjärna på Kinas flagga ett parti? Och det är ju mer än en stjärna.

   Det senaste valet i Sverige måste väl ge upphov till funderingar på vad man egentligen röstade på. En regering som för en politik som dikteras av partier som inte sitter med i regeringen. Märkligt.

   Vad det gäller val av personer så handlar det ju mest om ”knapptryckarkompanier” som gör som partiledningen säger åt dem att göra. Om det inte skulle vara så, så skulle det knappast vara så märkligt om någon riksdagsledamot gick emot partilinjen och röstade enligt sina tänkta väljares preferenser i någon tung fråga. Det kräver ledamöter med mer mod och politisk vilja än hos dem som hamnar på listorna – åtminstone på valbar plats. Så: det är möjligen partiprogrammet, eller vad man nu har för riktlinjer, snarare än personen som gäller.

   • Ett parti, nej det gör det inte. Den röda färgen är förankrad mycket långt tillbaka i historien och betyder lycka, välstånd och framgång. Den stora stjärnan symboliserar Han gruppen. Qin dynastin grundade staten Kina, 秦朝 Qíncháo, 221 f.Kr. till 206 f.Kr. Den avlöstes av Han dynastin som grundades av kejsaren Liu Bang. Han gruppen är inte ett folk utan åtskilliga folk med olika språk, kultur och historia, men alla var medlemmar av Han dynastin, som var mycket framgångsrik. De små stjärnorna symbolisera andra grupper, som även dom består av olika folk. Gruppen Tibetaner, till exempel, består av ett trettiotal folk, likt Europa, med olika språk och historia. Tibet har aldrig varit ett land, det är en region, likt Europa. För att få Kina att fungera, och både demokratin mellan 1912 och 1949 och Mao tiden bevisade det, måste man helt enkelt föra ner besluten på lokalnivå. Annars fungerar det inte. I Sverige spelar det väl ingen roll vad man röstar på, eliten bestämmer i slutändan.

    • Jaha, jag mindes fel om stjärnorna, beklagar det.

     Nå, på tal om Xinjiang och uighurer så hoppas jag att inga av de uighurer som befinner sig i Syrien (ibland hela familjer vad jag förstår) dyker upp i Sverige och vill ha asyl. Så virrigt som svenska myndigheter uppträder kan man ju undra vad utslaget skulle bli. Det här rör sig ju helt klart om potentiellt mycket farliga individer med extrema idéer (annars hade de inte tagit sig till Syrien och IS) och borde skeppas vidare till Kina. Om nu Kina vill släppa in dem. Den här hårda kärnan är nog svår att skola om till vanligt hyggligt folk.

     • Tyvärr har många redan dykt upp i Sverige, och sysslar med terrorfinansiering, planering och stöd. Dom skyddas i den verksamheten av staten som klassar dom som ”flyktingar”. Dom har spritt ut via svenska statliga media och MSM att det pågår ett förtryck och en befrielserörelse i Xinjiang, men det är lögn, Uighurerna är tvärt om mycket nöjda med utvecklingen och att terrorismen har stoppats. Uighurerna är musliner, men mycket moderata och inkluderande, det hat mot andra grupper man ibland finner hos mer radikala muslimska grupper på andra håll finns inte. Dom är mycket stolta över sin folktillhörighet, språk och kultur, och vill bli respekterade för det, men samtidigt respekterar gärna andra. Tyvärr har USA letat upp personer i till exempel finansiella svårigheter, betalat dom för att ”fly” och sprida falska rykten, som svenska media plockat upp helt utan att verifiera källan. Ambassaden ger ett exempel här.
      http://www.chinaembassy.se/eng/sgxw/t1704458.htm
      Detta är en del av USAs propagandakrigföring vi bör vara vaksamma mot.

   • Färger. Lite off topic, men….. Färger har stor betydelse i Kina, men det varierar med tillämpning och region. Rött är universellt dyrkad, och ursprunget är en legend. En gång i Kina levde ett monster som kallades för Nian, med en kropp av en tjur och huvud av ett lejon. Det var ett elakt monster, han åt upp människornas mat, deras husdjur och barn. Människorna upptäckte att monstret hade tre svagheter, han var rädd för höga ljud, eld och den röda färgen. Så nu vet ni varför man i Kina bränner smällare och raketer, eldar och hänger ut röda lyktor på högtider som vårfestivalen, kinesiska nyåret. Samma anledning svenskarna gör samma sak på valborg. Gult var en gång kejsarens färg, den betydde makt, och att klä sig i kejserligt gult för gemene man kunde betyda dödsstraff. Det stämmer inte alltid. Vitt var traditionellt dödens och sorgens färg, men idag har man glatt kyrkbröllop i vita klänningar och kostymer.

  • Tja, Sverige har ju många partier men verkar mest vara en enpartistat med 349 i knapptryckarkompaniet! Inte mycket till demokrati alltså. Kina har sitt system, och för närvarande är nog en riktig demokrati en utopi i de flesta länder! Schweitz ligger väl närmast idealet medan Sverige och USA harvar i bottenträsket vad gäller demokrati i länder som påstår sig liberala demokratier.

   • Kinas system liknar det Schweiziska i det avseendet att det går att påverka enskilda beslut, men det fungerar lite annorlunda. Istället för att alla går till formellt allmänna val i ett område kan man kalla till ”förhör” där beslutsfattare får förklara sig och anpassa beslut till folkviljan. Röstning är ofta med handuppräckning, och man söker som regel en kvalificerad majoritet, alltså 2/3. Vägrar dom går det att avlägsna dom och sätta dit någon som lyssnar bättre. Bara de som berörs av ett beslut anses skall ha rätt att påverka det, vilket stänger ute alla ideologiska yrkesaktivister, som naturligtvis inte gillar det. Dessutom finns det många lokala variationer.

 5. Med debatten här i minne, något intressant dök upp idag. Kommer ni ihåg hur Jon Karlung på Bahnhof överklagade och stoppade massövervakningen genom datalagringsdirektivet. Anders Ygeman hotade honom helt öppet med att stänga ner hans företag om han ens överklagade igen. Lagligen kunde Ygeman inte göra det, så nu ändrar han lagen med hänvisning till ”rikets säkerhet” så han kan stänga ner företag, som Bahnhof – eller Huawei av ”säkerhetsskäl”. Det gynnar USA relationerna. När FSA (Free Syrian Army) var allierade med USA var dom hjältar i svensk press, ingen negativt nämndes. Nu är dom allierade med Turkiet, och genast börjar smutskastningen genom MSM. FSA talesperson Bassma Kodmani deltog även i Bilderbergmötet 2012, där även Bonniers fick vara med. Jag uppfattar Bilderberg som en amerikansk CIA kartell. Källa.
  https://www.friatider.se/svensk-media-b-rjar-rapportera-om-fsas-vergrepp-i-syrien
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/wP5XzA/brutala-filmen-fran-syrien-sprids-skriker-grisar-och-skjuter
  För mig visar detta klart att svenska MSM och statliga media inte är något annat än en propagandaorganisation med uppgift att styra svenskarnas åsikter, på amma sätt som i Tyskland 1910 till 1946. Samtidigt stängs alla alternativa kanaler ner så mycket och så fort som möjligt. Märker inte svenskarna hur landet i små steg transformeras till en autokratisk, totalitär, allt hårdare toppstyrd diktatur, maskerad som ”demokrati”. Sådant har hänt förr, resultatet är knappas upplyftande.

 6. http://www.unz.com/avltchek/why-i-stand-by-the-70-years-old-communist-china/

  Journalisten Andre Vltcheks hyllning på Kinas bemärkelsedag.

  Det är ett nöje att läsa Karl W:s inlägg och här kommer en fråga: Du skriver mycket om den lokala kontrollen av beslutsfattare. Men förklara för oss här långtbortistan hur den samlade planeringen går till, att så mycket ny infrastruktur byggs ut. I Berlin har man i , tja, 20 år försökt bygga en ny flygplats utan resultat. Förra månaden kunde vi se hur Beijings nya flygplats stod redo och hur många flygplatser har inte öppnats i Kina medan Berlin river, bygger och river och grälar.

  Hur planeras skolundervisningen t.ex. så att den kan omfattas och genomföras på ett sätt som accepteras av hela landet så varierande som det är ?

  • Skolundervisningen. Skolor upp till och med Gymnasiet lyder under lokal ledning. Universitet under central ledning i Peking. Centralt fastställer man en övergripande läroplan som framför allt fokuserar på naturvetenskaplig ämnen som matematik, fysik, allmän historia och Allemansspråket Putonghua (Mandarin). Tänkesättet är lite som före 1970 i Sverige, med högskolorna, ingenjörsvetenskap, tandläkare, veterinärer och ekonomer var kärnyrken i Sverige. Det var kärnan i svensk utbildning och ansågs ett steg högre än universiteten. Sedan lämnas stort utrymme för lokala ämnen, lokal historia, lokalspråket, det lär finnas 1,500 språk i Kina och över 30 skrivsystem, och när ungarna kommer till skolan första dagen kan dom ju bara lokalspråket, osv. Kina har hundratals folk med egna språk, historia, kulturer, traditioner, klädsel, osv, och det anses mycket viktigt att lokala traditioner bevaras. Det är lite av ta och ge. I sydvästra Kina finns Hani folket på gränsen till Burma. Dom har haft självstyre i 800 år, alltså även under kejsartiden, men inget skriftspråk, bara muntlig tradition. Peking konstruerade ett fonetiskt språk, lite liknade Vietnams skriftspråk, och ville införa det i skolorna. De äldre ilsknade till, Peking ska inte lägga sig i våra angelägenheter. Vi har klarat oss i över tusen år med muntlig tradition, vi kan klara oss i tusen år till. OK sa Peking, då blir det frivilligt. Där steg barn och ungdom in, vi vill lära oss det, basta, de äldre fick vara hur sura dom ville. Det finns alltså ingen tvingade totalt övergripande läroplan som i Sverige, utan mycket stort lokalt inflytande. Att vissa ämnen är kärnkunskaper råder det knappast några delade åsikter om. Det finns sällsynta undantag. En lärare i Xinjiang ansåg att ”främmande” kunskap som engelska, Putonghua, kinesisk och världshistoria var onödig och skulle förbjudas. Han fick inget gehör någonstans, och efter att ha med våld och hot försökt driva igenom ”sin” läroplan på skolan som den enda tillåtna, kallades han till samtal med skolledningen, vilket slutade i ett polisingripande, och mannen ”flydde” och spred rykten att lokalt språk och historia hade ”förbjudits”. SVT skrev om det. (Jag delar upp detta för att inte göra det för långt.)

  • Den samlade planeringen, man ser till den total samhällsbilden. Sverige ser till varje bit för sig. Skall Sverige anlägga en järnväg skall järnvägen bära sig. I Kina tänker man annorlunda, om järnvägen inte är lönsam men alla företag runt den utvecklas, blir mer lönsamma, betalar mer skatt, och anställer mer folk, då bygger man järnvägen. När företagen har utvecklats kommer dom att ha råd att betalas mer för frakt och biljetter och då blir järnvägen lönsam. En annan skillnad är att i Sverige ska det vara lika för alla, utjämning, i Kina tar man ett steg i taget, en region eller område i taget. Vinsterna från den ena regionen går till att investera för att lyfta nästa region. ”Om alla vill bli rika måste någon bli rik först” är ett tänkesätt i Kina, i Sverige kallas det klyftor och bekämpas av ideologiska skäl. Det är inte alltid det fungerar. För några år sedan planerade man att lyfta levnadsstandarden i en region i västra Kina genom att bygga en vattenkraftverk, förutsättningarna var utmärkta, men lokalbefolkningen satte sig på tvären. Man ansåg att deras livsstil var viktigare än en bättre levnadsstandard, och så det blev ingen kraftstation. Regelmässig ljuger media i Sverige läsarna upp i ansiktet. Ett exempel var Stora dammen i Yangtze. Man framställde projektet i Sverige som att Peking med tvång drev innevånarna från deras hem efter ett centralt beslut. Sanningen är att det var just dessa innevånare som bodde runt floden som hade lobbat Peking sedan 1918 att bygga dammen. Det finns beskrivet i denna artikel. https://kinarummet.wordpress.com/artiklar/en-flod-som-kallas-yangtze/ Nästan regelmässigt är det olika lokalbefolkningar som just driver på för att få stora infrastrukturutvecklingar. Det är alltså inte Peking eller regionala myndigheter som toppstyrt besluta, det är lokalbefolkningen som jaga myndigheter för att få infrastrukturutveckling. Kina är gräsrotsstyrt, inte toppstyrt.

   • Tack för svaren.
    Samtidigt är det ju så att det krävs en imponerande kompetens för att koordinera alla de stora projekten. Kinas flygplatser har en arkitektur som tilltalar ögat, den ena mer fantastisk än den andra, medan Berlin satsat på tunga rektangulära block som leder tankarna till 30-talet.

    • Sant, Kina har den kompetensen, men här finns något betydligt viktigare att hålla i minnet. Hela den svenska samhällsstrukturen, och västerländsk för den delen, bygger på konfrontation, konflikt och motsättning och att hantera det med komplicerade regler och lagar. Det gäller domstolar, med åklagare vs försvarare, politiken med partier, myndighet vs samhälle, företag vs företag. Grunden i Kina är istället att hitta samarbete och samförstånd. Dessutom, västerländsk kultur förhärligar individen, i Kina gäller teamet och gruppen. Om en minoritet i en fråga Kina uppstår, överger den sin position och förenar sig med majoriteten. I Sverige håller den envist fast vid sin position och försöker istället sabotera för majoriteten. I Sverige ha myndigheter rollen att övervaka, kontrollera och styra samhället, som företag. I Kina att samarbeta med företag och samtidigt styra. Denna kultur ger Kina en enorma fördelar. Det betyder inte att vad vi kallar ”politik” och ”konflikt” helt saknas, men det hanteras olika.

 7. Det är bara att gratulera Karl W. Han har gjort två värishistoriska upptäckter. Han har för första gången funnit ett samhälle, Kina, som ät befolkat med goda kapitalister. Detta samhälle är så vist inrättat att ett enpartisystem leder till att ”Kina är gräsrotsstyrt, inte toppstyrt”. Givetvis baseras alla kinesiska miljardärers rikedom på eget arbete inte på utsugning av den kinesiska arbetarklassen. Det kan eventuellt vara så att den kinesiska gräsrotsdemokratin har beslutat att dessa miljonärer har gjort sig förtjänta av dessa rikedomar. Vi vet ju att om inte överklassen får vältra sig i rikedom slutar den att arbeta och hela samhälletgår under.

  • För oss som kan Kina inifrån är det inga upptäckter. När någon investerar i väst investerar man kapitalistiskt, kapitalet skall växa och kapitalisten skall bli mäktigare och rikare, vilket är vad som händer. Människan räknas inte, hon är bara det obekväma verktyget som skall kosta så lite som möjligt. Den som investerar i Kina möjliggör, öppnar vägar till framtiden, banar väg, det har mer med att göra att skapa tillfredsställelse, ungefär som att vara stolt över vad man åstadkommit och byggt, som en vacker tavla. Att man lyckas så bra i Kina bror på att det just styrs och drivs underifrån, det gäller inte bara politik, det gäller affärer med. Har någon någon gång försökt kontakta Facebook, Google eller Apple, om ni ens lyckas hitta en mejl, har dom svarat? I Kina är företag som Huawei, Xiaomi, WeChat bara en knapptryckning borta, och dom svarar och hjälper. Kinesiska miljardärers rikedom är inget dom förvarar i madrassen, det använder dom för att bygga fler, mer och nya företag, skapa fler jobb, mer tillfredsställelse, bättre samhälle, bättre levnadsstandard, och dom får de anställda med sig, Huawei är ju ägt av de anställda till exempel. Den verkliga rikedomen vilar faktiskt med gräsrötterna i Kina. Ta ett ungt par i Sverige, vad jag läser tar det 30 till 50 år att spara ihop till insatsen till ett hem, och mer än en livstid att betala av det. I Kina kan dom vara skuldfria på 10 – 15 år. Vad föredrar du själv.

 8. Bra att Global Politics publicerar detta inlägg av Karl Wang som tar upp det som aldrig nämns av svenska media, nämligen att Västvärlden i årtionden destabiliserat Kina genom att stödja utbildningen av hårdföra wahabitiska terrorister från Turkestans islamiska parti (TIP), som skickats till Sinkiang. I Syrien stöder Sverige de terrorister i Fria Syriska armen som bl.a. i staden Kinsibba kämpar sida vid sida med TIP-terrorister, som skaffar sig stridsvana i där. Kraven på mänskliga rättigheter från Sverige och Väst tar aldrig hänsyn till Kinas rätt och skyldighet att stoppa denna Väststödda terrorism.
  Kina har med en framgångsrik politik fått slut på terrorismen i Sinkiang, där det inte skett ett terrordåd på tre år. Huvudkomponenten i denna politik har varit ekonomisk utvecklingen och och utbildning, samt en beslutsam kamp för att få ut de fattiga ur sin misär. Terroristerna har på så sätt isolerats och kunnat sättas under kontroll. Jämfört med det ”Krig mot terrorn” som Västvärlden bedrivit med sönderbombning av hela länder, är Kinas strategi mot terrorismen inte bara oerhört mer framgångsrik utan också ett föredöme.

  Läs mera i Mike Billingtons artiklar med den historiska bakgrunden till Västvärldens stöd för terroristerna i Sinkiang vilket går tillbaka på den brittiska idén med hela Afghanistankriget, alliansen med wahabismen, Bernard Lewis-planen, Brzezinskis Islamiska kort och uppbygget av Al Qaida med hjälp av CIA och MI6.
  https://larouchepub.com/eiw/public/2020/eirv47n02-20200110/28-34_4702.pdf
  https://larouchepub.com/other/2018/4544-china_report_the_phenomenal_de.html

 9. Diskussionen i kommentarerna till detta inlägg är just den genomgripande öppna diskussionen om Sinkiang som saknats i svensk media och behövs för att reda ut vad som faktiskt händer där.

 10. USA och EU delar upp världen i olika typer av terrorister! Det finns ”goda” terrorister som utnyttjas för egna syften som de i Syrien, Kina eller andra ställen där det passar för tillfället! Sedan har vi kategorin ”onda” terrorister vars hemvist kan användas för att ursäkta att hela länder bombas till grus typ Afghanistan, Irak, Libyen m.m. Världens största sponsorer av terrorism Saudiarabien, Israel, Qatar, USA och tyvärr också EU ser till att denna terrorverksamhet kan fortsätta och frodas!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here