Oro i Ryssland för kärnvapenangrepp från Väst. Befogat?

18
262

New York Times skriver

I ett stort politiskt skifte som drivits av hans rådgivare och främsta allierade har president Biden auktoriserat Ukraina att utföra begränsade attacker inuti Ryssland med USA-tillverkade vapen, vilket öppnar vad som mycket väl kan bli ett nytt kapitel i kriget för Ukraina, sa amerikanska tjänstemän på torsdagen.

Bidens beslut verkar markera första gången en amerikansk president har godkänt begränsade militära svar på artilleri, missilbaser och ledningscentra inom gränserna för en kärnvapenbeväpnad motståndare. Vita husets tjänstemän insisterade dock på att tillståndet endast omfattade vad de karakteriserade som självförsvar, vilket gör det möjligt för Ukraina att skydda Charkiv, dess näst största stad, och omgivande områden från raketer, glidbomber och artillerigranater från andra sidan gränsen.

”Presidenten instruerade nyligen sitt team att se till att Ukraina kan använda USA-levererade vapen för moteldsändamål i Charkiv-regionen, så att Ukraina kan slå tillbaka mot ryska styrkor som attackerar dem eller förbereder sig för att attackera dem”, sade en amerikansk tjänsteman i ett förvaltningsutlåtande. ”Vår policy angående att förbjuda användningen av ATACMS eller långdistansanfall inom Ryssland har inte förändrats”, fortsatte uttalandet, med hänvisning till ett artillerisystem, levererat till Ukraina, som har förmågan att nå djupt in i ryskt territorium.

Herr Bidens beslut rapporterades tidigare torsdag av Politico.

Knut Lindelöf skriver ”Mitt i försommarsolen når oss, som lyssnar på oberoende nyhetskanaler, skrämmande nyheter. Zelensky har nu pressat fram ett godkännande från USA och Nato om att få skjuta mot Ryssland med USA:s mest avancerade långdistansvapen. Sker detta passeras en aldrig tidigare passerad röd linje…
Det står nu och väger. Har ni förstått det? Ukrainas krigsmakt är på gränsen till sammanbrott. Soldater kapitulerar oorganiserat, unga pojkar som nu ska mobiliseras flyr från landet. 3 miljoner ukrainare lär ha flytt till Ryssland, där de slipper både kriget och mobiliseringen. Motståndsviljan är svår att upprätthålla. Vapnen som nu kommer från Väst kommer inte att göra någon skillnad. Man lider ju katastrofal brist på soldater, allt medan ryska bomber och missiler fortsätter att slå sönder vad som kommer i dess väg längs fronterna… USA och Nato passerar nu en aldrig tidigare passerad röd linje genom att officiellt ge Ukraina detta tillstånd. Det blir första gången en av de två största kärnvapenmakterna med berått mod skjuter direkt mot den andres territorium.”
https://www.lindelof.nu/nagon-maste-trada-fram-och-saga-stopp-och-belagg/

Det är ändå svårt att veta vem som är drivande här. Kanske stor enighet mellan Ukraina, USA och viktiga Nato-länder – vilket inte gör saken ett dugg bättre. Le Monde rapporterar att Emmanuel Macron är redo att ge Kiev tillstånd att attackera ryska militära baser med missiler som levererats av Frankrike, skriver Le Monde.

Publicerar nedan ur artiklar på RT, Russia Today. Förbjuden att få tillgång till för påstådda tryckfrihetsivraren EU…

https://www.rt.com/russia/598320-nato-nuclear-strike-russia/

 

NATO-träning för kärnvapenangrepp mot Ryssland

Det USA-ledda blocket utgör ett militärt hot mot landet, har chefen för gränsbevakningstjänsten varnat

Nato-nationer förbereder sig för eventuella kärnvapenangrepp mot Ryssland, har en hög general i Moskva varnat.

Vladimir Kulishov, den första biträdande direktören för Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB), och chef för landets gränsbevakningstjänst, beskrev hot som hans gren måste hantera i en intervju med RIA Novosti.

”Natos underrättelseoperationer nära den ryska gränsen ökar. Alliansens styrkor intensifierar militär träning, där de utarbetar militära scenarier mot Ryska federationen, inklusive kärnvapenangrepp på vårt territorium”, sa han till nyhetsbyrån på tisdagen.

Ryska tjänstemän har tidigare kritiserat Natos kärnvapendelningssystem, enligt vilket vissa amerikanska vapen lagras i icke-kärnkraftsnationer, inklusive Belgien, Tyskland, Italien, Nederländerna och Turkiet.

Moskva är särskilt bekymrad över att icke-värdnationer är involverade i träningsövningar om hur vapnen ska placeras ut. I januari 2022, veckor innan Ukraina-konflikten eskalerade till öppna fientligheter, sade Vladimir Ermakov, chefen för icke-spridningsavdelningen vid det ryska utrikesministeriet, i en intervju att Moskva ser det USA-ledda militärblockets rörelser som direkt riktade mot landet.

Ryssland har skyllt på Natos expansion i Europa och dess ökande närvaro i Ukraina för den pågående krisen, som de anser vara en del av ett USA-lett proxykrig mot landet. Det militära stöd som Washington och dess allierade har gett Kiev kan resultera i en okontrollerad eskalering och ett direkt krig med Ryssland, vilket sannolikt kommer att resultera i ett kärnvapenutbyte, har tjänstemän i Moskva varnat.

President Vladimir Putin beordrade en övning tidigare denna månad för att testa Rysslands förmåga att använda icke-strategiska kärnvapen. Flytten beskrevs som en reaktion på fientliga uttalanden från väst.

Nationer som donerar vapen med längre räckvidd till Kiev överväger för närvarande att häva restriktionerna för deras användning mot mål belägna i vad de känner igen som ryskt territorium. Den brittiske utrikesministern David Cameron har hävdat att Kiev ”har rätt” att leverera sådana attacker med vapen som det får från Storbritannien.

Den ryska övningen genomförs tillsammans med Vitryssland. Moskva beslutade förra året att lagra en del av sin arsenal på vitryska territoriet, och sa att det var nödvändigt att motverka Natos plan mitt under ökande spänningar.

Enligt en annan artikel varnar Putin väst för konsekvenserna av att attackera Ryssland
Moskva vet vem som skulle ligga bakom långvariga ”ukrainska” strejker, har presidenten sagt

Kievs västerländska stödjare måste förstå att långdistansanfall på ryskt territorium med hjälp av vapen som de har levererat skulle representera en upptrappning som skulle få ”allvarliga konsekvenser” mnar Putin. Nato:s generalsekreterare Jens Stoltenberg stödjer upptrappningslinjen…

Denna ständiga upptrappning kan leda till allvarliga konsekvenser. Om dessa allvarliga konsekvenser inträffar i Europa, hur kommer USA att bete sig, med tanke på vår likvärdighet när det gäller strategiska vapen? Svårt att säga. Vill de ha global konflikt?

Putin förklarade att långväga precisionsanfall kräver rymdspaningstillgångar – vilket Ukraina inte har, men USA har – och att deras inriktning redan görs av ”högt kvalificerade specialister” från väst, utan ukrainskt deltagande.

”Så dessa representanter för Nato-länder, särskilt i Europa, särskilt i små länder, måste vara medvetna om vad de leker med”, sa den ryske presidenten och noterade att många av dessa länder har ”ett litet territorium och en mycket tät befolkning.”

Putin påminde reportrar om att deras kollegor i väst aldrig rapporterade om de ukrainska attackerna mot Belgorod och andra ryska regioner längs gränsen, bara om den ryska framryckningen mot Kharkov.

”Vad orsakade detta? Det gjorde de, med sina egna händer. Nåväl, då kommer de att skörda vad de har sått. Samma sak kan hända om långdistansprecisionsvapen används”, tillade den ryske presidenten.

På frågan om Ryssland vägrar att förhandla med Ukraina sa Putin till reportrar att sådana påståenden från väst var förbryllande.

”Vi vägrar inte!” han sa. ”Jag har sagt det tusen gånger, det är som att de inte har öronen öppna!”

Den ukrainska sidan var nära ett avtal med Ryssland i mars 2022, sedan avstod de offentligt och vägrade att förhandla vidare, förklarade Putin. Han beskrev Kievs nuvarande ”fredskonferens”-insats i Schweiz som ett försök att få någon form av internationellt stöd för deras helt orealistiska ”fredsplattform”.

https://www.rt.com/russia/598350-putin-serious-consequences-west/

Föregående artikelUSA vill rättfärdiga Israels massaker i Rafah som dödade 45 palestinier
Nästa artikel”Normalisering av Assad” är objektivt sett en positiv sak för världen!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. ”Oro i Ryssland för kärnvapenangrepp från Väst. Befogat?”

  Ja, tyvärr är det nog så.
  Efter att beskådat den militära utvecklingen i både Europa och Mellanöstern är jag numera helt desillusionerad.
  Det är som om politik kvittar, man inte längre bryr sig.
  När man sedan här på illustration ser S-ledaren Magdalena Andersson omfamna en atombomb så förstår man att politikerna har gått in i någon slags hybris och inte längre riktigt förstår vad de bestämmer och vad de gör.

  I USA döms Donald Trump på alla åtalspunkter och riskerar 136 års fängelse.
  Ett fängelsestraff han förmodligen aldrig mer kan bli fri ifrån.
  Jag tror Donald Trumps värsta brott är att han är ett hot mot Demokratin.
  Ingen av USA:s eliter vill se någon förändring.
  För då vet de att deras ekonomiska Herravälde riskerar ta slut.

  https://www.friatider.se/trump-domd-pa-alla-punkter-riskerar-136-ars-fangelse

  • De enda som använt kärnvapen i krigföring är USA.
   USA utplånade två städer i Japan och tvingade Japan bli en demokratisk liberal lydstat.

   Kreml har lärt läxan och vill inte bli utsatta för det här från den aggressiva Västvärlden.

  • Georg Weiis, när du säger en sådan sak, var snäll att skicka länk som bevisar det du säger.

  • Rysslands kärnvapen doktrin säger: Blir Rysslands existens hotad så börjar det regna kärnvapen på hotets källa.
   USAs/Natos ledare hotar Rysslands existence alltmer genom att ”mission creep”.

   USAs/Natos ledare vill tydligen provocera fram ett kärnvapen attack (likt hur man provocerade fram SMO).
   Igår var det HIMARS, idag ATACAMs och i morgon F-16 som jo kan bära kärnvapen. Nä den första F-16 flyger från marken kommer den att stekas i luften. Då kommer det att ”regna” över City of Lönndom, New York, Paris och hell aviv – precis som det gjorde över Sodom och Gomorrah 🔥

   Rysslands President Vladimir Vladimirovich Putin har varnat er. Och nu senast Dimitry Medvedev. USA/Nato gör klokt i att hörsamma det. Hörsamma eller brinna det är valen som Genocide Bidet, Macaroni, coolie Sunak och B Satanyahu har.

   https://www.rt.com/russia/598571-medvedev-nato-ukraine-nuclear-escalation/

  • Ryssland hotar inga fredliga länder med kärnvapen. De hotar inte länder i Asien, Mellanöstern, Afrika, Sydamerika… De bara varnar galningar/fascister som styr i Europa, med vilka vapen kommer Ryssland att försvara sig. Men det hjälper inte. Europeiska politiker bestämmer inte om Europas öde. De som bestämmer vill ha ett sönderbombad Europa och Ryssland. Har du inte fattat det än.

 2. USA har haft avancerade planer att atombomba Ryssland/Sovjet allt sedan hösten 1945.
  Detta är väl känt i Ryssland. De har stor anledning till oro över detta.

 3. Det är HELT befogat oro. Du Georg verkar vara bakom flötet. Det är HELT befogat det ryssarna känner. Vi har ALDRIG levt i farligare tider

 4. Nej Georg. Det är västs ledare USA som har som kärnvapendoktrin att anväda kärnvapen i ett första slag.
  Rysska federationen har ändrat den tidigare doktrimen att inte vara först, till att de kommer använda kärnvapen när dess själva existens är hotad. De har mycket starkt koventionellt försvar och klarar att försvara landet med konventionella vapen. För närvarade kan t.ex. inte väst försvara sig mot deras hypersoniska vapen basserat på
  erfarenheter i Ukraina och de har ett övervädigande övertag i atterlerikapacitet…
  Rysslands existens är långt ifrån hotad, men risken för missförstånd är stor när nu USA tillåter Ukraina med västs stöd använda känvapenkapabla misiler utrustade med konventionella vapen.
  Därför var det förväntat att Ryssland nu kraftigt varnar för detta. Man säger i så fall slå mot den ansvarige på mål var som helst i
  världen (som man förstår konventionellt).

 5. Förmodligen är Georg Weiss en man som uteslutande tar del av vad svenska mainstreammedier förmedlar, och då tror man exakt det som Georg W skriver ” Hot om att använda kärnvapen kommer uteslutande från Kreml.”
  Och han tror så mycket på det att han till och med avslutar sin kommentar med ordet ”Skärpning!”
  Så rätt han hade Jan Olof Rönn som skrev boken ”Utan media kan du inte starta ett krig.” En bok vars utgivning han var tvungen att själv bekosta.

  Fint att se att flera som kommenterar reagerar och kämpar för sanningen!

 6. Detta fenomen kallas för Overton fönstret. Det betyder att det, som var helt otänkbar föra året, som till exempel att tillåta att Kievs fascister/nazister använder Västs vapen för att attackera mål i Ryssland, är självklarhet idag. Nästa steg är att skicka icke-militära ”frivilliga” från NATO länder till Ukraina (har redan händ), nästa steg att använda NATOs baser i Rumänien och Polen för att använda F-16 mot Ryssland, nästa steg är att skicka NATOs väpnade styrkor till Ukraina….Psykopater på Wall Street och London City vill ha krigshärjade Europa och Ryssland. Så hatet mot allt ryskt kommer att piskas upp. Som i Tyskland mot judar på 1930-talet. (EUs idioter konfiskerar ryska egendom i Europa, precis som nazisterna i Tyskland gjorde mot judiska befolkningen). Dessvärre för oss européer, kommer Ryssland tvingas att förvara sin existens men kärnvapen. Det skiter Washingtons psykopater i. Jag undrar om svenska politiker är medvetna om detta. Eller om de är så korkade och korrupta så de föredrar krig för Dollars och den ”demokratiska” Västs hegemoni före fred. Bryr de sig om Europas folk öde? Lyssnar man på sådana skurkar och galningar som M. Andersson, M. Bydén, P. Jonson, U. Kristersson, T. Bilström….. så undrar man. Det är fascister som styr Europa igen.

 7. Jag hörde idag till min glädje att Kina bestämt sig och ställer sig på Rysslands sida.
  Så där har Johan de Naucler fel i sina antaganden.

  Sedan har vi Centralasiatiska länder som Kazakstan, Uzbekistan, Kyrgystan, Tajikistan och kanske fler Asiatiska länder i före detta Sovjetunionen som efter förhandlingar kan komma sluta upp på Rysslands sida.

  Kanske det blir för den Västerländske Borgaren att det i ”Omvärlden” till slut bara blir Västvärlden kvar?

  Jag tror konflikten i Ukraina ser ut att bli ett Gyllene Tillfälle för Omvärlden att äntligen kunna närma sig en Internationell Rättvisa.
  Endast samarbetet mellan länder utanför Västvärlden kan knäcka det imperialistiska och angloamerikanska Dollarväldet.
  Det är dags att välja sida nu.
  Precis som Kina nu gjort om jag fattade rätt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here