USA vill rättfärdiga Israels massaker i Rafah som dödade 45 palestinier

2
106

Skärmdump från räddningsarbetet efter massakern i Rafah.Bilden publicerades först av ett asiatiskt Instagramkonto som delat flera bilder relaterade till kriget i Gaza.

Detta är en konstruerad bild med uppmaningen att rikta blicken mot Rafah i Gaza har delats över 40 miljoner gånger på Instagram på bara ett par dagar.

– Det blir en symbolisk bild som fler kan ställa sig bakom, säger mediestrategen Brit Stakston.

Bilden föreställer ett tältläger där vita tält stavar ut ”All eyes on Rafah”. Enligt NBC delades bilden av över 29 miljoner Instagramanvändare på under 24 timmar. Bilden kommer från ett asiatiskt Instagramkonto som delat flera bilder relaterade till kriget i Gaza.

– Visst, man ser att bilden är AI-genererad, och det finns redan de som kritiserat det, men här handlar det mer om symboliken i den. Därför tror jag att den fått en viral effekt trots detta, säger Brit Stakston. Aftonbladet 29/5 kl 15.30 Den israeliska attacken drabbade ett tältläger för fördrivna palestinier.

Av Dave DeCamp på https://news.antiwar.com/2024/05/27/us-appears-to-justify-israels-rafah-massacre-that-killed-45-palestinians/Vita huset framträdde på måndagen  för att motivera  den israeliska attacken mot fördrivna palestinier i Rafah i ett tältläger och dödade minst 45 människor, inklusive många kvinnor och barn.I ett uttalande om massakern kallade en talesman för Vita husets nationell säkerhet det ”hjärtskärande”, men sa också att Israel hade ”rätt” att gå efter Hamas och stödde israeliska påståenden om att attacken också dödade två Hamas-krigare.”De förödande bilderna efter IDF-attacken i Rafah i natt, som dödade dussintals oskyldiga palestinier, är hjärtskärande”, säger talespersonen enligt  CNN . ”Israel har rätt att gå efter Hamas, och vi förstår att denna attack dödade två seniora Hamas-terrorister som är ansvariga för attacker mot israeliska civila.”Enligt  Läkare Utan Gränser  träffade den israeliska attacken ett läger väster om Rafah, som utsetts till en så kallad ”säker zon” av den israeliska militären. Gazas hälsoministerium säger att de döda inkluderar minst 12 kvinnor, åtta barn och tre äldre personer.

Ytterligare tre kroppar brändes till oigenkännlighet. Filmer som visades på nätet visade stora bränder i lägret och svårt brända kroppar som drogs ut. En video visade en man som höll i kroppen av ett huvudlöst barn.

Axios  rapporterade att USA överväger om massakern korsade president Bidens ”röda linje ”, även om det inte är klart om han faktiskt satte en. Efter att Biden varnat för att han skulle hålla tillbaka tunga bomber till Israel om landet gick till en stor attack mot ”befolkningscentra” i Rafah, slutade USA med att stödja den israeliska attacken mot staden.

(Axios är en amerikansk nyhetswebbplats baserad i Arlington, Virginia. Den grundades 2016 och lanserades året därpå av tidigare Politico-journalister Jim VandeHei, Mike Allen och Roy Schwartz. Sajtens namn är baserat på grekiskan: ἄξιος, som betyder ”värdig” ». Wikipedia, engelska).

Efter att Israel från början hävdade att massakern i Rafah var en riktad attack, kallade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu det för ett ”tragiskt misstag” och sa att Israel skulle utreda attacken. Israeliska tjänstemän har tidigare hävdat att de kommer att undersöka civila offer, men det finns vanligtvis ingen uppföljning, och USA verkar nöjda med att förbli okunniga om israeliska krigsförbrytelser.

Tidigare denna månad  utfärdade utrikesdepartementet en rapport  som sa att Israel sannolikt bröt mot amerikansk och internationell lag i Gaza, med USA-levererade vapen, men hävdade att det inte fanns tillräckligt med bevis för att fastställa det. Påståendet att det inte finns några bevis tillåter Biden-administrationen att fortsätta skicka vapen till Israel.


 

Föregående artikelGlöm inte Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”
Nästa artikelOro i Ryssland för kärnvapenangrepp från Väst. Befogat?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Israel och USA hävdar en sak en dag och nästa dag en helt annan. Tyvärr tror jag denna hantering av fakta är avsiktlig. Min ytterst amatörmässiga och subjektiva ”bild” är att både Ryssland och Kina i alla fall försöker vara konsekventa i sina uttalanden.
    Nu har ju svensk media fastnat i ett nytt ”dagsdrev”. Iran använder svenska gängkriminella för att attackera judar och ”israelvänliga” i Sverige. Uppgifterna kommer naturligtvis från Israel. SR/SVT litar alltså blint på en nation som i detta nu begår folkmord och dessutom ändrar sina uttalanden varje dag för att det ska passa dem själva. Det är oerhört mycket som inte förmedlas. DCA-avtalet är det tyst om! (jag tillhör inte längre ”det sovande folket”)

  2. Fråga: Vad har genocide Joe gemensamt med Palestinas President Mahmud Abbas förutom åldern?
    Svar: Genocide Joe är också presidenten av ett annat ockuperat område – det sionist ockuperade USA.

    Precis som Mahmud Abbas så gör genocide Joe precis som han blir tillsagd av sina sionist herrar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here