Glöm inte Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”

14
2166

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Kampen mot svenskt Nato-medlemskap och för alliansfrihet fortsätt och vi inspirerades så av Tecknarupproret!

En hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till ”Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”” till mötet på Mynttorget 21 maj i ”Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap”. 

Karin lät oss också kostnadsfritt använda den bild som hon tagit fram till ”Tecknaruppropet”.

Läs mer om ”Tecknaruppropet” 71 svenska tecknare ritar i stort upprop mot kärnvapen, upprustning och Nato-medlemskap

 

Uppläst vid mötet.

________________________________________________________________

Vi i Tecknaruppropet får ofta frågan ”Varför ska tecknare uttala sig om försvarspolitiska frågor?” Förutom att visa frågeställarens okunnighet om tecknaryrkets många områden så avslöjar frågan också något mer: folkförakt. Inte ska kreti och pleti komma och tycka en massa om politiska frågor som övergår deras förstånd – nej, sådana frågor ska experter och sakkunniga dryfta bakom lykta dörrar. Av samma anledning har våra folkvalda besparat oss besväret med en folkomröstning. En demokratisk process kan i detta läge vara farlig för oss menar de. Detta är den auktoritära mentalitet som kommer med militarismen som har börjat gro. Och om vi, kreti och pleti, inte sätter stopp kommer fler eftergifter att göras.

Olof Palmes ord ekar genom historien:

”Det sägs ibland att den uppseendeväckande retoriken hos folkrörelser behöver balanseras upp av statsmannamässig realism. Dessa dagar känner jag snarare att den statsmannamässiga retoriken behöver balanseras av den handfasta realismen hos vanligt folk som har kommit att förstå vad ett kärnvapenkrig skulle innebära och som kräver praktisk handling för att undvika det”.

Så svaret på frågan om varför vi tecknare ska uttala oss om försvarspolitiska frågor är ”För att freden kräver det!”

Vi säger NEJ till Nato och kärnvapen! Och JA till demokrati, alliansfrihet och fred!

 

Föregående artikelEmanuel Karlsten: Myndighetens otydliga utredning skrämmer operatörer till censur. Del 3.
Nästa artikelZelensky ”genomför Boris Johnsons instruktioner att kämpa till sista ukrainare”, säger Ukrainas tidigare premiärminister
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Hade riksdagsledamöterna sett och begrundat teckningarna, hade vi sluppit NATO. Eller har jag för höga tankar om våra representanter?

   • Den här är speciellt för dej, Anders.
    content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1653305354471-337856429.jpg

    • Anders
     Jag försökte kärleksbomba dej, men jag kom inte igenom försvarsverket. Antagligen var det den djupa staten som tyckte att det var otillbörligt…
     Vi får ta det i nästa liv.

     • Det får vi göra.
      Vissa at teckningarna är ju ganska fyndiga men jag har svårt att tro att någon av dem skulle få någon att byta åsikt,

  • Instämmer Gunnar, men dom vill ju förbjuda humor o memes inom eu (men som vi vet, eu är inte Europa, utan bara ngt bedragarna vill inpränta i folk), så ja några höga tankar om dessa individer bör man def inte hysa. En suverän meme förresten ifrån Karin Sunvisson

  • Magda fick en rejäl en, kan man lugnt konstatera. Hur går det för den feministiska utrikespolitiken på den turkiska fronten?

 2. Är detta Göteborg?
  https://t.me/kedmi/16395

  Google översättning:
  Invånare i svenska Göteborg gick till en massrally mot landets inträde i Nato: deltagarna i aktionen anser att de svenska myndigheterna gör fel när

 3. Sverige i Nato? Glöm det!
  Erdogan utfärdar ”röda linjer” för svenskt NATO-medlemskap
  https://swentr.site/news/579167-erdogan-sweden-nato-membership/
  Turkiets president
  Recep Tayyip Erdogan har föreslagit att hans land inte är berett att tillåta Sverige att gå med i NATO-blocket, och anklagar Stockholm för att skydda terrorister och underlätta hatbrott mot muslimer.
  När Erdogan talade strax efter ett regeringsmöte på måndagen fördömde Erdogan en koranbrännande protest som hölls i den svenska huvudstaden förra veckan och kallade den en ” feg attack” mot islam som ”förargade oss alla”. Han fortsatte med att fördöma Sveriges slappa hållning gentemot kurdiska grupper som Türkiye betraktar som terroristfraktioner och sa att Ankara inte kunde ratificera landets Nato-ansökan förrän det vidtog åtgärder.
  ”Vi har gjort det klart att den beslutsamma kampen mot terroristorganisationer och islamofobi är vår röda linje”, sa Erdogan. ”Alla måste acceptera att Türkiyes vänskap inte kan vinnas genom att stödja terrorism eller genom att skapa utrymme för terrorister.”

  Svenskt NATO-medlemskap är en dröm – turkiska parlamentets talman
  Ankara har anklagat Stockholm för att vägra överlämna ”terrorister” från Kurdistans arbetarparti (PKK) och andra associerade grupper, som har förbjudits av turkiska myndigheter under decennier långa kurdiska uppror.
  Medan Türkiye till en början var ovilliga att stödja NATO-medlemskap för både Sverige och Finland, lade den senare ner sina invändningar för Helsingfors. Båda nordiska staterna undertecknade ett memorandum med Ankara förra året om att ta itu med den turkiska regeringens oro angående terroristgrupper. Islamofobi nämndes dock inte i avtalet.
  Erdogan fortsatte med att uppmana svenska tjänstemän att ”granska sig själva och göra sina läxor bättre”, och tillade ”Istället för att slösa tid med distraktionstaktik tror vi att det kommer att vara en mer rationell och mer fördelaktig metod att hålla löftena”, med hänvisning till förra årets promemoria.

  Även om Natos ledare har uttryckt förhoppningar om att ratificera svenskt medlemskap inför ett stort toppmöte i Litauen senare denna månad, har Türkiye och Ungern hittills undanhållit godkännandet. Det USA-ledda militärblocket kräver enhälligt samtycke från alla medlemmar innan nya stater kan ansluta sig, vilket ger Ankara och Budapest makten att förkasta Sveriges utestående ansökan.

  Bränningen av Koranen i Stockholm var en ”anti-mänsklig” handling som inte går att försvara, säger Numan Kurtulmus
  Sverige förblir ovilliga att lämna över terroristmisstänkta till Türkiye, har det turkiska parlamentets talman varnat.

  Bränningen av Koranen av aktivister i Stockholm förra veckan var ”en utomordentligt provocerande, antiislamisk, anti-mänsklig handling” som inte kan försvaras på något sätt, sa Numan Kurtulmus till tidningen Milliyet på måndagen.
  Sverige säger sig vara ett demokratiskt land där olika trosuppfattningar och idéer respekteras, men detta har visat sig vara ” osant”, sa han.

  Att Ankara godkände Finlands ansökan om att gå med i Nato betyder inte att samma sak kommer att hända med det svenska budet, sa lagstiftaren.
  Stockholm och Helsingfors bröt med sin decennier långa neutralitetspolitik och ansökte om att ansluta sig till den USA-ledda militäralliansen förra året, med hänvisning till oro över konflikten i Ukraina. Finland blev den 31:a NATO-medlemmen i april, medan Türkiye fortfarande är emot att Sverige går med i blocket.

  Ankara har anklagat Stockholm för att vara ovilliga att överlämna ”terrorister” från Kurdistans arbetarparti (PKK) och andra associerade grupper, som har förbjudits av de turkiska myndigheterna. Alla medlemsländers godkännande krävs för att Nato ska kunna expandera.
  ”De [Sverige] kommer att engagera sig i provocerande handlingar och samtidigt be om godkännande för att gå med i Nato. Ursäkta mig, men Türkiye är ett land som håller fast vid sina ord. Vad den än säger, vad den än lovar, levererar den, men vi vill också att andra ska hålla sitt ord. För Sverige, som inte håller sina löften, är att förvänta sig ett NATO-medlemskap bara en dröm, säger Kurtulmus.
  Han hävdade dock att Türkiye ”inte var kategoriskt emot” att Stockholm skulle bli medlem i Nato, men för att det ska hända ” måste Sverige göra sin egen läxa”, sa han. ”Det måste förhindra dessa provokativa handlingar. Det måste utlämna huvudmännen för de anti-Türkiye terroristorganisationerna.”

  Bränningen av Koranen hade fördömts av Türkiye och andra muslimska länder, medan demonstranter körde över den svenska ambassaden i Irak. På frågan om frågan i förra veckan sa Nato-chefen Jens Stoltenberg att handlingen att kränka islams heliga bok var ” kränkande och stötande [men] inte nödvändigtvis olaglig.”

 4. Ber till de högre makterna att Erdogan och Orban fortsätter säga NEJ till Sveriges NATO-ansökan.

  En stor skam att inte utlysa folkomröstning i denna ödes fråga.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here