Hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”

12
1136

En hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till ”Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”” till mötet på Mynttorget 21 maj i ”Kampanjen Nej till svenskt Natomedlemskap”. 

Karin lät oss också kostnadsfritt använda den bild som hon tagit fram till ”Tecknaruppropet”.

Läs mer om ”Tecknaruppropet” 71 svenska tecknare ritar i stort upprop mot kärnvapen, upprustning och Nato-medlemskap

 

Uppläst vid mötet.

________________________________________________________________

Vi i Tecknaruppropet får ofta frågan ”Varför ska tecknare uttala sig om försvarspolitiska frågor?” Förutom att visa frågeställarens okunnighet om tecknaryrkets många områden så avslöjar frågan också något mer: folkförakt. Inte ska kreti och pleti komma och tycka en massa om politiska frågor som övergår deras förstånd – nej, sådana frågor ska experter och sakkunniga dryfta bakom lykta dörrar. Av samma anledning har våra folkvalda besparat oss besväret med en folkomröstning. En demokratisk process kan i detta läge vara farlig för oss menar de. Detta är den auktoritära mentalitet som kommer med militarismen som har börjat gro. Och om vi, kreti och pleti, inte sätter stopp kommer fler eftergifter att göras.

Olof Palmes ord ekar genom historien:

”Det sägs ibland att den uppseendeväckande retoriken hos folkrörelser behöver balanseras upp av statsmannamässig realism. Dessa dagar känner jag snarare att den statsmannamässiga retoriken behöver balanseras av den handfasta realismen hos vanligt folk som har kommit att förstå vad ett kärnvapenkrig skulle innebära och som kräver praktisk handling för att undvika det”.

Så svaret på frågan om varför vi tecknare ska uttala oss om försvarspolitiska frågor är ”För att freden kräver det!”

Vi säger NEJ till Nato och kärnvapen! Och JA till demokrati, alliansfrihet och fred!

 

Föregående artikelStoltenberg och Norge: krigshetsare och hycklare
Nästa artikelI kölvattnet av den ryska segern i Mariupol
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Hade riksdagsledamöterna sett och begrundat teckningarna, hade vi sluppit NATO. Eller har jag för höga tankar om våra representanter?

   • Den här är speciellt för dej, Anders.
    content://com.android.chrome.FileProvider/images/screenshot/1653305354471-337856429.jpg

    • Anders
     Jag försökte kärleksbomba dej, men jag kom inte igenom försvarsverket. Antagligen var det den djupa staten som tyckte att det var otillbörligt…
     Vi får ta det i nästa liv.

     • Det får vi göra.
      Vissa at teckningarna är ju ganska fyndiga men jag har svårt att tro att någon av dem skulle få någon att byta åsikt,

  • Instämmer Gunnar, men dom vill ju förbjuda humor o memes inom eu (men som vi vet, eu är inte Europa, utan bara ngt bedragarna vill inpränta i folk), så ja några höga tankar om dessa individer bör man def inte hysa. En suverän meme förresten ifrån Karin Sunvisson

  • Magda fick en rejäl en, kan man lugnt konstatera. Hur går det för den feministiska utrikespolitiken på den turkiska fronten?

 2. Är detta Göteborg?
  https://t.me/kedmi/16395

  Google översättning:
  Invånare i svenska Göteborg gick till en massrally mot landets inträde i Nato: deltagarna i aktionen anser att de svenska myndigheterna gör fel när

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here