Tecknaruppropet: Släpp freden fri! Nej till kärnvapen! Nej till NATO!

13
2178
I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. Tecknaruppropet har fortsatt med andra aktiviteter, bl.a. denna Tecknarupproret Nej till Nato ”Bokkväll” 9/12 och Luciatåg 13/12! En bok har kommit ut TECKNARUPPROPET MOT KÄRNVAPEN OCH NATO

Och denna sommar gav man ut första numret av tidningen Larm https://www.svt.se/kultur/nato-gor-satiren-vassare

_________________________________________________________

 

Och nu bjuder vi in till boksläpp och stor utställning!  (Som är snarlik en utställning med den skillnaden att vi utöver att ställa ut även läxar upp de makthavare som sätter politiskt egenintresse framför fred, solidaritet och kampen för en kärnvapenfri värld). 

1–4 september på konsthallen Mint i ABF-Huset i Stockholm.
Torsdagen 1/9 kl. 17:30 öppnar vi med kombinerat vernissage och release för vår bokTecknaruppropet mot kärnvapen och fred (Galago). ☛☛☛ De 100 första besökarna får en giftig trycksak att ta med hem! Det går också att köpa boken till specialpris. Allt arbete med boken har utförts ideellt och tecknarnas royalty går oavkortat till Svenska Freds.
 
På lördagen 3/9 bjuder vi in till tecknarworkshop med Lena Sjöberg, en av Sveriges främsta tecknare. Missa inte! Lena finns på plats hela dagen, klockan 12–16, och det är bara att droppa in. Både barn och vuxna är välkomna – freden angår alla!
 

Öppettider:Torsdag 1/9: Boksläpp och vernissage! kl. 17:30–19:00Fredag 2/9: Öppet kl. 12–18Lördag 3/9: Workshop med Lena Sjöberg! kl. 12–16

Söndag 4/9: Öppet kl. 12–14

Gratis inträde. Hiss finns. ABF-Huset: Sveavägen 41, T-bana Rådmansgatan

 
Välkomna!
 
/Tecknaruppropet
Förhandsgranskning av bild
____________________________________________________________________

Mer information

Vill gärna påminna om att Karin Zaric Sunvisson på eget initiativ lät oss använda hennes teckning i arbetet mot svenskt Nato-medlemskap.

Hon framförde även en hälsning som lästes upp vid ett av våra möten: Hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”

Hälsning från Karin Zaric Sunvisson, initiativtagare till Tecknaruppropet mot kärnvapen och Nato, ”Moment 2022”

Vi i Tecknaruppropet får ofta frågan ”Varför ska tecknare uttala sig om försvarspolitiska frågor?” Förutom att visa frågeställarens okunnighet om tecknaryrkets många områden så avslöjar frågan också något mer: folkförakt. Inte ska kreti och pleti komma och tycka en massa om politiska frågor som övergår deras förstånd – nej, sådana frågor ska experter och sakkunniga dryfta bakom lykta dörrar. Av samma anledning har våra folkvalda besparat oss besväret med en folkomröstning. En demokratisk process kan i detta läge vara farlig för oss menar de. Detta är den auktoritära mentalitet som kommer med militarismen som har börjat gro. Och om vi, kreti och pleti, inte sätter stopp kommer fler eftergifter att göras.

Olof Palmes ord ekar genom historien:

”Det sägs ibland att den uppseendeväckande retoriken hos folkrörelser behöver balanseras upp av statsmannamässig realism. Dessa dagar känner jag snarare att den statsmannamässiga retoriken behöver balanseras av den handfasta realismen hos vanligt folk som har kommit att förstå vad ett kärnvapenkrig skulle innebära och som kräver praktisk handling för att undvika det”.

Så svaret på frågan om varför vi tecknare ska uttala oss om försvarspolitiska frågor är ”För att freden kräver det!”

Vi säger NEJ till Nato och kärnvapen! Och JA till demokrati, alliansfrihet och fred!

Föregående artikelEn glädjens morgon
Nästa artikelKina lovar starkare politik för att stärka ekonomin
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Jag önskar att Erdogan räddar oss från detta så historiskt vidriga idiotiska korkade beslut. Erdogan gör de rätta för oss Sverige,då våra politiker klantat sej så brutalt GROVT och själva inte kan dra tillbaka denna vidriga kupp

  • Ja faktiskt, om Erdogan lyckas rädda oss från oss själva borde han en dag tilldelas Nobels Fredspris 🙂

   Förresten så sade den Finska försvarsministeriet (tror jag att det var) att Finland INTE skulle ha ansökt om NATO medlemskap om de hade vetat att Erdogan skulle opponera sig. I ljuset av det uttalandet, verkar det som att NATO medlemskapet inte är vidare angeläget…

   Beträffande kostnaden för NATO medlemskapet för Sveriges del, om man antar att vår regering riktigt duktigt kommer vilja demonstrera sin underdånighet, blir någonstans runt 100 miljarder SEK per år (2 % av BNP) De skattepengarna som skulle vara välbehövliga annanstans, kommer med stor sannolikhet att vara bortkastade…

 2. Anna-Lena Laurens foto i dagens DN,
  av en rysk affisch med Uncle Sam som
  hanterar några lustiga marionettdockor, som sprattlar, på kommando, nämligen Pippi Långstrump och Mumintrollet, är en propagandistisk fullträff, ”Träff i tornet!
  på den svenskfinska Nato ansökan.
  Mer sånt Anna-Lena!

 3. Så här ”fungerar” MSM-medias ”journalister” nu för tiden! Saxat från en annan blogg!
  Gör som du blir tillsagd, gör ditt jobb i ”felsäkert läge”. Gräv aldrig och vid intervjuer, ställ inga följdfrågor. Var en del av yrkeskåren och gör som ”alla andra” journalister. Du kanske inte får några applåder men ingen kommer att kritisera dig för att du gör ett dåligt jobb. Och framför allt, du riskerar inte att få sparken. Det skulle vara en katastrof, inte bara med tanke på din försörjning utan också det som händer när du inte kan betala månadsavgiften för ditt flera-miljoner-kronor-höga bolån.
  Om du gräver själv, läser alternativa media, fördjupar och tar reda på ”sanningen” blir du visserligen kapabel att göra ett mycket bättre jobb men riskerar att hamna i en personlig kris. Ska du, i strid med vad du vet, fortsätta med ljugandet, undanglidandet och tystnaden, det vill säga att medvetet göra ett undermåligt jobb? Om du fortsätter att luras riskerar du att inte klara av att se dig själv i spegeln.
  Så kan du förstås vara aktiv och driva ”rätt” journalistik. Som agendajournalist skriver du framför allt om hoten mot demokratin, de kränkta minoriteterna och de högerextrema trollen på nätet. Hata Orbán, hata Putin och hata Trump! Nationalism och högerextremism är samma sak. Din uppgift är också att skända dem som har invändningar mot den rådande journalistiska ordningen. De är nazister, fascister, främlingsfientliga – ja rent allmänt pissränneskribenter. Du får applåder. Du blir en högavlönad ”stjärnjournalist”.

  • Men snälla Benny bara för att du läser det på internet betyder inte att det är sant.
   Jag förstår verkligen inte alla klagomål på så kallad MSM visst ibland har dom fel det har alla förutom Putin så klart.

   Varför inte starta din egen tidning eller nyhetsshow det har aldrig varit enklare än nu.

 4. Det förutspås att Nato kan falla samman till 2025 på grund av konflikten i Ukraina, vilket kommer att få allvarliga konsekvenser för internationella relationer, skriver den amerikanska tidningen The Atlantic.
  Nato kan kollapsa 2025 sägs i tidskriftens material. De tillade att en av huvudorsakerna till denna påstådda kollaps är den djupa klyftan mellan det republikanska partiets populistiska flygel, ledd av USA:s förre president Donald Trump, och resten av partiet, såväl som de existentiella säkerhetsproblem som mycket av Europa står inför.

  Den främsta katalysatorn för förstörelse kommer att vara konflikten i Ukraina. När en dominerande fraktion i ett av de två största politiska partierna i USA inte stöder tillhandahållandet av assistans till UAF, tyder det på att den politiska mitten har skiftat i en sådan utsträckning att USA blir en mindre pålitlig allierad för Europa. Europeiska länder bör vara förberedda på dessa förändringar och vidta lämpliga åtgärder, avslutade materialets författare.

  Tidigare blev det känt att Ryssland, med hjälp av en speciell operation i Ukraina, skingrade myten om Natos oövervinnlighet, vilket ledde till att alliansen kollapsade.

  Den tidigare stabschefen för USA:s förre utrikesminister Colin Powell och pensionerade överste Lawrence Wilkerson tror också att om konflikten i Ukraina inte tar slut snart kommer Nato att börja sönderfalla om ett år, rapporterar 360 tv- kanaler.

  https://ura.news/news/1052681817

 5. Hånfullhet och sarkasm ignoreras.

  Men GLADA NYHETER. Jag har nyligen mött Jehoshua [Jesus] i egen hög person och fått två varma kramar av honom, när jag talade om sanningen om Covid-19 i Växjös ”speakers corner”.

  Jehoshua [Jesus] söker Satan som verkar ha tre sexor tatuerade under sitt öga. Kontakta mig om ni känner Satan så ordnar jag ett möte!

  Till saken:

  Om inte Jehoshua [Jesus] fixar världsfreden på egen hand, i samtal med Satan, så tror jag att vi tjänar Jehoshua [Jesus] bäst genom nya partier i demokratiska länder som ersätter de korkade/korrupta, genom att tjäna varann och folket, såsom Jehoshua [Jesus] tjänade oss och såsom vi bör tjäna honom.

  I diktaturer (och oligarkier som Sverige), där media inte är objektiva, inte visar viktiga fakta, inte söker/talar sanning och därmed inte tjänar folket, samt där den upplysta folkviljan inte respekteras och där rättsstaten bör fungera bättre, så kommer nog världsfreden enbart genom folkens motivation till äkta demokrati, alternativa medier på öppna fria plattformar och fungerande rättsstat/folkdomstolar, tror jag.

  Först när vi samlar flera småpartier för världsfred och äkta demokrati (helt oavsett åsikter i andra frågor av mindre vikt än världsfred) så kan vi framstå som seriösa inför folket, anser jag.

  Hånfullhet och sarkasm, som ignoreras av makthavarnas lojala medier som det vilseledda folket envetet betraktar omedvetet om repetitionernas förödande effekt, på både känslor och förstånd, verkar tyvärr inte lösa problemet. Eller hur?

  Ge istället världsfreden en chans! Låt oss organisera oss i en bred front! Vi har alla ett gemensamt intresse av världsfred. Även de politiker vi ersätter och deras barn kommer gynnas, genom vårt lugn, vårt mod, vår medkänsla och vårt förstånd. Är det inte så?

  Fråga Jehoshua [Jesus] och Jehova [Gud] i stillhet och vänta på svaret! Gör det helt oavsett vilken religion ni tillhör! Gör det även om ni är ateister! Vill ni ha världsfred så ge fredsprinsen Jehoshua [Jesus] en chans! Vänta i stillhet och lyssna! Betrakta! Känn efter!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here