FÖLJ PENGARNA! Hur Israel-kopplade miljardärer tystade amerikanska campusprotester

6
167

En artikel av Alan Macleod https://www.mintpressnews.com/follow-money-israel-linked-billionaires-silenced-campus-gaza-protests/287431/ som ger viktig kompletterande information.

USA:s universitet brinner. En proteströrelse mot våldet i Gaza och amerikanska högskolors medverkan till dem har svept över nationen, med läger på universitetscampus i 45 av USA:s 50 delstater. Tillslaget har varit snabbt; tusentals studenter har arresterats, åtalats, bötfällts, förlorat sina examina eller till och med utvisats. Mitt i media som kräver en ”Kent State 2.0” , har kravallpolis, pansarfordon och krypskyttar satts ut över hela landet för att skrämma dem som kämpar för rättvisa till tystnad.
Red: 1970 sköts fyra studenter till döds av nationalgardet under en protest mot Vietnamkriget vid Kent State University i Ohio – en tragedi som fortfarande ger genklang idag.

Varför har överväldigande fredliga demonstrationer mot en främmande makts agerande mötts av ett så hårdhänt svar? En MintPress News-undersökning visar att flera elitinstitutioner har djupa ekonomiska och ideologiska band till staten Israel, finansieras av pro-israeliska miljardärer som har krävt att de vidtar åtgärder för att krossa studentrörelsen, och delvis finansieras av den israeliska regeringen och existerar i ett klimat där Washington har gjort det klart att protesterna inte bör tolereras.

Stöd från Israels miljardärer
Rörelsen började den 17 april vid Columbia University, där ett blygsamt Gazas solidaritetsläger etablerades. Demonstranter förväntade sig knappast att bli välkomnade av universitetsmyndigheter men blev chockade när universitetspresidenten Minouche Shafik omedelbart ringde in NYPD (New York Police Department) – första gången universitetet hade tillåtit polisen att undertrycka oliktänkande på campus sedan de berömda demonstrationerna 1968 mot Vietnamkriget.

Shafiks beslut påverkades utan tvekan av den enorma press som utövades på henne från universitetets främsta givare – av vilka många har djupa kopplingar till den israeliska staten och dess militär.

ROBERT KRAFT
Miljardären affärsmannen och sportchefen Robert Kraft, till exempel, tillkännagav offentligt att han tog bort universitetet från sin överdådiga finansiering på grund av dess misslyckande med att undertrycka protesterna tillräckligt effektivt. ”Jag är djupt ledsen över det våldsamma hat som fortsätter att växa på campus och i hela vårt land”, sa han i ett uttalande och hävdade att Columbia inte skyddade sina judiska studenter.

Vändpunkten, sade Kraft, var att titta på ett publicitetstunt av Shai Davidai, en israelisk-amerikansk akademiker vid Columbia, som hävdade att hans tillgång till campus hade återkallats. Davidai hade tidigare kallat studentdemonstranter ”nazister” och ”terrorister” och krävde att nationalgardet skulle sättas på lägret, med viss hänvisning till Kent State University-massakern.

Kraft är en av Columbias viktigaste donatorer och ger institutionen miljontals dollar, inklusive 3 miljoner dollar för att finansiera Kraft Center for Jewish Student Life.

Han har också djupa kopplingar till Israel, efter att ha besökt landet över 100 gånger, inklusive för att äta privat lunch med sin vän, premiärminister Benjamin Netanyahu, som sa: ”Israel har inte en mer lojal vän än Robert Kraft.”

Netanyahu har rätt. Kraft är en av Israels lobbys främsta välgörare och donerar miljoner till grupper som American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), The Israel Project och StandWithUs. Han utlovade gigantiska 100 miljoner dollar till sin egen Foundation för att bekämpa antisemitism – en grupp som presenterar kritiker av israelisk politik med anklagelsen för antijudisk rasism. Han har också finansierat en mängd pro-israeliska politiker i kapplöpningar mot progressiva, antikrigsutmanare. En nyligen genomförd undersökning av MintPress News tog en närmare titt på hur Kraft är en nyckelaktör i att försöka rentvätta Israels image i USA.

LEON COOPERMAN
En annan miljardärs välgörare som drar hans Columbia-finansiering är Leon Cooperman. Hedgefondförvaltaren avbröt sina donationer i oktober med hänvisning till studentstöd till Palestina. ”De här barnen är jävla galna. De förstår inte vad de gör eller vad de pratar om,” sade han och tillade att de ”måste kontrolleras.” En person som vet vad han pratar om i denna fråga är Columbias professor i modern arabisk politik och intellektuell historia, Joseph Massad. Ändå krävde Cooperman att Massad skulle få sparken efter att akademikern tagit ståndpunkter om Palestina han motsatte sig.

Cooperman har ett enormt inflytande på Columbia just för att han är en av dess främsta inkomstkällor. 2012 donerade han till exempel 25 miljoner dollar för att stödja byggandet av universitetets nya Manhattanville-campus.

Columbia är dock långt ifrån den enda organisationen som får påkostade Cooperman-pengar. Han är också en regelbunden givare till Friends of the Israeli Defense Forces (FIDF), en grupp som samlar in pengar för att köpa förnödenheter, utrustning och stöd till aktiva israeliska soldater. Dessutom var han den första personen som gav en gåva till Birthright Israel, en organisation som tillhandahåller gratis propagandaresor till Israel för unga judar.

LEN BLAVATNIK
En tredje miljardär som använder sitt ekonomiska inflytande för att pressa Columbia är den sovjetfödde oligarken Len Blavatnik, som krävde att universitetsdemonstranter skulle ”ställas till svars”. Läckta meddelanden avslöjar att för Blavatnik innebar detta att man använder lagens fulla vikt mot demonstranter.

Blavatnik var medlem i en hemlig WhatsApp-grupp som skapades i oktober 2023 som inkluderade många framstående amerikaner, de tidigare israeliska premiärministrarna Naftali Bennett och Benny Gantz, och Israels ambassadör i USA, Michael Herzog. Dess uppdrag var, med egna ord, att ”förändra berättelsen” till förmån för Israel och ”hjälpa till att vinna kriget” för den amerikanska opinionen. Detta inkluderade att donera till pro-israeliska politiska kandidater och att försöka pressa svarta kändisar som Alicia Keys, Jay-Z och LeBron James att offentligt ”fördöma antisemitism” – dvs att försöka blanda ihop demonstranterna med rasister.

Blavatnik har också stött Birthright och U.K. Friends of the Association for the Wellbeing of Israel’s Soldiers och har finansierat minst 120 stipendier för tidigare IDF-soldater. Tillsammans tros Kraft, Cooperman och Blavatnik ha donerat nästan 100 miljoner dollar till Columbia.

IDAN ERBJUDANDE
Från Columbia spreds protesterna snabbt över Amerika, inklusive till många av landets mest prestigefyllda institutioner, inklusive Harvard.

Från början var Harvard-universitetet aktivt fientligt mot proteströrelsen och stängde av dussintals demonstranter, vilket effektivt hindrade dem från att ta examen. Denna fientlighet beror utan tvekan delvis på att universitetets stora pengar givare har dragit sig ut i massor sedan den 7 oktober. Den främsta bland dessa är den israeliske sjöfartsmagnaten Idan Ofer, som citerade vad han kallade ”bristen på tydliga bevis på stöd från universitetets ledning för Israels folk” och uttryckte sin bestörtning över att Massachusetts college inte skulle fördöma Hamas tillräckligt starkt.

Ofer är en avgörande aktör inom israelisk underrättelsetjänst. Som en tidigare undersökning av MintPress News avslöjade, har hans familjs Zodiac Maritime-lastfartyg regelbundet använts för att i hemlighet transportera israeliska kommandosoldater runt Mellanöstern för mordoperationer. Detta inkluderar dödandet av Hamas-tjänstemannen Mahmoud al-Mabhouh i Dubai och den palestinska befrielseorganisationens ledare Khalil al-Wazir i Tunisien.

LESLIE WEXNER
En annan miljardär som uppenbarligen är ”bedövad och sjuk” av Harvards pro-Hamas-positioner är tidigare Victoria’s Secret-vd:n Leslie Wexner. Förutom Wexners exceptionellt nära och väl omskrivna kopplingar till barnsexhandlare och den israeliska underrättelsetjänsten Jeffrey Epstein, är Wexner en stor givare till israeliska ändamål.

En lista från 2007 över potentiella politiska givare sammanställd av Benjamin Netanyahu inkluderar Wexner framträdande. (Inkluderade också Ofers bror Eyal, Blavtnik och Donald Trump). 2023 donerade Wexner en sexsiffrig summa till AIPAC, den främsta pro-israeliska styrkan i amerikansk politik.

MARC ROWAN
Ingenstans har dock elitens motreaktion till studentprotester varit så bitter som vid University of Pennsylvania. Marc Rowan har stått i spetsen för att undertrycka pro-Palestina stämningen på campus. Miljardärsinvesteraren krävde att hans sida måste ”sätta ett pris” på studenter som uttrycker solidaritet med Palestina. ”De här barnen som marscherar, de tänker inte på det eftersom det inte har funnits något pris att betala,” förklarade han och föreslog att de aldrig skulle få arbeta igen: ”Jag skulle inte anställa dig om du var anti-svart. Jag skulle inte anställa om du var antigay. Jag skulle inte anställa dig om du var emot någonting. Varför skulle jag anställa en antisemit?” sade han och blandade effektivt ihop antisemitism med kritik av den israeliska regeringen.

Rowan motsatte sig starkt UPenns värd för en palestinsk litteraturfestival 2023 och krävde att collegepresidenten Liz Magill och UPenns styrelseordförande Scott Bok skulle sparkas. Efter den 7 oktober lyckades Rowan och hans allierade tvinga båda från sina jobb.

Rowan har ett enormt inflytande på sitt alma mater, främst på grund av sina utomordentligt djupa fickor. 2018 donerade han till exempel 50 miljoner dollar till Wharton School of Business i Pennsylvania. Men precis som med Columbia och Harvards välgörare med stora pengar, är han långt ifrån en neutral aktör i ämnet Israel och Palestina. Faktum är att han har betydande affärsintressen i Israel. Han har beskrivit sig själv som någon som har ett ”byggande och överväldigande engagemang” för landet och ”ser till IDF och vad Israel gör” för vägledning.

Rowan och andra oligarker, Jonathon Jacobson och Ronald Lauder, hjälpte till att organisera en universitetsfinansieringsstrejk tills deras krav uppfylldes. Jacobson, som hävdade att universitetet vägrar stå för amerikanska värderingar, är ordförande för Institute for National Security Studies, en israelisk tankesmedja vars nuvarande chef är IDF:s tidigare underrättelsechef Amos Yadlin. Föga överraskande, för en man med denna bakgrund har han en lång historia av att göra donationer till pro-israeliska grupper i USA.

Lauder är under tiden ännu mer insyltad i det israeliska etablissemanget än Jacobson. Han var en nära förtrogen och anhängare till Netanyahu och utnämndes till förhandlare för Israel med Syriens regering 1998. Hans närvaro vid ett möte i One Jerusalem inför religiösa och nationalistiska extremister 2001 ledde till en bojkott av varumärket Estée Lauder över hela landet. muslimska världen.

AKADEMISKT SAMARBETE
Förutom påtryckningar från givare har amerikanska elituniversitet nära akademiska och affärsmässiga band till Israel. Till exempel meddelade Columbia förra året att de skulle öppna ett ”globalt centrum” i Tel Aviv, som skulle fungera som ett forskningsnav för akademiker och doktorander. Detta skulle utöka universitetets affärer i Israel, där studenter redan kan ta en gemensam examen med Tel Aviv University eller studera utomlands i Tel Aviv eller Jerusalem. Denna utveckling kommer dock bara att gynna israeler, eftersom palestinier från Västbanken, Gaza och andra håll i allmänhet är förhindrade att komma in i Israel.

Planerna på ett nytt globalt centrum fick stark kritik från Columbia-fakultetens medlemmar, av vilka nästan 100 undertecknade ett brev där de bad den att ompröva beslutet, med tanke på Israels insatser mot mänskliga rättigheter. Dessutom har många Columbia-akademiker under de senaste åren hindrats från att komma in i Israel, troligen på grund av deras politiska åsikter. Dessa inkluderar Rashid Kalidi, Edward Saïd-professorn i moderna arabiska studier, och juridikprofessorn Katherine M. Franke, som fängslades och förhördes av israeliska myndigheter i 14 timmar innan hon deporterades.

Men när det kommer till amerikanska utbildningsinstitutioner är Columbias israeliska samarbete inte ovanligt. 2003 etablerade Cornell University och U.S.-Israel Binational Agricultural Research and Development Fund ett program för gemensam jordbruksforskning. 2014 tillkännagav Princeton Universitys Woodrow Wilson School of Public and International Affairs ett gemensamt program med Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy vid IDC Herzliya i Israel. (Lauderskolan är uppkallad efter dess grundare och välgörare, Ronald Lauder, en långvarig förespråkare för den sionistiska saken). University of California undertecknade ett samförståndsavtal med Israels National Technological Innovation Authority för att öka samarbetet mellan de två organisationerna.

Trots den växande rörelsen som kräver en akademisk bojkott av israeliska institutioner har det intellektuella samarbetet mellan amerikanska och israeliska akademiker vuxit. Mellan 2006 och 2015 skedde en ökning med 45 % av antalet artiklar i akademiska tidskrifter vars författare inkluderade forskare knutna till både amerikanska och israeliska universitet.

Detta samarbete fanns främst bland elitinstitutioner. Topplistan över skolor var Massachusetts Institute of Technology (MIT), som mellan 2006 och 2015 hade 1 835 gemensamma publikationer med forskare från israeliska institutioner. MIT följdes av University of California, Berkeley, Columbia, Harvard respektive Stanford. De vanligaste forskningsområdena var medicin, fysik och astronomi, biokemi och biologi. Tel Aviv University var den vanligaste israeliska kollaboratören.

BETALAT AV ISRAEL
Men mer kontroversiellt än det akademiska samarbetet är den israeliska regeringens direkta finansiering av amerikanska utbildningsinstitutioner. MIT, till exempel, är översvämmad av israeliska kontanter. Scientists Against Genocide, en grupp vid MIT, rapporterar att universitetet sedan 2015 har fått över 11 miljoner dollar i auktoriserad forskningsfinansiering från det israeliska försvarsministeriet. Dessa pengar har nått olika avdelningar, inklusive elektroteknik och datavetenskap, biologisk teknik, fysik, flyg- och astronautik, materialvetenskap och teknik samt civil- och miljöteknik.

MIT-labb och centra som får finansiering inkluderar Laboratory for Information and Decision Systems, Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory och Research Laboratory of Electronics.

Pengarna har bekostat forskning som direkt gynnar den israeliska militären och hjälper dem i deras angrepp på civilbefolkningen i Palestina. Till exempel har ett MIT-projekt finansierat av Israel sedan 2022 titeln ”Autonomous Robotic Swarms: Distributed Coordination and Perception.” Enligt Scientists Against Genocide har forskningen hjälpt IDF att utföra drönarbombningar, övervaka demonstranter och släppa tårgas på palestinier. Israel är känt för att utveckla flockar av små autonoma drönarflygplan som styrs av artificiell intelligens för att lokalisera mål, rikta flygangrepp och hjälpa militära framsteg.

Ett annat projekt, ”Planning and Sensing Algorithms for Underwater Persistent Monitoring”, har sett det israeliska försvarsministeriet ge MIT 1,5 miljoner dollar för att utveckla teknik för att hjälpa dem att bevaka Medelhavet. Forskare mot folkmord har föreslagit att detta har hjälpt Israel att genomdriva en marin blockad mot Gaza, inklusive inriktning på fiskefartyg för att förhindra att Gazaborna kan försörja sig själva.

Israel har länge begränsat mängden mat som kommer in i Gaza, vilket håller invånarna på en ”diet”. Men under sitt sju månader långa angrepp på den tätbefolkade remsan har livsmedelskrisen nått kritiska nivåer. FN har varnat för att hungersnöd är nära förestående, och dess höga kommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, menade att Israel utförde ett krigsbrott genom att använda svält som ett vapen.

BAND TILL DET MILITÄRA INDUSTRIKOMPLEXET
Det skulle kunna hävdas att MIT rimligen skulle kunna anklagas för att direkt medverka till ett folkmord i Gaza. Men MIT och andra elitinstitutioner är under enormt statligt tryck från andra sidan. Dess president, Sally Kornbluth, såväl som Harvard-president Claudine Gay och Pennsylvanias Magill, ställdes inför kongressen och grillade på sina universitets påstådda stöd för Hamas och likgiltighet för antisemitism. Fallet blev nationella nyheter och fokuserade vågor av påtryckningar på universitet i hela landet.

USA har naturligtvis en extremt nära relation med Israel och använder det som en utpost för sin makt i Mellanöstern. Washington har lagt sitt veto mot flera lagförslag vid FN som försöker lösa den svåra situationen, inklusive de som kräver vapenvila och fullständig palestinsk stat. USA förser Tel Aviv med militärt bistånd till ett värde av nästan 4 miljarder dollar varje år, och i april röstade kongressen för att skicka ytterligare 17 miljarder dollar i amerikanska skattebetalarpengar. Kritiker har hävdat att biståndet i bästa fall är meningslöst och i värsta fall stöder ett folkmord. Men president Biden hävdar att varje krona som ges till Israel är väl använda pengar och har uttalat att om Israel inte fanns skulle USA behöva uppfinna en.

USA:s stöd till Israel kommer till mer än bara en monetär kostnad. USA:s internationella anseende sjunker. En färsk undersökning visar att en majoritet av människorna i Sydostasien nu skulle välja Kina framför USA om de tvingades välja, med Washingtons fortsatta stöd till Israel som en kritisk faktor i denna förändring. Ett antal amerikanska tjänstemän har också offentligt avgått från sina befattningar i protest. Lily Greenberg Call, den första judiska Biden-utnämnde som offentligt avgick över Gaza, lämnade sitt jobb som specialassistent till stabschefen vid inrikesdepartementet. Greenberg Call förklarade sitt beslut och skrev:

Presidenten har makten att uppmana till en varaktig vapenvila, att sluta skicka vapen till Israel och att villkora bistånd. USA har nästan inte använt något  medel under de senaste åtta månaderna för att hålla Israel ansvarigt; tvärtom. Vi har möjliggjort och legitimerat Israels agerande med veto mot FN-resolutioner utformade för att hålla Israel ansvarigt. President Biden har blod från oskyldiga människor på sina händer.”

USA har länge möjliggjort israeliska krigsförbrytelser och status quo för apartheid och ockupation. Detta status quo håller inte israeler säkra, inte heller judar runt om i världen.”

Varje campusprotest är på sätt och vis unik. Men de delar i allmänhet samma mål: att pressa sina universitet att avyttra sina donationer från Israel och från företag kopplade till den pågående israeliska ockupationen. Vissa har krävt att de akademiska förbindelserna med israeliska universitet ska brytas, medan andra, som Cornell och Yale, har bett sina skolor att sluta investera i vapenföretag som gör ett dödande av blodsutgjutelsen.

Dessa förfrågningar har prejudikat. Efter att Ryssland invaderade Ukraina 2022 avbröt en mängd amerikanska institutioner samarbetet med Ryssland nästan över en natt. Går man längre tillbaka, tvingade studentprotester många amerikanska universitet att bryta de ekonomiska banden med Apartheid Sydafrika.

Men Israel och det militärindustriella komplexet är så sammanflätade med den amerikanska ekonomin att en omfattande bojkott kan visa sig svår, särskilt med tanke på amerikanska elituniversitets djupa band till försvarsindustrin. MIT, till exempel, har ingått långsiktiga partnerskap med en mängd toppvapentillverkare, inklusive RTX (tidigare Raytheon), Lockheed Martin och Boeing, som har hyrt 100 000 kvadratmeter forsknings- och labbutrymme i MIT:s nya blandade byggnad på Kendall Square i Cambridge, MA.

Medan företagsmedia har demoniserat studenterna som out-of-touch anhängare av terrorism, åtnjuter de ett utbrett stöd bland sina kamrater. Studenter godkände en resolution som uppmanar MIT att skära av all forskning och finansiella band till den israeliska militären, med 63,7 % av studenterna och 70,5 % av studenterna som röstade för det. Amerikanska vuxna mellan 18 och 44 stöder de rikstäckande protesterna med ett förhållande på 4:3.

TILLSLAGET
Myndigheterna har dock varit på lite humör för att förhandla, och bilder på svartklädda kravallpoliser som misshandlar och drar iväg studenter och lärare har blivit virala över hela världen.

MintPress pratade med Bryce Greene, en studentorganisatör vid University of Indiana Bloomington, som berättade för oss hur administrationen samarbetade med polisen för att undertrycka den växande rörelsen:

”Kvällen innan vi slog upp vårt läger ändrade administrationen reglerna för det utrymme vi använde och använde den regeländringen för att inleda ett polisangrepp på militärnivå på fredliga demonstranter. Universitetet sanktionerade pansarfordon, kravalltrupper, attackvapen, hagelgevär, granatkastare, en helikopter som cirkulerade över huvudet, en övervakningsdrönare och till och med en prickskytt på taket.”

”På dag ett svepte militariserad polis in i lägret och arresterade dussintals människor”, sa Greene. Oförskräckta återvände demonstranter två dagar senare och möttes av liknande styrka. Greene greps och fick fem års avstängning från campus, något han tillskriver hans långvariga studentorganisering.

Historien i Indiana är långt ifrån unik. Vid MIT stormade mer än 200 beväpnade kravallpoliser protestlägret klockan 4 på morgonen den 11 maj, förstörde lägret och arresterade fredliga demonstranter. Harvard stängde av universitetets grundutbildning Palestina Solidarity Committee och har vidtagit åtgärder mot enskilda studenter. Många står nu inför vräkning från studentbostäder och till och med utvisning. Samtidigt har UPenn blockerat protestledare från campus. Seniorer tror att detta kommer att påverka deras förmåga att ta examen eller få sina examina. Den 22 maj har det varit långt över 3 000 arresteringar i hela landet.

al-Nabka-dagen.

DEN FÖRSTA ÄNDRING?
Efter en överraskningsattacken från Hamas inledde Israel sin våldskampanj i Gaza den 7 oktober. Obevekliga bombningar av den tätt packade remsan har orsakat tiotusentals dödsfall och lett till att nästan 2 miljoner människor har fördrivits i vad som är den värsta episoden av folkmordsvåld i Palestina sedan Nakba 1948 då tre fjärdedelar av en miljon palestinier tvingades från sina hem under pistolhot för att bereda marken för en judisk stat.

Flera internationella organ, inklusive FN, Internationella brottmålsdomstolen och Amnesty International, har använt ordet ”folkmord” för att diskutera israeliska handlingar i Gaza. President Biden avvisade dock den tolkningen och gav Israel sitt fulla stöd.

Detta ovillkorliga stöd skadar allvarligt Bidens röstningssiffror. En majoritet av demokraternas väljare anser Israels agerande utgöra folkmord, och unga amerikaner överger stödet för honom i massor.

Dessa grupper, i synnerhet, använder sig av alternativa nyhetskällor för Israel och Palestina. Enkäter visar att unga människor som får sina nyheter från TikTok och andra sociala medier (och inte genom filtret av företagsnyheter) med största sannolikhet har en negativ syn på Israels agerande.

Biden-administrationens svar har varit att helt enkelt hota en fullständig stängning av TikTok i USA. Men det är långt ifrån klart om denna auktoritära åtgärd kommer att lyckas hejda den växande vågen av palestinsk solidaritet som har byggts upp i åratal, delvis på grund av det outtröttliga arbetet av aktivister på campus över hela landet.

Trots att demonstrationerna på campus är överväldigande fredliga, har myndigheterna valt att slå ner dem hårt, och förstöra det första tillägget i processen. Varför har både universiteten och regeringen visat praktiskt taget nolltolerans mot de som protesterar mot folkmord? För det första, för att så många välgörare av universitet med stora pengar själva är engagerade sionister och har djupa band till den israeliska staten.

Detta väcker frågan om dessa så kallade välgörenhetsdonationer är så välgörande i första hand. För det första får USA:s superrika ofta skatteavskrivningar för sina bidrag. För det andra ger det dem överdriven makt att kontrollera riktningarna för de institutioner som de finansierar. Ska rika individer kunna diktera universitetspolitiken för tiotusentals människor? Många skulle mena att detta är djupt antidemokratiskt.

Som vi har sett har universiteten själva också djupa akademiska och till och med ekonomiska kopplingar till staten Israel, vilket gör studenternas krav särskilt känsliga. Allt detta sker i ett sammanhang där regeringen fortsätter att lova sitt fulla stöd till Israel och dess krigsmål och har gått till hårt för att slå ner anti-israeliska tal, i ett försök att göra det funktionellt olagligt att öppet motsätta sig Israels expansionistiska politik. Israel har länge varit en politisk tredje järnväg i Amerika. De tusentals studenter som arresteras lär sig det i realtid.

Föregående artikel”Normalisering av Assad” är objektivt sett en positiv sak för världen!?
Nästa artikelUkraina: Ryssland kommer inte att eskalera, USA kommer
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. 1 jun .. Ukraina förvandlas till ett skrotupplag för föråldrade västerländska vapen.
  Ukraina förvandlas till ett skrotupplag för föråldrade västerländska vapen. Av Ahmed Adel –
  juni 1, 2024
  Ukraina förvandlas till ett skrotupplag för föråldrade västerländska vapen – BLiTZ (weeklyblitz.net)
  Ukrainska besättningar som underhåller USA-levererade M1 Abrams-stridsvagnar medgav att det finns flera problem med att använda pansarfordonen på slagfältet mot ryska styrkor, rapporterade CNN den 29 maj. Abrams dåliga resultat visar att den ukrainska militären inte bara lider av brist på vapen utan även kvalitetsvapen när de väl anländer, ett scenario som kommer att säkerställa att Kiev måste förhandla om fred med Moskva på extremt ogynnsamma villkor. Enligt de ukrainska besättningarna hade fordonen för 10 miljoner dollar inte tillräckligt med pansar mot moderna vapen som drönare och misslyckades därför med att skydda personalen som använder utrustningen från attacker. CNN citerade en insider som sa att stridsvagnar hade blivit ”främsta målet” för ryska styrkor, och tillade att ”utan försvar överlever besättningen inte på slagfältet”. Insiderns kollega, som använde anropssignalen Joker, förklarade att Abrams ”rustning inte är tillräcklig för det här ögonblicket. Det skyddar inte besättningen. På riktigt, idag är detta drönarnas krig. Så nu, när stridsvagnen rullar ut, försöker de alltid träffa dem.”
  Ukrainska källor sade också att stridsvagnarna verkade ha tekniska problem, såsom kondens som påverkade de elektroniska komponenterna. Tjänstgörande soldater noterade att stridsvagnar inte var anpassade till krigsförhållandena, med tanke på att flygstridskrafter och artilleri, som ukrainska styrkor saknar, normalt hjälper till att rensa slagfältet innan stridsvagnar och trupper avancerar. USA har skickat 31 Abrams-stridsvagnar till Ukraina, där de används nära frontlinjen i östlig riktning. Ukrainas beställning av stridsvagnarna var dock kontroversiell, med tanke på att fordonen innebär komplicerade leverans- och underhållskedjor. Det erinras om att Ukraina den 26 april, enligt källor som citeras av Associated Press, hade tagit bort sina USA-levererade Abrams M1A1-stridsvagnar från strid mot Ryssland på grund av svärmar av ryska drönare, vilket gjorde det mycket svårt för stridsvagnar att fungera utan att upptäckas eller attackeras.
  CNN betonade den förödelse som ryska drönare kan orsaka: ”En stor del av den ukrainska frontlinjen domineras nu av användningen av självförstörande attackdrönare, små och exakta enheter som kan svärma infanteri och till och med orsaka betydande skador på stridsvagnar. Tillkomsten av dessa så kallade FPV-drönare (First-Person Vision), som flygs av soldater som bär spelglasögon, har förändrat krigets karaktär, begränsat rörligheten och introducerat ett nytt element av sårbarhet för pansarfordon.
  Den ukrainska besättningen klagade till den amerikanska tidningen att stridsvagnarna var gjorda för Nato-liknande krigföring, där flygvapen och artilleri förbereder slagfältet innan stridsvagnar och infanteri avancerar. Detta är ett problem för regimen i Kiev eftersom den saknar artilleri, manskap och flygstridskrafter. ”De skulle aldrig göra det”, sa Joker om Nato-soldater som gör samma framsteg som den ukrainska militären gör utan flygunderstöd eftersom Ryssland har förstört Ukrainas flygvapen. Joker bytte till engelska och härmade en NATO-soldat: ”’Ring flyget, ring artilleriet'”, sa han. Vi har inget flyg och artilleri. Vi har bara tank. Och det är det som är problemet.”
  Bristen på vapen och den dåliga prestandan hos vapen som har anlänt från väst har skapat en situation som västmakterna är rädda för – Kiev måste förhandla om fred på Moskvas villkor eftersom den ryska militären metodiskt monterar ner och gör sig av med ukrainska styrkor på slagfältet. Den Brysselbaserade International Crisis Group (ICG) sa till Newsweek att Ukraina och dess västerländska allierade snabbt måste agera för att tillåta trupper att ha vapen och utbildning för att bekämpa Ryssland, annars kan Kiev tvingas in i ett fredsavtal som är helt fördelaktigt för Moskva.
  ”Alltför länge klamrade sig allierade fast vid magiskt tänkande om Rysslands svaghet och Ukrainas förmåga att tvinga Kreml till samtal med framgång på slagfältet”, säger Alissa de Carbonnel, ICG:s biträdande programchef för Europa och Centralasien, till Newsweek. ”Om Ukraina och dess uppbackare inte agerar snabbt för att lösa problemen kan Kiev inte ha något annat val än att nå en överenskommelse på Rysslands villkor. Även om ett sådant avtal skulle få slut på striderna på kort sikt skulle det innebära en ”enorm kostnad, inte bara för Ukraina, utan också för den europeiska säkerheten”, sade ICG. ”Om Ukraina och dess anhängare inte både kan anpassa sig och behålla sin beslutsamhet kommer Kiev nästan säkert att fortsätta att förlora liv och territorium, och då kommer de så småningom inte att ha något annat val än att sluta någon form av avtal.” Även om mycket gjordes av Abrams makt innan de anlände till Ukraina, har de avslöjats som svaga vapen när de möter sina ryska motsvarigheter. Ukraina var, trots övermodet från väst, bara ett skrotupplag för föråldrade vapen och en ursäkt för västerländska militärindustrier att beväpna Nato-länder. Konsekvensen är dock att Kiev inte har styrkan att tvinga igenom sin vilja över Moskva i några fredsförhandlingar.

 2. Mycket belysande artikel som visar hur fruktansvärt illa det är ställt, med fd objektiviteten på ’de högre lärosätena i usa. På precis samma sätt förhåller det sig i Sverige, och i resten av väst. Dessa sk miljardärer, som egentligen är frontare för toppyramidens mobgangsters strävan efter en ’new world order’, är fattigmiljardärer jämfört med deras ’arbetsgivare’.

  Hursomhaver fullföljer de sitt uppdrag, genom att sprida falsknarrativ (att demonstranterna är hamaskramare, att demonstranterna sprider hat när de skyddar det Palestinska folket från just hat och mord från isrshellerna, att de är ’antisemiter’ när de egentligen är prosemiter enl Palestinskt etniskt ursprung). Miljardärerna bygger sina kampanjer på hat, hot, lögn och utpressning, genom en helt igenom monopoliserad informationsindustri (undantag, altmedier) kopplat till ett helt igenom kapat finanssystem. Så inget att förvånas över där. Same old playbook

 3. Global Politics visar i artikeln ovan hur deprimerat sakernas tillstånd är i ett av Israel-lobbyns (jag avser inget antisemitiskt med det, jag kan bara konstatera faktum) sönderfallande världssyn fullständigt korrumperar här den amerikanska vetenskapliga akademin. Majoriteten av dess studenter tycks däremot inte låta sig luras.

  Ett i hemlighet inspelat telefonsamtal i Amerika (se åtskilliga källor på internet, detta tycks finnas på flera håll) från en ledande person i AIPAC visade härommånaden att man mycket väl på högsta nivå förstod att stödet ”för” Israel var fullständigt tappat hos de yngre generationerna.

  Det sägs, tydligen med fog, att president Biden är den allra mest betalade av utländska makter (däribland Israellobbyn) av alla amerikanska ledare någonsin.

  Det än märkliga är ju att hans eget parti och allra mest de yngre generationerna amerikanska väljare helt övergett denna syn på det nu våldsfascistiskt och av internationella brottslingar styrda Israel. Landets ledning i Washington lever i samma subjektiva och rentav falska verklighetsbubbla och kan inte tolka sakernas tillstånd i världen korrekt.

  Samma personage som ledde in de amerikanska Förenta staterna på samma väg i Irak och Afghanistan, som ledde till samma fiaskon där, som nu lett in Washington i Ukraina; och nu även sköter (eller styrs?) av Israel: en utrikespolitik utan minsta resultat. Vi ser hur Washingtons kaospolitik och politiska kaostänkande faktiskt bekostas av israeliska pengar. Det går inte att dra en annan slutsats. Europa tycks igen få betala för de av Israel sönderbombade byggnaderna.

  Den amerikanska politiken är helt enkelt helt korrumperad av dessa israeliska pengar.

  I vårt grannland Tyskland härjar pro-Israellobbyn hårt och hänsynslöst: tyska akademiker, författare, filosofer och forskare förföljs, trakasseras och drivs till vansinne och avsked (kanske rentav familjetragedier och självmord?) av dessa krafter för minsta ”felsteg” och fel ordval i den tyska (icke-)debatten av dessa fascistiska sionister.

  Vi måste tänka på och noga undersöka hur de agerar i Sverige och Norden och om dessa farliga krafter även agerar i landet, korrumperar svenska politiker (många var förr strikt anti-israeliska som idag t.ex. reser på rent korrumperade bjudresor till Israel).

  Igår publicerades en falsk svensk hemsida och ett mycket välformulerat liksom falskt pressmeddelande från Kungliga Tekniska högskolan (KTH) i Stockholm hur denna högskola faktiskt i god renässans- och upplysningsanda avslutar alla samarbeten med den fascistiska våldsstaten Israel.

  Den enda tragiken med beslutet från denna högskolas styrelse var tyvärr att det just var falskt och ett välriktat studentprank.

  Hur verkar Israel-lobbyn i Sverige och Europa, med tanke på att vi väl numera känner till hur det underminerar det tyska samhället med rena maffiametoder?

  Men nu är den israeliska stats- och militärledningen jagade av internationella brottmålsdomstolen och finns snart på listan över världens mest jagade politiker. Det vet världen också. Vi har sett deras brott i direktsändning i tv.

  Det kan inga korrumperande pengar i världen ändra på.

 4. ”Eight months into Israel’s genocidal war on Gaza, after failing to meet any of its military objectives and facing embarrassment on every front, the regime appears to be imploding from within as well.

  The growing calls for the release of captives held in Gaza and weekly anti-regime demonstrations across the occupied territories, demanding a ceasefire deal and dismissal of the embattled premier Benjamin Netanyahu, not only point to the widening rift but also to deep internal crisis for the Tel Aviv regime.

  More than 36,300 Palestinians have been killed in Israel’s genocidal war on Gaza since October 7, according to the Gaza health ministry, many of them women and children. Thousands more are believed to be buried under the rubble of destroyed buildings and tens of thousands are wounded.

  And so far, Israel has failed to achieve its two declared goals of the war: “destroying” Hamas and “freeing” captives despite the campaign of mass killings and devastation, with Netanyahu failing to present a clear vision for what should happen after the war, much to the chagrin of his cabinet.

  The deaths and devastation in the besieged Gaza Strip have also eroded support even among Israel’s staunchest allies, and the illegal entity is reeling under intensified international scrutiny.”

  https://www.presstv.ir/Detail/2024/06/01/726654/selfdestruction-internal-rifts-divisions-gaza-war-spell-doom-israeli-regime

 5. Det finn en tumör som har förpestat MÖ:n och det kallas israel. Världen måste avlägsna denna tumör för att återställa hälsan. Det är en alldeles rätt diagnos av en allvarlig hot till världen

  ”The leader of Hezbollah’s resistance movement has called for global efforts to eradicate the Zionist regime, saying it’s a “cancerous gland” that must be removed.

  In televised remarks, Sayyed Hassan Nasrallah said it’s their doctrinal, ethical, and religious responsibility to make every effort to get rid of Israel, which has committed countless atrocities against Palestinians.

  Nasrallah stated that the ongoing fight for Gaza is a battle of existence, and the defeat of the Israeli regime in this battle will have significant effects across various fields in the entire region.

  He emphasized that whoever can be part of the Gaza battle must join it.”

 6. “Israel has no respect for International Law – All those who support Israel have no respect for International Law. Israel is a Terrorist State,” Mick Wallace, an MEP from Ireland for the South constituency, wrote in a post published on the social media platform X on Saturday.

  His remarks came amid reports that Israeli officials are accused of using phone taps, spying and intimidation against the International Criminal Court (ICC) prosecutors to derail possible war crimes investigations.

  Earlier, Wallace stated that the ongoing Israeli genocide in Gaza had exposed the colonial mindset of the political elite of the European Union, the United States as well as the United Kingdom.

  He had also sharply criticised the EU for supporting Israel as a terrorist entity.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here