Nationaldagen! Stå upp för Sveriges självständighet! Manifestera mot utländska baser (DCA)! Och flytta nationaldagen till midsommar?

25
3934
Midsommar. Commons Wikimedia. _(7419839852)

Jag vill önska läsare till denna blogg en riktigt fin nationaldag  i morgon. Utesluter inte att man firar eller deltar i andra nationaldagar. Jag har som turist varit med vid nationaldagsfirande i Nice, Paris och La Rochelle i Frankrike och två gånger hos goda vänner i Oakland, Kalifornien, på Aspö och Ornö i Stockholmstrakten.

Men denna gång är det viktigare än någonsin att slå vakt om Sveriges suveränitet genom att manifestera mot DCA. ”DCA-avtalet ger USA ” obehindrad tillgång” till 17 militärbaser och områden från norr till söder i Sverige. Där får de amerikanska styrkorna förläggas och förhandslagra utrustning, förnödenheter och materiel utan att svenska myndigheter har rätt att kontrollera. Styrkornas fordon och farkoster får röra sig fritt över hela det svenska territoriet på land, till sjöss och i luften. ” https://www.dn.se/debatt/usa-avtal-och-spionerilag-ger-en-giftig-kombination/. En opinionsundersökning som Novus har gjort på uppdrag av Sveriges fredsråd visar att en stor majoritet är mot innehållet i DCA i separata frågor. Och de flesta vet inte vad DCA är! Detta kommer att redovisas separat!
Du kan vara med i opinionsarbetet mot DCA, dela ut flygblad mm. Maila t.ex. mig!
Flygblad kommer att delas ut i Tanto omkring kl. 14 av aktivister i Arbetsgruppen mot DCA, och på andra håll i landet Simrishamn: Grupp mot DCA-avtalet ska dela ut flygblad på nationaldagen.

Avsnitt II.
Men är detta verkligen svenska folkets nationaldag? Vad firas?

Historia.

Den 6:e juni utsågs till nationaldag först 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från några historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt. En ny regeringsform antogs 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt). Så dagen 6 juni är inte gripen ur luften.

Men å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid, arbetarklassens och folkets nationaldag. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen, trots TV-utsändningen från ceremonin i Stockholm med flaggutdelning. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid, långt innan Gustav Vasa blev kung. Wikipedia informerar oss att ”I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”

Nyktert informerar Wikipedia: Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.

Och när jag nu skriver detta drygt två veckor före midsommar, börjar jag längta. Till sillen, snapsen, jordgubbarna, kanske dans kring midsommarstången, och främst till umgänge med familj och vänner.
Du längtar också? Ja, det gör säkert många fler än som längtar efter nationaldagen, eller hur?
Låt oss fira en folkets nationaldag!
Glad kommande midsommar!

intressant.se, Sverige, midsommar, nationaldag, ekonomi, hälsa</ademokrati, midsommarafton, politik, sill, gemenskap,sång, socialt, barn, ungdom, folkhälsa,

Förslag på diskussionsfrågor. Vad är nationalism? Finns bra och dålig nationalism? Hur går den svenska försvarspolitiken med allians med tidens dominerande, mycket krigiska stormakt USA och Nato-medlemskap ihop med sund nationalism? Hotar DCA Sveriges självständighet. Är olika nationalistiska strävanden klassrelaterade som så mycket annat? Är det bra? Är Sveriges uppslutning krig USA:s krigsföretag i t.ex. Afghanistan och Libyen uttryck för nationalism, för internationalism? Vems internationalism?

Relaterat
Folkomrösta om DCA-avtalet
Sveriges Fredsråds remissvar – Riksdagsledamöter – Skriv inte under DCA-avtalet!
Remissvar till DCA
Brev om DCA till bland annat riksdagsledamöter
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.

Föregående artikelÄr kapitalexporten bevis på imperialism? Eller är teorier om imperialismen överspelade?
Nästa artikelVarning! Okunnig tilltro till NATO kan förvandla Sverige till ett Ukraina!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

25 KOMMENTARER

 1. Det danska valresultatet talar sitt tydliga språk. Det är den nya instiftade klimatångesten och ingenting annat som räddar vänsterpartierna från att bli uppslukade av arbetarhögern, dvs. de högerpopulistiska partierna. Jag tror klimatdebatten mer handlar om att rädda den akademiska vänstern än att rädda klimatet. Journalister, även från borgerlig media, är oftast vänster. Jag tror det har samband med deras akademiska utbildningar. Sedan bor också en stor andel journalister i städernas kärnor där vänster- och miljöpartiet har starkt stöd. Klimatdebatten är ingen gräsrotsrörelse. Klimatdebatten är född ur en akademisk överhet med ursprung i universitetsvärlden samt förmodligen inte minst i landets journalistutbildningar.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/greta-effekten-avgjorde-det-danska-valet

 2. Förstår inte förslaget om att flytta er nationaldag till just midsommar, varför inte lika gärna till jul eller påsk? I Finland firas ju också midsommar stort, och det skulle kännas märkligt om dagen dessutom var ett annat lands nationaldag. Borde vi också fira vår nationaldag då, när vi i stort sett har samma matkultur och dansar kring midsommarstången?

  • ”Vi ska arbeta mindre…”
   Då är den gällande migrationspolitiken föregångare och en alldeles utmärkt idé.
   Det är få som har ett riktigt arbete och den övervägande delen lever på bidrag som kommer per automatik. Var de än befinner sig verkar det som. Men en liten arbetsinsats fordras. Den att vart fjärde år lägga sin röst på ett rödgrönt eller liberalt parti. Det är liksom en garanti för att det ska fortsätta och flöda ekonomiska bidrag ur skattebetalarnas ymnighetshorn. Det är så lätt att vara generös med andras pengar och ingen som bor i Sverige ska lämnas utanför har ju statsministern lovat. Det har blivit en tradition här i Sverige. Den enda traditionen som aldrig får ifrågasättas. Andra traditioner som till exempel nationaldagen står öppen för förslag. Inklusive använda nationaldagen för att välkomna nyanlända svenskar.

   • Det var i stort sett bara skitprat från din sida…Och nej jag tänker inte slösa tid på att utveckla det för dig.

   • Det är på grund av E:s överstatliga regel att det är viktigare att hålla ner inflationen än att bekämpa arbetslösheten som vi har massarbetslöshet.
    Blanda inte in egna hypoteser om varför folk är arbetslösa.

 3. Att flytta nationaldagen till Midsommar gör ju inte att svenskarna kommer att fira den för det. Det kommer fortfarande att vara Midsommar man firar. Bättre att aktivera en kamp för att få igång ett verkligt firande på nuvarande nationaldag.

  Det måste accentueras att det inte bara handlar om att fira något gammalt och traditionellt. Det måste kopplas till att hålla liv i viljan för framtidens demokratiska överlevnad. Med tanke på den vansinniga propagandan och de åtgärder vi översköljs med när det gäller Globalismen.

  Globalismen som är en direkt nationsdödande process vilket skulle direkt minimera utsikterna att få fira en nationaldag, när nationerna helt försvunnit.

 4. Standardrubriker i media efter midsommar: ”Fylleri, slagsmål och misshandel. Fulla fylleceller över hela landet.” Är det inte bäst att ha det så så att fyllerister och slagskämpar får ha sin egen helg? Det låter väl inte så bra om nationaldagen hamnar vid midsommar och firas med ”Fylleri, slagsmål och misshandel. Fulla fylleceller över hela landet.”?

  Sedan tycker jag att vi klarade oss rätt bra utan nationaldag. Den infördes ju av en överklass som säljer oss så mycket det går till utländska intressen.

 5. Så här tycker jag att vi gör.
  Alla dagar blir nationaldagar, utom skottdagen som avsätts till åminnelse och firande av kvinnor, menlösa barn, arbetare, FN, EU, IMF, gräsklippare och surströmming. Det känns som om jag har glömt nå’n grupp. Jag kanske återkommer för att komplettera…

  • Vill komplettera med den svenska invandringspolitiken och att alla som heter Morgan Johansson ska ha namnsdag på skottdagen och firas litet extra den dagen.

 6. Och när röstade vi fram 6 juni som ”nationaldag”?
  Varför fira tyrannen Gustav Erikssons erövring av Stockholm?
  Nej gör om gör rätt.

 7. 1983, då hade jag tagit en paus i livet och höll på att segla runt Stilla Havets öar, närmare bestämt var jag på den polynesiska atollen Uvea, som ligger norr om Tonga (GPS-13.266667, -176.2). Då en av de få kvarvarande polynesiska paradisen, helt utan turister. Normal när man kommer till en plats går man igenom tull och immigration, men det gick inte. Immigration var ute och fiskade och tullen ute och jagade fladdermöss. (Skojar inte). Nu är jag glad att jag slipper Sverige. Jag stannade i den delen av världen och har aldrig ångrat mig.

 8. Nation, och därmed nationalism, är ganska enkla att förklara. En nation består av individer som känner samhörighet, ofta genom gemensamt språk, historia, seder, kultur, klädsel, kanske även mat och ibland utseende. Nationalism är just denna samhörighet. Det är inte samma sak som stat. Kina är intressant för Kina är en stat, men med många nationer och folk, som inte sammanfaller med de 56 ”minoriteterna”. På kinesiska kallas det till och med just nationer. Genom historien har åtskilliga ledare i Kina försökt att integrera, ibland med tvång, alla dessa folk och nationer till en gemensam kultur och språk, och försökt radera deras individuella historia och kultur. Den senaste var Mao Zedong, Kulturrevolutionen. Alla har misslyckats. Rötterna till alla dessa nationer inom staten Kina ligger över 25,000 år tillbaka i tiden då området befolkades och olika kungariken bildades. Därför kommer även Sveriges försök till integration att misslyckas. Vad som har hänt är att Sverige i realiteten har importerat och etablerat ett antal nya nationer inom staten Sverige, som Syrisk, Afghanistansk, Sudansk, osv, där kultur, språk och rättsuppfattning kommer att bestå. Vad Sverige kan hoppas på är att justera de praktiska aspekterna så att det medger en fredlig samlevnad mellan de olika nationerna i staten Sverige. Kina har redan gått igenom de faser i utvecklingen som Sverige upplever just nu, till exempel våldet mellan vad Sverige kalla ”klaner”. Här finns mycket att lära. I Kina letar man reda på hetsporrarna, internerar dom och ger vad Kina kallar utbildning i fredlig samlevnad. Ett exempel är just Xinjiang. Det finns en uppfattning bland mer extrema muslimer att otrogna skall dödas och ett muslimskt samhälle skall isoleras från otrogna. Kina slog inte ner på detta, utan istället byggde tusentals moskéer och utbildade tusentals imamer som lärde ut att islam är verkligen en fredens religion, och det är medlemmarnas skyldighet att utöva den så. Det har gett mycket positiva resultat.

 9. Det tycker jag är klokt. En gemenskapens dag att samlas kring i Sverige som en hyllning över alla nationsgränser för fred och människovärdet på vår enda Jord, Därtill välja Evert Taubes visa Änglamark som nationalhymn; ”Kalla den Änglamarken eller Himlajorden om du vill, Jorden vi ärvde och lunden den gröna ”.

 10. NEJ! Det var illa nog att man gjorde midsommar till en rörlig helg. Midsommarafton bör firas 24 juni. Låt bli att blanda in politik och annat officiellt med flaggutdelning och parader. Kommunerna kanske kan fixa plats, men inte blanda sig i för mycket Låt hembygdsföreningar och andra mindre gemenskaper fixa sina midsommarstänger och idealister leda dansen och lekarna. Knytkalas är inte dumt.

 11. Jag googlade om stången med två kransar möjligen var en livmoderssymbol eftersom det tydligen tillbakavisas att den skulle ha varit en fallossymbol
  I stället påstås det att den skulle ha kristet ursprung.
  Men jag lurar på om det kan vara så att den var en sån konkret fruktbarhetssymbol men att kyrkan för att bekämpa hedendom kan ha rensat bort såna krönikor som har bekräftat det.
  Midsommarstången härstammar från bland annat tyska Maibaum, alltså majträd. Men det är inte månaden maj som avses i namnet, utan ordet maja eller möja, som betyder: att pryda med grönt.

  • Midsommar är inte en kristen högtid.

   Jag har en bok som egentligen skrevs som en dagbok av en engelsk kvinna 1906. Hon skriver och gör teckningar varje månad det året. I månaden maj skiver hon bl a:
   ” Den första maj brukade man förr i tiden i England gå ut i gryningen för att hälsa vårens ankomst. Majdrottningar och majstänger var en gång allmänna överallt i landet. Den sista majstången som restes i London togs ned år 1717.”
   (Ordet majstång har ju ibland använts även i vårt land om midsommarstången.)
   I juni månad skriver hon ”Midsommardagen” om den 24 juni tillsammans med naturiakttagelser, men inget om ngt speciellt midsommarfirande.

   Boken heter; ”Naturdagbok av en engelsk dam år 1906” av Edith Holden. Boken innehåller förutom dagsanteckningar både tänkespråk, dikter och teckningar. En vacker bok som egentligen inte var avsedd att publiceras. Den hämtades ned från en vind 1976 och visades en förläggare som gav ut den året efter 1977.
   ”The Country Diary of an Edwardian Lady” var originaltiteln.

 12. Nationaldagen är en politisk dag för staten och alla dess betalda och obetalda tjänare.
  För övrigt är nationaldagen en arbetsfri dag för folket och arbetaren.
  Eller t.o.m. två arbetsfria dagar om där finns en klämdag emellan.

  Så för folket tycker jag Nationaldagen kan finnas kvar.
  Inte för dess betydelse men för ledigheten.
  Om borgaren råkar bjuda fritt så varför inte ta emot?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here