Flytta nationaldagen till midsommar?

13
1099
Midsommar. Commons Wikimedia. _(7419839852)

Jag vill önska läsare till denna blogg en riktigt fin nationaldag. Utesluter inte att man firar eller deltar i andra nationaldagar. Jag har som turist varit med vid nationaldagsfirande i Nice, Paris och La Rochelle i Frankrike och två gånger hos goda vänner i Oakland, Kalifornien, men inte direkt i Sverige.

Men är detta verkligen svenska folkets nationaldag? Vad firas?

Frågan ställs inte bara för att det är Corona-tider.

Historia.

Den 6:e juni utsågs till nationaldag först 1983 och blev först 2005 en röd dag i almanackan. Valet av dag härrör från några historiska händelser: Gustav Eriksson Vasa valdes till kung 6 juni 1523 och Sverige blev svenskt. En ny regeringsform antogs 6 juni 1809. Och 6 juni 1973 antogs vår nya regeringsform och riksdagsordning för första gången (och 1974 för andra gången, definitivt). Så dagen 6 juni är inte gripen ur luften.
140606-KFAM-Mottagning-Foto-David-Sica-Stellapictures

Men å andra sidan är midsommarafton den stora gemensamhetens och festandets dag sedan urminnes tid, arbetarklassens och folkets nationaldag. Nationaldagen har inte alls samma förankring hos oss svenskar i gemen, trots TV-utsändningen från ceremonin i Stockholm med flaggutdelning. Sverige har firat midsommar sedan förkristen tid, långt innan Gustav Vasa blev kung. Wikipedia informerar oss att “I Sverige är det vanligaste firandet av midsommar knutet till dans kring en midsommarstång – en lövad och blomprydd stång eller påle, antingen i form av ett kors med kransar hängande från tvärslån eller en eller flera större kransar som hänger i band och omsluter pålen. Man bildar ringar och dansar kring stången, medan man sjunger de kända lekvisorna. Midsommarstången kom troligen till Sverige från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Den kallas även majstång, av vissa ansett stamma från det åldriga ordet maja som betyder löva. Andra anser att namnet kommer av tyskans Maibaum. Att ha en blomsterkrans i håret är vanligt under midsommar, främst bland barn och kvinnor. Man kan binda dem med björkris eller ståltråd som bas och därvid tillfoga blad och blommor.”

Midommar 2 untitled
Nyktert informerar Wikipedia: Vid midsommar är det i Sverige vanligt att äta matjessill, gräddfil och gräslök, färskpotatis samt jordgubbar till efterrätt. Midsommar förknippas i hög grad med just färskpotatisen, som gärna serveras med dill. Många dricker snaps till maten.

Och när jag nu skriver detta drygt två veckor före midsommar, börjar jag längta. Till sillen, snapsen, jordgubbarna, kanske dans kring midsommarstången, och främst till umgänge med familj och vänner.
Du längtar också? Ja, det gör säkert många fler än som längtar efter nationaldagen, eller hur?
Låt oss fira en folkets nationaldag!
Glad kommande midsommar!

intressant.se, , , , ,

Förslag på diskussionsfrågor. Vad är nationalism? Finns bra och dålig nationalism? Hur går den svenska försvarspolitiken med allians med tidens dominerande, mycket krigiska stormakt USA ihop med sund nationalism? Är olika nationalistiska strävanden klassrelaterade som så mycket annat? Är det bra? Är Sveriges uppslutning krig USA:s krigsföretag i t.ex. Afghanistan och Libyen uttryck för nationalism, för internationalism? Vems internationalism?

* Är Norges nationalism mot den tyska ockupationen under andra världskriget och Syriens motsvarande kamp för att landets framtid ska få avgöras av det syriska folket att jämställa med nationalsocialisternas, och USA:s nationalism, som innebär imperialism och brist på respekt för andra länders nationalism?

EU-frågetecken imagesCAS1TWS5

13 COMMENTS

 1. Det danska valresultatet talar sitt tydliga språk. Det är den nya instiftade klimatångesten och ingenting annat som räddar vänsterpartierna från att bli uppslukade av arbetarhögern, dvs. de högerpopulistiska partierna. Jag tror klimatdebatten mer handlar om att rädda den akademiska vänstern än att rädda klimatet. Journalister, även från borgerlig media, är oftast vänster. Jag tror det har samband med deras akademiska utbildningar. Sedan bor också en stor andel journalister i städernas kärnor där vänster- och miljöpartiet har starkt stöd. Klimatdebatten är ingen gräsrotsrörelse. Klimatdebatten är född ur en akademisk överhet med ursprung i universitetsvärlden samt förmodligen inte minst i landets journalistutbildningar.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/greta-effekten-avgjorde-det-danska-valet

 2. Förstår inte förslaget om att flytta er nationaldag till just midsommar, varför inte lika gärna till jul eller påsk? I Finland firas ju också midsommar stort, och det skulle kännas märkligt om dagen dessutom var ett annat lands nationaldag. Borde vi också fira vår nationaldag då, när vi i stort sett har samma matkultur och dansar kring midsommarstången?

  • “Vi ska arbeta mindre…”
   Då är den gällande migrationspolitiken föregångare och en alldeles utmärkt idé.
   Det är få som har ett riktigt arbete och den övervägande delen lever på bidrag som kommer per automatik. Var de än befinner sig verkar det som. Men en liten arbetsinsats fordras. Den att vart fjärde år lägga sin röst på ett rödgrönt eller liberalt parti. Det är liksom en garanti för att det ska fortsätta och flöda ekonomiska bidrag ur skattebetalarnas ymnighetshorn. Det är så lätt att vara generös med andras pengar och ingen som bor i Sverige ska lämnas utanför har ju statsministern lovat. Det har blivit en tradition här i Sverige. Den enda traditionen som aldrig får ifrågasättas. Andra traditioner som till exempel nationaldagen står öppen för förslag. Inklusive använda nationaldagen för att välkomna nyanlända svenskar.

   • Det var i stort sett bara skitprat från din sida…Och nej jag tänker inte slösa tid på att utveckla det för dig.

 3. Att flytta nationaldagen till Midsommar gör ju inte att svenskarna kommer att fira den för det. Det kommer fortfarande att vara Midsommar man firar. Bättre att aktivera en kamp för att få igång ett verkligt firande på nuvarande nationaldag.

  Det måste accentueras att det inte bara handlar om att fira något gammalt och traditionellt. Det måste kopplas till att hålla liv i viljan för framtidens demokratiska överlevnad. Med tanke på den vansinniga propagandan och de åtgärder vi översköljs med när det gäller Globalismen.

  Globalismen som är en direkt nationsdödande process vilket skulle direkt minimera utsikterna att få fira en nationaldag, när nationerna helt försvunnit.

 4. Standardrubriker i media efter midsommar: “Fylleri, slagsmål och misshandel. Fulla fylleceller över hela landet.” Är det inte bäst att ha det så så att fyllerister och slagskämpar får ha sin egen helg? Det låter väl inte så bra om nationaldagen hamnar vid midsommar och firas med “Fylleri, slagsmål och misshandel. Fulla fylleceller över hela landet.”?

  Sedan tycker jag att vi klarade oss rätt bra utan nationaldag. Den infördes ju av en överklass som säljer oss så mycket det går till utländska intressen.

 5. Så här tycker jag att vi gör.
  Alla dagar blir nationaldagar, utom skottdagen som avsätts till åminnelse och firande av kvinnor, menlösa barn, arbetare, FN, EU, IMF, gräsklippare och surströmming. Det känns som om jag har glömt nå’n grupp. Jag kanske återkommer för att komplettera…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here