Folkomrösta om DCA-avtalet

7
207

DCA-avtalet är om möjligt än viktigare än Nato-medlemskapet. Flera artiklar har publicerats på Globalpolitics.se. (Se under ”Relaterat” nedan).Media och politiker har trots detta knappast behandlat DCA – en markant brist i demokratin eller hur? ”Ring P1” har dock haft (bra) inlägg i frågan, liksom DN Insändare. Här en summering av ett inlägg i DNs papperstidning 27 mars!

Nedan utdrag och summering av insändaren.

”Utan att folkligt förankra försvarsavtalet med USA riskerar misstron mot politiker att öka och tilliten till demokratin att skadas. Folkomrösta därför om DCA-avtalet med USA”, skriver författaren.

Det är den svenska regeringens önskan att bereda väg för amerikansk militär i vårt land, men är det verkligen svenska folkets? Utan att förankra ett så stort beslut hos befolkningen riskerar man att öka misstron mot politiker och allvarligt skada tilliten till demokratin. Därför är det nödvändigt med en folkomröstning innan DCA-avtalet (Defense Cooperation Agreement) träder i kraft.

Det innebär att amerikansk militär får tillgång till 17 av våra militärbaser och att vapendepåer kommer att installeras.

Amerikanska militärer kommer fritt få disponera vårt luftrum, våra vatten, våra vägar och järn­vägar. Svenska myndigheter har ingen rätt att inspektera vare sig militärförläggningar eller transporter. ”

I avtalstexten finns inte heller något skriftligt förbud mot att föra in kärnvapen i Sverige.” Insändare. Folkomrösta om DCA-avtalet

Red: DCA-avtalet ska först behandlas av Sveriges riksdag, en process startar den 8 maj.

Insändaren pläderar alltså för folkomröstning och påminner om folkomröstningen  om EU-medlemskap 1994 och om euron 2003. Dessa föregicks av att det fanns gott om tid för information och diskussion – ett bra demokratiskt förfarande – vilket inte fanns i processen om Nato-medlemskap. Och någon information och debatt om DCA har inte funnits än, en dryg månad innan frågan tas upp i riksdagen – i värsta fall för beslut. Ska demokratin sopas under mattan?

Relaterat
Sveriges Fredsråds remissvar – Riksdagsledamöter – Skriv inte under DCA-avtalet!
Remissvar till DCA
Brev om DCA till bland annat riksdagsledamöter
Björn Backengård: Överenskommelse om militärt samarbete, DCA, mellan Sveriges och USA behöver granskas noga!
Hot om kärnvapenkrig allvarlig följd av DCA-avtalet med USA om försvarssamarbete.
Nya DCA-avtalet med USA minskar Sveriges oberoende och ökar risken för krig. 12 november
Skiftet: Stöd uppropet Nej till DCA: ”Till Riksdagens alla partier Inga amerikanska trupper och vapen på svensk mark!”
Brev till riksdagsledamöterna om DCA, Defense Cooperation Agreement, 10 december. ”Mänskliga rättigheters dag”
Polisanmälan angående lagbrott i samband med DCA- avtalet.

Föregående artikelEuropa eller bedrägeri?
Nästa artikelPresidenter som spelar på nukleär Armageddon
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. DCA avtalet ska absolut inte skrivas under, då det innebär slutet för Sverige som självständig nation. Avtalet är också ett bevis på att krigsminister Pål Jonsson, utrikesminister Tobias Billström, statsminister Ulf Kristoffersson och ÖB Mikael Bydén inte är lojala mot Sverige. Deras lojalitet är hos USA och dess globala krigsmakt.
  USA är också en nation med inre svåra slitningar mellan Demokrater och republikanska Trump-anhängare. Sistnämnda vill i första hand få ordning på USA med dess eftersatta välfärd och infrastruktur istället för att lägga skattepengarna på militären och hökaktiga politiker, som eftersträvar världsherravälde. Om denna utveckling fortsätter i USA riskerar landet inbördeskrig och sönderfall, vilket bidrar till att NATO upplöses och att USA får lägga ner alla sina militärbaser runt om i världen och kalla hem alla oceangående krigsfartyg.
  Varken DCA-avtalet eller NATO ger inte Sverige heller någon trygghet. Tvärtom.
  I första hand blankt nej till DCA-avtalet och i andra hand en folkomröstning.

  • Tyvärr kommer inget detta någonsin att inträffa. Någon vidare och mer upplyst debatt i dessa frågor kommer aldrig att tillåtas.

   Man kan alltid betänka motsatsen: europeiska militära baser och minsta europeiska militära närvaro är permanent strikt förbjudna i Nordamerika. Det är få som vet om detta faktum.

   Så ömsesidig är den ”försvarsalliansen”.

   Nu har vi i Europa haft 78 års militär pseudoockupation med omfattande kärnvapennärvaro från främmande makt. Ska vi ha detta i 78 år till? Till år 2102?

 2. Vill du ha bort dagens makthavare blir du stämplad som antidemokratisk det är så makten ser på alla som vill ha ändring. Att man lätt kunde gjort det via ett mer demokratiskt valsystem där det är enklare att byta ut broilerpolitiker och inkompetenta slashasar är inte intressant för partistyrelserna att införa för då minskar deras makt betydligt och den skulle föras över till väljarna, som det ska vara i en riktig demokrati! Pengar och makt är det enda intressanta för partistyrelserna och medlemmar behöver man inte längre då skattebetalarna tvingas betala partistöd. Ett djävulskt uttänkt system som cementerar makten och korruptionen vilket gör att regimen kan köra över folket som i DCA-avtalet som inte är annat än en kapitulation påtvingad av USA. Hade Säpo fungerat som det var tänkt och under folkets kontroll hade givetvis alla inblandade granskats för anstiftan till landsförräderi!

 3. Folket har röstat för korrupta EU-slickar-politiker i flera decennier och arbetslösheten är nu hela 8,5%.

  Sossarnas kovändning i NATO-frågan och hela fulmedias och riksdagens ensidighet mot Ryssland är mycket talande.

  Folket är totalt hjärntvättat. Kommer folket ens vakna när de ser svampmolnet? -Tveksamt. Sveriges folk är extremt trögfattat.

  Svenskar är i regel att jämföra med ”björnjägaren”.
  https://swebbtube.se/w/xoSbg5EUtoYqYswtPxGM3v

 4. Folkomröstning är naturligtvis det enda rätta i denna situation. Jag tror dock inte att det kommer hjälpa. 35 år av anti-reformer har gjort att en stor del av folket tappat förtroendet för politiken (precis som propagandan velat). Regeringen består av idel CIA-agenter och oppositionen verkar skrämda till likriktning. Jan Guilliou anser att tex Dadgostar inte verkar ha läst avtalet med tanke på hennes uttalanden. ”Bilolyckor” mm kan även hända i Sverige.

 5. Dassavtalet ska absolut inte folkomröstas om, bl a för att det skulle 1/ legitimera landsförrädare (ja, de är numera folk- och landsförrädare efter giftinjektionerna och dass’avtalet’, och inga politiker) 2/ skulle legitimera ett kriminellt dokument.

  Dokumentet, som ett legitimt sådant, existerar inte men det folket skulle kunna hjälpa till med är på vilket sätt det ska förstöras; brännas, användas som dasspapper, sättas upp som ett monument över idioti. Möjligheterna är många

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here