Europa eller bedrägeri?

32
433


Ny artikel av ISMAELE upphittad och översatt av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

Det följande är min (ISMAELES) engelska översättning av en artikel av Giorgio Agamben, publicerad på ComeDonChisciotte.org 24 maj. (Alla betoningar är ISMAELES).

Giorgo Agamben

Det är troligt att mycket få av dem som ska rösta i EU-valet har ifrågasatt den politiska betydelsen av sin handling. Eftersom de uppmanas att välja ett odefinierat ”europeiskt parlament” kan de mer eller mindre i god tro tro att de gör något som motsvarar valet av parlamenten i de länder där de är medborgare. Det bör genast klargöras att detta absolut inte är fallet.

När vi talar om Europa i dag är den stora frånvaron först och främst av den politiska och rättsliga verkligheten i själva Europeiska unionen tydlig. Att detta är ett verkligt förtigande framgår av det faktum att en sanning som är lika pinsam som den är uppenbar undviks till varje pris. Jag syftar på det faktum att Europa ur konstitutionell synvinkel inte existerar: det vi kallar ”Europeiska unionen” är tekniskt sett en pakt mellan stater, som endast berör internationell rätt.

Maastrichtfördraget, som trädde i kraft 1993 och gav Europeiska unionen dess nuvarande form, är det yttersta godkännandet för den europeiska identiteten som ett rent mellanstatligt avtal mellan stater. Medvetna om att det därför var meningslöst att tala om en demokrati med avseende på Europa försökte EU:s tjänstemän kompensera för detta demokratiska underskott genom att utarbeta en så kallad europeisk konstitution.

Det är betecknande att den text som går under detta namn [Maastrichtfördraget], som utarbetades av byråkratiska kommissioner utan någon folklig förankring och som godkändes av en regeringskonferens 2004.

Men Maastrichtfördraget förkastades med råge när den gick till folkomröstning, som i Frankrike och Holland 2005. Inför misslyckandet med det folkliga godkännandet, som i praktiken gjorde den självutnämnda konstitutionen ogiltig, övergavs utkastet i tysthet – och kanske borde man säga skamligt – och ersattes av ett nytt internationellt fördrag, det så kallade Lissabonfördraget från 2007. Det säger sig självt att detta dokument ur rättslig synvinkel inte är en konstitution, utan återigen ett avtal mellan regeringar, vars enda innehåll rör internationell rätt och som de därför var noga med att inte underställa folkets godkännande. Det är därför inte förvånande att det så kallade Europaparlament som ska väljas i själva verket inte är ett parlament, eftersom det saknar befogenhet att stifta lagar, vilket helt och hållet ligger i händerna på Europeiska kommissionen.

Dessutom hade frågan om en europeisk konstitution några år tidigare gett upphov till en debatt mellan en tysk jurist, vars kompetens ingen kunde betvivla, Dieter Grimm, och Jürgen Habermas, som i likhet med de flesta av dem som kallar sig filosofer helt saknade juridisk skolning. Mot Habermas, som trodde att han i slutändan kunde basera en konstitution på den allmänna opinionen, argumenterade Dieter Grimm helt enkelt för det opraktiska i en konstitution, av det enkla skälet att det inte fanns något europeiskt folk och att något sådant som en konstituerande makt därför saknade all möjlig grund. Även om det är sant att konstituerad makt förutsätter konstituerande makt, är idén om en europeisk konstituerande makt den stora frånvarande i diskursen om Europa.

Ur perspektivet av sin påstådda konstitution har Europeiska unionen därför ingen legitimitet. Det är då helt förståeligt att en politisk enhet utan en legitim konstitution inte kan uttrycka en egen politik. Det enda skenet av enighet uppnås när Europa agerar som en vasall till Förenta staterna och deltar i krig som inte på något sätt motsvarar gemensamma intressen och ännu mindre folkets vilja. Europeiska unionen fungerar i dag som en gren av Nato (som i sig är ett militärt avtal mellan stater).

Det är därför man, utan att alltför ironiskt upprepa den formel som Marx använde för kommunismen, skulle kunna säga att idén om en europeisk konstituerande makt är det spöke som svävar över Europa i dag och som ingen vågar mana fram i dag.

Men det är bara en sådan konstituerande makt som kan återge legitimitet och verklighet åt de europeiska institutionerna, som för närvarande inte är något annat än ett bedrägeri. (En bedragare är enligt ordböckerna ”en som tvingar andra att tro på saker som är osanna och att agera i enlighet med denna godtrogenhet” –

En annan idé om Europa kommer att bli möjlig först när vi har rensat fältet från detta bedrägeri. För att uttrycka det utan förställning eller förbehåll: om vi verkligen vill tänka på ett politiskt Europa är det första vi måste göra att få Europeiska unionen ur vägen – eller åtminstone vara beredda på det ögonblick då den, som nu verkar nära förestående, kollapsar.

Ursprungligen publicerad på Quodlibet den 20 maj 2024.

Föregående artikelVår artikel i DN Åsikt: ”Minska spänningen mellan öst och väst”
Nästa artikelFolkomrösta om DCA-avtalet
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. USA har alltid motarbetat att en Europa-union skulle finnas – och jobbat för att NATO ska ersätta. Vilket de lyckas med tex med sådana här texter som ovan

 2. Tack Rolf för en bra artikel, jag hoppas alla som läser den förstår vikten av att inte delta i kapitalistklassens skojeri d.v.s. att rösta på ngt som är en bluff… det är väl ändå ett tecken på idioti.

  Den brutala verkligheten blir mer uppenbar för varje dag. Den brutala verkligheten är uppkomsten av inte bara extremhögergrupper utan de borgerliga regeringarnas övergång till extremhögern.
  Fascism är finanskapitalets öppna terroristdiktatur, den mest grymma fiende till folken/arbetarklassen, med ett bestialiskt hat mot andra nationer och är föregångare till rovkrig, där är vi idag under USA och EU:s kapitalistklass.

  ”Borgerliga regeringar genomgår vanligtvis ett antal preliminära reaktionära stadier före upprättandet av den fascistiska diktaturen, och den som inte motsätter sig dessa preliminära skeden, förhindrar inte den fascistiska diktaturen utan tvärtom underlättar den”.
  – Georgi Dimitrov

  • Georgi Dimitrov ”var generalsekreterare för Komintern 1935–1943 samt Folkrepubliken Bulgariens grundare och premiärminister 1946–1949.” … ”Han var känd för att han använde begreppen enhetsfront och folkfront när kommunisterna i Europa på 1930-talet började söka samarbete med socialdemokrater och andra partier i kampen mot fascismen, något som inte alls var självklart eftersom kommunister och socialdemokrater i Tyskland och andra länder tidigare bekämpat varandra.[2]

   Asteroiden 2371 Dimitrov är uppkallad efter honom.[3]” (Wikipedia).

   Vid Kominterns världskongress 1935 betonade han faran med framväxt av fascism och nazism och pläderade för brett samarbete mot detta. Kommunistpartier slog in på denna linje, som också blev en policy för motståndsrörelserna i ockuperade områden. Jämför med Västpolitikers eftergiftspolitik mot Hitler och motstånd mot pakt med Sovjet mot Hitler.

   Några av Dimitrovs böcker:

   Folkfronten för kamp mot fascismen och kriget. Stockholm: Arbetarkultur. 1937.
   Spaniens arbetare kräver internationell enhet: Lärdomarna från Almeria. Stockholm: Arbetarkultur. 1937.
   Det spanska folkets hjältemodiga kamp. Stockholm: Arbetarkultur. 1938.
   Det internationella proletariatets och folkets enhetsfront mot fascismen: Efter sammansvärjningen i München. Stockholm: Arbetarkultur. 1939.
   Enhetens och folkfrontens problem: tal och artiklar. Stockholm: Arbetarkultur. 1939.
   Kriget och arbetarklassen i de imperialistiska länderna. Stockholm: Arbetarkultur. 1939.

 3. När jag tittar på den lilla kartan ovan så undrar jag vad Georgien har med Europa att göra?
  Som jag ser det ligger Georgien i Asien.
  Möjligen i Främre Orienten.

  Georgiens tillhörighet är en viktig säkerhetspolitisk fråga också.
  För skulle Georgien bli EU/Nato land så kommer i princip hela Svarta Havet och dess långa kuststräckor bli föremål för NATO:s militära installationer.

  Det här är ett sätt för USA/EU att långsamt strypa Ryssland.

  Hoppas allt fler länder nu sluter upp kring Ryssland i kampen mot den girige och penningstinne Västerländske Borgaren som fortfarande tänker slåss och använda våld för att uppnå Världsherraväldet med sin Kapitalistiska Demokrati.

 4. Ur ett etniskt hänseende existerar ett Europa, och det är det som räknas. Men som ’europeiska’ kommissionen nu vill nulifiera genom fördrag och ’konstitutionell’ ’lagstiftning’. Allt för att göra självständiga Nationalstater (en styggelse för internationalister/antipatrioter) till ekonomiska provinser/vasalldelstater (som globalisterna försöker göra med Nordamerika som har gemensam etnicitet, där Länderna där inte längre är Länder utan ’delstater’) utan lagliga gränser så globalisterna fritt kan härja runt, hämningslöst.

  Så är t ex Montana ett Land, inte en delstat, garanterad i Konstitutionen. En Konstitution som fungerar, men som inte får brukas utan ska förstöras enl globalisterna. Och en Konstitution som absolut inte får fungera som mall, för korrupta brysselhögen (topstyrd naturligtvis via ”city”/washington) när de författar sin ’lagstiftning’ för ett framtida Nationalstatstomt Europa. Detta alltså, vad de inbillar sig

 5. Jag har och kommer ALDRIG rösta på denna korrupta krigshungriga och krigskåta nyliberala kapital unionen. Jag slänger dessa kuvert i papperskorgen utan att ens öppna, lovar INGET skämt utan att ens öppna

 6. Icke att förglömma har samme Jürgen Habermas visat sig vara en FOLKMORDS apologet och uttalar sig positivt om barnamördarnas regim israel.

  ”On November 13, German philosophers Jürgen Habermas, Nicole Deitelhoff, Rainer Forst, and Klaus Guenther issued a statement in support of Israel, rejecting the term genocide in reference to its actions in Gaza and claiming that Hamas’s October 7 attack intended to “eliminate Jewish life in general”.

  https://www.aljazeera.com/opinions/2023/12/17/do-you-condemn-zizek

 7. Ta er tid att lyssna till vad länken jag delar har att informera! USA:s planer är förspelet till vad som komma ska även i lilla vasallandet Sverige och hela Europa. Västerländsk nykolonialism/fascism är på frammarsch och det tiger 8-klövern om, ja så gott som alla partier i Sverige…utom 2 st.

  https://youtu.be/lnrcO61A79o?si=fFotYUkIIBy7NKUe

 8. Att EU är ett imperialistiskt bedrägeri förefaller uppenbart, men i EU-valet finns nu möjligheten att rösta på ett EU-kritiskt, NATO-kritiskt och DCA- kritiskt parti som heter MoD. https://partietmod.se/

  I EU parlamentet sitter sådana som Claire Daly och Mick Wallace som ständigt grillar imperialisterna och folkmordsanhängarna. Dom hade vi nog inte ens hört talas om annars. Kan vi utnyttja överhetens egen organisation för att ytterligare stödja antiimperialistiska krafter så bör vi också göra det.
  Valbojkott är ett meningslöst slag i luften. Gå istället och rösta på MoD och ge dom en chans att visa vad dom går för.

  • Hallå, hallå! Inget har förändrats och kommer inte att förändras med ”bullshit” som ”utnyttja överhetens egen organisation” det har vi som lever i verkligheten förstått! I alla fall K och Proletären, jag med!

   Mån 2024-06-03 17:11
   FEM ANLEDNINGAR ATT BOJKOTTA EU-VALET!
   Vi som vill se minskad makt för kapitalet och en annan samhällsutveckling gör bäst i att inte rösta. Vägen fram är att ge unionen så lite legitimitet som möjligt.

   PROLETÄREN
   Våga vägra valet!
   23. maj 2024 – 9:45
   AV
   PROLETÄREN

   Magdalena Andersson, Jonas Sjöstedt och andra går inför EU-valet ut hårt och säger att man måste rösta i valet för att inte ge högerpopulister inflytande i EU-parlamentet. Så har det låtit i 25 år. Resultatet har blivit tvärtom.

   EU används som det främsta verktyget för att montera ned sociala skyddsnät, öppna upp en välfärdsmarknad för kapitalet och där arbetare tvingas konkurrera med sämre villkor och lägre lön. Perfekt grogrund för en högerpopulistisk framgångssaga.

   En vänster som inte förmår att se detta är inte värd namnet.

   Att tro att man ska kunna använda EU-valet för att hindra högerpopulismen eller det nyliberala systemet som den frodas i är i bästa fall naivt. Vi som vill se minskad makt för kapitalet och en annan samhällsutveckling gör bäst i att inte rösta. Vägen fram är att ge unionen så lite legitimitet som möjligt. Bojkotta EU-valet och Sverige ut ur EU!

   Här är fem goda skäl att bojkotta EU-valet:

   1. ETT ODEMOKRATISKT PARLAMENT
   EU-parlamentet är ett låtsasparlament med lite verkligt inflytande. Besluten i EU tas av kommissionen och ministerrådet som EU:s och Sveriges befolkning inte kan eller får välja.

   Nyliberalismen är inskriven i EU:s grundlag, som garanterar fri rörlighet för varor, kapital, tjänster och personer. Det innebär privatiseringar, avregleringar och lönedumpning. EU är alltså ett politiskt högerprojekt som är mycket dåligt för arbetare och vanliga medborgare.

   Under de 30 åren före det svenska medlemskapet i EU var arbetslösheten inte över fyra procent. Under de 30 åren av EU-medlemskap har arbetslösheten inte varit under sex procent. Helt enkelt för att EU vill se en hög arbetslöshet för att kunna pressa ned lönerna.

   EU har bestämt att inflation är viktigare att bekämpa än arbetslöshet, därför har vi år efter år en massarbetslöshet i Sverige. EU-parlamentet kan inte ändra på detta. Högerpolitiken är grundlagsfäst i EU-fördraget som alla länder måste följa.

   Så används EU som en nyliberal murbräcka
   2. LOBBYISTER OCH STORFÖRETAG STYR I EU
   Varje år får EU-kommissionen in cirka 400 anmälningar från olika lobbyorganisationer och företag som ifrågasätter enskilda länders politik som bryter mot EU:s regler. Syftet med dessa anmälningar är oftast att driva fram en nyliberal ekonomi och sätta ett stopp på all form av statlig reglering. EU-kommissionen går i princip alltid lobbyisterna och storföretagen till mötes.

   3. SVERIGES INFLYTANDE ÄR MINIMALT
   Sverige har 21 platser av 720 i EU-parlamentet. Med mindre än 3 procent av platserna är det svenska inflytandet nästan obefintligt.

   Hur många av de svenska parlamentarikerna som röstades in för fem år sedan kan du namnet på? Efter att de fått sina röster drar de sig tillbaka och lever gott på höga löner och förmåner.

   4. ETT LÅGT VALDELTAGANDE SKRÄMMER MAKTEN
   Politikerna och byråkraterna i Bryssel vill se ett högt valdeltagande för att ge sken av att EU är demokratiskt och går att påverka. Men valet är ett bluffval! Det syftar till att ge legitimitet åt ett system där lobbyister och kapitalister styr.

   Genom att bojkotta valet visar du att du inte låter dig luras. En bojkott visar att du vill något annat, att makten ska flyttas hem till Sverige och att vi ska få bestämma över vårt eget land.

   Ett lågt valdeltagande skrämmer makthavarna. För dem är inte det viktiga vem du röstar på, utan att du röstar. Ett lågt valdeltagande visar på ett tydligt avståndstagande från Brysselmakten och kan öppna upp för en ny folkomröstning om det svenska EU-medlemskapet.

   Myten om EU som fredsprojekt
   5. EU STÖDJER ISRAEL
   Folkmordet i Gaza sker med EU:s godkännande. EU är Israels största handelspartner och vapenhandeln mellan EU och Israel är omfattande.

   Det är vapen från EU-länderna, inte minst från Tyskland, som dödar civilbefolkningen i Gaza. EU har inte agerat för att stoppa kriget och dödandet, tvärtom bidrar EU till folkmordet.

   En röst i EU-parlamentet är en röst i EU-parlamentet legitimerar EU:s stöd till Israel och folkmordet i Gaza.

   VISSTE DU ATT…
   …Sveriges medlemsavgift till EU är i år beräknad till 41 miljarder kronor. Sedan Sverige gick med i EU har vi skickat ned hisnande 868 miljarder kronor till Bryssel. Tänk vad vi kunnat göra för välfärden i vårt land om dessa pengar stannat här hemma!

   …inför folkomröstningen 1994 försäkrade ja-sidan att EU inte hade någon gemensam utrikespolitik eller något militärt samarbete. Detta visade sig vara falskt.

   EU har ett permanent försvarssamarbete som heter Pesco. Inom Pesco har EU just nu tolv civila och nio militära pågående uppdrag utanför EU, i Europa, i Mellanöstern och i Afrika. Helt utan debatt gick Sverige med i detta militära samarbete. Återigen blev det svenska folket förda bakom ljuset.

   EU godkände 2022 Natos nya strategiska koncept. I januari förra året tecknade EU och Nato en gemensam förklaring om samarbete, för att agera tillsammans i och utanför Europa och för att ”ta itu med Kina” som det står i dokumentet.

   Ihop med Nato har EU just nu 74 gemensamma projekt. EU är inget fredsprojekt utan en union som rustar upp och hotar andra.

   …de 21 svenska EU-parlamentarikerna (av 705) är bland de lydigaste i hela EU-flocken. De säger ja till 98 procent av de förslag som EU-kommissionen lade fram. Under den tid Storbritannien var medlem röstade deras representanter ja till 85 procent av förslagen. Frankrike och Portugal står för ett 100-procentigt ja-röstande.

   …EU-parlamentarikerna tjänar lite drygt 105.000 kronor i månaden, efter skatt. Under fem år (2019-2023), var Liberalernas Karin Karlsbro uppe i talarstolen 85 gånger, ett snitt på 17 gånger per år. Med det toppar hon den svenska talarlistan…

   …361.000 kronor kan man säga att den politiske vilden Peter Lundgren, före detta SD, fick varje gång han gick upp i EU-talarstolen. Lundgren talade 18 gånger på fem år och tjänade runt 6,5 miljoner kronor efter skatt.

   Källa: Europaportalen

   • Carina
    Du tänker fel här. Din kritik av EU är helt korrekt, men det går uppenbarligen att ”utnyttja överhetens egen organisation” Clare Daly och Mick Wallace gör precis det och har som det verkar nått ut till ett stort antal människor som aldrig annars skulle ha hört deras mycket solida argument. Partiet MoD säger sig vilja ansluta till deras linje.

    Valbojkotten verkar ha blivit något av en markering av grupptillhörighet internt i vänstern, men den är i praktiken helt meningslös. Den skrämmer inte makthavarna och om den gjorde det så vore det en tämligen poänglös sak, som väl enbart skulle leda till mer censur och mediakontroll.

    Vi står på tröskeln till det tredje världskriget Carina och dom flesta svenskar har inte en aning om det. Fredens och antiimperialismens röster måste nå ut, på alla sätt som går.
    Högtravande principrenhet hjälper inte mot radioaktiv strålning.

    • Du förstår väl hur idiotiskt det är att rösta på olika partier som representerar direkt eller indirekt finanskapitalets egna maktorganisation när vi deltar i Europas monopolkapitalisters EU-val. Det ser jag som att förespråka krig, kapitalism, imperialism ja även fascism. Du vet säkert att monopolistiska sammanslutningar av kapitalister delar världen mellan sig, krig uppstår mellan de största kapitalistiska makterna för territoriell uppdelning, där är vi idag på tröskeln till ett kärnvapenkrig mellan väst och öst. EU är imperialistiskt i nära sammanslutning med USA och du vet säkert vilken ideologi länderna förespråkar. Det är min moraliska plikt att inte delta i kapitalistklassens politiska charlatanism.

     • Carina
      Det är utan minsta tvekan mer idiotiskt att INTE stärka antiimperialismens röster när vi för en gångs skull har chansen.

    • Anders, själv är jag idealist och realist i balansförsök..dvs pragmatist. Men att ’rösta’..det betraktar jag numer som en förlolämpning mot sig själv.

     Allt är över och har förändrats 180, efter giftinjektionerna. När ”politiker”parasiterna så uppenbart föll till föga för globalistparasiternas påtryckningar (vilka har en armé av lönnmördare till sitt förfogande via sin stöld av 195 av världens 200 statsbanker, så jag ’förstår’ att politikerparasiterna blev spaka) och uppsåtligen lät giftmordsinjicera befolkningarna..så måste man nog konstatera att förtroendekapitalet är förbrukat. ”Politikerna” är nu gäldenärer, i sådan omfattning att det bara är en utkomst som är realistisk för dom..
     Så att rösta på dom, är en förolämpning. Och en förnedring.

     Men visst, om de nya i t ex Mod ger bort bort 75% av sina ’eu’ 200 000/månad, till fattigfamiljer och fattigpensionärer..ja då skulle jag kunna överväga att rösta på Dom

     • PZ
      Menar du att vi bara skall sitta och titta på när dårarna drar in oss i USA:s anfallsplaner på Ryssland och gör vårt land till måltavla för det ryska försvaret?

      MoD säger att dom tänker gå emot EU, NATO och DCA-avtalet och att vi borde satsa på fred och förhandlingar istället att vara krigsindustrins knähundar. Det budskapet får du aldrig in i SVT eller MSM i nuläget och dom flesta får aldrig höra talas om det. Om svenska representanter sade det i EU-parlamentet däremot ökar chansen dramatiskt att iallafall SVT måste ta upp det. Vad jag förstår så har något liknande skett i Irland och delvis även i andra länder tack vare Clare Dalys och Mick Wallaces brandtal i EU-parlamentet.

      Ni som tänker bojkotta EU-valet bör verkligen presentera likvärdiga eller helst bättre förslag på hur fredens röster skall nå ut till folket. Kan ni inte det så ställer ni ju er vid sidan om kampen emot imperialismen, som passiva men moraliskt renläriga åskådare till världens undergång.

      Att dö med flaggan i topp kanske låter spännande för er, men jag satsar hellre på att försöka överleva.

    • Anders Å, att stärka antiimperialismens röster är inte att gå EU:s vägar!
     Ett fåtal personer kan absolut inte förändra det rådande politiska tillståndet inne i överhetens egna organisation/institution.

     En medveten kollektiv folkrörelse behövs i kampen mot kapitalism- imperialism det kanske inte är lätt, men vad är alternativet?

     Antingen överlämna dig själv till kapitalets nåd, skapa en eländig tillvaro eller anta ett nytt vapen – detta är det alternativ som imperialismen ställer inför de stora massorna. Imperialismen, monopolkapitalister och finanskapitalet för massorna till revolution.
     Svensken är trög men lär nog resa sig om det blir ett rent helvete för var och en, det helvetet står utanför ”dörren” och du kommer inte undan…för EU är en del av det helvetet.

     Vi kan inte begränsa oss till att bara avslöja systemet som stoppar folkets utvecklingsväg. Vi måste också reagera på folkets omedelbara och aktuella intressen… därför behövs en medveten kollektiv folkrörelse, en kamporganisation som avslöjar sakernas tillstånd i vårt land, i synnerhet det politiska tillståndet.
     En kollektiv folkrörelse som höjer sina röster på gator och torg.

     • Carina
      ”att stärka antiimperialismens röster är inte att gå EU:s vägar!” Ööh, nej så klart. Att rösta in ett EU-kritiskt parti i EU-parlamentet är inte heller att gå EU:s vägar, det är att utnyttja en möjlig plattform för att nå ut.
      Jag får intrycket att du inte alls bryr dig om ifall budskapet når ut så länge du bara lyckas övertyga dig själv om att du har rätt.

      Du slår stora hål i tomma luften här, vi är helt överens om vad EU är för något. Vad det handlar om är att använda alla tänkbara plattformar för att få fredens röster att nå ut till fler människor. Vi har sett att det var möjligt att göra i EU-parlamentet. I både public service och övriga MSM är det omöjligt, annat än i enstaka insändare oftast undanstoppade på kultursidor som ingen läser.

      Berätta gärna för mig hur du tänker skapa en kollektiv folkrörelse om ingen får höra talas om den.

    • A.Å. det förstår väl du som är så klok att jag ensam inte kan skapa en folkrörelse, så gå inte i överdrift med att försöka förlöjliga mig, ”slår stora hål i t tomma luften” tycker du men inte jag…vi tänker olika och har med säkerhet en hel värld av olika erfarenheter. Fred i världen har aldrig funnits, men fredsrörelser och lika förbannat fortsätter krig lite här och där…vad beror det på mån tro?! Olika plattformar ja men de måste kunna samarbeta för att nå ut till massorna och i överhetens egen organisation där når ingen ut till folkmassorna. Vad att göra enligt mig är att organiserar sig i ett kommunistiskt parti och aktivt arbeta utifrån partiprogrammets riktlinjer tillsammans med övriga medlemmar men också människor i närmaste omgivning, det är en bra början. A.Å. du borde du veta att ett parti har sitt partiorgan för att nå ut till massorna, K har Proletären, SKP har Riktpunkt jag rekommenderar dig att läsa båda 2, det gör jag.

     • Carina
      Jag prenumererar på Proletären och har hjälpt till att dela ut deras utmärkta gratistidning om folkmordet i Palestina. Jag delar Kommunistiska partiets kritik, men jag delar inte deras lösning och är inte medlem i partiet.
      Partiets linje med valbojkott när det för första gången finns en chans att utnyttja EU-parlamentet som en plattform för att nå ut till andra än dom redan frälsta betraktar jag som ett uppenbart misstag.
      Alla kanaler och plattformar måste användas för att fredens röster inte skall kvävas av krigshetsarna.

      Det är hög tid att inse att läget både i världen och i den amerikanska lydstaten Sverige är mycket allvarligt. Jag upprepar, vi står på tröskeln till det tredje världskriget. Att nå ut med fredens budskap är idag en överlevnadsfråga för hela mänskligheten.

 9. Sverige och övriga Norden har genom DCA-avtal kommit att utsättas för mycket stor risk för krig mot Ryssland. Dessa avtal ger USA total makt över hela Norden.
  Något som Nordens folk kommer att djupt ångra.

  ”USA planlegger å bruke de nordiske NATO-landene for å øke sin militære tilstedeværelse i Arktis. I en nylig uttalelse fra Washington, er planen å bygge et stort våpenlager i regionen, med finsk og svensk støtte. Tiltaket vil øke militariseringen av Arktis betydelig, og har som mål å hjelpe USA med å overvinne russisk militær overlegenhet i regionen.”
  https://steigan.no/2024/04/usa-bruker-nordiske-nato-land-for-a-militarisere-arktis/

 10. All typ av röstning på politiska partier är ett falsarium i sig då du inte på något vis kan leja bort ditt personliga och moraliska ansvar. Alla typer av politiska styren är vidare mer eller mindre en och samma sak – slaveri – då det i sitt upprätthållande bygger på mental manipulation och i förlängningen våld. Att ersätta en typ av politisk ideologi med en annan är därmed som att ersätta en typ av cancer med en annan. Är det inte dags att lära sig att någon politisk lösning på de samhällsproblem som finns inte existerar? Politikerklassens gör allt, och kommer att göra allt, för att berättiga sin existens så hur kan man överhuvudtaget tro på ett sådant system?

  • Ja, tittar man på vad EU-politiker tjänar i pengar och vad de har för arvoden och ersättningar så förstår man EU-demokratin är ett självuppfyllande system.
   De politiker som kandiderar gör precis allt de kan för att få stoppa sina fingrar i syltburken.

 11. Anders du har en bra poäng och jag tror mej veta hur du menar. Men jag röstar ALDRIG ändå på denna korrupta krigshungriga och krigskåta nyliberala kapital unionen. Man kommer som 2014 och 2019 att skylla ALLA sina misslyckanden på ryssen som vanligt. Vilket jag minns HELT klart och TYDLIGT då. Vi sett hur man beter sej genom/med Ukraina krisen ansvarslösa jävla idioter. Samma med Palestina katastrofen. Det går tyvärr EJ förändra MINSTA lilla skit på denna HELT korrupta militäriserade krigshungriga krigskåta kapital unionen. Men visst finns några eldsjälar som du nämnde. Irländska Claire är en diamant i mina ögon med par till. Men EU är HELT byggd på nyliberalismens ALLA ideer och det går EJ förändra något MINSTA lilla SKIT tyvärr, då nyckeln är slängd sedan deccenier nu. Alla våra politiker vill sitta där i fina rummet, där dom har sina feta löner med fina lägenheter OCH samtidigt som man reser runt i övriga Europas huvudstäder och lever lyxlivet. Det är bara falskt. Dom få eldsjälar som finns är maktlösa tyvärr då nyckeln till denna nyliberala himmelriket är slängd och begravd sedan många ÅR. Så INGET går förändra. Det är FULLT med lögner bara. Nu gråter Zelenski över att Kina och Indien, med Saudiarabien och många andra EJ kommer till den såkallade fredskonfarensen där västvärlden ska sitta och prata SKIT OCH där ena viktiga parten RYSSLAND EJ ens är inbjudna. Vilket sandlådenivå dessa korkade Usa ledda EU vassalerna blivit så det saknar motstycke

 12. J.A.

  Det går visst att få till en förändring och vi är inte hjälplösa som du tror. Det är de facto en del av agendan att inbilla oss att vi inte har kapaciteten att förändra situationen. Det främsta problemet är att majoriteten är så blinda i sin tro på auktoriteter att de inte kan tänka sig något annat. Det enda vi egentligen behöver göra är att säga nej till alla dessa tokerier. Utan vårt godkännande kommer de ingen vart. Tyvärr är de mest duperade samhällsfunktionerna militär och polis. Utan deras medgivande kommer kan inte våldsmonopolet upprätthållas men förändringen kommer tyvärr att ske sist hos dessa grupper. När människor inser sitt verkliga värde och funktion här på jorden, samt applicerar denna insikt i sin livstil (vilket kallas för visdom) är det godnatt för alla vansinniga auktoritära system som endast är till för att kontrollera oss. Rekommenderar boken ”The end of all evil” som en början på denna resa.

 13. Bortsett från det jag skrivit om EU. Problemet är att vi EJ har ett fredsparti i riksdagen idag. ALLA kandidater från ALLA 8partierna är krigskåta galna idioter i mina ögon tyvärr. Inte ens Vänsterpartiet där toppkanditaten Sjöstedt har MINSTA lilla Fred eller liknande i sikte. De tvärtom. Man står bakom ALLA vapen fortsatt krig och ALLA dessa nya över 100 MILJARDERNA som skeppas över till Ukraina. Detta FÖRUTOM allt vi redan skänkt före. Även HELT Politiskt Diplomatiskt Militärt och självfallet dom falska etablerade medierna. Som om man EJ sett någonting dessa över 27MÅNADERNA. Har man varit HELT blinda. Då räknar jag inte med Nato kostnaderna som är historiska utan motstycke ÅRLIGEN framöver. Det är fan i mej synd om alla dessa pengar som tillhör svenska folket. Och där dom behövs på ALLA välfärds områden som går på knäna. Det finns olika sätt att stötta Ukraina på men inte såhär. Men efter 27MÅNADERS totala misslyckanden gäller samma SKIT.Vi har ingen freds parti eller freds människa idag i riksdagens ALLA kandidater. Som liberala ledar idioten säger så är Ukraina prio1. Det finns tyvärr inga utrymmen för några reformer säger krigskåta galningen när han försvarar dessa monster summor av pengar. Ukraina måste vinna först. Problemet är att Ukraina redan har förlorat tyvärr. Det blir MASSOR med nya liksäckar framöver men EU vill EJ erkänna detta. Varför tror du alla stora västliga ledarna sedan i vintras nu låter HELT annorlunda och även hotar med att skicka in egna trupper, tillåta Ukraina attackera direkta ryska fastlandet med ALLA nya vapen som är på väg just nu. Efter 27MÅNADERS misslyckanden och där Ukraina EJ kommer någon vart vid fronten och där långt över 100tusentals ukrainska soldater redan dött HELT onödan. Dom vidriga etablerade massmedierna fortsätter sitt skitsnack med propaganda och desinformation, även om det också börjat spricka nu. Man har INGET kvar. Alla nya vapen kommer EJ göra skillnad vid fronten det är HELT lögner som kablas ut. Dessa är HELT för att genomföra terrorattentat efter terrorattentat mot Ryska fastlandet. Vilket också kommer synas framöver sen det är enda man har. Ukraina lider manskap och förlusterna är MASSIVA. Det som vi har framför oss är ukrainska terrorattentat efter terrorattentat framöver med dom nya vapnen. Ryssland har ställt om sedan längesen och är målmedvetna. Sanktionerna från helvetet och som saknar motstycke har även dom TOTALT misslyckats. Nu ska man denna månad hålla såkallad fredskonferens där västvärlden EJ bjudit in Ryssland. Därför har övriga majoriteten av länderna tackat nej till att närvara, då det är HELT löjligt när ena parten Ryssland EJ ens är inbjudna TROTS över 27månader av misslyckanden nu. Och där Zelenski som vanligt gråter över detta och pekar finger öppet mot Kina, Indien, Saudiarabien och så många fler över att dom tackat nej. Det är dom som kör denna vidriga proxyn som kommer närvara dvs Usa Nato västvärlden. Vill någon föreslå eller ens försöker att prata med övriga clowner att Freds förhandlingar bör nu vara seriöst på tapeten, Då blir dessa skoningslöst attackerade direkt av övriga EU och dess vidriga massmedier. Putin kramare, ryssvänlig, rysk spion, bara för att man vill ha Fred?Namnen man hört är för många. Usa har gjort historiska vinster genom att förlänga kriget vilket är allmänt känt, och detta kommer att fortsätta framöver det är pågående. Det är MASSIVA summor dessa Usa vapenindustrin tjänar på dom högst korkade EU och fortsatt krig. Jag är fredsmänniska oavsett vart. Palestina eller katastrofen i Jemen listan är lång. Jag saknar detta. Ett fredsparti eller fredsmänniska som vågar gå emot detta farliga vansinne. Det hittar man bara hos Ungern och den allvarliga skottskadade slovakiska ledaren Fico just nu. Bortsett från par eldsjälar som nämns ovanför som irländska Claire som i mina ögon är en diamant. EU den nyliberala himmelriket har blivit krigshungriga krigskåta galningar. Vad gäller att komma till riktiga förändringar är att glömma då denna nyliberala kapital unionen är låst sedan många ÅR och nyckeln är tyvärr begravd. Det är idag HELT omöjligt att reformera eller förändra denna krigskåta nyliberala kapital unionen. Då den är låst sedan ÅRATAL och nyckeln tyvärr är begravd. Kanske går det om några decennier beroende på hur läget utvecklas tills dess

 14. J.A

  Du far runt i samma tankegångar att ”det är kört”, ”det finns inget vi kan göra”, ”nyckeln är bortkastad” etc, dvs du har helt köpt detta att du/vi är helt maktlösa, vilket i sig är en stor del av manipulationen.

  Min (och många andras) personliga erfarenhet är att ett förändrat tankemönster ger en förändrad utsida, dvs du kan till stor del förändra din vardag till det bättre genom god tankehygien spetsat med uppriktigt goda intentioner och handlingar. Tankarna genererar motsvarande känslor vilket i sin tur resulterar i det beteende vi företar oss. Dock krävs först en omprogrammering på ett medvetet och undermedvetet plan. Denna resa började för mig genom att stänga av alla MSM-nyheter från och istället lyssna på andra källor, främst från diverse vägledare som talar till dig på djupet istället för de ytliga informationskällor som genomströmmar vår vardag. Minns att information är något som vi tar in-och-formar oss, dvs syftet beskrivs t.o.m. i själva ordet.

  För att åstadkomma en förändring på ett kollektivt plan krävs dock att majoriteten förändrar sitt tankemönster. Som motmedel fokuserar MSM på att mata oss med elände, död och allsköns annan negativ information så att vi inte ens hinner reflektera. Genom att styra informationen i den riktningen manifesteras nämligen det resultat de eftersträvar.

  Glöm politik då detta aldrig kommer att leda till någon riktig frihet pga att dess ultimata syfte är att manipulera vårt sinne och därigenom kontrollera vårt beteende. Om du ändå är nyfiken på vad som utspelas inom denna sfär så observera det istället som ett mått på vilken nivå kollektivets medvetenhet ligger, dock utan att engagera dig mentalt och känslomässigt. Ju mer kaotiskt det blir, vilket är fallet för tillfället, desto större desperation hos de styrande. Se det alltså som något positivt då det är ett mått på att det faktiskt är något som håller på att hända. Att rösta ser jag som att lämna bort sitt öde och egenansvar till någon annan, där det senare i sig är en omöjlighet då du alltid är ytterst ansvarig för dina egna handlingar. Det kanske låter pretentiöst men det enda rätta vi kan göra i denna kamp om våra sinnen – och i förlängningen våra kroppar – är att fokusera på samt förmedla sanningen.

 15. Du är klok Andreas, det du föreslår är viktigt för att hålla sig själv mentalt frisk i en sjuk värld. Och visst kan vi kanske påverka våra medmänniskor på ett begränsat plan, men det räcker inte idag när människor överlag har anammat denna hysteriska bild av kriget som vi fått från våra politiker och media. Att den skulle vara falsk finns inte på deras karta, det skulle gå emot allt vi lärt oss till nu. Vi är ett tillitsfullt folk och det är i grunden bra och en anledning till att Sverige har varit ett lugnt och fredligt samhälle. Vi har litat på våra politiker och på vår media och världen vi levt i har varit lugn och förutsägbar. Tyvärr är det inte så längre och det är svårt att ta in. Jag kan ta mig själv som exempel, jag är fruktansvärt rädd för att mina barnbarn så småningom ska tvingas ut i ngt slags missriktat militärt stöd till Ukraina. I synnerhet som jag förstått hur korrupt det landet är. Hjälpen vi skickar kommer tydligen bara delvis fram och resten går i vissa personers egna fickor. Trots att detta är känt skickar man ändå mer och mer s.k. hjälp för att Ukraina måste vinna. Vad det gör är ju bara att förvärra förstörelsen och dödandet i Ukraina plus att räderna in i Ryssland kommer att öka. Vad händer då? Och allt detta för att USA och EU vill försvaga Ryssland. USA har inte ens något eget territorium att försvara här. Vad gör de här? Har aldrig varit rädd för ryssen, men USA skrämmer mig enormt, de är inte kloka. Precis som du skriver Andreas, vi måste säga sanningen (trots att ingen vill höra den) och hoppas att någon till slut lyssnar.

 16. Jag tittade lite hastigt på SVT om beräknade valresultat i EU-valet.
  De länder som fanns uppgifter om var Sverige och Frankrike.
  I Sverige går Miljöpartiet och Vänsterpartiet starkt framåt.
  Jag vet så mycket i varje fall att inget av dessa partier är så väldigt glada att underblåsa kriget i Ukraina som de övriga partierna.
  Jag kan bara hoppas att den minskade aggressionsviljan är anledningen att de här partierna gått framåt.

  Men det mest intressanta är Frankrike där Macrons liberala parti ser ut att förlora stort och göra ett fiaskoval.
  Så pass dåligt att Macron tänker utlysa nyval då han anser sig inte ha stöd av sitt folk längre.
  Det här är för mig verkligen glädjande då Macron på senaste tiden varit den som skramlat och hotat mest att ge sig in i kriget i Ukraina.
  Vad jag vet så har Frankrike tidigare haft ett mycket gott förhållande till Ryssland och tror många fransmän inte har något särskilt emot Ryssland heller.
  Bra i så fall om franska folket straffat den liberale krigshetsaren Macron.

  Det kanske framkommer mer intressant ur det här EU-valet, vem vet?

 17. Tyvärr är det så illa med mig att jag inte avfärdar högern som de flesta vänster- och kommunister gör.
  Därför jag inser det finns en höger som inte är Borgerlig som de flesta anser högern är.

  Jag ser nu på Fria Tider att Nationalisthögern i Frankrike faktiskt kan stoppa krigsstödet till Ukraina vilket jag hoppades på när jag läste att krigsliberalen Macron utlöst nyval på grund av sitt fiasko i EU-valet.

  https://www.friatider.se/franskt-nyval-kan-stoppa-krigsstodet

  Hoppas ni förstår att Nationalisthögern i Frankrike inte är något självförverkligande.
  Nationalisthögern är skapad av en liberal vänsterpolitik vars resultat folket inte vill ha och protesterar mot genom en massrörelse.
  Förmodligen till största delen en proletär sådan.

  Liknande skedde hos oss i Sverige men den ”massrörelsen” har gått Bananas när dess organiserade ledande politiska parti allierade sig med Borgerligheten.
  Så går det för en höger när de förbiser sina proletära arbetarväljare.
  Kanske det är dags för partiet Sverigedemokraterna att lära sig Sverige INTE är fyllt med rasister iförda både slips, kostym, T-shirt och blåjeans?

  En som definitivt inte kan förstå det är enligt mig den Israel vurmande och politiserade högerbloggaren Thoralf Alfson

  https://thoralfsblogg.com/2024/06/10/mina-tankar-om-eu-valet/

  För att generalisera så tror jag den svenska konservativa högern är ett misslyckande.
  Den konservativa högern i Sverige klarar inte att överleva i den miljö den befinner sig i.
  Den politiska vänstern är så pass starkt i Sverige att en konservativ höger helt enkelt blir utmanövrerad och uppäten.
  I en sådan miljö kan heller aldrig det traditionella konservativa Ryssland få någon förståelse.
  Av den anledningen blir det då en ganska enkel uppgift för Borgerligheten att få Sverige med i NATO.
  Dessutom med bred parlamentarisk majoritet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here