”Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier”

2
3407
Glädje över den syriska armén i nordöstra Syrien. Bild från nyhetsbyrån SANA

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Det folkrättsvidriga angreppet av ”demokratiska” USA och allierade har om något fått ett uppsving under Biden. Biden bombar Syrien och Irak för andra gången. Laddar upp för nya angrepp?

Detta är inledningen och avslutningen en artikel av Patrik Paulov, en av Sveriges absolut främsta experter på Syrien. Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier

Han har skrivit den grundläggande boken ”>”Syriens tystade röster”.

Jag har själv diskuterat sanktionerna och ingående kritiserat rapporten från ”Caesar” USA startar nya dödliga sanktioner mot Syrien. Vad gör Sverige?

FN-chefen har sedan länge uppmanat olika länder att upphöra med sanktioner under coronaepidemin. USA, folkrättens motståndare nr 1, struntar i detta medan Sverige tiger.


Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier.

Medan världens blickar riktas mot de massiva protesterna i USA sätter Trumpadministrationen in nya åtgärder för ett regimskifte i Syrien. Den tidigare taktiken att backa upp väpnade extremistgrupper har ersatts av ett annat ickemilitärt men lika brutalt agerande. Syriens ekonomi ska strypas och återuppbyggnaden efter kriget hindras.

Sanktionernas effekter på det syriska folket är redan smärtsamma. Än värre riskerar det att bli med den så kallade Caesarlagen. Lagen godkändes av Donald Trump i december 2019 och trädde i kraft den 17 juni i år.

Det nya med Caesarlagen är att den stipulerar kraftfulla åtgärder mot alla länder, företag, banker och personer som handlar med eller har någon form av utbyte med Syrien.

Ett av syftena är att skrämma bort de företag från Europa, Gulfstaterna och andra delar av världen, som på senare tid öppnat för möjligheten att handla med och investera i Syrien. Ett annat är att stoppa de länder som redan återupptagit eller planerar att återuppta de diplomatiska förbindelserna. Naturligtvis är Caesarlagen också riktad mot Ryssland, Iran, Kina och alla andra som har nära relationer med Syrien.

Det syriska folket har genomlevt över nio år av krig och förödelse. Med undantag av den terroristkontrollerade Idlibprovinsen i nordvästra Syrien och enstaka attacker i övriga delar av landet pågår för stunden inga väpnade konfrontationer.

Det Syrien verkligen skulle behöva i detta läge är stödinsatser för att få igång den inhemska produktionen och få fart på återuppbyggnaden av allt som lagts i ruiner. Västvärlden väljer att göra det motsatta.

EU förlängde sina sanktioner den 28 maj – Sveriges utrikesminister Ann Linde gav sitt stöd till beslutet – samtidigt som USA drar åt den ekonomiska strypsnaran ytterligare.

Det här är den värsta situationen i Syrien vi upplevt… Det USA och EU nu gör är tortyr mot oss civila syrier”, berättar berättar Lilly Martin Sahiounie i staden Latakia vid Medelhavskusten. Andra vittnesmål som vi samlar in från invånare runt om i landet bekräftar bilden av att läget är allvarligt.

”Den ekonomiska situationen är väldigt svår. Lönerna är alldeles för låga i förhållande till priserna. Inflationen ökar dag för dag. Vi fruktar på allvar att hungern kommer att breda ut sig över Syrien om det här fortsätter. De flesta mediciner saknas.

Avslutning av artikeln.

Så blev europeiskt bistånd stöd till terrorism i Syrien
Att det är USA, Turkiet, Saudiarabien och många andra stater som direkt eller via ombud stött IS, al-Qaida och andra väpnade förbrytare – och att de förstnämnda därmed är medskyldiga till dödandet, tortyren och massflykten – förtigs naturligtvis av Trumpadministrationen.

De syrier vi kontaktar pekar på hyckleriet i påståendet att Caesarlagen bidrar till att stärka det syriska folkets mänskliga rättigheter. De menar att det snarare handlar om det motsatta. Den syftar till att trycka ner det syriska folket i fattigdom och frånta dem grundläggande mänskliga rättigheter, för att uppnå USA:s mål som kriget aldrig ledde fram till.

 

Föregående artikelBrinner Moskva när Prigorzhins stora sidoverksamhet avslöjas?
Nästa artikelUkraina kan vänta sig ännu större nyliberal exploatering – uppdaterat

2 KOMMENTARER

  1. USA regimens agerande i världen måste nog räknas till en av mänsklighetens värsta folkbrott och brott mot mänskliga rättigheter. Vi får hoppas på en ny Nürnberg rättegång, ju snarare dess bättre.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here