Brinner Moskva när Prigorzhins stora sidoverksamhet avslöjas?

14
1484

 

Detta är en artikel av Larry Johnson https://sonar21.com/is-moscow-burning-as-prigozhins-vast-network-of-side-businesses-is-exposed/

_______________

Kommer du ihåg boken och filmen, Is Paris Burning?

Titeln är hämtad från den fråga som Adolf Hitler enligt uppgift ställde efter sin order att förstöra staden snarare än att låta den återerövras av de allierade. Historien adapterades till en spelfilm med samma namn 1966.

Det verkar som om Hitler var 79 år för tidig. Ja, många delar av Paris brinner nu, liksom byggnader och bilar i andra städer, och det finns inget slut i sikte. Ändå behandlar västvärlden detta som ett slags ho-hum-affär och ingen av de stora medierna varnar för att Macron är på fallrepet och på gränsen till att tvingas bort från sin post. Så låt mig ställa en alternativ fråga.

Kan ni föreställa er den orgasm som västmedierna skulle njuta av om det kaos som nu skakar Frankrike (och påminner om de upplopp som drabbade USA under sommaren 2020) inträffade i Moskva?

Jag misstänker att medierna – tryckta medier, sociala medier och de stora TV-kanalerna – skulle göra en vägg-till-vägg-bevakning om att Putin tappat greppet om makten och tillkännage att Ryssland var på väg mot upplösningens klippa. Var stilla mitt bultande hjärta.

Det ser inte bra ut inför det kommande Nato-mötet i Vilnius, eftersom den näst viktigaste europeiska Nato-medlemmen efter Tyskland plågas av en massiv våldsvåg.

Sveriges närvaro vid mötet kommer att vara en stor distraktion, åtminstone för Turkiet, som sannolikt kommer att skälla ut Sverige för att tillåta Koranen att skändas. Organisationen för islamiskt samarbete höll ett extrainsatt möte i Saudiarabien på söndagen i samband med Hajj och utfärdade följande gemensamma uttalande:

”Vi måste skicka ständiga påminnelser till det internationella samfundet om den brådskande tillämpningen av internationell rätt, som tydligt förbjuder allt förespråkande av religiöst hat”, sade OIC:s generalsekreterare Hissein Brahim Taha.

Jag skulle inte bli förvånad om Turkiets Natorepresentant insisterade på att Nato skulle utfärda en förklaring till stöd för OIC. Eftersom Turkiets militär är den näst största inom Nato, efter Förenta staterna, kan man inte bortse från dess ståndpunkt i denna fråga.

IWall Street Journal finns en fascinerande och omfattande artikel som beskriver Yevgeny Prigozhins enorma, tidigare dolda, affärsimperium. Här är några viktiga punkter från artikeln:

Innan Prigozhin förlorade Kremls gunst byggde han upp en av världens mest komplicerade och oansvariga företagsstrukturer, ett kraftigt sanktionerat spindelnät av hundratals företag i Ryssland och andra jurisdiktioner som ofta betalade sina tusentals arbetare, legosoldater, kockar, gruvgeologer och sociala medier-troll kontant.

Många av de avtal som Wagner-anknutna företag slöt med afrikanska regeringar var informella, beroende av smuggling och olagliga överföringar och förhandlades personligen av Prigozhin själv, enligt västerländska, arabiska och afrikanska tjänstemän.

En anställd på företaget sade i textmeddelanden som granskats av WSJ att Prigozhin hade överfört några av sina innehav till anställda under veckorna före myteriet, vilket potentiellt kunde göra dem ännu mer komplicerade för regeringen att rekvirera.

Jag slås av detaljrikedomen i artikeln, vilket leder till frågan – varför kommer denna information fram nu? Jag är benägen att tro att ryssarna läcker denna information till västerländska källor för att ytterligare sänka Prigozhin. (Jag följer inte ryskspråkiga nyhetsmedier och undrar om detta får någon spridning i Ryssland – låt mig veta). Kan dock inte utesluta möjligheten att detta kommer från MI-6 och att det delas fritt genom sambandskanaler. I vilket fall som helst avslöjar det att Prigozhin hade en hel del sidoaffärer utanför gränserna för sina ryska regeringskontrakt och väcker tanken att han delade med sig av en del av rikedomarna till sina GRU-handläggare.

Andrei Martyanov har rapporterat att den påstådda nära relationen mellan Putin och Prigozhin är en grov, felaktig överdrift. Prigozhin, den fulländade namndropparen, använde sin påstådda relation med Putin för att bygga upp sin trovärdighet under de senaste två decennierna med GRU och MOD för att öka sin ställning. Det var åtminstone vad han gjorde förra året innan han nyligen självbrände sig.

Jag vill ge den västliga propagandan en eloge för att ha övertygat många smarta människor i väst om att Wagner-gruppen var hjärtat och själen i den ryska militära insatsen. Ray Mcgovern var med i en podcast med Robert Scheer (tidigare reporter på Los Angeles Times och ofta på National Public Radio) och Scheer insisterade upprepade gånger på att Ryssland förlorar stort på slagfältet och att Ukraina segrar. För er som bor utanför USA är Scheers omfamning av västvärldens lögner om Rysslands militära misslyckande i Ukraina inte anmärkningsvärd. Miljontals amerikaner har blivit lurade. Du kan lyssna på det på följande länk.

https://www.kcrw.com/culture/shows/scheer-intelligence/ray-mcgovern-russias-coup-is-actually-bidens-disaster

Ray missade ett tillfälle att tipsa Scheer om en artikel i tidningen Forbes nyligen – 25 Tanks And Fighting Vehicles, Gone In A Blink: Det ukrainska nederlaget nära Mala Tokmachka var värre än vi trodde.

Följande citat bör ge dig en bild av artikeln:

Ett försök av den ukrainska arméns 47:e attackbrigad och 33:e mekaniserade brigad att korsa ett minfält i södra Ukraina den 8 juni var ännu mer katastrofalt än vi visste.

Analytiker har nyligen räknat upp ännu fler förstörda och övergivna M-2 infanteristridsfordon från 47:e brigaden. Samtidigt kom en ukrainsk fotograf på eller före lördagen tillräckligt nära platsen för det misslyckade anfallet för att ta bilder av det ryska minfält som fångade den ukrainska stridsgruppen och slutligen förstörde dussintals av 47:e och 33:e brigadernas bästa västerländska fordon och dödade eller skadade många ukrainare. . . .

Under en eller två blodiga timmar förlorade 47:e-33:e brigadens stridsgrupp nästan en femtedel av Ukrainas M-2:or, en femtedel av dess Leopard 2A6:or och hälften av dess Leopard 2R:or. USA utlovade omedelbart mer än tillräckligt med extra M-2:or för att kompensera förlusterna den 8 juni, men Ukrainas europeiska allierade har ännu inte ställt upp med fler Leopard 2A6:or. Och det finns bokstavligen inga fler Leopard 2R.

Trots att de förlorat motsvarande en hel bataljon i ett enda misslyckat anfall – det är ungefär 15 procent av den sammanlagda frontstyrkan för två brigader – är 33:e och 47:e brigaderna uppenbarligen intakta … och fortfarande med i striden.

Detta var för nästan en månad sedan och Ukrainas motoffensiv fortsätter att vackla. Men inte ens en så erfaren person som Robert Scheer har förstått budskapet. Om blodbadet i Frankrike fortsätter under den kommande veckan kommer det att bli svårare för väst att sprida sitt budskap om att Putin och Ryssland är försvagade. Verkligheten har ett sätt att förstöra fantasier.

Föregående artikelProgorzhins dårskap
Nästa artikel”Caesarlagen är tortyr mot oss civila syrier”
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Hej igen Anders. ännu ett strålande inlägg. måste erkänna att du tillhör de bästa.
  Jag skriver också och muntrar upp Moskva till deras tålamod o kunnande
  De uttalar sig aldrig förnedrande mot enskilda människor vilket hela västvärldens
  ledare gör. märkligt eller hur?
  Wagnerledaren? hade säker fria händer ifrån presidenten. säkert en riktig bluffmakare
  De om några är mästare på att manipulera o luras. men nu är det säkert slut med
  den biten för herr ledare Wagner. h. Bengt

 2. Något blodbad har det väl knappast varit i Frankrike, särskilt om man jämför med Ukraina. Var det ett par döda i Frankrike? Den skjutne killen och en brandman, tror jag. Eldsvådor och folk som slår sönder fönster och annat gör sig bra på bild, men var inte ’De gula västarna’ ett mer reellt hot mot makten i Frankrike? De hade ju program som pekade längre än att bara på trasproletärt vis tända eld på allt som går att elda upp. Hoppas Västarna kan komma tillbaka, trots statens repression.
  Affären med Wagner verkar som att skala en lök. Tar man av ett lager och tror att det är förklaringen så kommer ett nytt lager, en ny förklaring. Till slut har man ett antal lager med förklaringar som på något sätt kan pusslas ihop till en bild av vad som verkligen hänt. Men det kan dröja länge, beroende av om/när ledningen i Moskva vill tala om hur de tänkte och vad de gjorde.

 3. Frankrike är en stabil demokrati. I stabila demokratier ordnar man regimskifte vid valurnorna, inte genom upplopp på gatorna (eller vid Capitolium). I auktoritära, diktaturliknande stater som Ryssland är valen bara en riggad fasad och regimskifte ordnas genom upplopp på gatorna. Av den anledningen är de scener som nu utspelas i Paris inget hot mot Macron. Om samma scener skulle utspelas i Moskva skulle det vara förödande för Putin.

  • Ser inga belägg för dina påståenden. Mig veterligen har Frankrike inte protesterat mot USA:s statskupper och stöd till statskupper mot demokratier. Förmodar att du anser USA vara en bra demokrati, men… Vem har mest demokratiska val – Ryssland eller USA, där 25 % av vuxna saknar rösträtt ?

   Urval av USA-stödda statskupper i demokratier.
   – 1953 Mossadeq, i Iran
   – 1954 Arbenz, Guatemala
   – 1960 Lumumba, Kongo
   – 1964 Brasilien
   -1965 Dominikanska republiken.
   – 1965 Sukarno i Indonesien
   – 1973 Allende i Chile
   – 1970 Sihanouk i Kambodja
   – 1983 USA Bishopregeringen i Grenada
   – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
   – 2014 i Haiti.
   – 2009 Zelaya i Honduras
   – 2013 Morsi i Egypten
   – 2014 Ukraina
   -2019 Bolivia.
   -2000-talet Venezuela. Stöd till upprepade försök till statskupp mot presidenterna Chavez och Maduro.

  • Stefan Bertilsson,

   Det som händer i Västerlandet är skapat av demokratin.

   Länder som är utanför den Västerländska demokratin är bättre skyddade mot sådant som skapar oro i Västerlandet.

   Du verkar se demokratin som det osänkbara skeppet Titanic men hur mycket tål demokratin egentligen?
   Västvärlden har blivit en låne-ekonomi.
   Vad händer vid en djup ekonomisk kris och det börjar krävas återbetalning?

   Det kanske vi får se en dag och vad ska då demokratin göra när folket ser de annars så förhatliga länder klarat sig bättre?

   Fråga dig hur lyckade Västerlandets sanktioner mot Ryssland har varit.

   Klokare länder skyddar sig mot Västerlandets kleptokratiska kapitalismdemokratier som hotar deras nationella intressen.

   • Ja, den västerländska demokratin är trängd idag. Likväl står det bokstavligen hundratusentals människor vid USAs södra gräns, beredda att riskera livet för att komma in. Trump ville ju bygga en mur där. Det står bokstavligen hundratusentals människor vid Europas södra gräns, beredda att riskera livet för att komma in. För att hindra det har det slutits mindra smakfulla avtal med bl a Turkiet och Libyen. Det står inga människor vid Kinas eller Rysslands gränser och vill komma in. Har du aldrig undrat över varför det är så?

    • Att människor har det eländigt i Mellan- och Sydamerika är nog delvis en följd a USA:s ekonomiska politik.
     How many immigrants go to Russia?
     Total national and international migration in Russia from 1990 to 2021, by flow (in 1,000s)
     Characteristic Immigration Net migration
     2021 4,277.44 429.9
     2020 4,120.74 106.47
     2019 4,749.77 285.1
     2018 4,911.57 124.85
     9 rader till•12 maj 2023

    • Anledningen till varför varför människor inte flockar till Ryssland eller Kina är för att varken Ryssland eller Kina stulit och plundrat rikedomar genom kolonialism, slaveri och rean rama plundring från migranternas hemländer. Det är ”follow your money” eller rättare sagd ”Time to Collect” som är anledningen. De plundrade och stulna rikedomar finns i City of Lönndom och New York, inte Moskva eller Beijing. Därför.

    • ”Det står bokstavligen hundratusentals människor vid Europas södra gräns, beredda att riskera livet för att komma in.”

     Det är människor som förstått den västerländske Borgarens dåliga samvete på grund av dennes girighet och sugande kapitalism.

     Till detta har Borgaren tappat sin valfrihet.

     ”Det står inga människor vid Kinas eller Rysslands gränser och vill komma in. Har du aldrig undrat över varför det är så?”

     Vare sig Ryssland eller Kina besväras av någon borgerlighet som krigat, plundrat, skövlat samt sugit ut andra delar av världen.

     Ryssland och Kina står upp för samarbeten och kommer förmodligen vinna världen från Västerlandet.

     Den Västerländske Borgaren har förmodligen redan sett sina bästa dagar.

     Människor gillar inte förtryck och orättvisor.
     Människan är skapad med ett samvete.
     Det något som ligger den girige Borgaren i fatet.

  • Tack! Kul kille, den där J S Rose. Han är uppriktigt förvånad över att en ordinär rysk stad ser ut som – en stad.

   • Om J S Rose inte varit konstant utsatt för Västvärldens kapitalistiska och demokratiska propaganda hade han inte behövt bli förvånad över att en rysk stad ser ut som en stad.

    Varför skulle inte ryska städer se ut som städer?
    Jag tror faktiskt städer ser ut som städer även i Nord Korea.

    Ryssar har sinne för vacker arkitektur.
    Du kan se det på både gamla ryska trähus men även i Sovjetunionens tidiga arkitektur på hus med murade fasader.

    Med industrialismen kom behovet med massutbyggnad av bostäder i städer där industrierna koncentrerades.
    Då fick den vackra ryska arkitekturen stå tillbaka.

    Men inte bara i Ryssland.
    Hur vackra blev miljonprogrammets bostäder här i Sverige?
    Inte så värda att bevara kanske.
    Vad jag vet så både rivs och renoveras miljonprogrammens områden.
    Någon högre status i samhället har de fortfarande inte trots alla politiska försök.

    Massbostäderna har bättre status i Ryssland än i Sverige.
    Det är bostäder för vem som helst och utan en västerländsk demokrati som förvanskat dem till s.k. ”utsatta områden”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here