Biden bombar Syrien och Irak för andra gången. Laddar upp för nya angrepp?

6
1155
USA-trupper i Syrien.

 

Ingress: President Biden har ökat insatserna i det folkrättsvidriga angreppskriget på Syrien.
Jag publicerade artiklar om förra angreppet för 4 månader sedan: USA bombar Syrien och påstår absurt nog att det är självförsvar., Biden bombar åter i Syrien – bra stöd till terroristerna. Vad säger Syrien, Ryssland – och USA-demokraterna? och Jimmy Dore: Varför det snabba angreppet på Syrien?
Sveriges roll i kriget framgår bl.a. av denna artikel. Regeringen stödjer kurdiska SDF som deltar i USA:s angrepp på Syrien. Brott mot FN-stadga och folkrätt.

Nu kommer också rapporter om ett möte som kan tolkas som förberedelse för nya angrepp på Syrien. Det är G7-länderna som tillsammans med bl.a. Jordanien och Turkiet ska ha ett särskilt möte i Rom om Syrien. här.

Jag återger nedan en artikel om det nya bombangrepp av den framstående Syrienexperten Patrik Paulov. Biden bombar Syrien och Irak för andra gången.


Biden bombar Syrien och Irak för andra gången.

Natten mot måndagen bombade USA mål i Syrien och Irak. Det är andra gången sedan Joe Biden tillträdde som president som han beordrat folkrättsligt illegala attacker i området.
Första gången Biden-administrationen genomförde attacker mot Syrien var den 26 februari. Måltavlan den 28 juni sades vara densamma som vid attacken i februari, nämligen Iran-stödda miliser och deras militära anläggningar.

Vita huset presstalesman hävdar att bombningarna – två mål i Syrien och ett i Irak – genomfördes i enlighet med internationell lag och dess fastslagna rätt till självförsvar. I samma uttalande sägs att USA är i Irak endast för att hjälpa den irakiska regeringen att bekämpa terrorgruppen Islamiska staten, IS.
Båda påståendena är felaktiga.

Oavsett vad andra länder anser om Iran så har Syrien och Irak all rätt att själva välja vilka de vill samarbeta med. Vad som inte är tillåtet enligt internationell lag är att bomba andra, suveräna stater.
Och oavsett vad man anser om Iran-stödda shiamuslimska miliser, så har de spelat i en viktig roll i kampen mot sunniextrema (salafistiska) terroristgrupper i Syrien och Irak.

Att angripa dessa miliser är att försvaga de styrkor som står i vägen för IS återväxt i regionen.
Det är väl känt att USA och dess allierade i Mellanöstern har haft en betydligt mer pragmatisk hållning till IS, al-Qaida och liknande terrororganisationer. När de sistnämnda hotat och angripit Syriens regering, Iran och deras allierade, har USA, Turkiet och vissa Gulfstater gjort alltifrån att leverera vapen och annat stöd till terroristerna till att blunda för deras oljeexport och truppförflyttningar.

Det är värt att påminna om varför terrorismen växt sig stark i nämnda länder.
För det första är den snabba framväxten av al-Qaida i Irak och likasinnade organisationer i Mellanöstern en direkt följd av den USA-ledda invasionen av Irak 2003. Under de brutala ockupationsåren skolades många blivande terroristledare i det amerikanska fånglägret Camp Bucca i södra Irak.

För det andra spelade kriget i Syrien en central roll för extremisternas möjligheter att växa till sig. När den syriska armén förlorade kontrollen över stora territorier bredda laglösheten ut sig samtidigt som vapen och utländska krigare flödade in i landet.
Det är också viktigt att lyfta fram ett tidigare hemligstämplat dokument från USA:s militära underrättelsetjänst DIA från augusti 2012. Jag har skrivit om det flera gånger tidigare men gör det igen, därför att dokumentet tydligt visar att Islamiska statens kalifat inte kom som någon överraskning för Pentagon och Vita huset.
I rapporten från DIA från augusti 2012 diskuteras al-Qaida i Iraks/Islamiska statens framväxt i Syrien och Irak. Här sägs att utvecklingen i Syrien ”tagit en tydlig sekteristisk riktning. Salafisterna, Muslimska brödraskapet och al-Qaida i Irak är de dominerande krafterna bakom upproret i Syrien”.
Enligt underrättelserapporten siktar dessa på att ta över områden i östra Syrien och att ”västländerna, Gulfstaterna och Turkiet stödjer dessa strävanden”.
Här redovisas utan förskönande omskrivningar vad det är för styre dessa krafter önskar införa och hur västmakterna ser på detta. Om den syriska statsmakten fortsätter att falla sönder ”är det möjligt att det etableras ett uttalat eller icke uttalat salafistiskt furstendöme i östra Syrien, och det är precis vad de uppbackande makterna önskar i hopp om att isolera den syriska regimen”.

Rapporten pekar också på vilka följder det kan få i Irak:
”Detta ger al-Qaida i Irak det perfekta tillfället att återvända till sina gamla fästen i Mosul och Ramadi, och det kommer att ge förnyad kraft åt enandet av jihadisterna i det sunnitiska Irak och Syrien och övriga sunniter i arabvärlden mot vad de ser som fienden, de oliktänkande. Islamiska staten i Irak skulle också kunna utropa en islamisk stat genom att förena sig med andra terroristorganisationer i Irak och Syrien…”
I augusti 2012, alltså två år innan IS etablerade sitt gränsöverskridande terrorkalifat, visste USA vad som var på gång. Men det förändrade inte USA:s och dess allierades agerande. Kort därefter skulle miljontals människor drabbas av IS-terrorn.
Det här måste vi komma ihåg när Biden följer tidigare presidenter och genomför illegala attacker i Mellanöstern. De aktuella bombningarna, liksom truppnärvaron i Syrien och Irak, har inget med bekämpandet av terrorism att göra.
Nej, det handlar kort och gott om att värna USA:s och dess allierades intressen mot de krafter som för stunden utgör ”fienden”. Och det oavsett vad det får för följder för de utsatta länderna och deras invånare.
Texten finns som artikel här: http://proletaren.se/…/biden-bombar-syrien-och-irak…

PS. För den som är intresserad av att läsa en längre och mer detaljerad redogörelse om terrorismen och IS framväxt, så är detta en central del i Syria’s silenced voices – Syriens tystade röster, som fortfarande är lika aktuell som när den skrevs. Syriens tystade röster.

Relaterat.
USA-general och chef för DIA, Obama, Biden: ”Vi har medvetet släppt fram al-Qaida och ISIS i Syrien och Irak”
10 år sedan USA:s angrepp på Syrien: Sveriges Radio och DN tiger om USA:s mångåriga stöd till terrorister och ockupation av 1/4 av Syrien.
EU utlovar stöd till kurdiska SDF ” till stöd för Syriens suveränitet”, men inför också sanktionerar mot Syriens suveräna regering
Presidentval i Syrien: “Val är en rätt till självbestämmande”? Fake? Vad tycker DN?
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Framgångsrika dödliga sanktioner av USA, EU, Sverige mot Syrien.
”Hög tid att granska Sveriges Syrienbistånd”
USA-stödd kurdisk milis stjäl 140 000 fat olja per dygn i Syrien.
Så blev svenskt bistånd stöd till terror i Syrien.
Mer högintressant ur den exklusiva intervju med Bashar al-Assad, statsman och president i Syrien.
Om OPCW:s bedrägliga rapporter om gasattacker i Syrien.

Syrien. Raqqa, förstört bl.a. av USA:s bombningar.
Föregående artikelJulian Assanges far och bror är på turné i USA och uppmanar regeringen att upphäva sitt åtal
Nästa artikelVem har makten över världens hälsoorganisationer?

6 KOMMENTARER

  1. Självutnämnde sionisten Biden bombar Syrein för israels räkning. Anthony Blinken som ju innehar posten ”israels andra utrikesminister” hävdar att det är för att avlägsna hot. Faktum är USA har absolut inget mandat i Syrien och/eller Irak. USA har inget att göra i MÖ överhuvudtaget. Bombningen bekräftar dock att supermakten USA är israels favorit h**a.

    https://www.moonofalabama.org

  2. Tror inte att återgång till situationen före 2011,status quo ante, är den enda lösningen för att nå stabilitet.
    Behövs politisk kompromiss i Syriens helabefolknimgs intressen, ny konstitution, folkomröstning, FN övervakade val där alla Syriens etniska och religiösa grupper deltar, alla utländskstödda miliser, militär dras tillbaka, Turkiet, Emiraten, USA, Ryssland, Iran. Försök hitta lösning liknande den som verkar långsamt växa fram i Libyen.

    • Arbete på ny konstitutionen pågår sedan några år i en brett samansatt grupp, saboterat efter förmåga av USA. Syrien är för FN-övervakade val. Libyen är ett avskräckande exempel. Ett ungefärlig samtidigt angreppskrig på falska premisser, som man sökte skapa också i Libyen.

    • Det låter som ett utmärkt recept för att ”lösa” apartheid israel problemet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here