Gula västarna ger inte upp!

9
1319
Gula västar vid Triumpbågen.

Jag presenterar bara några snapshots. Högertidningen Le Figaro skriver att ”endast 38 600 ”gula västar” demonstrerade jämfört med 66 000 lördagen 22/12. ”” Men för en stor del av rörelsen beror denna nedgång på helgerna och vi väntar oss en mycket stark återhämtning i januari säger Thierry, 51 från Rive-de-Gier (Loire). Vi fördömer en mycket ojämn fördelning av ”rikedom” i Frankrike ” Le Figaro I Paris arresterades 57 personer arresterades.

Efter demonstrationerna 22/12 sa Olivier Ribadeau-Dumas, talesman för den franska biskopskonferensen att den katolska kyrkan var en ”mellanliggande instans” och att kyrkan ville det delta i dialogen mellan de Gula västarna och regeringen. Den katolska kyrkan, som också är också en ”mellanliggande instans” vill att Gula västkrisen kan innebära en förnyad dialog inom franska samhället och avser att delta Le Figaro

Situationen var mycket spänd spänd i Rouen.

Kl. 16:33
I Reims blockerade de Gula västarna en av infartsvägarnaa till staden.

Kommentar
Jag har inte grepp om denna heterogena rörelse. Man har presenterat ett program på 42 punkter med krav, vilka som regel är bra för arbetarklassens och dess allierade. Men hur är organisationen? Hur är relationen till ett närstående program som Melenchons France Insoumise (”Okuvade Frankrike”)? En röst från en person intervjuad i Le Monde: ”Priscilla Ludosky, från Paris som betraktads som en av initiativtagarna till Gula väst–rörelsen säger att ”Vi vill ha en folkomröstning om minskningen av skatter på viktiga varor och lägre hyror. Det är upp till folket att bestämma.” Le Monde

Beskrivningen i Expressen 15/12 är kanske fortfarande giltig ”Hela rörelsen startade på Facebook som en partipolitiskt obunden rörelse i protest mot en ny bensinskatt. Det finns inga officiella ledare. Inte heller något tydligt program annat än allmänna krav på högre köpkraft. Utöver det lägger alla i sina egna krav; mer direktdemokrati, mer eller mindre EU, mer eller mindre klimatpolitik, mindre skatter och mer välfärd.

Frankrikes regering står utan förhandlingspartner. Det finns inget telefonnummer till de Gula västarna. De första veckorna uppträdde regeringen yrvaket, som om den hade blivit tagen på sängen.” Expressen

Denna heterogena rörelse har spritts bland annat till Belgien. Den kan utvecklas och bli en viktig politisk kraft, eller dö ut. Gula västarna har givit viktig politisk kunskap till miljoner i och utanför Frankrike – bland annat i Sverige.

Relaterat
Ute bland gula västar i Paris i lördags 2/12
På resa i Gula västarnas land. Delseger igår!
De 42 kraven från de Gula västarna
Omfattande protester i franska gymnasier, och samverkan med Gula västarna
Macron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna 10/12
Gula västarna reser sig mot den liberale kung Macron

Föregående artikelUkraina inrätter ny helgdag för nazistledare och mottar hundratals miljoner av svenska skattepengar
Nästa artikelKhashoggifallet: En massiv PsyOp uppdiktad av CIA, MI6 och Mossad – och/eller kamp USA-Kina?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Tar Franska regeringen fram de beprövade metoderna, d v s, ett och annan iscensatt terrordåd och så vips hamnar Gulväst problemet i bakgrunden? Det är frågan.

 2. De gula västarna är en första folklig revolt mot koldioxidfantasiernas politiska konsekvenser och höginkomsttagarnas förflyttning av skattetrycket ner mot låginkomsttagarna. Det kan komma fler. Däremot pekar inte de gula västarna mot socialism, ökat skattetryck och överklassens diskreta charm med moraliserande flygskam, generöst fördelad på andra. Den flyger vidare, ändlöst tjattrande i sin verbala låtsasvärld.

 3. Om frihet, jämlikhet och broderskap utan ideal. Broderskap har tyvärr har försvunnit från vårt kollektiva medvetande. Nu är det kaos och våld, söndra och erövra som gäller.
  Hur kan man ändra på detta när det västerländska samhället, den okontrollerade jakten på mer pengar och makt och det sammanvävda systemet med regeringar, industrier och finansiella makter bildar motorn och ansvarar för förstörelsen av vår planet och oss själva.
  Företag, kapital (kapitalflöden) och nationella ekonomier måste växa och förorena allting. De lägsta instinkterna av girighet och tillfredsställelse hos individen är adresserade för att legitimera ärendet. Det nuvarande räntebärande penningsystemet leder mänskligheten till slaveri. Människan måste lyda trycket på pengar och införlivas i konsument-konkurrensen. Resultatet är att människor har blivit som zombies, färglösa.
  Idag är de ”gula västarna” demonstranterna aktiva i revolutionens land. Frankrike skapades en gång av ”Frihet, jämlikhet och broderskap”.
  ”Revolutionärer” använde ofta politiska motto och slogan för att sprida sina idealer. De gula västarna har nu slagord som: ”Mänsklighet över pengar”, ”Fuck systemet” och särskilt det sistnämnda är av extremt stor betydelse, som borde ena oss oss.. Vi är 99%.

 4. Man behöver inte organisera vattendropparna i ett moln, när det är mättat börjar det regna. Gula västarna är ett klassiskt bondeuppror som uppstår när även de bäst ställda av den nedre halvan av befolkningen börjar få det dåligt beroende på att en elit/överklass tar för stor andel av produktionsresultatet. Det kunde ha hänt något t.o.m. i Sverige runt 1917. När tar svensken på sig en gul väst? Tror att det handlar om procentenheter, vid 4-5 procents ränta kraschar svensk ekonomi vilket kommer att drabba även de som har det hyfsat idag, vår inhemska ekonomi kommer att rasa på samma sätt som på 90-talet, exekutiva auktioner på villor och bostadsrätter utan några köpare som kan finansiera rimlig betalning. Stat och kommun köper för att upplåta till flyktingar, svensken inser att det trygghetssystem som Timbro och sossarna tjatat om inte finns, ja då kommer även Sverige lysa gult.

 5. Om Gula västar, frihet, jämlikhet och broderskap utan ideal. Broderskap har tyvärr har försvunnit från vårt kollektiva medvetande. Nu är det kaos och våld, söndra och erövra som gäller.
  Hur kan man ändra på detta när det västerländska samhället, den okontrollerade jakten på mer pengar och makt och det sammanvävda systemet med regeringar, industrier och finansiella makter bildar motorn och ansvarar för förstörelsen av vår planet och oss själva. Företag, kapital (kapitalflöden) och nationella ekonomier måste växa och förorena allting.
  Idag är de ”gula västarna” demonstranterna aktiva i revolutionens land. Frankrike skapades en gång av ”Frihet, jämlikhet och broderskap”. Revolutionärer använde ofta politiska motto och slogan för att sprida sina idealer. De gula västarna har nu slagord som; ”Mänsklighet över pengar”, ”Fuck systemet” och särskilt sistnämnda är extremt av stor betydelse, som borde ena oss oss.. Vi är 99%.

 6. Miljöpartiet kommer att skapa Gula Västar i Sverige, precis som socialdemokraterna och alliansen skapat SD. Tillräckligt mycket negativa beslut grundade på att man inte delar befolkningens livsvillkor är receptet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here