På resa i Gula västarnas land. Delseger igår!

2
1285

Det pågår omfattande protester mot president Macron och orättvisorna runtom i hela Frankrike. De stöds av en majoritet av alla politiska partier, av 72 % av befolkningen. Och de har nu pressat regeringen till eftergifter – se nedan!

* De flesta poliser stödjer Gula västarna enligt ordförande i franska polisfacket. RT
* Ambulansförare visar sin solidaritet med att blockera centrala Place de la Concorde i Paris. Le Parisien.
* Marine le Pen vill att parlamentet upplöses, följt av nyval. ”20 minutes”
* För fyra dagar sedan protesterade Gula västar i Belgien. Guardian

Foto från bilen då vi körde på motorväg A8 4/12 2018. ”Risk för manifestationer. Var på din vakt.”

* Vi körde igår från Antibes till Toulon längs motorväg A8, ”Autoroute Solei”. Över vägbanorna hängde varningar med texten ”Risque Manifestations. Soyez Vigilants” ”Risk för manifestationer. Var på din vakt”

* Många bilar hade gula västar framtill ovan instrumentbrädan innanför vindrutan. Vi köpte en ”Gilet securité” (gul säkerhetsväst) för 6,90
euros och la den på plats för att visa vårt stöd.

Gul väst i vår och i många andra bilar.

* Vid en betalstation stod glada ”Gula västar.” De hade fredligt tagit över. Endast en fil var öppen och vi bilister kunde ej betala vår avgift för motorvägen.

* På hemvägen såg vi denna glada grupp av Gula västar i Hyeres. Nu på lördags ordnas återigen manifestationer runtom i landet.

Glada gula västar vid en rondell vid infarten till Hyeres nära Toulon. 4/12 2018.

* I TV-nyheterna porträtteras nu tisdag kväll inte våldsverkare i Gula västar som i söndags utan många sansade människor i olika åldrar, med viss dominans av medelålders och äldre Gula västar. Indikation på ökad sympati?

* Igår kväll gjorde regeringen viktig eftergifter.
– Premiärminister Philippe meddelade att skulle stoppa planerna på en höjning av skatten på diesel med närmare 70 öre per liter, och på bensin med drygt 30 öre. Åtminstone för ett halvår.
– Ingen höjning av avgifterna för gas och elektricitet ska ske.
– Man uppskjuter under 6 månader den nya hårdare bolkontrollen som skulle träda i kraft 1 januari.

Vidare annonserade premiärministern en stor debatt i landet om skatter och allmänna avgifter över hela landet med start 15/12 och fram till 1/3 2019. Han säger att det är ags fördialog.

De Gula västar som intervjuades på nyheterna kl 20 på den stora public service-kanalen TF 1 var inte särskilt nöjda.

* Ty de Gula västarna la fram en lista på 42 krav 29/11 och en första lista redan en vecka tidigare med de två huvudkraven: Sänk skatterna och inrätta en medborgarförsamling. Det senare kan ses som en kraftfull kritik av demokratin i Frankrike. Le Monde.

* Dessa 42 krav presenteras i ett separat blogginlägg senare av utrymmes- och tidsskäl främst. Det rör sig om radikala, progressiva, delvis socialistiska reformkrav som en bra minimilön – och en maxlön på 160 000 kr/månad.

* DN skriver ”Bara 23 procent ger nu presidenten godkänt, enligt en ny mätning – en nedgång med 6 procentenheter från förra månaden. Även stödet för premiärminister Edouard Philippe har sjunkit med 10 procentenheter, till 26 procent.” DN

Nästa steg? Jag känner inte stämningsläget tillräckligt hos de Gula västarna. Hoppas många av dem – och många andra – ser att kamp, klasskamp kan löna sig. Och att de inte nöjer sig med att få ett av sina många krav temporärt tillgodosett. Vi får se på lördag – är kvar i södra Frankrike då.

Föregående artikelPlikten att få slut på Ockupationen. Möte med Nobelpristagare 5/12
Nästa artikelLugnet före stormen i Azovska sjön?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

  1. När kommer de Gula Västarna agera i Sverige?
    Genom att gå emot allt vad nationalism och nationell självbestämmanderätt heter och genom att använda sig av vilka medel som helst för att nå sina mål så hoppas makteliten i Bildebergsgruppen, Sveriges regering och riksdag, liksom de etablerade massmedierna, som stöds av dem som kallar sig socialister (men ägs av dess motpol.. familjen Rothschild) på att kunna ta makten över folket.
    Den makthavande eliten upprättar gränser mellan sig själva och den numera uppblandade folkskaran, som de föraktar och ser ner på och som uppmanats att öppna sina hjärtan (plånböcker) vilket en före detta svensk statsminister i experimentlandet Sverige proklamerade.
    Det är de som inte har någon talan.. de tärande (vilket handlar om sjuka, handikappade, arbetslösa och fattig-pensionärer) som skall utrotas först och ersättas av närande för att makteliten kunnat driva igenom sin agenda. För att kunna ta makten i Sverige (vilket de har lyckats med) så har de blandat rotlösa, historielösa och identitetslösa människor med majoriteten av svenskarna, som inte har något annat hemland at åka till när smörgåsbordet blivit tömt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here