Macron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna

0
1037
Macron vid mötet med Putin i juni 2018. By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59511223

Vid sitt tal på 13 minuter kl 20 sa president Macron att han förstod folks oro, men att våldet måste fördömas. Han satt som vanligt ganska känslolös. Han vill reformera det politiska systemet därför att han älskade Frankrike, sa han.

Han utlovade:

* en ökning av minimilönen (SMIC) med 100 euros (drygt 1000 kronor). Nu är minimilönen omkring 1500 euros och närmare 1200 euros efter avdrag för skatt och sociala avgifter vid en arbetsvecka på 35 timmar.
* inga sociala avgifter (CSG) för de med en pension på under 2000 euros. Tidigare var gränsen 1280 euros. I Frankrike har man vid sidan av vanlig skatt denna avgift, CSG, sedan 1991. Många pensionärer är aktiva i de Gula västarna.
* Ingen extra skatt eller avgift för övertidsarbete från och med 2019.
* Att bonus vid slutet av året, som är ganska vanligt i Frankrike, inte skulle beskattas.
* Men han ville inte åter införa förmögenhetsskatt.
Le Monde

Vidare sa han åter att Frankrike måste genomföra en grundläggande reform av staten. Han utlovade en omfattande debatt om detta i regeringen, nationalförsamlingen och olika organisationer runtom i landet. Men han nämnde inte att Gula västarna skulle kunna vara med i dessa diskussioner.

I morgon onsdag väntas nya förslag av premiärministern.

Kommentar
Utan tvekan en framgång för Gula västarna. Om de kämpar vidare med stora manifestationer kan de få större utdelning. Särskilt om det kontraproduktiva våldet kan minskas. I denna process har många miljoner deltagare och åskådare fått en skolning i en kamp som i grunden är en klasskamp mellan å ena sidan arbetarklassen, lägre medelklass, fattiga och andra samt den lilla kapitalistklassen och dår särskilt storfinansen. Nu gäller det alltså att sporras att kämpa vidare. Detta är också Melenchons uppfattning, som talar för nya manifestationer kommande lördag.
En effekt är att budgetunderskottet ökar och därmed konfliktrisken med Bryssel som vill att underskottet inte ska vara större än 3 % av BNP: Frankrikes budgetunderskott ligger på 2,6 %, kritiserade Italiens på 2,4 % – och USA:s på omkring 4 %!

Föregående artikelVar incidenten i Kertj-sundet en USA-stödd medveten provokation? Spekulation?
Nästa artikelHouthis ledare uttalar sig medan Saudis & FAE:s krig mot Jemen även stöds av Sverige – hyckleri i kvadrat!
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here