Houthis ledare uttalar sig medan Saudis & FAE:s krig mot Jemen även stöds av Sverige – hyckleri i kvadrat!

1
1017
Mohammed Ali al-Houthi.

Ordförande för revolutionära kommitténi Jemen, Mohammed Ali al-Houthi har 10/12 i huvudstaden Saana kommenterat uttalande från USA:s utrikesdepartement om vägran att stoppa militärt stöd för Saudiarabien i dess krig mot Jemen.
”De amerikanska uttalandena bekräftar dess ledarskap för aggressionen mot Jemen. Detta visar att de tar avstånd från fred och uttalandena idag är värre än Pentagons”, sa al-Houthi i en tweet på söndagen.

”Finns det en motsättning mellan de två organen eller är det kapplöpning om pengar till Saudi elelr förenade arabemiraten” frågade han. Han tillade att det inte verkar som om Pompeos underrättelsetjänst sett de civila. ”

Mohammed Ali al-Houthi kommenterade vidare mötet i Stockholm genom att säga: ”Jag tror att om det finns en positiv medlem i ”Hadis delegation ” eller om det finns en representant för Taiz” så kan man komma fram till en lösning.”
Han pekade på upprördheten i de södra provinserna, eftersom Riyadans delegation inte accepterade deras närvaro i samrådet.


Sveriges Radio rapporterar samma dag. (Avkortat av mig). SR: Sverige säljer krigsmateriel som kan användas i Jemenkriget.

Samtidigt som Sverige är värd för fredssamtal om Jemenkriget har svenska Saab miljardleveranser av krigsmateriel på gång. Utrustningen kan användas för bombningarna som drabbat civilbefolkningen så hårt.

Den senaste tiden har Tyskland, Nederländerna, Danmark, Norge och Finland meddelat att man stoppar eller fryser vapenexporten till Saudiarabien och i vissa fall även Förenade Arabemiraten. Länderna gav sig in i kriget våren 2015.

”Det är en katastrof som utspelar sig i Jemen, och vi måste stoppa den”, sa utrikesminister Margot Wallström (S) när hon välkomnade de stridande parterna till FN:s fredsförhandlingar på Johannesbergs slott i Gottröra i veckan.

Men vapenexporten kan fortsätta som förut. Och den vill inte Margot Wallström prata om över huvud taget. Hon hänvisar till justitieminister Morgan Johansson (S), som inte heller vill prata om den utan skriver i en kommentar:

”Det sker inga nya affärer med Saudiarabien. Sveriges vapenexport till Saudiarabien omfattar i nuläget bara följdleveranser av bland annat reservdelar.”

Sverige har avslutat samarbetsavtalet med Saudiarabien, och vapenexportlagen skärptes i våras så att det ska bli svårare att sälja till länder som brister när det gäller demokrati.

Affärer med Förenade Arabemiraten tog fart
Men reservdelarna till övervakningssystem och pansarvärnsrobotar kan underlätta för Saudiarabien att fortsätta kriget, och flera länder, bland annat Norge och Danmark, stoppar även följdleveranser.

Och samtidigt som Sverige blev snålare med vapen till Saudiarabien, så tog affärerna rejäl fart med Förenade Arabemiraten. Ett halvår efter att Förenade Arabemiraten gick in i kriget i Jemen, i november 2015, fick Saab sin första – och hittills enda – kund till sitt nya uppdaterade övervakningssystem Globaleye. Ordervärde: tio miljarder kronor.

– Globaleye är byggt för att göra det lättare att föra krig. Man kan hitta båtarna man vill träffa för att hindra vapentransporter till motståndarna. Men man träffar ju allt annat också och det är det som anses bidra till den humanitära katastrofen, säger Pieter Wezeman, expert på vapenhandel och Mellanöstern på Stockholms international peace research institute, Sipri.

Ny order från Förenade Arabemiraten
Därefter har affärerna fortsatt. För precis ett år sedan invigde Saab en anläggning för produktion och utveckling av försvarsprodukter på plats i Förenade Arabemiraten. Ungefär samtidigt premiärvisade Saab Globaleye-planet med Förenade Arabemiratens flagga på stjärtvingen.

Så sent som i somras fick Saab en ny order från Förenade Arabemiraten på mer utrustning för Globaleye på 345 miljoner kronor.

”Politiken ska inte besluta affär för affär”
I Sverige är det Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP, som ger tillstånd till krigsmaterielexport, inte regeringen. Det är hemligt vilka bolag som får tillstånd för olika produkter, men av statistiken kan man ändå dra slutsatsen att Saab fick utförseltillstånd för planen 2016. Tillstånden gäller i tre år. För att myndigheten ska återkalla redan givna tillstånd krävs stora förändringar, exempelvis vapenembargo, enligt ISP.

Om politikerna ska kunna stoppa pågående affärer på samma sätt som grannländerna krävs att de ändrar reglerna.


Kommentar

Hadi, som nämns av Houthi-ledaren, är den f.d. presidenten som med Saudis stöd och sidsteppandet av Jemens nationalla råd vann presidentvalet 2012 som ende kandidat. Hans mandat hade gått ut då Saudiarabien startade kriget med angrepp mot Jemen i mars 2015. I våra desinformerande media uppges han utgöra regeringen i Jemen. Han finns sedan 2015 i Saudiarabien och stödjer Saudis angrepp på Jemen. I vanligt språkbruk kan den försynte kalla detta för landsförräderi.

Det är skandalöst att Sverige inte avbrutit sina vapenleveranser till Saudiarabien och Förenade arabemiraten. Jag har beskrivit detta i större detalj tidigare.
Läs mycket gärna detta:Basdata om kriget mot Jemen.
Vidare är fegt av Sveriges regering att smita ifrån det politiska ansvaret genom att låta ett tjänstemannaorgan (Inspektionen för Strategiska Produkter, ISP) fatta beslut i dessa frågor. Detta hemligstämplas, varefter saklig debatt inte kan ske. Demokratin sätts på undantag!

Föregående artikelMacron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna
Nästa artikelFörlorad tilltro som bakgrund till det franska avgifts- och skatteupproret
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

  1. Sannolikt uppfattas de shiamuslimska huthi-rebellerna som angripare i Saudiarabien, som med våld förhindrar en shiamuslimsk statsbildning längs sin egen sydgräns.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here