Var incidenten i Kertj-sundet en USA-stödd medveten provokation? Spekulation?

2
1173

Denna artikel baseras på rapporter om att incidenten i Kertjsundet planerats av USA. Tänkvärt och fullt möjligt. Naturligtvis är det svårt att finna direkta ”bevis”. Läs och begrunda. Spekulationer?!

Jag har tidigare anfört analyser och andra uppgifter.
Farlig situation i Azovska sjön – Ukraina önskar att provocera.
Krisen i Azovska sjön. Ryssland får skulden utan utredning, som vanligt.
Lugnet före stormen i Azovska sjön?

Särkskilt bedömningen av Pepe Escobar i den sist nämnda artikel är förenlig med artikeln nedan.


Förre ukrainska parlamentsledamoten Aleksey Zhuravko uppger efter samtal med en seriös statstjänsteman i Ukraina: Ordern för att provocera Ryssland i Kertjsundet kom från den amerikanska ambassaden. Den speciella operationen i Svarta havet 25 november förbereddes under tre månader av den amerikanska och den ukrainska underrättelsetjänsten SBU. Alla order på att utföra provokationen i Svarta havet gavs till Poroshenko av den amerikanska ambassaden i Ukraina. Och Poroshenko, i sin tur, gav personligen instruktionerna vidare. Han skickade medvetet båtar och unga män till en farlig situation. Besättningsmedlemmarna var utrustade med ett stort antal patroner och handeldvapen, och blev tillsagda att använda dem.

Poroshenko gav order att inte hålla några förhandlingar med Ryssland om att sjömännen skulle få återvända. Och om det blev förhandlingar skulle man dra ut han förhandlingsprocessen så mycket som möjligt. Denna instruktioen kom från den amerikanska ambassaden i Ukraina. här

En författare skriver i Strategic Culture: Strategic Culture

Donald Trumps vägran att ha ett separat möte med president Putin vid G20-toppmötet i Argentina under hänvisning till Kertjsunds-incidenten var inte precis oväntat. Det är uppenbart att Washington är intresserad av att förvärra de rysk-ukrainska förbindelserna. Införandet av undantagstillstånd i de territorier som gränsar till Ryssland, koncentrationen av ukrainska trupper i Donbasregionen och inkallandet av reservister som tillkännages av Ukrainas president. Detta visar att krigsförberedelserna är i full gång. Varken Washington eller Bryssel har uppmanat Kiev att visa återhållsamhet.

Ukraina har nyligen meddelat sitt beslut att inte tillåta ryska män i åldern 16-60 år att komma in i landet. Denna politik i Kiev står i stark kontrast till vad Moskva gör. Enligt Rysslands vice utrikesminister Grigory Karasin beslutade Rysslands president Vladimir Putin att inte svara med samma maanöver. Tvärtom – han beordrade att man skulle förenkla förfarandena för ukrainare som begär ryskt medborgarskap. Detta är avsett att visa goda intentioner. I slutet av oktober undertecknade den ryska presidenten en migrationspolitik 2019-2025 för att underlätta tillströmningen av rysktalande till landet.

US Air Force RQ-4 Global Hawk UAV och US Navy P-8A Poseidon maritima patrullflygplan flyger över Svarta havet och östra Ukraina. Ukrainska tjänstemän har bekräftat att underrättelsetjänstemän från Ukrainas säkerhetsservice (SBU) var ombord på de ukrainska sjöfartyg som fängslades i Kertjsundet efter att ha kryssat Rysslands sjögränser. Det är en öppen hemlighet att SBU samarbetar med amerikanska specialbyråer. USA var inblandad i 2014 Maidan-händelserna 2014. Det har rapporterats att den tidigare ukrainska chefen för SBU Valentin Nalyvaychenko har arbetat för för amerikanska underrättelsetjänster. CIA har en lång historia av intervention i Ukraina. Enligt Oleg Lyashko, ledare för det radikala partiet och ställföreträdande för Verkhovna Rada (parlamentet) i Ukraina, träffade Ukrainas president Petro Poroshenko i hemlighet dåvarande CIA-chefen Mike Pompeo under dennes besök i Ukraina i mars.

Detta scenario är väl förenligt med uppgifter i en färsk artikel av Tony Cartalucci.
NATO Aggression Reaches for Russian Waters.

Föregående artikelMacrons orättvisa skattepolitik
Nästa artikelMacron gör eftergifter – en ny framgång för Gula västarna
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

2 KOMMENTARER

 1. Donetsk militära ledning varnar för en ny ukrainsk provokation och offensiv i närheten av Mariupol de allra närmsta dagarna. Det brukar ju inte gå så bra med de ukrainska offensiverna. Om man tänker konspirativt så kunde USA lura Poroshenko att dra igång något, han misslyckas igen och får sparken, och någon bättre (ur USA:s synpunkt) president kan tillsättas. Kanske Julia Timoshenko?

  Under tiden kan även Ryssland dra nytta av krisen genom storskalig utvandring av utbildat folk från Ukraina till Ryssland. Människor utan någon större skillnad vad det gäller språk och kultur, och som därmed kan börja jobba så gott som omgående och snabbt få medborgarskap. Ryssland har ju brist på folk. Någon motsvarande dragningskraft torde inte Ukraina ha, utom på högerextrema personer som vill gå med i Kievs miliser men knappast göra så mycket produktivt i det civila samhället.

 2. Senaste nytt om ”Krisen vid Azovska sjön”
  18 januari 2019, 17:28 av Alexey Sakharov
  Krim har inget att dölja. Berlins förslag att övervaka Kerch-sundet uppskttades i Ryssland. Angela Merkel föreslog att skicka tyska och franska experter till Kerch-sundet för att kontrollera navigationsfriheten.
  Putin accepterade erbjudandet, men ingen expert har ännu kommit.
  Merkels förslag om ankomsten av utländska experter och specialister för att bekräfta Rysslands strikta efterlevnad av alla internationella normer och regler för navigering är rimligt och korrekt, om en konstruktiv dialog genomförs och en objektiv bedömning ges. Krim godkände besöket av företrädare för Tyskland och Frankrike. Också Tysklands utrikesminister Heiko Maas hade samma förslag om Kerch-sundet vid samtal med Sergey Lavrov, rapporterar nyhetskanalen 360 .
  Heiko Maas kom till Moskva med ett paket med förslag om att organisera navigering i Kerchsundet. Rysslands utrikesminister Lavrov försäkrade att Moskva skulle studera tyska förslag mycket noggrant. Enligt Lavrov är dock fri frakt på Kerch-sträckan redan säkerställd. ”Heiko Maas gav mig förslag som”packar” den här enkla agendan i ett dokument som ska samordnas med Ukraina” tillade Lavrov. Men chefen för det ryska utrikesdepartementet borde definitivt inte vara med i diskussionen om dessa förslag. Det borde istället vara Kievs representanter. Om den ukrainska sidan kommer att fatta några beslut, så kommer allt i slutändan att glida igen till de konstgjorda skapade olösliga problemen i Kiev, som det redan har hänt med ”Normanformatet” och ”Steinmeierformeln”
  https://360tv.ru/news/mir/lavrov-poobeschal-izuchit-predlozhenija-germanii-po-sudohodstvu-pod-krymskim-mostom/
  https://360tv.ru/news/obschestvo/krymu-skryvat-nechego-predlozhenie-berlina-po-nabljudeniju-za-kerchenskim-prolivom-otsenili-v-rossii/?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here