Macrons orättvisa skattepolitik

28
1322
Bild från Jacobin.

På Jacobin hittar jag en bra artikel om protestern i Frankrike. Jacobin: We’re With the Rebels.

Jag publicerar nedan ur den långa artikeln som handlar om Macrons skattepolitik.


Denna känsla av ilska är resultatet av år av finanspolitiska och sociala politiska åtgärder som gradvis har krossat låg- och medelklassen, bland annat när det gäller skattesystemet. Omedelbart efter att han blivit president avskaffade Macron Solidaritetsförmögenhetsskatten (ISF), vilket gav 4 miljarder euro till de rikaste. Han har stärkt skattekredit för solidaritet och sysselsättning (CICE), ett skattesänknings- och undantagsprogram som överför 41 miljarder euro om året till franska företag, inklusive multinationella företag. Kort därefter, med budgetpropositionen 2018, upprättade Macron en fast skatt som medförde en sänkning av beskattningen på kapital och överlämnade ytterligare 10 miljarder euro till de rikaste.

Samtidigt har regeringen ökat inkomstskatten för socialbidrag (CSG) som pensionstagarna ska betala, medan pensionerna själva har upphört att indexeras till inflationen (och därmed till pensionärer möjlighet att köpa konsumentvaror). Den har blivit av med de subventionerade kontrakten (vilket gjorde det möjligt för många att arbeta med kontrakt som delvis finansierades av offentliga organ) och sänkte med fem euro per månad bostadsbidrag (APL) för de mest missgynnade.

Som om det inte var tillräckligt, kommer den nya ”kolskatten” att väga fem gånger tyngre på medelklassernas budget än på de övre klassernas budget. Regeringen har dock inte vidtagit några åtgärder för att motverka denna uppenbarligen ojämlika behandling, till exempel genom att ge stöd till familjer med de mest blygsamma budgetarna.

Macron har byggt på politiken som redan genomförts av presidenterna Nicolas Sarkozy och François Hollande. Detta har skapat en ytterligare massiv ökning av ojämlikheterna. Under de senaste två decennierna har de största förmögenheterna i Frankrike ökat tiofaldigt, men enligt en nyligen genomförd studie av OFCE och INSEE har franska familjer ”genomsnittliga köpkraft” minskat med 440 euro per år sedan krisen 2008. I det här sammanhanget är det inte konstigt att en känsla av orättvisa och förödmjukelse har spridit sig liksom en bild av en arrogant ”president för de rika”.

Detta har förvärrat en klyfta mellan folket och den privilegierade eliten som representeras av presidenten, som försvårats av en rad finansiella skandaler nyligen omkring de senaste presidenterna. Om regeringarna har fortsatt att upprepa att skattelättnader för de rikaste och stora företagen skulle stimulera investeringar, berättar siffrorna något annat:
Vi väntar fortfarande på de miljoner arbeten som Hollande och hans dåvarande rådgivare Macron lovade när CICE lanserades 2012.

Föregående artikelTappra galler & Peak diesel
Nästa artikelVar incidenten i Kertj-sundet en USA-stödd medveten provokation? Spekulation?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

28 KOMMENTARER

  • Korp,
   Jag tror att du har fel. De kapitalism dit Macron tillhör som har skapat alla neddragningar i samhället. Inte en enskild person. Om det inte hade varit Macron hade det sannolikt varit någon annan, t ex nationalisten Marie Le Pen. Marie Le Pen tillhör samma kategori av kapitalismen som Macron, men mer åt högerut (för att inte nämna någon annan definition om vart hon tillhör). De vill alla värna om kapitalet – oavsett om de är nationella eller liberaler.

 1. Hela poängen med ”klimatkrisen” är att omfördela skattetrycket från skatt på arbete till skatt på konsumtion av nödvändigheter, från höginkomsttagare till låginkomsttagare. Från höga skatter på få till höga skatter på många. Det är därför ”klimatkrisen” måste avfärdas. Den är inte bara på låtsas rent fysiskt, med påhittade prediktioner och skrämsel, den har ett politiskt syfte.

  Den har dessutom totaldesarmerat vänstern, som nu hjälper till att lasta bördor på de fattigas axlar. I processen krymper vänstern till en ideologisk medelklassrörelse för teknikfientliga bakåtsträvare med sitt på det torra. Vänsterns koppling till arbetarklassen upphör, och arbetarklassen vänder sig till nationalister som talar om vad klassen upplever, inte den fantasi som präster, reklamare och pedagoger lever i och av.

  Klimatkrisen och genusvetenskap är medelklasshypoteser. Den som kan sin Marx, vet att medelklassen står som åsnan mellan hötapparna, den väljer mellan arbetarklassen och finanskapitalet. Al Gores fantasi är finanskapitalets. Arbetarlönerna ska gå till skatt och högre priser hos monopol på energi och mat. Det är vad frågan gäller. Höjda havsnivåer och dränkta kuststäder är skrämselpropaganda, inte verklighet. Snart kommer kraven på trångboddhet.

  • PM.
   Överheten använder klimatfrågan som den använder alla andra frågor och naturligtvis försöker dom vältra över kostnaderna för den vanligt folk. Men, som jag upprepat ett antal gånger nu, så säger det ingenting alls om klimatet i sig. Att du framhärdar i att använda detta helt odugliga argument för att påvisa en, med största sannolikhet påhittad, klimatbluff börjar bli rent pinsamt.

   Att stora delar av vänstern övergivit arbetarklassen, blivit medelklass och i all praktisk mening liberaler är knappast någon nyhet. Det säger oss dock att det brådskar med att forma en ny vänster, fotad i demokratiska folkliga organisationer. En vänster som tar kamp mot både välfärdsplundrare, högerpopulister och klimatförstörare.
   Man kan inte precis påstå att dina inlägg bidrar till det på något positivt sätt.

   Dina argument har en tendens att degenereras tror jag.
   Nu påstår du att orsakerna till klimatkrisen säger oss att den inte finns!! Helt otroligt!
   Tänker du ta detta ännu lägre undrar en häpen arbetarklass?

 2. Men hur kommer det sig att mn i land efter land först röstar fram en högerregering för att snart efter demonstrera mot densamma. Det borde man vän förstått innan?

  • Man kan tycka det. Men kombinationen av stort missnöje med socialisterna, extra korruption hos de vanliga konservativa samt etablissemangets budskap att Le Pen och Melenchon var omöjliga krattade manegen för en ung man som stod lite höjd över partierna och som inte kunna/hunnit göra bort sig…

   • Exakt. En Messias (Macron) hade fötts till Frankrike för att ställa allt tillrätta igen. Tyvärr skulle det visa sig att frälsaren var en bluff som förts fram av media och etablissemang. Nu är det folket som står och ropar; Korsfäst! Korsfäst!

   • Visst var det så men även det franska folket borde ha insett att en man som varit anställd av Rotschilds näppeligen skulle gå folkets ärenden.
    Napoleon Bonaparte slängde ut den släkten från Frankrike när han insåg att dom stödde landets fiender i kriget.

 3. Det ser ut som land efter land minskar den progressiva skattepolitiken. Den verkar inte längre ligga i tiden. Den har varit en av vänsterns viktigaste målsättningar så jag förstår inlägget. Ryssland av idag tror jag har platt skatt. Det vill säga en skatt lika för alla. Motivet tror jag är att få igång tillväxten när produktionen flyttats till Asiens länder. En alltför stor effektivisering av varornas produktion kanske inte är det bästa. Arbete blir konsumtion och konsumtion blir arbete. För stunden. Riv och bygg nytt. Så är det. Miljön betalar priset, en kostnad som förskjuts till framtiden. Varors värde devalveras liksom arbetet som istället blir ett mått på möjligheten till konsumtion. Kvalitetsbegreppet har blivit tillfällig prestation på bekostnad av hållbarhet. Jämställdhetsivern har gjort att könsrollerna suddats ut och tillvaron förändras från genetiska former som den en gång anpassats till. Matriarkatet börjar så smått växa fram. Jag tror inte det är något direkt att längta efter. Och feminismens framfart verkar inte möta något direkt motstånd från någon.

  • Nu tror jag att du svamlade till det här Klasse. Mycket tyder på att om det finns någon evolutionär anpassning till könsroller så är det betydligt troligare att det är matriarkat än patriarkat. Patriarkatet har troligen stark koppling till jordbruket, egendomen, arvsföljd osv. och är i så fall något som bara funnits under ett kort ögonblick av människans existens som art.

   Att rikemännen minskar sin skatt när ingen motkraft finns som tvingar dom att betala den är väl närmast en naturlag och där har vi ju den kanske viktigaste ingrediensen i det scenario som högerpopulisterna fått i uppgift av överheten att dölja.

   • ”kort ögonblick”
    ????

    Av inlägget ovan framgår tydligt att de kommunistiska idéerna främst är något emot de som förvärvat och skapat något. Men man har konstaterat att utan de här krafterna blir samhället överlag fattigt. Precis som Sovjetunionen om de inte haft västvärlden att inhämta de innovativa krafterna från. Så länge Europa avnationaliseras lär du tyvärr få stå ut med skattesänkningar för anpassningens skull. Sverige kan bli det sista landet som överger högskattepolitiken. Om nu inte en lågkonjunktur kollapsar migrationspolitiken. För då lär plattskatten infinna sig tämligen omedelbart. När folk inte längre kan betala de stora skulderna de har för både sitt bostadsinnehav men även till konsumtion. Den här ”bomben” som riskerar att brisera har skapats genom en lättvindig och kortsiktig räntepolitik. Jag har förstått att man inte kan ha allt för stor tilltro till vad politik kan åstadkomma. Perspektiven är för korta. Ett företag tänker mer långsiktigt. För sin egen överlevnad. Kapitalism.

   • ”Nu tror jag att du svamlade till det här Klasse.”
    Vid närmare eftertanke jag kanske hålla med dig. Men av särskilda skäl. Nu ikväll upptäckte jag det brutit ut en förmodad virusinfektion i kroppen. Säsongsinfluensa? Då kan tankar virvla runt förmodligen stressrelaterat. Har vilat ett par timmer men gick upp för att skriva det här. Något förhöjd kroppstemperatur. Anders R serverade ett inlägg om Spanska sjukan för någon dag sedan. Det var ett längre inlägg och jag började att läsa det och fann det väldigt intressant. Det var berättande och sådant kan inbjuda till läsning. Det är också ett ämne som är extra intressant för mig just nu men jag hoppas jag inte har Spanska sjukan. Mår man själv inte riktigt bra är det lättare att leva sig in i människors hjälplöshet. Empati. Soldater som överlevt helvetet i skyttegravarna för att sedan resa hem till tryggheten bara för att dö i en infektion. Fruktansvärt.

    https://www.globalpolitics.se/forsta-varldskrigets-influensapandemi-kan-ha-skordat-100-miljoner-offer/

    Det blir inte mer nu för jag orkar inte. Funderar på att vila igen möjligen dricka en kopp thé och äta en skorpa för någon aptit har jag inte. Kanske en panodil men jag ska läsa på asken först. Äter piller bara om det är nödvändigt. Vänner måste inte dela åsikter. Det räcker om man visar varandra tillbörlig respekt. Någonstans försöker jag väl men kan inte alltid garantera det lyckas.

 4. Om klimatprediktionerna hade varit på riktigt, hade kineser och indier byggt ett nytt kolkraftverk i veckan? Hade alla presidenter tagit varsin 747 för att skriva på skattehöjningar för underklassen.

  Nej, just det. Det de vill ha är skattehöjningar för underklassen, men de vill inte sluta bygga kolkraftverk och flyga egen jumbo. Det är nämligen två HEEELT olika saker. På riktigt.

 5. Med anknytning till PM:s kommentar här ovan.
  Något om gas, olja, kol och gasfält i Arktis som förväntas producera i mer än 100 år…
  https://www.rt.com/business/445969-gazprom-arctic-gas-field/
  Ryska Gazprom har färdigställt ett stort nationellt gasfält i Arktis som förväntas producera i mer än 100 år. Det tog företaget 10 år att bygga hela infrastrukturen i hårda norra förhållanden. Det unika olje- och gaskondensatfältet Bovanenkovo ​​kommer nu att kunna arbeta med full kapacitet och öka den till målnivå på 115 miljarder kubikmeter gas per år. Det här är nästan hälften av vad Gazprom tillhandahåller för hemmamarknaden och nästan hälften av sin export, enligt Rysslands president Vladimir Putin.
  Gasproduktion på fältet ska fortsätta på anläggningen i mer än 100 år – fram till 2128. Yamalgasproduktionscentret, som omfattar Bovanenkovo-fältet, har ”huvudrollen i den nationella gasindustrin under hela 2000-talet”, enligt Gazprom.
  Företaget sa också att den kopplade Ukhta-Torzhok 2-gasledningen, utformad för att pumpa gas i Nord Stream 2 till Tyskland, till huvudvägen för Rysslands enhetliga gasförsörjningssystem (UGSS). Den nya gasledningen är 970 kilometer lång och kan ta cirka 45 miljarder kubikmeter gas per år.

  Kina och Japan satsar på att utveckla tekniken för kolkraftverk. Man satsar nu också på storskalig export. Från båda länderna beviljas enorma lån, vilka gör genomförandet av planerna högst realistiska.
  Kina satsar nu på att utveckla en teknik för höggradig rening av utsläppen från kolkraftverk.
  Kinas problem med utsläppen har inte varit koldioxid utan mera varit smog i storstäderna orsakad av stoft och nitrösa gaser. På denna reningsteknik satsar man stort, för att exportera utrustning till andra länder och bygga kraftverk där.
  Planerna omfattar nu 1.600 anläggningar i 62 länder. Således kan vi räkna med att storleksordningen 2.000 nya kolkraftverk, stora kraftverk, kommer att byggas under överskådlig tid. Världens energibehov ökar snabbare än någon expansion av ”förnybart” kan möta.

 6. Från och med nästa vecka rapporterar Aktuell Hållbarhet om slutförhandlingarna direkt från COP 24 i Katowice. Utvecklade länder har svårt att binda upp framtida regeringars budgetar för många år framåt. Utvecklingsländer har svårt att klara och skärpa sina nationella åtaganden om utsläppsminskningar utan löften om klimatfinansiering. Kring den här konflikten kretsade en stor del av veckans klimatförhandlingar i Katowice, Polen.
  Hur överföring av finanser från rika till fattiga länder ska räknas, rapporteras och bindas upp är en viktig del i den regelbok för genomförandet av Parisavtalet som världens ledare ska enas om nästa vecka. Från år 2020 ska detta flöde av finanser från rika till fattiga länder uppgå till 100 miljarder USD per år i offentligt och privat kapital. Ännu finns inga färdiga förhandlingstexter utan ett stort antal utkast, som innehåller ett stort antal parenteser med olika alternativ. På måndag påbörjas högnivåförhandlingarna på politisk nivå.
  ”Det finns en motvilja att tillhandahålla regelrätt information. Men det är väldigt tydligt. Vi gör alla prognoser och budgetar. Att ge oss information betyder inte att ni binder upp er juridiskt”, sa till exempel Amjad Abdulla, ordförande för de små önationerna, i ett försök att komma framåt i frågan.
  Den första veckan i Katowice har annars präglats av polska kolgruvearbetare och de franska “gula västarna” som motsatt sig klimatåtgärder.
  Fackförbundet Solidaritet har allierat sig med de amerikanska klimatskeptikerna i Heartland Institute. Medan kolgruvearbetare kräver en rättvis omställning, menar små önationer att det inte är särskilt rättvist mot dem att vänta. I går var det 30 år sedan FN i sin första klimatresolution beslutade att skapa den internationella klimatpanelen IPCC

  • Trump i USA menar det blir problem med överföringar till fattiga länder med korrupta regeringar. Vart tar pengarna vägen? Den här oron har jag haft länge med svenska politiker och deras budgetbistånd till olika fattigare länder med skattebetalarnas pengar utan direkt kontroll hur biståndsmedlen används.

 7. Du för med falska uppgifter, Korp. De franska Gula Västarna har inte motsatt sig i klimatåtgärderna. Det finns inte ett ord om det i dom punkter som dom kräver (iaf inte som jag har läst). Protesterna handlar om den social orättvisa att dom som är fattiga och bor i förorter med lång restid ska betala för den globala uppvärmningen. Skatten slår hårt och ojämlikt mot arbetarklassen och dom fattiga, allt medan dom rika rycker på axlarna och kör vidare med dyra och koldioxidutsläppande bilar.
  https://www.france24.com/en/20181208-france-environment-green-vests-paris-climate-marche-yellow-comrades-cop24

  • Läs på bättre.. Den första veckan i Polska staden Katowice har präglats av polska kolgruvearbetare och de franska “gula västarna” som motsatt sig klimatåtgärder.
   Fackförbundet Solidaritet har allierat sig med de amerikanska klimatskeptikerna i Heartland Institute.

   • Den enda kravet de Gula Västarna har krävt är att stoppa höjningen av bränsleskatten.
    https://www.globalpolitics.se/de-42-kraven-fran-de-gula-vastarna/

    De Gula västarna har ingen ledare. Det finns faktiskt knappt någon organisation. Så hur kan du säga att de Gula Västarna har ’motsatt sig klimatåtgärderna – när de inte ens har en ledare?
    Det är ganska lätt att ta på sig en gul väst och kidnappa rörelsen. Och det är extremhögern mycket glada att göra. Varje protest mot liberalerna skall ses som en protest från en nationell konservativ höger – inte en vänsterprotest mot nedskärningarna.

    Du har kanske en länk som vi kan ta del av.

  • ”Skatten slår hårt och ojämlikt mot arbetarklassen och dom fattiga, allt medan dom rika rycker på axlarna och kör vidare med dyra och koldioxidutsläppande bilar.”

   Du försöket ställa grupp mot grupp men jag hävdar det inte är problemet. Ditt mål är snarare kommunismen. Det måste skapas samhällen där både person- och varutransporter minskas drastiskt för att komma tillrätta med koldioxidproblemet. Och det går knappast i en värld som ständigt internationaliseras och globaliseras som gör att både varor och människor måste transporteras hit och dit och fram och tillbaka. Jag är för lokalsamhällen och redan där har nationen sin givna plats. Det har även en positiv effekt för att minska spridningen av virussjukdomar. Flyttfåglar kan vi dessvärre inte göra så mycket åt mer än försöka få fram effektiva vacciner. Uppfinningen av ångmaskinen för länge sedan var en sådan åtgärd som gjorde att arbetsplatserna kunde förläggas där arbetskraften fanns. På den tiden kunde inte människor arbetspendla tjugo mil om dagen i en bil som förstör naturen.

  • Sjuåriga Abed från paris är ännu bättre på twitter. Hon vill att Gula västarna ska få Nobels fredpris. Kommer Wallström hörsamma henne och träffa representanter från gula Västar i Stockholm och öppet kritisera Makron regimen? Som medlem i Fns säkerhetsråd borde Sverige kräva sanktioner mot denne brutale diktatorn.

   https://twitter.com/abedoux/status/1070928202216980481

 8. Sjuåriga Bana Alabed från Paris vädjar till omvärlden att flygbomba Frankrike för att stat stopp på regimens våldsmamma upptåg mot gula västarna. Vill du följa lilla Abed – @Abedoux. Abed behöver all uppmärksamhet eftersom de regimvänliga nyhetsmedierna vägrar att intervju Abed eller göra inslag om henne. Hur länge ska diktatorn Makron tillåtas hålla på?

  https://sputniknews.com/world/201812101070557189-macron-parody-bana-alabed/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here