Omfattande protester i franska gymnasier, och samverkan med Gula västarna

1
1181

Från Lycée (gymansium) Victor Hugo, nära järnvägsstationen Saint Charles i Marseille, 3 december 2018

Sedan några dagar pågår omfattande protester på franska gymnasier mot höjda avgifter och ett nytt antagningssystem till universitet. Samverkan sker med Gula västarna. Denna rapport baseras på artiklar i L’Humanite och med ungefär samma innehåll i Le Monde.Le Monde.


L’Humanité skriver
Dussintals gymnasier mobiliserades igår, fördömde regeringens skolreformer och samverkade med de Gula västarna.

Unga västar förstärker Gula västar. Totalt deltar minst 100 000 studenter, enligt fackföreningar, i protester på gymnasier. Väntas fortsätta under hela veckan. I Marseille var tjugotre gymnasieskolor inblandade. I Creteil-akademin var det trettiotvå liksom i Versailles. Blockeringar, dammar, parader ibland våld, eldning av avfall eller bilar … Totalt

Den allmänna unionen av gymnasieelever (SGL) och Oberoende och Demokratiska federationens för gymnasium (General Union of high school students (SGL) and the Independent and Democratic Federation of high school) kräver en mobiliseringsdag på torsdagen. Medan Union National Lycéenne (UNL), initiativtagare till rörelsen, organiserar sin egen demonstration på fredagi Paris kl 11:30 mellan Stalingrad-torget och Republik-torget.

Strejken innebär protester mot att 2 700 lärarplatser försvinner i början av nästa läsår, ökade avgifter för franska och utländska studenter samt mot en reform av gymnasiet med en ny plattform Parcoursup för urval till studier på universitet. ”I alla dessa ämnen har regeringen ignorerat våra förväntningar och fortsätter att genomföra sina liberala och destruktiva reformer”, säger Louis Boyard, president för UNL. Vi har kanske inte ha samma krav som de Gula västarna, men vi har samma ilska och samma fiende. ”

Stöd av bönder
På många ställen skedde samverkan mellan unga och gamla.
I Vesoul (Haute-Saône) och La Chatre (Indre) blockerade högskolestudenter och Gula västar vägkorsningar. I Loches (Indre-et-Loire) demonstrerade de tillsammans. I Limoges (Haute-Vienne) gick jordbrukarna med i demonstrationer där elever och Gula västar gick sida vid sida. ”Vår rörelse är förstärkt av Gula västarna, säger Thomas Le Corre, talesman för SGL. Det förakt som denna regering skickar till människor, känner också ungdomen av. Ingen ser att vreden minskar på gymnasierna. December är en bra tid. Den första trimestern på läsåret avslutas och nästas fas har inte börjat än. Louis Boyard gör inga förutsägelser: ”Rörelsen kan inte kontrolleras. Den enda personen som kan lugna ned detta är Emmanuel Macron.”

Le Monde skriver

Protesterna har också nått universitet i Paris. Studenter röstade för en blockad av universitetsenheterna Censier (Paris-III) och Tolbiac (Paris-I) för att protestera mot stigande registreringsavgifter för unga från länder utanför EU. Vid möte i generalförsamlingen beslutade studenterna på Censier campus vid universitetet i Sorbonne-Nouvelle att ansluta sig till mobilisering av ”Gula västar” på lördag i en procession med färgerna Paris-III.
Le Monde

Föregående artikelLugnet före stormen i Azovska sjön?
Nästa artikelVilka gynnas av FN:s migrationsavtal?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here