Revolution i Ukraina? Ja tack! Revolution i Frankrike? Lag och ordning! Etablissemangets kolossala hyckleri

7
1769

Protesterna i Frankrike fortsätter. I morgon är det generalstrejk som stöds av 62 % enligt en opinionsundersökning. En majoritet i Frankrike stödjer generalstrejken 5 december!

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.

Paris

Jag råkar vara i Frankrike i början av december 2018 och ser på TV-nyheterna. Dessa domineras av protesterna. Och helt dominerande är bilder av skadgörelse och våldsamma demonstranter, samma bilder idag som igår. Man informerar att 72 % av fransmännen stödjer rörelsen, med stor sannolikhet en större andel än andelen bland ukrainarna som stödde protesterna i Maidan. Med tanke på opinionen i östra Ukraina. Och 85 % tar avståndet från våldet.

Kan inte låta bli att tänka på hyllningarna av de ännu mer våldsamma demonstranterna på Maidan. Delvis beväpnade och med mer uttalat våld av fascistiska grupper som Svoboda och Högra sektorn. Där dödades omkring 100 människor, de flesta av våld från demonstranter efter de mest noggranna undersökningarna. En läsare tipsar om en artikel av den irländska freelance-skribenten Danielle Ryan. Hon skriver i min anda i stort sett.


Revolution i Ukraina? Ja tack! Revolution i Frankrike? Lag och ordning!

När våldsamma protester skakade Kiev 2013 gav västerländska analytiker och ledare snabbt sitt stöd bakom anti-regeringsrevolutionen – men under tre veckor av Gula västarnas protester i Frankrike har reaktionen varit väldigt annorlunda.

Västerländska regeringar och kommentatorer fördömde den ukrainska regeringen och Viktor Janukovitj och uppmanade honom att accepter demonstranternas krav för fem år sedan. Nu fördömer de de franska demonstranterna och uppmanar president Emmanuel Macron, vars popularitet står på cirka 25 procent, att stå fast mot missnöjda medborgare.

Den franska polisen har slagit ned på ”Gula västarnas” demonstranterna i blodiga konflikter, under vilka vattenkanoner och tårgas använts för att sprida stora folkmassor, som svarade genom att kasta stenar på officerare. Omfattningen av kaoset har till och med orsakat att tjänstemän talar om ett nödläge. Det finns farhågor för att proteströrelsen ska kunna sprida sig till länder som Tyskland och Nederländerna. Oroade regeringstjänstemän och franska och europeiska politiska kommentatorer har ivrigt begärt att ”rättsstaten sprinciper” ska respekteras och att våldsamma demonstranter respekterar franska institutioner.

I Kiev när demonstranter förstörde bilar, skadade offentlig egendom och attackerade poliserna, beskrevs de som hjältar. Talet om lag och ordning ogillades av västerländska medier, som helhjärtat stödde Maidan-rörelsen. På liknande sätt föreslog västerländska ledare och kommentatorer när protester började i Syrien 2011, att regeringen snabbt skulle störtas och tillhandahöll moraliskt (och materiellt) stöd till rebeller under det efterföljande kriget.

Den västerländska medierapporteringen har också varit drastiskt annorlundaa med rapporter som beskriver franska demonstranter som våldsverkare, medan ukrainska demonstranter beskrevs som revolutionärer.
Den kontrasterande reaktionen har fått många att ställa frågan:

Om en så kallad revolution får hända (och till och med applåderas) i Ukraina, varför inte i Frankrike?

Vid G20-toppmötet i Argentina i helgen lovade Macron att han inte ”skulle ge efter” för ”våldsverkare (thugs)” som vill ha ”förstörelse och oordning”. Hans ovillighet att visa förståelse för en massiv proteströrelse har inte medfört uppmaningar till honom att avgå och respektera folkets vilja, vilket skedde i Ukraina och Syrien.

På Twitter skällde den franske politiske kommentaren och mediepersonligheten Bernard-Henri Lévy ut de gula västarnas demonstranter och anklagade dem för att ”leka med elden”. Han menar det enda viktiga är respekt för franska institutioner och den demokratiskt valde presidenten.

Maidan

Lévys anhängare påminde honom snabbt om att hans reaktion på protester i Ukraina var helt annorlunda. Lévy, som var i Ukraina under Euromaidan-rörelsen, stödde denna aktivt och entusiastiskt och höll tal. När Janukovitj störtades beskrev han det som ett ”historiskt nederlag för tyranni”.

Det ser verkligen ut som om våldsamma revolutioner och regeringsförändringar bara är en tillräckligt bra lösning på kriser i länder långt ifrån västmaktens centrum och inflytande. När revolutionens vindar blåser i Paris, där Macron fortfarande är fast besluten att upprätthålla en neoliberal, västcentrerad världsordning, är det en helt annan historia. RT: Hur olika Väst behandlar konflikterna i Ukraina och Frankrike!

Föregående artikelSnackis om Donald Trump på Nato-mötet.. blir ”viral”. Men vad säger Donald själv då?
Nästa artikelLöfvén bäddar för SD och högerpolitiken – dags för S att hoppa av, byta ledning och politik.
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Mogherini borde få hyckleripriset:

  ’Today, I am afraid we have to admit that such a new world order has never truly materialised and worse, there is a real risk today that the rule of the jungle replaces the rule of law. The same international treaties — so many in which we are together — that ended the Cold War are today put into question’, Mogherini said at the Harvard Kennedy School for Science and International Affairs.
  ’We have seen in these very weeks that we share the same interest in addressing Russia’s violation of Ukraine’s territorial integrity: only together can Europe and America face the challenges that Russia poses on European soil, but also elsewhere… And the current events in the Sea of Azov are somehow — I would not say the inevitable consequence, because things like that should always be avoidable but — the direct consequence of a clear violation of the basic rules of peaceful co-existence on European territory’, Mogherini said.
  https://sputniknews.com/world/201812041070366866-eu-us-russia-relations-mogherini/

  Vilka ”rule of law” menar hon… Att Kosovo inte bryter mot folkrätten vid självständighetsförklaring, däremot Krim och Ryssland… Att Ukraina kränker ryskt territorial vatten…och det är Rysslands fel förstås… Att två EU länder tillsammans med USA bombar sönder och samman Syrien, måste vara i enlighet med folkrätten… Att hon ogenerad kräver att ”Assad måste gå”, kränker inte bara folkrätten, dessutom Helsingfors avtalet och FN stadgan…

 2. EU-byråkrater är förblindade av sin inbillade storhet och inser inte sin dubbelmoral eller dryghet! Ingen har valt dem, än mindre vill folket ha dem rotandes i de europeiska nationalstaternas förehavanden. Att de s.k ”folkvalda” som anser sig representera Sverige springer med och fjäskar för dessa skojare är dock inte förvånande då globalisterna och bankmaffian redan köpt upp de flesta politiker i västra delarna av EU. EU kommer att falla samman som ett korthus i sin nuvarande form men det fattar tydligen inte de klent begåvade politrukerna i Bryssel.

  • Frugan sitter inte längre EU och får massis med med bidrag, ursäkt lön. Det är Carl ”Maidan” Bildts största oro och bekymmer numera. Räcker pengarna till den lyx de är vana till? Måste ha extraknäcka för att dryga ut uppehållet? Svåra livsfrågor som Bille ställs inför, stackaren. Kanske kommer någon oligark till undsättning och skänka lite penar i gengäld för utförda tjänster …

 3. Idag smäller det med general strejk i Frankrike. Bra tajming också – får Franska folket regime skifte som julklapps present? I så fall vilket avslut på ett år av protester skulled et vara.

 4. Och så avslöjas det vi misstänkte hela tiden misstänkte: Ukrainas maidan skitstövlar sågs bland Hong Kong demonstranter.

  https://sputniknews.com/asia/201912021077466396-why-are-ukrainian-neo-nazis-joining-the-hong-kong-protests/?utm_source=adfox_site_41917&utm_medium=adfox_banner_3336006&utm_campaign=adfox_campaign_626010&ues=1

  Kina behöver gå på vartenda imperielakej.Stäng konsulaterna i Hon Kong. Ändra i avtalet och inkorporera staden till resten av Kina. Fuck det möglande Britannien och för den delen även sionisterna torped numero uno USA. Nästa mål ska vara Taiwan och typ sikta på att 2030 är kIan helt enat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here