En majoritet i Frankrike stödjer generalstrejken 5 december!

12
1687
Frankrike. Gula västarna. Gilets jaunes. By Jean-Paul Corlin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74455336

En bloggartikeln för precis ett år sedan.

Den här bloggartikeln (se nedan) postades vid ett besök i Paris 30/11 2018 med titeln ”En stor majoritet i nästan alla partier stödjer protesterna i Frankrike!”. Nu är jag där igen.

Och besökte avmarschen från en av två manifestationer, nämligen den som avgick från Avenues Bosquet 55 vid metrostation ”Ecole militaire”. Jag tog ett antal foton men misslykas ladda upp från manifestationen med omkring 1000 deltagare riktad mot arbetslöshet och otrygga jobb ”prekariatet”.

Nedan en video från en annan manifestation idag, de 55:te veckan. Man kan konstatera

Den stora frågan gäller den kommande generalstrejken torsdagen 5 december mot försämringen av pensionerna. Den stöds av en majoritet av fransmännen enligt franska tidningar. L’Express: 62 % stödjer strejken.

Enligt L’Express är 57 % missnöja med Marcron medan 31 % är nöjda. Motsvarande siffror för premiärminister Philippe Philippes är 54 % respektive 32 %. Bådas popularitet har minskat.

Stora protester pågår inte bara i Chile, Argentina, Ecuador och Irak utan i Frankrike. När kommer den till Sverige och USA?

Jag återkommer om den.

Jag hoppas att åtminstone någon fler än jag finner den årsgamla rapporten intressant.

 


”En stor majoritet i nästan alla partier stödjer protesterna i Frankrike!”.

Rapport från 30 november 2018.

 

Idag far jag till Frankrike, först till Paris under ett dygn. Men min egen gula väst har jag tyvärr lånat bort!

Protesterna, är mycket omfattande och kan ses som en protest mot det politiska etablissemanget, lett av den impopuläre presidenten Emanuel Macron. Nu inte bara mot höjda bensinpriser. De utmärks till utseende av att en del deltagare bär gula västar, ”gilets jaunes”. Enligt en opinionsundersökning som redovisats i den stora tidningen Le Figaro stödjer nu 84 % protesterna.
Le Figaro.

Le Figaro skriver. ”Detta (84 %) är 7 % mer än vid föregående undersökning 22/11 och 10 % mer än vid den första undersökningen 10/11. Varken bilderna av våld och förstörelse i helgen eller Emmanuel Macrons uttalande 27/11 har minskat stödet för rörelsen. Tvärtom verkar det som att ingripandet av Emmanuel Macron och bara har ökat ilskan enligt Gael Sliman, president för Odoxa-Dentsu Consulting. Bland anhängare till Nationell Samling (Marine Le Pens parti) stödjer 96 % protesterna, medan 92 % av anhängare till Melenchons des Insoumis gör det. Nittio procent av anhängare till Socialistprtiet ger sitt stöd, liksom den stora majoriteten av de konservativa (77%). Och hälften av Macrons anhängare stödjer de gula västarnas protester!”

Inte främst en protest mot en bra klimatpolitik!

Sextiosju procent av fransmännen stödjer investeringar i förnybar energi för 5-8 miljarder euro och 68 % stödjer tanken på ett nationellt råd i energifrågor, vilket inkluderar ”gilets jaunes”.
Men 75% av fransmännen tror att dessa åtgärder kommer att öka ojämlikheten, 73% tror att de kommer att påverka köpkraften och 55% tror inte att dessa beslut kommer att fungera effektivt på miljö och klimat.

Sociologen Benoît Coquard säger i en lång intervju med ”Hitoireetsocite” att denna rörelse är uttrycket för mycket djupa klassmotsättningar i det franska samhället. Det handlar inte bara om bensinpriser och avgifter. Det handlar om ekonomisk osäkerhet, ökad fattigdom, ett försämrat socialt system, dåliga arbetsförhållanden och ökande ekonomiska bekymmer för vanliga människor. histoireetsociete ; https://steigan.no/2018/11/massiv-stotte-til-de-gule-vestene-i-frankrike/

Grundtipset är att protesterna kommer att fortsätta.

President Emmanuel Macron har forsøkt å dempe franskmennenes sinne gjennom å modifisere tiltakene sine noe. Dette har ikke vært noen suksess i det hele tatt. 76 prosent av hans landsmenn mener at enrdingene er fullstendig utilstrekkelige.

Föregående artikelKom till manifestationen för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten. Lördag kl 12-13. Soltorget
Nästa artikelNya Sidenvägen: Hur påverkas Uzbekistan med dess rika historia?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Miljöpartiet är inte populärt i Frankrike heller. Så oväntat. Misogyna armagheddonfantaster med uteslutande negativa förslag. ”Vi har ett fönster om tio år”. Samma fönster som 1982, 1998, och 2007. Glömt efter tio år, bara att tjata om påhittet.

  • synonymerpunktse har varit en kraftfull hjälpreda för mig. Misogyn betyder kvinnohatare och armageddon betyder något i stil med jordens undergång. Vad vill du framhäva med de orden i din mening ovan? Jag förstår inte riktigt. Skulle miljöpartiet i Frankrike vara kvinnohatare?

   • Jag trodde misogyn betydde människofientlig, men du har helt rätt, det betyder kvinnofientlig. Mp är människofientligt, med fokus på mansfintligt. Vänsterns och kapitalets försök att höja energipriserna på folkets bekostnad är inte populära, men bägge bor i elfenbenstornet, och fortsätter sin kamp.

    • Ordet misogyn kommer från grekiskan och är sammansatt av ordet ”misein”, som betyder hata, och ordet ”gynē”, som betyder kvinna. Som så ofta är fallet förändras betydelsen med tiden och det används numera för att beteckna allt från segregation när det gäller ålder, ras, religion eller sexuell läggning. Armageddon har sina rötter i klassisk grekiska, men finns även i latin eller hebreiska och i bibeln. Det syftar på en profetia av en mytisk samling av alla arméer på en plats och ett slutligt slag mellan det goda och onda, en kamp som avlutar tiden.

 2. Dessa så kallade gröna investeringar och kraftigt höjda priser på energi via skatter kommer självklart att öka ojämlikheten och allt fler med små marginal kommer att sjunka ner i nyfattigdom. 7 miljoner hushåll har svårt att betala elräkningarna som stigit med över 40% på 8 år. 40 000 människor frös ihjäl vintern 2014 i Europa till följd av allt högre elpriser. Detta kommer snart att bli ett fenomen även i Sverige med hushåll som inte längre kommer att ha råd med el. Sydsvenska Dagbladet rapporterade för några dagar sedan att Skåne riskerar svår elbrist kommande vinter, vilket givetvis kommer att ge kraftiga prisökningar.

  Protesterna i Frankrike kommer nog snart att spilla över i fler länder där folk inte längre har råd med bränsle till sina bilar och än värre inte kommer att ha råd med värme och ljus till sina bostäder. Ska vi verkligen låta oss sjunka ner i en ny medeltida mörker där folk lämnas att dö för att miljöaktivisterna skall få skina i glansen av sin klimatpolitik.

  • Problemet är mycket större än så. Det gäller inte bara bränsle. Har du funderat på varför en tågbiljett är 20 gånger dyrare i Sverige än i Kina, varför kostar en elcykel i Sverige 15,000 när den kostar 3,000 i Kina, varför kostar en 10 Kvm våning i Hong Kong 10 miljoner medan en 100 Kvm våning i Kina kan kosta 250,000, varför kostar en elbil 40,000 i Kina medan den kostar 600,000 i Sverige, låt vara att det inte är samma bil, men den gör samma tjänst. Kan det ha att göra med ett kapitalist system och fanatiska dolda skatter och avgifter som hamnar i en allt girigare maktelits fickor. En allt girigare maktelit som bli allt mer avskydd och föraktad, och en maktelit som har kontroll över media och propagandan. Någonstans kommer det att brista, precis som med ryska revolutionen

 3. Protesterna gäller den borgerligt socialistiska människofientliga (misogyna) höger-vänsterpolitik som låtsas att vi står inför stora förändringar i klimatet därför att en mikroskopisk partikel ökat från tre till fyra tiotusendelar i atmosfären på hundrafemtio år.

  Vi står INTE inför stora klimatförändringar i närtid, vi står inför nedkylning om ett okänt antal tusen år. Det har blivit en knapp grad varmare på hundrafemtio år, haven har stigit någon centimeter, allt skylls på koldioxiden.

  Politikerna har slut på medborgarnas pengar, som vanligt, bortslarvat på skrytbyggen, dålig uppstyrning, felaktiga optimeringar och korruption. Hela poängen med klimatfantasierna är att plocka invånarna på ännu mer skatt, och den drabbar förstås låginkomsttagare på landet värst. Politiken är avsiktlig; el ska bli dyrt, boende ska bli dyrt, transporter ska bli dyrt, mat ska bli dyrt. En större andel av proletariatets slantar ska höstas in i skatt genom beskattning av livsnödvändigheter.

  Det finns ett antal policies som motiverar ingreppen. Nyss var det ”jämlikhet” (högre skatt på arbete), nu är det ”klimatet” (högre skatt på konsumtion). Samma skojare står bakom bägge; människor med borgerligt ursprung som försäkrar att de är socialister.

 4. Macron regimen måste avsättas. Den saken är klar. Men Macaroni ge sig inte lätt. Tvärtöm Macron regimen skjuter på Gröna Västar demonstranter. Hur länge ska Macaroni regimen som tillhör minoritets folket bankirvampyr stammen fortsätta skada Frankrikes folk? Det är frågan som det internationella förbundet och världsledare ställer. Många röster höjs nu för att något måste göras och det skyndsamt för att skydda Frankrikes folk. Flera insatta bedömare är inte ens främmande för att Ryssland och Kina hjälper Frankrikes folk, t ex genom att träna och beväpna moderata rebeller som kämpar för Frankrikes befrielse från Macron regimen. En sak är klart: det politiska läget i Frankrike är av ett sådant art att situationen efterlyser kraftfull handling innan hela Frankrikes folk skjuts blind. Att stötta moderata rebeller som kämpar för att befria Frankrike från Macron regimen är ett av dessa.

  https://www.globalresearch.ca/one-year-yellow-vests-france/5695472

  • Jag kan bara bekräfta den artikeln. Jag är ju på plats i Kina och kom till Hong Kong först för omkring 50 år sedan, och har bott där ett par perioder. Jag har många goda vänner där. Dom kan koppla upp mig via WeChat och jag kan höra live, i realtid, vad folk säger, läsa deras plakat, och ni är utsatta för svenska medias grövsta lögner. En av de stora demonstrationer, polisen uppskattade den till 380,000, och på plakaten stod det, ”jag stöder polisen, stoppa våldet, vi är alla kineser”. I svenska media står det att det var en demokratidemonstration. Verkligheten var att demonstrationen var till stöd för lokalregeringen. Lögn och förbannad lögn. Ta och läs denna artikel (nedan) från SCMP. Här kan ni skönja de verkliga orsakerna till upproret. En rasande och råbarkad brittisk/USA kapitalism som lämnar människorna utanför. Ungdomarna har fått nog av att vara trälar till UK och USA kapitalismen, och UK/US har inbillat dom att ”demokrati” är lösningen. Tala om att hamna ur askan i elden. USA/UK avsikten är att behålla kontrollen över HK. De unga demonstranterna är bara deras schackpjäser. Själv tror jag att Pekings strategi är att låta HK krascha, det skulle förstöra UK/USA kontrollen, sedan kan man snabbt bygga ett nytt HK precis som man gjort på andra ställen inom Kina. Man är alltså angelägen om att behålla HKs oberoende.
   https://www.scmp.com/week-asia/politics/article/3039820/poor-disabled-old-forgotten-voiceshong-kong-protests

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here