En stor majoritet i nästan alla partier stödjer protesterna i Frankrike!

7
468
Frankrike. Gula västarna. Gilets jaunes. By Jean-Paul Corlin – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74455336

Idag far jag till Frankrike, först till Paris under ett dygn. Men min egen gula väst har jag tyvärr lånat bort!

Protesterna, är mycket omfattande och kan ses som en protest mot det politiska etablissemanget, lett av den impopuläre presidenten Emanuel Macron. Nu inte bara mot höjda bensinpriser. De utmärks till utseende av att en del deltagare bär gula västar, “gilets jaunes”. Enligt en opinionsundersökning som redovisats i den stora tidningen Le Figaro stödjer nu 84 % protesterna.
Le Figaro.

Le Figaro skriver. “Detta (84 %) är 7 % mer än vid föregående undersökning 22/11 och 10 % mer än vid den första undersökningen 10/11. Varken bilderna av våld och förstörelse i helgen eller Emmanuel Macrons uttalande 27/11 har minskat stödet för rörelsen. Tvärtom verkar det som att ingripandet av Emmanuel Macron och bara har ökat ilskan enligt Gael Sliman, president för Odoxa-Dentsu Consulting. Bland anhängare till Nationell Samling (Marine Le Pens parti) stödjer 96 % protesterna, medan 92 % av anhängare till Melenchons des Insoumis gör det. Nittio procent av anhängare till Socialistprtiet ger sitt stöd, liksom den stora majoriteten av de konservativa (77%). Och hälften av Macrons anhängare stödjer de gula västarnas protester!”

Inte främst en protest mot en bra klimatpolitik!

Sextiosju procent av fransmännen stödjer investeringar i förnybar energi för 5-8 miljarder euro och 68 % stödjer tanken på ett nationellt råd i energifrågor, vilket inkluderar “gilets jaunes”.
Men 75% av fransmännen tror att dessa åtgärder kommer att öka ojämlikheten, 73% tror att de kommer att påverka köpkraften och 55% tror inte att dessa beslut kommer att fungera effektivt på miljö och klimat.

Sociologen Benoît Coquard säger i en lång intervju med “Hitoireetsocite” att denna rörelse är uttrycket för mycket djupa klassmotsättningar i det franska samhället. Det handlar inte bara om bensinpriser och avgifter. Det handlar om ekonomisk osäkerhet, ökad fattigdom, ett försämrat socialt system, dåliga arbetsförhållanden och ökande ekonomiska bekymmer för vanliga människor. histoireetsociete ; https://steigan.no/2018/11/massiv-stotte-til-de-gule-vestene-i-frankrike/

Grundtipset är att protesterna kommer att fortsätta.

President Emmanuel Macron har forsøkt å dempe franskmennenes sinne gjennom å modifisere tiltakene sine noe. Dette har ikke vært noen suksess i det hele tatt. 76 prosent av hans landsmenn mener at enrdingene er fullstendig utilstrekkelige.

I kommentarsfältet har varje person ansvar för sin kommentar. Kommentarer som bryter mot kommentarsreglerna eller svensk lag kan tas bort eller ändras.

7 KOMMENTARER

 1. Miljöpartiet är inte populärt i Frankrike heller. Så oväntat. Misogyna armagheddonfantaster med uteslutande negativa förslag. “Vi har ett fönster om tio år”. Samma fönster som 1982, 1998, och 2007. Glömt efter tio år, bara att tjata om påhittet.

  • synonymerpunktse har varit en kraftfull hjälpreda för mig. Misogyn betyder kvinnohatare och armageddon betyder något i stil med jordens undergång. Vad vill du framhäva med de orden i din mening ovan? Jag förstår inte riktigt. Skulle miljöpartiet i Frankrike vara kvinnohatare?

   • Jag trodde misogyn betydde människofientlig, men du har helt rätt, det betyder kvinnofientlig. Mp är människofientligt, med fokus på mansfintligt. Vänsterns och kapitalets försök att höja energipriserna på folkets bekostnad är inte populära, men bägge bor i elfenbenstornet, och fortsätter sin kamp.

 2. Dessa så kallade gröna investeringar och kraftigt höjda priser på energi via skatter kommer självklart att öka ojämlikheten och allt fler med små marginal kommer att sjunka ner i nyfattigdom. 7 miljoner hushåll har svårt att betala elräkningarna som stigit med över 40% på 8 år. 40 000 människor frös ihjäl vintern 2014 i Europa till följd av allt högre elpriser. Detta kommer snart att bli ett fenomen även i Sverige med hushåll som inte längre kommer att ha råd med el. Sydsvenska Dagbladet rapporterade för några dagar sedan att Skåne riskerar svår elbrist kommande vinter, vilket givetvis kommer att ge kraftiga prisökningar.

  Protesterna i Frankrike kommer nog snart att spilla över i fler länder där folk inte längre har råd med bränsle till sina bilar och än värre inte kommer att ha råd med värme och ljus till sina bostäder. Ska vi verkligen låta oss sjunka ner i en ny medeltida mörker där folk lämnas att dö för att miljöaktivisterna skall få skina i glansen av sin klimatpolitik.

 3. Protesterna gäller den borgerligt socialistiska människofientliga (misogyna) höger-vänsterpolitik som låtsas att vi står inför stora förändringar i klimatet därför att en mikroskopisk partikel ökat från tre till fyra tiotusendelar i atmosfären på hundrafemtio år.

  Vi står INTE inför stora klimatförändringar i närtid, vi står inför nedkylning om ett okänt antal tusen år. Det har blivit en knapp grad varmare på hundrafemtio år, haven har stigit någon centimeter, allt skylls på koldioxiden.

  Politikerna har slut på medborgarnas pengar, som vanligt, bortslarvat på skrytbyggen, dålig uppstyrning, felaktiga optimeringar och korruption. Hela poängen med klimatfantasierna är att plocka invånarna på ännu mer skatt, och den drabbar förstås låginkomsttagare på landet värst. Politiken är avsiktlig; el ska bli dyrt, boende ska bli dyrt, transporter ska bli dyrt, mat ska bli dyrt. En större andel av proletariatets slantar ska höstas in i skatt genom beskattning av livsnödvändigheter.

  Det finns ett antal policies som motiverar ingreppen. Nyss var det “jämlikhet” (högre skatt på arbete), nu är det “klimatet” (högre skatt på konsumtion). Samma skojare står bakom bägge; människor med borgerligt ursprung som försäkrar att de är socialister.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here