CIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister

12
3726

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell vill jag påstå. Se även under ”Relaterat”


I en bloggartikel skrev jag  ”Avslöjande: Kuppmakarna i Bolivias har band till CIA och School of Americas” och den behandlade bland annat CIA, förstås. Jag har vaskat fram en artikel om CIA som jag tidigare publicerat och publicerar detta här, lätt modifierat.

Av boken ”The way of the knife – the CIA a secret army” av Mark Mazzetti, journalist vid New York Times, som förärats det prestigefyllda Pulitzerpriset framgår att CIA har varit inblandat i många statskupper och försök till sådana, även mot demokratiskt valda regeringar. Mazetti nämner självklart CIA:s operationer i Latinamerikadär organisationens blodiga hantering av befolkningen i El Salvador och Guatemala rörde upp känslor inne i USA. Ett huvudbudskap i boken är att CIA under de senaste 10 åren övergått från att vara en blodbesudlad spion- och underrättelseorganisation till att vara en mördar- och terroristorganisation. Misstänksamheten mot CIA vände till acceptans av våldets män efter elfte september 2001. De skildras öppet som sådana (=våldets män) i ”The way of the knife.”

En tidig typ var Duane R Clarridge som kring ”bekymret” med Nicaragua och Kuba (1981) uttalar: ”Take the war to Nicaragua. Start killing Cubans.” (Duane Clarridge (bild nedan) var en känd CIA-man enligt Wikipedia).

CIA-agenten Duane Clarridge

Förre tjänstemannen i USA:s utrikesdepartement, nu avlidne William C Blum har skrivit faktarika böcker som är grundläggande för den som vill skaffa kunskap om USA:s utrikespolitik. Följaktligen studeras de inte på svenska universitet. De är ”CIA & USA:s verkliga utrikespolitik.” Epsilon förlag, 1998 och ”Rogue State. A Guide to the World’s Only Superpower”. Zed Books, 2006.
Blum Boken untitled

Han skrev sommaren 2013 om ”Alla tiders visselblåsare” – Philip Agee som publicerade den mest häpnadsväckande och viktiga informationenen om USA:s utrikespolitik som någon amerikansk statlig visselblåsare någonsin har avslöjat.

Philip Agee tillbringade 12 år (1957-1969) som CIA-handläggare. Hans första bok ”Inside the Company: CIA Diary”, publicerad 1974 var ett banbrytande arbete om CIA:s metoder och dess förödande konsekvenser. Den publicerades på c:a 30 språk och blev en storsäljare i många länder. Där fanns ett 23-sida appendix med namnen på hundratals hemliga agenter och organisationer. Agees mål med att namnge alla dessa individer var att göra det så svårt som möjligt för CIA att fortsätta sitt smutsiga arbete. I motsats till Agee har Wikileaks ej publicerat namnen på hundratals informanter från de nästan 400 000 handlingar om Irak-kriget som släpptes.

På CIA:s lönelista fanns tidigare och dåvarande presidenter i Mexiko, Colombia, Uruguay och Costa Rica, ”vår arbetsminister”, ”vår vice-president”, ”min polis”, journalister, arbetskraft ledare, studentledare, diplomater och många andra. Om CIA ville sprida antikommunistisk propaganda, orsaka splittring inom vänstern, eller få kommunistisk ambassadpersonal utvisad, behöver den bara förbereda några bluff-dokument, presentera dem till lämpliga ministrar och journalister, och – vips! – Omedelbar skandal.

En vanlig taktik hos CIA är att skriva vinklade ledarartiklar och falska nyhetsartiklar som medvetet publicerades av latinamerikanska medier utan angivande av CIA:s författarskap eller att CIA betalat. Propagandavärdet av en sådan ”nyhets”-artikeln kan multipliceras med att den plockades upp och spreds av andra CIA-stationer i Latinamerika och ibland också i USA. Enligt Carl Bernstein 1977 hade mer än 400 journalister i USA under de gångna 25 åren utfört uppdrag åt CIA.

För att bekämpa arbetarklassen hade man en annan taktik. Massor av arbetarorganisationerna, ibland knappt mer än namn på brevpapper, skapades, ändrades, kombinerades, avvecklades, och nya skapades igen, i nästan frenetiska försök för att konkurrera ut befintliga vänster-orienterade fackföreningar.

År 1975 var dessa avslöjanden nya och chockerande – nu verkar de bortglömda om tar del av läser dominerande artiklar i domnerande massmedia av olika slag.

Agees avslöjanden är ”en autentisk redogörelse för hur en vanlig amerikansk eller brittisk” handläggare arbetar, allt presenterat med dödlig precision”, skrev Miles Copeland, en före detta CIA-stationschef och ivrig fiende till Agee.

År 1969, innan boken publicerades, slutade Agee på CIA. På flykt från CIA, där han ibland flydde för sitt liv – utvisades Agee från, eller vägrades tillträde till Italien, Storbritannien, Frankrike, Västtyskland, Nederländerna och Norge. (Västtyskland gav honom så småningom asyl eftersom hans fru var en ledande ballerina i landet.) Agee berättare detaljerat om sin tid på flykt i boken ”On the Run (1987)”.

Mazetti skriver också om CIA:s ”kulturella krigföring” i sin nya bok. En liten detalj i de större sammanhangen: I Mellanöstern och Sydostasien sprids dataspel med proamerikanska inlagda budskap – en väg in i ungdomars sinnen. Vi har i tidigare blogginlägg skildrat hur CCF (Congress for Cultural Freedom) in Herbert Tingsten, Vilhelm Moberg och troligen andra i den svenska ”kultureliten” i CIA:s & USA:s famn.

I Globalresearch 17 december diskuterar Anthony Freda CIA i artikeln ”Don’t be fooled by mainstream media. Journalists, ”independent” experts and the CIA.” Han berättar bland annat om Blums artikel om Agee och tillägger att ”flera journalister är dessutom medlemmar i den i USA:s statsförvaltning mycket inflytelserika utrikespolitiska tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR), som har bland sina medlemsföretag har:

1. Stora finansiella institutioner som:Bank of America, Merrill Lynch, Citigroup, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co och Nasdaq OMX Group
2. De stora bolagen i Big Oil:BP, Chevron, ConocoPhillips, Exxon Mobil, Shell Oil Company och Total.
3. De största försvars-och säkerhetsföretagen som till stor del lever på försäljning till militären (siffror från SIPRI) och statliga subventioner bl.a:
DynCorp International (70 % av intäkterna från militära försäljning under 2011), Lockheed Martin Corporation (78 %), Northrop Grumman (81 %), Raytheon ( 90 %) och Booz Allen Hamilton Inc. (99 %).

Dessutom är ”mainstream medias” experter på utrikespolitiska frågor ofta kopplade till det militärindustriella komplexet fast de presenteras som ”oberoende”.

Ett exempel kan hämtas från den offentliga debatten kring frågan om att attackera Syrien 2013. Då gjorde Stephen Hadley, tidigare nationell säkerhetsrådgivare till GW Bush en rad uppmärksammade mediaframträdanden. Hadley argumenterade ihärdigt för militärt ingripande i framträdanden på CNN, MSNBC, Fox News, Bloomberg TV samt i Washington Post. Inte i något fall presenterades information om att Hadley är anställd som direktör hos Raytheon som tillverkar Tomahawk kryssningsmissiler som allmänt nämndes som ett lämpligt vapen vid en potentiell attack mot Syrien. Hadley tjänar 128 500 dollar per år från Raytheon, är ordförande i dess kommitté för offentliga frågor och äger 11 477 aktier i Raytheon, som handlades på rekordnivåer under Syrien debatten. Trots denna ekonomiska bindning presenterades Hadley för sin publik som en erfaren, oberoende nationell säkerhetsexpert. (Public Accountability. Krig eller No War on Syrien : Intressekonflikt för ”experter” som kommenterade gynnade den militära intervention, 15 oktober 2013).

Anders Romelsjö och Ulf Karlström med nya ”USA som världspolis”

Inget talar för den ovan nämnda basala informationen om CIA är känd eller beaktas av dominerande svenska massmedia – sök blogginlägg på sökordet ”massmedia” på bloggsidan och läs! CIA:s verksamhet behandlas också i boken och skriften ”USA som världspolis”.

Relaterat.

CIA:s plot/plan för att förgifta Julius Assange!
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Riksrätt mot Donald Trump? Mainstream-media försvarar CIA:s ”visselblåsare”, struntar i verkliga visselblåsare.

Föregående artikelHåkan Julander läser sin dikt ”Jag är inte längre rädd” vid mötet 5 november: Frige Julian Assange NU-Stoppa utlandsspionerilagen!
Nästa artikelSun Tzu går in på en bar i Kherson… Medan Ryssland och USA talar om Ukraina i Turkiet
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

12 KOMMENTARER

 1. Da USA hadde en liten Glasnost på slutten av 1970-tallet, avslørte Pike-kommisjonen i USAs Senat hvordan CIA-budsjettet var fordelt. Alle trodde det gikk til spionoppdrag i Øst-Europa etc, men det viste seg at ca 30% gikk til svart (uten å vise hvor det kommer fra) propagandavirksomhet, 30% til påvirkning av valg over hele verden og 20 % til støtte av væpnede opprørsgrupper.
  Plus ça change…

 2. Media glorifierar anarki.
  Täckningen av Hong Kong ger en skarp kontrast till protesterna från de franska gula västarna, där antiregerings-aktivister ofta obehörigt märktes som ”uppror” i västerländska medier. På samma sätt, trots deras egen brutala taktik, sympatiserade media ofta med den franska polisen som beskrivs som att de bara försökte återställa den allmänna ordningen.
  Den beundrande täckningen av Hong Kong-studenternas senaste taktik är knappast förvånande, med tanke på att CNN publicerade en vägledande guide för anti-Kina-demonstranter för bara några månader sedan, komplett med en lista över allt material man skulle behöva slåss mot polisen på gatorna.
  https://www.rt.com/news/473491-hong-kong-weapons-arsenal-catapult/
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=gLBqBEaG-Lw&feature=emb_logo

 3. Det får en att fundera på vem som är på CIAs avlöningslista i svenska media. DN? Statliga media? Eller inte var på CIAs avlöningslista. Udo Ulfkotte? Bechir Rabani? Var dom för obekväma för att få leva? Sedan har vi naturligtvis vad som pågår i Hong Kong, och där Kina lagt krokben för CIA som i Tibet och Xinjiang.

 4. Anarki sprider sig som en löpeld.
  Klimataktivister har nu tagit till gatorna i Paris och ockuperat en del av gatan framför nationalförsamlingen med kravet att uppmärksamma miljöproblem. Poliser står framför demonstranter som sitter på trottoaren.
  Aktivister har hittills blockerat gator och broar i större städer i Storbritannien , Kanada, Spanien, Italien, Tyskland och Frankrike. Polisen i London, Amsterdam, Madrid och andra större städer har redan gjort flera gripanden.
  Rörelsen uppmanar regeringar att avstå från användning av kolbränsle och utvinning av skiffergas, rädda bin och förklara ett klimat och en ekologisk nödsituation. Slagorden vädjar till skolbarn och studenter, och gruppens aktivister är mestadels ungdomar och anhängare av vänstergrupper.

  Extinction Rebellion startade ett två veckors ”internationellt uppror” den 7 oktober i ett försök att uppmana regeringar runt om i världen att vidta åtgärder mot klimatkrisen.
  https://sputniknews.com/europe/201910121077033465-extinction-rebellion-protesters-occupy-streets-at-national-assembly-in-paris/

  • Just precis, och vem driver anarkin, i vilka avsikter, inklusive massinvandringen. Det som är mest intressant är vad vi inte får veta genom media, inte att förglömma att västs MSM, statliga media, Bankmaffian, BigBusiness, och militären allt hänger ihop och i kontrolleras från en gruppering vi kallar den ”djupa staten”, styrd av axelmakterna UK-USA. Vi vet med 100% säkerhet att UK/USA ligger bakom kravallerna i Hong Kong, för det har dom själva publicerat. ”Demokrati” är att föredra för den och åsikter kan styras genom media, som kontrolleras av den djupa staten, och därmed kan ”demokratin” styras. Vi ser ju det i Sverige och även på dessa trådar hur indoktrinerade och desinformerade en del personer är. Kanske avser Kina att låta Hong Kong krascha, Hong Kong har ju marginell betydelse idag för Kinas ekonomi, och på så¨sätt kunna re-strukturera Hong Kong. Ett intressant inlägg idag i FriaTider. https://www.friatider.se/assad-epstein-begick-inte-sj-lvmord ”Assad: Epstein begick inte självmord”, ”Enligt Assad finns det ett samband med andra dödsfall, som går ut på att tysta personer som vet hemligheter om västerländska regeringar.”. ”han dödades för att han kände till många vitala hemligheter om viktiga personer från vissa regeringar, inklusive den brittiska och amerikanska, och förmodligen andra länder, säger Assad”. ”Nyligen mördades också Vita hjälmarnas grundare James Le Mesurier, som enligt den syriske presidenten i många år ska ha arbetat ihop med Nato.”. ”inklusive dödandet av Usama Bin Laden och IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi, sker för att de känner till så många hemligheter.”. Toppen på et isberg, som nu börjar smälta, och kanske snart kalvar. Då kanske vi får se vad som döljer sig under ytan.

 5. Philip Agee var så fri att gå ut med det han avslöjade att man kan undra varför.
  Han hade antagligen säkrat dokument någonstans som skulle släppas ut om något hände honom?
  Parallellt med att han gick ut med Inside the Company 1975 hände väldigt mycket annat som också verkade märkligt.
  Och det har jag tjatat om förut så ni slipper den här gången.

 6. CIA var inblandad i mordet på JFKennedy
  Tucker Carlsson säger att nu har det gått 60 år sedan Kennedy mördades.
  Så nu har alla dött som var inblandade i mordet.
  Tucker säger att han fått reda på att CIA var inblandade i mordet.
  Strax efter mördades mannen som mördade honom. När man mördar den som mördar är det extra viktigt att den personen inte skall yppa något, det måste hållas väldigt hemligt vem som står bakom mordet.

  Vi har bara haft en statsminister i Sverige som blivit mördad.
  Vi har bara haft en statsminister i Sverige som uttalat sig väldigt skarpt om USA:s krig,
  så skarpt så USA var rasande och tog hem sina ambassadörer från Sverige och ville inte låta dem komma tillbaka på 2 år.

  https://www.youtube.com/watch?v=PAiRmhXvJHs&t=2s

  • Bara för en månad sedan, kan ha varit på globalresearch, var det om Oswalds älskarinna där hon själv berättade sin version som hon gått ut med offentligt nångång på 90-talet. Den lät trovärdig och passade in i bilden av vad många andra kommit fram till. Oswald jobbade som spion för CIA då han reste till Sovjetunionen och låtsades vara kommunist. Samma sak när han delade ut flygblad i New Orleans och låtsades vara pro-Castro.
   Oswald var syndabocken som offrades och insåg sin roll när det var försent då han utropade ”I am a patsy”. Man hade placerat ut honom på boklagret och föregett andra uppgifter för att inte väcka misstanke. Andra vittnen har bekräftat att han satt i caféet när det hände. Det formligen kryllade av CIA-anknutna i Oswalds bekantskapskrets.
   Älskarinnan som var högt kvalificerad i sin yrkesroll tvingades lämna landet efter sina avslöjanden.

  • För många år sedan minst 20 läste jag om hur japanska fiskare använde en god egenskap hos ett djur för att kunna döda så många som möjligt.
   Delfiner är ett väldigt intelligent djur, många berättelser hur de räddat människor i nöd i havet och simmat in med dem till hamn.
   De utnyttjade deras egenskap att alltid hjälpa varandra.
   De skadade en delfin så den fick ett djupt sår och band den i en vik. Den sände ut signaler till andra delfiner att den var i fara och behövde hjälp.
   Hundratals delfiner kom till den för att hjälpa, de blev de dödade i samma antal som de kom.

   Tyckte det var förfärligt att man utnyttjar någons goda egenskap för att kunna dräpa den.
   Så känner jag även med agenter och dubbelagenter. De utnyttjar en människas förtroende och skapar en kontakt för att egentligen förgöra den eller dess likar.

   När Edward Snowden sökte asyl i Ryssland var han åtminstone ärlig och sa att han skulle aldrig valt Ryssland frivilligt utan blev tvungen då inget annat land tog emot honom.
   Han skrev många brev men blev avvisad.
   Sedan har han fortsatt att säga detta i alla intervjuer efter att han beviljades asyl.
   Ryssland har varit generöst mot honom och beviljat honom ryskt medborgarskap, trots att han sagt att han inte vill bo där om han kunde välja själv.
   Han har även öppet skrivit kritiska inlägg mot Ryssland och ändå får han medborgarskap, för att det är tryggt för honom, att han då inte kan bli utvisad till USA om de begär detta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here