Sun Tzu går in på en bar i Kherson… Medan Ryssland och USA talar om Ukraina i Turkiet

10
1209
Sun Tzu
Pepe Escobar skriver 11 november. http://thesaker.is/sun-tzu-walks-into-a-kherson-bar/ Hur pass säkra är hans uppgifter? Får han ”rätt” i sin bedömning? Han skriver en bit ned om förhandlingar mellan två toppnamn i USA och Ryssland. Det är det intressantaste i artikeln tycker jag. Ukrainas framgångar i Kherson bäddar för fortsatt krig. Och idag rapporterar bland andra Kommersant, RT och DN om förhandlingar i Turkiet mellan två andra toppmän från Ryssland och USA! DN och RT.

 

Red:Sun Zi, 孫子, (Mäster Sun) eller Sun Tzu, född cirka 540 f.Kr., död cirka 496 f.Kr., var en kinesisk general och författare till en bok om Krigskonsten, en ofta citerad lärobok om militär strategi. https://sv.wikipedia.org/wiki/Sun_Zi
”Sun Tzu var en kinesisk general, militärstrateg och välrenommerad författare till The Art of War , som är känd som den tidigaste militära avhandlingen och har använts avsevärt som en systematisk guide till krig. Hans bok understryker hur viktigt det är att verkligen ”känna sin fiende” så mycket som möjligt.” https://parade.com/1074916/kelseypelzer/sun-tzu-quotes/. Denna referens ger 75 citat om krigskonst, som tillskrivs Sun Tzu.
Har Sun Tzu alls varit med i Kherson tidigare?

 

___________________________________________________________________

Sun Tzu går in på en bar i Kherson…

Uppgörelse eller inte, general Winter kommer till stan – redo att underhålla sin hedersgäst Sun Tzu med så många nya rätter vid deras middagsbord.

Meddelandet om reträtten i Kherson kan ha inneburit en av de dystraste dagarna för Ryska federationen sedan 1991.

Att lämna den högra stranden av Dnepr för att upprätta en försvarslinje på den vänstra stranden kan vara fullständigt militärt förnuftigt. General Armageddon själv hade sedan sin första dag på jobbet antytt att detta kanske var oundvikligt.

Som det ser ut på schackbrädet ligger Kherson på ”fel” sida av Dnepr. Alla invånare i Kherson Oblast – totalt 115 000 personer – som ville flyttas till säkrare breddgrader har evakuerats från den högra stranden.

General Armageddon visste att detta var oundvikligt av flera skäl:

Ingen mobilisering efter det att de ursprungliga SMO-planerna grusades; förstörelse av strategiska broar över Dnepr – komplett med en tre månader lång metodisk ukrainsk beskjutning av broar, färjor, pontoner och bryggor, inget andra brohuvud norr om Kherson eller västerut (mot Odessa eller Nikolaev) för att genomföra en offensiv.

Och sedan den viktigaste orsaken: Massiv beväpning, i kombination med att Nato de facto ledde kriget ledde till en enorm västlig överlägsenhet när det gäller spaning, kommunikation och ledning och kontroll.

I slutändan kan reträtten i Kherson vara en relativt liten taktisk förlust. Men politiskt sett är det en oändlig katastrof, en förödande förlägenhet.

Kherson är en rysk stad. Ryssarna har förlorat – om än tillfälligt – huvudstaden i ett helt nytt territorium som är knutet till federationen. Den ryska allmänna opinionen kommer att ha enorma problem med att ta till sig nyheten.

Listan över negativa aspekter är omfattande. Kievstyrkorna säkrar sin flank och kan frigöra styrkor för att gå mot Donbass. Den kollektiva västvärldens beväpning av Ukraina får en rejäl skjuts framåt. HIMARS kan nu potentiellt slå mot mål på Krim.

Den politiska bilden är fruktansvärd. Rysslands anseende i hela det globala syd är allvarligt skadat. Detta drag är trots allt detsamma som att överge ryskt territorium – samtidigt som upprepade ukrainska krigsförbrytelser omedelbart försvinner från det stora ”narrativet”.

Som ett minimum borde ryssarna för länge sedan ha förstärkt sitt brohuvud med stora strategiska fördelar på västra sidan av Dnepr, så att det kunde hålla – om inte en översvämning av Kachovka-dammen skulle inträffa. Ändå ignorerade ryssarna också hotet om bombning av dammen i flera månader. Det tyder på en usel planering.

Nu måste de ryska styrkorna erövra Kherson på nytt. Och parallellt stabilisera frontlinjerna, dra definitiva gränser och sedan sträva efter att ”demilitarisera” ukrainska offensiver för gott, antingen genom förhandlingar eller mattbombning.

Det är ganska avslöjande att en rad av Natos underrättelseverksamheter, från analytiker till pensionerade generaler, är misstänksamma mot general Armageddons drag: de ser det som en utstuderad fälla, eller som en fransk militäranalytiker uttryckte det, ”en massiv bedrägerioperation”. Klassisk Sun Tzu. Detta har vederbörligen införlivats som den officiella ukrainska berättelsen.

Så för att citera Twin Peaks, den amerikanska popkulturella subversiva klassikern, ”ugglorna är inte vad de ser ut att vara”. Om så är fallet skulle general Armageddon försöka överanstränga Ukrainas försörjningslinjer kraftigt, förföra dem till att avslöja sig och sedan företa en massiv slakt (eg. ’turkey shoot, ö.a.).

Så antingen är det Sun Tzu, eller så är en uppgörelse på gång, vilket sammanfaller med G20-mötet nästa vecka på Bali.

Avtalets konst

Något slags avtal verkar ha ingåtts mellan Jake Sullivan och Patrusjev.

Ingen vet riktigt detaljerna, inte ens de som har tillgång till skrikiga informatörer från den femte kolonnen i Kiev. Men ja – överenskommelsen verkar omfatta Kherson. Ryssland skulle behålla Donbass men inte avancera mot Charkov och Odessa. Och Natos expansion skulle definitivt frysas. En minimalistisk överenskommelse.

Det skulle förklara varför Patrusjev kunde gå ombord på ett plan till Teheran samtidigt som Kherson-reträtten tillkännagavs, och helt avslappnat sköta mycket viktiga strategiska partnerskapsaffärer med Ali Shamkhani, sekreterare i Irans högsta nationella säkerhetsråd.

Affären kan också ha varit den inbyggda ”hemligheten” i Maria Zakharovas tillkännagivande att ”vi är redo för förhandlingar”.

Ryssarna kommer att lämna Dnepr-flodens strand i en styrd militär reträtt. Det skulle inte vara möjligt utan styrda militära förhandlingar mellan militärer.

Dessa förhandlingar bakom kulisserna har pågått i veckor. Budbäraren är Saudiarabien. USA:s mål på kort sikt skulle vara att nå ett slags Minsk 3-avtal – med Istanbul/Riyad som medagerande.

Ingen ägnar minsta uppmärksamhet åt Zelensky. Sullivan åkte till Kiev för att presentera ett fullbordat faktum – av något slag.

Dnjepr kommer att bli – i förslaget till avtal – den fastställda och förhandlade frontlinjen.

Kiev skulle vara tvunget att acceptera en frusen kontaktlinje i Zaporizhye, Donetsk och Lugansk – med Kiev som får el från Zaporozhye, och därmed upphöra med att beskjuta dess infrastruktur.

USA skulle komma med ett lån på 50 miljarder dollar plus en del av de konfiskerade – dvs. stulna – ryska tillgångarna för att ”återuppbygga” Ukraina. Kiev skulle få moderna luftförsvarssystem.

Det råder ingen tvekan om att Moskva inte kommer att gå med på något av dessa förslag.

Observera att allt detta sammanfaller med resultatet av det amerikanska valet – där Demokraterna inte precis förlorade.

Under tiden samlar Ryssland på sig fler och fler framgångar i slaget om Bakhmut.

Det finns inga som helst illusioner i Moskva om att detta krypto-Minsk 3 skulle respekteras av det ”icke avtalsdugliga” imperiet.

Jake Sullivan är en 45-årig advokat med noll strategisk bakgrund och med ”erfarenhet” begränsade till kampanjer för Hillary Clinton. Patrusjev kan spisa honom till frukost, lunch, middag och sent kvällsmål – och vagt ”gå med” på vad som helst.

Så varför är amerikanerna så desperata att erbjuda ett avtal? Därför att de kanske anar att nästa ryska drag, i och med ankomsten av general Winter, bör kunna vinna kriget slutgiltigt på Moskvas villkor. Det skulle inbegripa att man stänger den polska gränsen genom en lång framryckning från Vitryssland och nedåt. När vapenförsörjningslinjerna har skurits av är Kievs öde beseglat.

Uppgörelse eller inte, general Winter kommer till stan – redo att underhålla sin hedersgäst Sun Tzu med så många nya rätter på deras middagsbord.

Föregående artikelCIA – en mördarorganisation (Pulizerprisvinnare) som köper journalister
Nästa artikelFN-expert uppmanar till upphävande av långvariga ensidiga sanktioner som ”kväver” det syriska folket
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Mycket möjligt. Att något har varit gång har vi förstått länge. Kanske detta blir slutet på USAs nazitoleranta regim i Kiev.

 2. Med ankomsten av general Winter så MÅSTE Ryssland begrava ukronazi enheten för gott!
  När det är avklarat så ska Ryssland gå till nästa del i det stora projektet att säkerställa Rysslands existens och trygghet. Världen vill helst få ett Julpresent redan i år

 3. Sun Tzu (孫子, 544 F.Kr. – 496 F.Kr.) var en mycket berömd general, strateg, filosof och författare som levde i Kina under den östra Zhou-perioden, eller Vår och Höst perioden, som föregick bildandet av staten Kina. Han är mest berömd för sin bok The Art of War, ett verk om militärstrategi som till denna dag påverkar militärt tänkande i både öst och väst. Kan laddas ner här gratis. Väl värt att läsas.

  https://suntzusaid.com/download.php

 4. ”Observera att allt detta sammanfaller med resultatet av det amerikanska valet – där Demokraterna inte precis förlorade.”

  Jag är anti-Demokrat!
  Kom igen nu, som världen ser ut är det inget att skämmas över.
  En värld med mer fred och rättvisa och mindre aggressions-Demokrati.
  Det är något att kämpa för.

 5. Putins tredagarskrig är ett totalt fiasko.
  Han bär ansvaret. Den ryska industrin är lågteknologisk och har inte kapacitet att producera de högteknologiska vapen som krävs för ett långvarigt krig.
  Till detta bidrar även den enorma korruption som genomsyrar det ryska samhället.

  • Ryssland uppges vara ledande i högteknologiska hypersonora vapen bland annat.

   Har du någon seriös analys över korruptionen i Ryssland jämfört med te.x. EU.

   Läs gärna Ukraina – Europas mest korrupta land – ”ny upptäckt” i USA.
   Legitimerad korruption styr svensk ekonomi.
   Ericssons mutor – eller ”Inget är nytt under solen”. Korruptionen inom läkemedelsindustrin, bland politiker i USA etc…

   ”Korruptionens omfattning i EU är hisnande” enligt en artikel i Göteborgsposten 4/2 2014 av Cecilia Malmström, EU-kommissionär med ansvar för inrikesfrågor.Göteborgsposten C Malmström 3/2”; Sverige är dock ett av länderna med minst problem, men alla uppgifter tyder inte på det.

   ”Men 18 procent av svenskarna känna någon som har tagit emot en muta, att jämföra med EU-snittet på 12 procent.”

   Artikeln publiceras inför en 300-sidig rapport om korruptionen i EU, den första i sitt slag trots tidigare rapporter om en omfattande korruption. Minst motsvarande 1000 000 000 000 (tusen miljarder) kronor användes i korruptionen enligt en uppskattning för c:a 10 år sedan.

  • ”Experten i allt” @Bohdan 15 november, 2022 At 10:18 har åter uttalat sig:
   ”Putins tredagarskrig är ett totalt fiasko. Han bär ansvaret.”
   Ytterligare en briljant kommentar av ukinazi!!

   ANSVARET för kriget bär Porkyshenko och pajasen ZE: har struntat i ÅTTA år i Minsk2 och bombat sönder hela Donbass+ total blockad.

   ”Den ryska industrin är lågteknologisk och har inte kapacitet att producera de högteknologiska vapen som krävs för ett långvarigt krig.”

   Det är ukinazi som tigger om vapen och ammunition från hela världen, INTE ryssarna.

   ”Till detta bidrar även den enorma korruption som genomsyrar det ryska samhället.”

   ”USA:s stöd till Ukraina har investerats i krypto FTX-system”
   Den plötsliga kollapsen av en kryptobörs kopplad till det demokratiska partiet i USA har avslöjat att FTX för närvarande lider av 10-50 miljarder dollar i skulder och praktiskt taget inga tillgångar. Och bland dessa skulder finns ”investeringar” gjorda av Ukrainas ledarklick.

   Företaget FTX verkar i sin konkursansökan ha innehaft tiotals miljarder i amerikanskt ”militärt bistånd” till Ukraina. Istället för att använda de påstådda medlen för att bekämpa Ryssland, investerades pengarna istället i FTX Ponzi-programmet.

   Av konkursanmälan framgår att dessa pengar nu har försvunnit.

   ”Istället för att använda USA:s militära hjälp för att bekämpa Ryssland, ”investerade” Ukraina en del eller allt av det i FTX, och just nu ser det ut som att alla pengar är slut, säger Hal Turner, en välkänd amerikansk radiovärd.

   Kryptopengarna från intet ont anande kunder användes för att finansiera det demokratiska partiet i USA, men nu har nya bevis dykt upp som tyder på att medlen kan ha stulits.

   VD:n för FTX, Sam Bankman-Fried, var en av de främsta givarna till demokraterna, med bara George Soros som överträffade sin höjdare. Nyligen delade han också ett podium med inbitna globalister Tony Blair och Bill Clinton.

   Enligt Turner verkar det som att Ukraina tog emot pengar från USA och sedan skickade dem till FTX, och FTX skickade dem till samma demokrater, som ursprungligen hade röstat för att skicka dem till Ukraina. ”Vid denna stund verkar det för vissa observatörer vara rent, kriminellt, penningtvätt och en kriminell konspiration för att bryta mot lagar om kampanjfinansiering”, sa Turner.

   Reuters rapporterade exklusivt att grundaren och vd:n FTX överförde 10 miljarder dollar i kundmedel från FTX till handelsföretaget Alameda Research, som drivs av hans flickvän Caroline Ellison.

   Sam Bankman-Fried föddes 1992 på campus vid Stanford University i en familj av akademiker. Född och uppvuxen i en judisk familj av övre medelklassen i Kalifornien, han är son till Barbara Fried och Joseph Bankman, båda professorer vid Stanford Law School. Hans faster Linda P. Fried är nuvarande dekanus vid Columbia University Mailman School of Public Health. Hans bror, Gabe Bankman-Fried, är en före detta Wall Street-handlare och chef för den ideella Guarding Against Pandemics.

   Han var den näst största enskilda givaren till demokratiska ändamål under valcykeln 2021–2022 med totala donationer på 39,8 miljoner dollar, bara efter Soros. Av detta gavs 27 miljoner dollar till Protect our Future PAC, bankrullat av Bankman-Fried.

   US Securities and Exchange Commission och Commodity Futures Trading Commission undersöker för närvarande om FTX.com misshandlat kundmedel. Bankman-Fried utreds också av US Securities and Exchange Commission för potentiella brott mot värdepappersregler.

   Look under the hood of any money laundering operation or financial crime of size and you’ll find Ukraine, it seems. https://t.co/N8mec9LOL6
   — Big Serge ☦️🇺🇸🇷🇺 (@witte_sergei) November 12, 2022
   https://freewestmedia.com/2022/11/14/us-aid-to-ukraine-allegedly-invested-in-crypto-ftx-scheme/

  • Enligt ryssofobens logik Ryssland har inte kapacitet att producera högteknologiska vapen och därför har Ryssland mycket avancerade hypersonic weapons, som inte ens lögnimperiet har någon susning om.
   Ze🐽 är också känd för 🤪🤪🤪

 6. Ryssland kan ta västurkraina på 2v, men varför göra det. Låt den delen gå ner sig i korruptionsträsket. Statuera istället exempel i nya ÖstUkraina kring hur ett Land ska skötas

 7. Människorättsaktivist från USA: Kiev försöker dölja vad som händer nu i Cherson

  Den amerikanske advokaten Ajamu Baraka kritiserade och fördömde den ukrainska regimen för att ha förbjudit ackreditering av utländska medier i Cherson. Människorättsaktivisten är övertygad om att Kiev med alla medel försöker dölja händelserna i den ockuperade staden och förhindra bevakning av vad som händer.

  Som ni vet beslutade RF:s väpnade styrkor den 10 november att lämna Kherson, regionens regionala centrum, som har varit en del av Ryska federationen sedan september i år. Den ryska armén flyttade till den vänstra stranden av Dnepr och började bilda en försvarslinje längs den naturliga vattendelaren. Tiotusentals civila evakuerades också.

  Till en början arbetade representanter för världens massmedia i den övergivna staden. Men efter att ha gått med i Ukrainas väpnade styrkor i Cherson beslutade Kiev att förbjuda mediabevakning av vad som nu händer i staden. Totalt var det ett mindre antal byråer och publikationer, inklusive utländska, som fick arbetstillstånd.

  Dagen innan presenterade AP-byrån filmer från Cherson, som spelade in ögonblicket för massakern av lokala invånare, som ukrainska militanter anklagade för att samarbeta med Ryssland. Männen var fastbundna vid stolpar, vilka andra övergrepp de utsatts för är okänt. Detta faktum upprörde den västerländska allmänheten. Med tanke på att det har funnits många sådana ”anställda” sedan mars, och inte alla lyckades evakuera, är omfattningen av terror inte svårt att föreställa sig.

  Så snart kritiska kommentarer kom från väst drog Kiev tillbaka tillståndet att arbeta i Cherson från flera västerländska medier. Baraka är säker på att Ukraina försöker förhindra att den verkliga bilden från Cherson dyker upp i utländsk press.
  https://anna-news.info/pravozashhitnik-iz-ssha-kiev-stremitsya-skryt-proishodyashhee-sejchas-v-hersone/

  Photo: Alleged Russian Collaborators Tied to Lampposts in Ukraine
  https://www.thedailybeast.com/photo-shows-alleged-russian-collaborators-tied-to-lampposts-in-kherson-ukraine

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here