Anna Lindstedt: Misslyckat försök till justitiemord?

7
3596
Anna Lindstedt. Twitter

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Demoniseringen av Kina med beskyllningar om tvångsläger och folkmord i Xinjiang från USA, okritiskt återapat av medier i Väst, når stor framgång fast belägg saknas. Vore mycket bra om om dessa anklagelser kunde prövas juridiskt. Vilka belägg finns för olika påståenden är en första fråga.


Juli 2020. För en dryg månad sedan publicerade jag artikeln Justitiemord på gång mot erfaren svensk diplomat? – led i demonisering av Kina?

Vilket förklarar mitt val av titel på denna artikel, och mitt svar ”Ja”

DN skriver ”enligt tingsrätten har inte åklagaren bevisat att hon har ”förhandlat i en diplomatisk angelägenhet med någon som företrädde kinesiska statens intressen”. Även om hon skulle ha gjort det, så hade hon varit behörig att göra det i egenskap av ambassadör i Kina, säger rådmannen Anna Flodin.”…

På en presskonferens direkt efter domen gick hon igenom varför Anna Lindstedt frikändes från brott. Det hade enligt rätten krävts att åklagaren kunnat bevisa tre saker för att fälla Anna Lindstedt:

• Att Anna Lindstedt föregivit att hon var behörig att förhandla för Sverige, utan att vara det.

• Att hon själv deltagit i förhandlingarna i en diplomatisk fråga.

• Att förhandlingen skett med någon som företrädde främmande makts intressen.

Tingsrätten slår för det första fast att Anna Lindstedt som ambassadör i Kina var ”behörigt ombud för Sverige” och alltså inte agerat egenmäktigt eller föregivit att hon varit ombud.

Inte heller de andra punkterna har åklagaren lyckats bevisa, enligt Flodin.

– Ambassadörer har en vid behörighet att företräda Sverige mot det land där ambassadören är ambassadör i. Den här behörigheten kan inte inskränkas genom interna instruktioner från landets utrikesdepartement. Behörigheten kan missbrukas, men det är inget som tingsrätten haft att pröva i det här målet, sade Anna Flodin. DN: Tidigare Kinaambassadören Anna Lindstedt frias av tingsrätten och vidare och inte minst Frikännandet av Lindstedt bakslag för åklagarna och UD-ledningen.

Notera att 12 tjänstemän förhörts vid rättegången. Och att åtta tjänstemän informerats före möte av ambassadör Lindstedt.

Ja visst är det ett bakslag för UD-ledningen och för förra utrikesministerna Margot Wallström. Ärendet borde förstås ha handlagts och lösts inom UD.

Margot Wallström. Bild: Wikipedia.

Nästa steg? Tror inte att åklagaren eller UD går vidare med ärendet rättligt. Risken för att domen bekräftas av högre instans förefaller vara stor.
Det vore positivt om domen medför att media och politiker börjar att käll- och självkritiskt börjar granska relationen till Kina och Gui Min Hai.

Allmän kommentar:
Kina är sedan några år utsatt för demonisering av flera länder. Det kom ganska hastigt, med ursprung i USA, som en del av USA:s linje att kraftsamla mot sin främsta rival. Sanktioner mot Huawei, påståenden om coronapandemin utan belägg, uighurerna med föga belägg. Allt snabbt uppbackade av alltför okritiska etablerade medier och ledande politiker. Men jag medger att oklarhet råder i vissa frågor. I så fall är försiktighet nödvändigt, i stället för att döma på lösa boliner.

Gui Minhai. Bild som finns på många håll på nätet.

I Sveriges fall är Gui Minhai av särskild betydelse. Han är av kinesisk domstol dömd till flerårigt fängelsestraff för någon typ av spioneri i februari. Tyvärr finns lika litet detaljer från Kina som när SÄPO rapporterar om misstänkt spioneri i Sverige. Detta är en brist. Länder är generellt förtegna då det gäller frågor om spioneri.

Utrikesminister Ann Linde kräver dels att Kina ska släppa Gui Minhai och samtidigt att man behöver mer information. Motsägelsefullt för att använda en lindrig beteckning. Expressen 24/2: Ann Linde: Vi kräver att Gui Minhai släpps fri.

Ann Linde Foto Kristian Pohl Regeringskansliet.

Ann Linde framstår tyvärr som en medveten företrädare för USA:s brutala imperialism, vilket framgick av Utrikesdeklarationen. Ann Lindes utrikespolitiska deklaration: Hyckleri i kvadrat om demokrati och andra viktiga frågor.

Utan närmare kunskap om Guni Min-Hais påstådda brott saknas rimligen argument för att han ska släppas. (Och Ann Linde menade faktiskt att man behöver mer information).
Kom ihåg Sverige inte accepterade att USA:s president ville att Sverige ska släppa ASAP Rocky.

Föregående artikelHaiti: Nej till USA-intervention efter mordet på presidenten
Nästa artikelUSA – säljer av 2 miljoner fat stulen iransk olja, och plundrar Syrien på olja
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Off topic:
  Anders Jallai skriver om mordet på Olof Palme:
  “Sovjet styrde mordet på Olof Palme i medverkan med Iran. Mördaren var en kurd från Irak utbildad av KGB. Motivet till mordet var att Palme ansågs alltför Nato-vänlig och därför ett strategiskt och säkerhetspolitiskt problem för Sovjetunionen.”

  Så skrev UD:s folkrättsexpert vid tiden för Palmemordet, professor Bo Theutenberg i ett pressmeddelande 2020-06-07 som uppenbarligen censurerats av all svensk press utom en tidning, Inblick. Detta trots att Palmemordet i högsta grad är aktuellt. Anledningen kan vara att Theutenbergs information inte samspelar med den av staten i dagarna framlagda nya mordteorin Skandiamannen eller Christer Pettersson 2.0. En ny ensam galning.
  https://www.jallai.se/2020/07/sovjet-styrde-mordet-pa-olof-palme/

  • Nedanstående klipp i you tube är en anledning till varför USA skulle vilja undanröja Palme. Precis som de avsatt flera andra ledare som de ogillar. Det är märkligt att aldrig USA ställts inför krigstribunalen. Nu väljer man ut vissa länder som hängs ut, medan andra skyddas som begår lika stora brott mot mänskligheten, eller större. Jag tror mer på denna teori att CIA lät mörda Olof Palme

   https://www.youtube.com/watch?v=3S76KwPP8n4

   Ny bok anklagar CIA för Palmemordet
   ”I underättelsetjänsternas spindelnät. Varför mördades Olof Palme, Uwe Barschel och William Colby?” heter en nyutkommen bok av journalisten Patrik Baab och den amerikanska politikern Robert E. Harkavy.

   Boken bygger på tio års efterforskningar.
   CDU-politiker Uwe Barschel var premiärminister i Schleswig-Holstein från 1982 till 1987. Han hittades död på ett hotell den 11 oktober 1987 i Genève.

   I hans fall ska motivet ha varit att han varit inblandad i Iran-Contras-affären.William Colby sparkades från posrten som CIA-chef 1976 och blev därefter jurist vid Nugans bank i Australien. Denna bank var en penningtvättinrättning för CIA:s drog- och vapenpengar, hävdar författarna.

   Baab tror också att banken var ett CIA-fasad som också skötte dess vapenaffärer,Olof Palme, Sveriges premiärminister 1982-1986, mördades på Stockholms gator den 28 februari 1986.

   ”Vi har en diskussionsrapport från Secret Secret Planning Staff, sekretariatet för Natos hemliga Stay Behind-armé, daterat den 15 december 1985. Detta visar att CIA och MI6 beställde mordet på Olof Palme”, säger Baab.

   Mordet ska ha utförts av en tidigare iransk sekreterare, som hade CIA-utbildning. Motivet för mordet var att Nato hade oroat sig för att Palme skulle söka kompromisser med Sovjetunionen för att uppnå ett kärnvapenfritt Europa.

 2. Mer bakgrundsinformation.
  ”Åtalet mot Lindstedt var inte ett åtal mot henne som person även om den tidigare politiska ledningen var missnöjd med henne. Åtalet var det första tydliga tecknet på att Säpo nu börjat tröttna på hur verksamheten vid UD utvecklats sedan 2014 i allmänhet och som effekt av en kultur där politisk och personlig lojalitet värderas högre än kompetens i synnerhet. ”
  https://ledarsidorna.se/2020/07/efter-den-friande-domen-mot-anna-lindsrom-nya-lianer-samma-apor/

 3. Anna Lindstedt gjorde allt helt rätt som hon borde i Kina efter Kinas samhällsregler. Affärsmännen företrädde inte alls den kinesiska staten men hade goda relationer, Guanxi, till mäktiga inflytelserika personer som kunde hjälpa. Liu och Meewella fungerar och arbetar som matchmakers, en mycket typisk och urgammal funktion som inte bara finns i affärer utan även i till exempel äktenskapsförmedling i Kina. Åtalet var politiskt motiverat. Anna Lindstedt uppträdde inte tillräckligt Kina-fientligt.

  Gui Minhai är kinesisk medborgare och endast kinesisk medborgare i Kina. Hans svenska medborgarskap är inte giltigt i Kina. Vad som hände var att Gui Minhai hade det ekonomiskt svårt efter att ha avvikit och höll sig undan rättvisan i Kina. CIA gillrade en ”honeypot”, Gui Minhai gick i fällan och pressades sedan att spionera för USA. En annan skurk journalist aka självutnämnd ”kinakännare” sägs även vara involverad. Numera portad från Kina. Gui Minhai ville sluta som spion, men visste för mycket. Som det heter i James Bond filmerna. Avskedsansökan för en CIA spion kallas även en dödsattest. Gui Minhai flydde tillbaka till Kina med hjälp av Kina, något som CIA inte hade trott att han skulle göra. Spioneri kan ge 30 års fängelse i Kina. Gui Minhai erkände och samarbetade med Kina för att knäcka USAs omfattande spionnätverk i Kina, vilket var mycket framgångsrikt. Flera USA spioner har utvisats, flera med titeln ”journalist”. 10 år är ett mycket milt straff, och han lär avtjäna det i husarrest med stor frihet samtidigt som han bistår Kinas SÄPO och är skyddad. Samtidigt kan jag nästan höra CIAs flåsande i bakgrunden. CIA ger sig på politiker och tjänstemän i Sverige, ”Få ut honom från Kina, hans kunskaper skadar oss allvarligt”. ”Han måste elimineras – tystas”. Det är det de svenska politikerna gör, följer USAs order så att dom kan tysta Gui Minhai. En olycka händer så lätt, och det är så lätt att skylla Kina för den.

  • Bin Laden var ju före detta CIA-agent och han fick ju en sjöbegravning som tack för sina tjänster! Och man förstår ju varför han inte kunde tas till USA för att börja babbla om allt möjligt i en domstol så fimpa honom var enda alternativet! Det märkliga är att Obama fick nästan ingen som helst kritik för sitt agerande men så var ju Obama Deep States lilla älskling ut i fingerspetsarna!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here