Indiens kanadensiska gåta – att vara eller inte vara

4
904
Bild hos M.K. Bhadrakumar
Denna artikel 23 av M.K. Bhadrakumar publicerades först på hans blogg https://www.indianpunchline.com/indias-canadian-riddle-to-be-or-not-to-be/,
M.K Bhadrakumar

 

Det indiska parlamentets särskilda session lät utrikesministern S. Jaishankar hoppa över BRICS-utrikesministermötet vid sidan av den 78:e sessionen i FN:s generalförsamling i New York den 20 september. BRICS håller på att bli en albatross som hindrar Modis regering från att leva ett normalt och lyckligt liv.

S. Jainshankar

Tidpunkten för den kanadensiska attacken mot det indiska utrikes- och säkerhetspolitiska etablissemanget efter dödandet av Hardeep Singh Nijjar är omisskännlig. Red: Denne var en Sikh-ledare, ansdedd som terrorist av Indiens regering. Han dödades 23 juli i British Columbia i Kanada. Attacken ökade i kölvattnet av G20-toppmötet, som bevittnade ett förkrossande diplomatiskt nederlag för USA inför hela världssamfundet, där värdnationen Indien navigerade skickligt för att ta bort alla negativa hänvisningar till Ryssland i händelsens slutdokument.

Nijjar-affären kan metaforiskt kallas vredens druvor. Den liberala västvärlden har hittills gett Modis regering ett fripass genom sin regelbaserade ordning. Indien kunde predika men var inte ansvarigt för sin egen praxis. Alla bra saker tar slut.

Kanada har agerat som ett surrogat för USA. Man kan tänka på det märkliga fallet med Huaweis vice ordförande Meng Wanzhou på Vancouver Airport den 1 december 2018. Miljardärsarvingen greps fräckt på grund av en provisorisk amerikansk utlämningsbegäran för bedrägeri och konspiration för att begå bedrägeri.

Men i augusti 2021 ifrågasatte utlämningsdomaren fallets laglighet och uttryckte ”stora svårigheter att förstå” hur protokollet från USA:s regering stödde anklagelsen om brottslighet. Och den 24 september 2021 ingick det amerikanska justitiedepartementet ett avtal. Den 1 december 2022 avfärdade den presiderande domaren anklagelserna mot Meng efter en amerikansk begäran.

När det gäller Nijjar-fallet, berättade en kanadensisk tjänsteman som är bekant med det för The Associated Press i går att premiärminister Justin Trudeaus anklagelse mot Modi-regeringen baserades på övervakning av indiska diplomater i Kanada, inklusive underrättelser tillhandahållna av en ”stor allierad” som är medlem av de ökända Five Eyes. Five Eyes är det hemliga underrättelsenätverket för anglosaxiska länder – Australien, Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland och USA.

Intressant nog försökte Storbritannien  ta avstånd från Trudeaus tirad, medan en kanadensisk källa sa till Reuters att Canberra och Washington arbetade ”mycket nära” för att undersöka bevis som tyder på potentiell indisk inblandning i Nijjars dödande.

Trudeau talade i det kanadensiska parlamentet efter samråd med president Biden, och reaktionen från Vita huset samma dag var mycket stödjande. Taleskvinnan för Vita husets nationella säkerhetsråd, Adrienne Watson, sa: ” Vi är djupt oroade över de anklagelser som premiärminister Trudeau hänvisar till. Vi håller regelbunden kontakt med våra kanadensiska partners. Det är absolut nödvändigt att Kanadas utredning fortsätter och att förövarna ställs inför rätta.” 

Watson arbetar under den nationella säkerhetsrådgivaren Jake Sullivan, som rapporterar direkt till Biden. Det är osannolikt att Sullivan gjorde detta till ett personligt problem med det indiska säkerhetsetablissemanget. Enkelt uttryckt härrör allt från Oval Office.

Jake Sullivan

Efter Watsons öppningsanförande gick Vita huset snabbt över till megafondiplomati med sin högtflygande strategiska kommunikationschef John Kirby, en pensionerad konteramiral, som bekräftade att Biden tror på ” de allvarliga anklagelserna” av Trudeau ”och de är mycket allvarligt … och vi stöder Kanadas ansträngningar att undersöka detta. Vi tror att en helt transparent, omfattande utredning är rätt tillvägagångssätt så att vi alla kan veta exakt vad som hände, och naturligtvis uppmuntrar vi Indien att samarbeta med det.” 

På frågan om USA, som Five Eyes underrättelsedelningspartner till Kanada, visste vad anklagelserna baserades på, svarade Kirby med att säga att han ville respektera undersökningens oberoende. När det gäller konsekvenserna om anklagelserna var sanna, sa Kirby att när fakta är tillgängliga, ”kan vi börja titta på rekommendationer eller beteenden som vi kanske vill följa.” Han mer än antydde att det kanadensiska påståendet inte är grundlöst.

Samtidigt försvarade Vita huset sitt tillvägagångssätt, genom att Watson svarade på en kommentar från Washington Post på sociala medieplattformen X (tidigare Twitter), genom att förneka att USA hade kritiserat Kanada för händelsen. ”Rapporter om att vi avvisade Kanada på något sätt i den här frågan är fullständigt falska”, skrev Watson och tillade att USA och Kanada samordnade sig nära i frågan.

Hon tillade: ”Detta är en allvarlig fråga och vi stöder Kanadas pågående brottsbekämpande ansträngningar. Vi engagerar också den indiska regeringen.” Hon motsatte sig förslag om att Washington var kritisk mot Ottawa eftersom Indien måste uppvaktas som en motvikt till Kina.

Sådana omotiverade föreläsningar är rent hyckleri från ett land som fritt tar till lönnmord som ett verktyg i sin utrikespolitik. Vem dödade Qassem Soleimani? IS tackar Gud för mordet på Soleimani, och ser USA som allierad.

Inför denna mobbning har Delhis reaktion varit minst sagt ynklig – som om den är stendöv och inte kan höra vad Vita husets tjänstemän säger. Istället klättrade spindoktorerna upp i fel träd för att skrämma Kanada för deras ”gängkrig” och så vidare. Det verkar som att regeringen visste allt om Trudeaus konstiga beteende när han var i Delhi för G-20-toppmötet och hade en färdkarta klar med indiska skyltar.

Först sa han ”trovärdiga skäl” och sedan säger han ”trovärdiga antaganden”. Vad är ett ”trovärdigt antagande”?

Varför sådan ynklighet? Det skapar bara missuppfattningar. Man skulle vilja tro att Indien, med sina höga värderingar av global styrning och djup respekt för nationell suveränitet – förutom att vara flaggbärare av konceptet Vasudhaiva Kutumbakam ( ’Världen är en familj’) – aldrig skulle böja sig för en så avskyvärd nivå som att utöva mord i sitt statliga hantverk.

USA brukar använda sådana tendentiösa fall för att skrämma och utpressa svagsinnade samtalspartner i ”tredje världen”. Det är därför Jaishankar inte borde ha nedgraderat Indiens representation vid BRICS utrikesministermöte. Det är extraordinära tider och om Indien inte hade ett BRICS-medlemskap skulle det finnas ett behov av ett.

Faktum är att BRICS uttalande efter mötet i New York sade: ”Ministrarna upprepade sin oro över användningen av ensidiga tvångsåtgärder som är oförenliga med principerna i FN-stadgan och som har negativa effekter, särskilt i utvecklingsländer . De upprepade sitt åtagande att förbättra och stärka global styrning genom att främja ett mer flexibelt, effektivt, resultatorienterat, representativt, demokratiskt och ansvarsfullt internationellt och multilateralt system och för att underlätta ett större och mer meningsfullt deltagande av utvecklingsländer och minst utvecklade länder… »

Poängen är att regeringen bör lägga upp en strategi för att ta sig igenom sin nuvarande situation. När allt kommer omkring, som en nyckelmedlem i den västerländska alliansen och en nära allierad till USA, spelar Kanada en viktig roll för USA när det gäller att upprätta en så kallad regelbaserad internationell ordning och främja Indo-Stillahavsstrategin. Och ”regelbaserad ordning” och Indo-Stillahavsstrategi är också indiska mantran.

Biden själv kan komma att hamna i svåra svårigheter mycket snart och tvingas slåss för sin politiska karriär. Det är meningslöst att bjuda in honom att vara huvudgäst på Republic Day med en extra krusidull i form av ett QUAD-toppmöte. När den kanadensiska utredningen har gått sin gång kan Ottawa offentligt lägga ut ytterligare anklagelser som passerar för ”bevis”  – och det kan hända någon gång närmare vårt allmänna val.

Sammantaget är den stora frågan: Vad gör USA egentligen?

Föregående artikelKrig, pengar och USA:s framtid
Nästa artikelProblemet med ”västerländska värderingar” är att västerlänningar inte värdesätter dem.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Är det inte ungarna som bråkar på gården
  så är det ledarna i världen.

  22 september, 00:13 / Politik
  Skandalen mellan Indien och Kanada tar fart
  Kontakterna baseras på mordet på ledaren för sikhiska separatister i British Columbia
  Vladimir Kulagin

  Operatören av indiska visumcenter i restaurangen BLS International meddelade att de kommer att sluta ta emot visumansökningar från och med den 21 september, skriver India Today-portalen. Officiellt förklaras denna information, som de fick från den indiska ambassaden, av ”tekniska skäl”, men kronologiskt sammanföll åtgärderna med utvecklingen av den diplomatiska skandalen mellan de två länderna. Den 18 september anklagade kanadensiska premiärministern Justin Trudeau, med hänvisning till sin underrättelsetjänst, indiska specialstyrkor för delaktighet i mordet på oppositionsledaren och kanadensiske medborgaren Hardeep Singh Nijhar i juni på sitt lands territorium.

  Den 19 september utvisade Ottawa den senior indiske diplomaten Pawan Kumar Ray, som, enligt kanadensarna, ledde den juridiska stationen för Foreign Intelligence Research and Analysis Wing (RAW, Research and Analysis Wing) i det landet. Samtidigt, Paradise-program för underrättelsetjänster och historiska och historiska indisk design Indian Express. Indiska myndigheter förnekar anklagelserna, trots att Nijjar i det landet ansågs vara terrorist på grund av anklagelser om att planera mordet på en hinduisk präst i Punjab. New Delhi skickade också en kanadensisk diplomat som svar. Enligt det indiska utrikesministeriet återspeglar detta beslut den växande oro som regeringen i detta land har för ”kanadensiska diplomaters inblandning i våra interna angelägenheter och deras deltagande i anti-indiska aktiviteter.” Den 21 september meddelade båda länderna sin önskan att anpassa antalet anställda vid diplomatiska beskickningar.

  Sikher är en etno-religiös grupp (anhängare av sikhismen), med mer än 20 miljoner människor i Indien. Sikhernas nationella sammansättning domineras av Punjabis (invånare i den indiska delstaten Punjab). Sikh-separatisternas planer sedan 1940-talet. Att uppnå en oberoende Khalistan-stat både i Punjab och teoretiskt utanför dess gränser i norra Indien och Pakistan. För närvarande uppgår den sikhiska diasporan i Kanada till minst 700 tusen människor och spelar en betydande roll i det lokala ekonomiska och politiska livet.

  Hardeep Singh Nijjar, 45, sköts och dödades den 18 juni 2023 i Surry, British Columbia. De misstänkta, som beskrivs som ”maskerade män av stor kroppsbyggnad”, kunde fly från platsen. Nizhar immigrerade illegalt till Kanada i mitten av 1990-talet och fick medborgarskap i detta land först 2007. Han kallade den indiska regeringens politik mot sikher för ett folkmord, vilket han förklarade inför FN. Den indiska regeringen betraktade honom som ledare för separatistgruppen Tiger Khalistan och utfärdade flera arresteringsorder, men misslyckades med att utlämna honom från Ottawa.

  Dessutom, enligt Global News, är den kanadensiska utredningen direkt relaterad till avbrytandet av förhandlingarna om ett nytt handelsavtal mellan Kanada och Indien den 1 september 2023. Som Trudeau själv sa under sitt tal i parlamentet, förmedlade han kanadensisk underrättelseinformation till Indiens premiärminister Narendra Modi den 10 september vid sidan av G20-toppmötet i New Delhi. Som Reuters tidigare rapporterat uttryckte Modi oro där över sikhiska protester i Kanada, särskilt över en procession som skildrade mordet på Indiens tidigare premiärminister Indira Gandhi 1984. hennes livvakter. Man tror att detta var vedergällning för Operation Blue Star, som involverade stormningen av det gyllene templet i Amritsar, en sikhisk helgedom som hade förvandlats till en bas för sikhiska separatister. I sin kamp tog sikherna också till andra terrordåd, i synnerhet explosionen den 23 juni 1985 av en Boeing 747 som flög på rutten Montreal – London – Delhi – Bombay. Det sista märkbara utbrottet av sikhisk terror i Indien med dödandet av terrorister på motorcyklar som bär masker av hinduiska predikanter registrerades 2016-2017.

  Tröskelnivån för eskalering i relationerna mellan Kanada och Indien kan vara en minskning av nivån på diplomatiska förbindelser dem emellan, men än så länge är denna sannolikhet inte särskilt hög, säger Alexey Kupriyanov, chef för regiongruppen Sydasien och Indiska oceanen på IMEMO RAS. Indianerna har släppt sin överlägsna kvalitet i Kanada under mycket lång tid för registrering enligt detta förslag. Denna diaspora har i sin tur blivit mycket inflytelserik i Kanada under det senaste decenniet, till den punkt där dess representant Harjit Sajjan blev försvarsminister 2015. 

  Ottawa försökte balansera i många år – å ena sidan tog den kanadensiska regeringen kontakt med New Delhi, upprätthöll goda relationer med Indien, och å andra sidan hade ingen regering råd med anti-sikh-retorik. Trudeau lyckades med detta i sämsta utsträckning, menar experten, trots resor till Indien, eftersom samarbetet mellan underrättelsetjänsterna i den här frågan nästan har kommit till intet. Samtidigt, när det gäller handel och teknik, är Kanada och Indien för närvarande inte viktiga partner för varandra, och deras konflikt påverkar inte USA:s intressen, avslutar Kupriyanov.

  https://www.vedomosti.ru/politics/articles/2023/09/22/996506-skandal-mezhdu-indiei-i-kanadoi-nabiraet-oboroti

  • En del initierade författare brukar säga att Storbritannien eftersträvar att skapa en ’Anti’ till rivalerna.
   Till Indien var det dels Pakhistan och man måste nog räkna dit Sikherna också

   1982 skrev medarbetare till Lyndon Larouche:
   Behind the Khalistan separatistmovement by Thierry Lalevee and Uma Zykovsky
   översättning:
   …..
   Skapad i Storbritannien
   Det finns tre nivåer i varje undersökning av Khalistan-rörelsen: vem ligger bakom den? Varför? och hur är det organiserat så effektivt att det, även med praktiskt taget ingen bas i Indien, fortfarande verkar internationellt?

   Indiska regeringsundersökningar har lokaliserat
   primära verksamhetsbaser för Khalistanis i London, USA och Kanada.

   På dessa tre orter koncentreras gruppens huvudsakliga verksamhet till
   att dra in utländska indier för att finansiera hemlandsplanen.
   Liksom fallet var med muslimska fundamentalistiska operationer är det känt att medel och materiel från Storbritannien och Nordamerika, inklusive vapen, kommer in i Indien genom sikhiska religiösa kanaler och hamstras i tempel som är förbjudna för polisen.
   https://larouchepub.com/eiw/public/1982/eirv09n28-19820727/eirv09n28-19820727_044-behind_the_khalistan_separatist.pdf

 2. Canada med sin högst korkade ledare kastar ut grova anklagelser mot indiska staten MEN utan att MINSTA lilla ge några bevis för detta. De med rätta Indiens regering gått i taket. Vart är jävla bevis för dessa mord anklagelser som man från Canada påstår indiska staten ligger bakom. Därför har inte Canada och dess korkade ledare fått stöd HELA veckan som gått ens av dom allra närmaste allierade. Utredningen pågår heter det. De lustiga är att den mördade är terrorist som indiska staten velat få utlämnad också men utan att man fått gehör för detta. De finns fler terrorister som Indien vill få utlämnade från samma gruppering men även där utan gehör dessa senaste åren. Canada står fortsatt ensamma i detta. Båda berörda länderna har utvisat varsin diplomat, såkallad tik for tat. Canada gick tok för långt här enligt mej

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here