Hör hur president Trump prisar självutnämnde ”interrimspresidenten” Guaidó, erkänd av Sverige och 30 % av världens länder

0
1222

Guaidos första anspråk på presidentskapet kom i januari 2019, då han ensidigt förklarade sig ”interimspresident”.Trots att Trump-administrationen inte bara godkände Guaido som president vid denna tidpunkt, har de börjat kalla honom som den ”vederbörligen valde” (“duly elected”)presidenten trots att ett sådant val aldrig ägt rum. CNN har tagit ett steg längre genom att uppfinna ett val. CNN-artikeln skrevs av två seniora författare, och hade fyra andra som bidragit till den. Det är svårt att föreställa sig att ingen av dem fattade att uppgiften om val i januari var falsk. Ändå var artikeln oförändrad hela söndagen och över natten, och det var först på måndagen som den slutligen reviderades till att säga att Guaido hade ”förklarat sig till interimpresident.”

Russia Insider: CNN Falsely Claims There Was an Election in Venezuela This January and Juan Guaido Won It


Kommentar: Nu korrigerade CNN sitt ”misstag” inom ett dygn. Men man kommer osökt att tänka på alla artiklar i etablerade media som kallar Maduro för ”diktator”.

Venezuela kritiseras också för brister i valen och i demokrati. Landet har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

”Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?
Val i Venezuela och USA.

EU inbjöds delta som observatör i presidentvalet 2018, men avstod. Mycket snabbt kom stark kritik av valproceduren. Valobservatörer har visat att kritiken är osaklig. Valobservatörer: EU:s kritik av högklassigt presidentval i Venezuela är falsk.

Relaterat.
Valobservatörer: EU:s kritik av bra presidentval i Venezuela är falsk.

Föregående artikelInternationella och Svenska Journalistförbundet tar ställning för Julian Assange och andra visselblåsare, liksom Internationella och Svenska Pen!
Nästa artikelUSA låter Guaido stjäla Venezuelas olja
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here