USA låter Guaido stjäla Venezuelas olja

21
1436
US President Donald Trump speaks on tax reform inside a hangar at the Harrisburg International Airport on October 11, 2017 in Middletown, Pennsylvania. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN (Photo credit should read MANDEL NGAN/AFP/Getty Images)

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad.
Lyssna på hur president Trump hyllar interimspresidenten Guaido i blogginlägg som jag publicerade under eftermiddagen.

Svensk-kubanska föreningen rapporterar: Trump har överfört venezolanska statens oljebolag och konton i USA-banker till Juan Guaidó. USA stjäl 700 miljarder dollar från Venezuela

USA meddelande att de blockerat venezolanska oljebolaget PDVSAs 700 miljarder US dollar

USA-senatorn Marco Rubio @marcorubio twittrade att “USA har överfört kontrollen över venezolanska statens konton i USA-banker till legitima venezolanska regeringen och centralbanken och dess legitima övergångspresident Juan Guaidó”.

Så USAs oljebolag får fortsätta köpa olja från Venezuela men betalningen ska gå till den självinsvurna regeringschefen Juan Guidó @jguaido. “Det pågår ingen blockad” säger han, och han har rätt, det handlar om en simpel stöld från venezolanska folket och revolutionen.

Källa Resumen Latinoamericano, 28 de enero de 2019.

Översättning av Eva Björklund

Föregående artikelHör hur president Trump prisar självutnämnde ”interrimspresidenten” Guaidó, erkänd av Sverige och 30 % av världens länder
Nästa artikelRädda Julian Assange och Chelsea Manning! Manifestation på Soltorget lördag 8/2 kl 12. Kom, lyssna och diskutera!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

21 KOMMENTARER

 1. Enligt initierade analytiker är Venezuela ”affären” senaste fasen i USAs oåterkalleliga nedgång. De-dollarization som påskyndas av Junkee-stan t ex sanktioner åt vänster och höger, vilket uppmuntrar andra länder att dra sig och handla med andra valutor än dollarn. Trump(eten) gör allt för att påskynda just detta förfall. För det ska man ge peruk presidenten en applåd …

  https://www.strategic-culture.org/news/2019/02/06/venezuela-phase-of-us-global-demise.html

 2. Om nu Maduro och hans korrumperade kumpaner anser det vara stöld att pengarna hamnar på konton som Guido kontrollerar, varför fortsätter man att leverera olja till USA?
  Samtidgt bör man vara medveten om att det pågår flera rättsfall om egendomar Venezuela beslagtagit utan att betala för sig. Bara att googla för hitta information. Några exempel:
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-31/venezuelan-scandal-grows-as-ex-pdvsa-finance-chief-pleads-guilty
  https://www.justice.gov/opa/pr/two-members-billion-dollar-venezuelan-money-laundering-scheme-arrested
  https://www.reuters.com/article/us-venezuela-pdvsa-crystallex/venezuelas-pdvsa-appealing-crystallex-court-ruling-court-document-idUSKBN1KY024
  https://venezuelanalysis.com/news/14166

  • @ H2. Min gissning, USA levererar olja till sig själv. Dom har metoder för det som bekant. Inte står det rätt till i Venezuela, men det lär väl inte bli bättre för att militärdiktaturen USA lägger sig i och ställer om allt till vad dom själva vill ha. Även i Sverige har ju staten numera rätt att expropriera andras egendom utan ersättning, så det i sig självt är väl inte märkvärdigt.

   • Karl W, Kan du möjligen utveckla din gissning? Hur skulle USA kunna leverera olja till sig själv från Venezuela? Jag är inte bekant med hur sådana metoder kan fungera men jag har idel öra.
    Rent pragmatiskt kan man fundera på vad som är bäst för Venezuelas folk. faktum är att befolkningen lider, 3 Miljoner har lämnat landet och det lär knappast vara den sämst utbildade delen av befolkningen.

    • Ett exempel är hur USA ändrade svensk lagstiftning och tolkning i Pirate Bay affären. ”Gör som ni blir tillsagda, annars blir det handelskrig”, Gisslantagandet av Meng ett annat exempel, alla sanktioner, militära provokativa hotelser i Sydkinesiska Havet, dom bara söker upp rätt personer i Venezuela och ger dom ”ett erbjudande dom inte kan säga nej till”. Det står knappast bra till i Venezuela därför att USA har redan blandat sig i med sanktioner för att åstadkomma ett klassiskt ”regimbyte” för att göra Venezuela till en lydstat och vasall. Metoden är välkänd, ta oljan billigt, sänd aid till alla korrumperade politiker och se till att landet inte utvecklas. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia

    • Har du missat att Guadio är USA’s man på plats. USA marionetten. Han har tydligen redan fått pengarna, ge oss nu oljan.

     • Förmodligen har Venezuela haft en väldigt dålig förhandlingsposition. Föga förvånande om USA mer eller mindre ”dikterat” villkoren. Men handelsvillkor gäller oftast över hela världen. Tveksamt om det finns några lägre krav för ”mindre funktionella länder”. En för alla, alla för en, är det som gäller.

     • @arbetarklass dålig förhandlingsposition – stämmer, det är så USA arbetar. Man manövrerar ett land i dålig position, kanske genom sanktioner eller hot, påtryckningar osv, sedan blir det ett ”offer you can not refuse”.

 3. USA har varit mycket öppna och tydliga med att deras målsättning har varit att etablera en världsomspännande totalitär militärdiktatur, USA skulle vara den framtida världens ”arkitekt”, militärt, ekonomiskt, politiskt och ideologiskt. Det är alltså samma målsättning som tidigare diktatorer som Hitler eller Stalin. Kriget som skulle göra slut på alla framtida krig. Nationalsocialismen och kommunismen skulle vara den slutliga lösningen och ett politisk system alla skulle tvingas implementera. Idag är det ”demokratin” som med våld måste implementeras och vidmakthållas. Precis som tidigare försök fungerar inte iden. Glöm inte att även Kina har provat filosofin, dels under demokratin mellan 1912 och 1949, och än mer under Mao regimen 1949 till 1978. Bara i Kina kostade det 100 miljoner liv. Den här gången verkar det som om USA’s storhetsdrömmar faller sönder bit för bit, allt fler dumpar deras dollarkontroll, allt fler vänder USA ryggen, Kina har skapa alternativ, som inte påtvingas någon med våld eller hot. USA kan inte längre använda sin enorma militära överlägsenhet, helt enkelt därför att både Kina och Ryssland ligger mycket långt före teknologiskt och strategiskt. Kriget skulle snabbt hamna i USA. USA’s krigsmaskin är enorm, men tekniskt föråldrad, nerkörd, illa skött, dåligt tränad och förberedd. och demoraliserad. Rysslands och Kinas strategi är försvar, inte attack och erövring som i USA, men försvar innebär även att eliminera fiendes möjlighet till attack. Dessutom är en försvarsstrategi betydlig billigare än en erövringsstrategi.

   • Du måste ha missat allt väsentligt, redan 1996 utfärdade Pentagon ett papper där man i klartext sa att USA skulle bli den framtida världens ”arkitekt”. Sådana planer hade även både Hitler och Stalin. Sedan är det väl knappas möjligt att undvika all information om hur USA alltmer har strävat att breda ut sin militärmakt, NATO utbredningen, 20 hangarfartyg, 1,000 militära baser på andras mark, värdens största krigsmakt och rustningar, värdens största spionorganisation, världens största propagandamaskineri, har du verkligen missat sådant. USA vill inte dela makten eller kontrollen av världen med någon. Det är ju tydligt.

  • Du skriver intressant. Jag funderade idag och kom fram till att makten alltid närmast kommer tillhöra en elit. I någon form. Kommunisters prat om makten till ”arbetarklassen” dvs. småfolket är endast tomma löften och röstfiske och vid ett eventuellt försök till förverkligande endast vägen till kaos. Egentligen behöver inte makten till eliten vara fel, därför det är oftast eliten som är utbildad, artikulerad samt kan organisera samtalet. Emellertid måste där finnas ett underbyggt stöd från småfolket. Jag tror det är enda möjliga vägen till verklig demokrati.

   • Eliten utbildad. Har du missat Löfvens med fleras bakgrund. Snarare är det i en ”demokrati” vassa armbågar och ett välsmort munläder som gäller, förutom att kunna ljuga långt och smalt så det går i folk. .

 4. Karl W, Jämförelsen med Piratbyrån saknar fullständigt relevans men visst har stormakter påtryckningsmedel. Hade du förväntat dig något annat? Relationen mellan Venezuela och USA är en slags hatkärlek eftersom båda är beroende av varandra pga oljan. Stora delar av Venezuelas olja kan (kunde) endast raffineras av raffinaderier i USA och 2017 stod V för ungefär 7% av USAs oljeimport. Jag har inte hittat senare siffror men USAs beroende av V olja har minskat om det hänger ihop med att V inte kan leverera vet jag inte.
  Både Indien och Kina investerar i raffinaderier som kan klar oljan från V när dessa är klara vet jag inte. Att Kina (och Ryssland) lånar pengar till V är definitivt inte villkorslöst. V kommer att få dansa i framtiden, framtiden får utvisa vem som håller i pipan.
  Visserligen är V ett av världens mest korrumperade länder men med USAs lagstiftning är det få på affärssidan som skulle våga ta risken att muta någon politiker på Maduros sida. Och att köpa olja ”billigt” går inte, det är världsmarknadspriser som gäller.
  Lite fakta angående USAs sanktioner, sammanställt av Reuters https://finance.yahoo.com/news/factbox-u-sanctions-venezuelas-oil-industry-173417009–finance.html
  Fundera en vända till – pragmatiskt på vad som är bäst för Venezuelas befolkning. 10% har flytt landet, de övriga 28 miljonerna står inför en human katastrof. Maduro vägrar släppa in hjälp från USA och mig veterligen har varken Kina , Ryssland eller Indien erbjudit något reell hjälp till befolkningen.

    • Glöm dessa sajter som ”transparency”. Alla länder som är USA trogna rankas högt och utan korruption. Alla som inte dansar efter USA’s pipa är korrumperade. Nya Zeeland är rankat som ett av världens minst korrumperade länder, jag har varit på plats, och det är ett av värdens mest korrumperade. Som exempel, så korrumperat att inköpschefen på Auckland flygplats fanns på avlöningslistan hos leverantörer. Han betalade till och med skatt på korruptionspengarna. Begär man ut underlaget för ”transparency” under deras ”Official information act” så får man veta att det är hemlighetsstämplat. Vad regeringen gjorde var att utse ett antal förprogrammerade och välbetalda lakejer att svara på ”transparencys” frågor. ”Transparency” är bara ett led i USA propagandan.

    • Jag kollade även den kartan.
     Chile, Uruguay samt Costa Rica verkar vara de minst korrumperade länderna i Latinamerika. Costa Rica har en lång tradition av demokrati läste jag. Vill minnas jag ibland äter frukt som kommer från Costa Rica.

  • ”Stora delar av Venezuelas olja kan (kunde) endast raffineras av raffinaderier i USA och 2017 stod V för ungefär 7% av USAs oljeimport. Jag har inte hittat senare siffror men USAs beroende av V olja har minskat om det hänger ihop med att V inte kan leverera vet jag inte.
   Både Indien och Kina investerar i raffinaderier som kan klar oljan från V när dessa är klara vet jag inte.”

   Ovanstående säjer mig väldigt mycket. Maduro-Venezuela står i beroendeställning till USA. Valfriheten för Venezuela är noll men det är knappast USA:s fel. Ryssland och Kina stöttar upp den vacklande Maduroregimen när de inser värdet i den tjockflytande, vattenbemängda samt svår-raffinerade oljan från de omfattande ”oljereserverna” under jordens yta i Venezuela.

  • @H2 Pirate Bay fallet är snarast ett praktexempel på hur USA normalt arbetar, bara att det som regel sker i det tysta. Jag har personligen upplevat det på företagsnivå. Det är USA’s standardmetod, inte ”stormakternas”, jag har aldrig hört talas om att någon annat agerat på samma sätt. ”Relationen” USA/Venezuela är densamma som med Irak och alla andra stater USA har attackerat, USA vill åt naturtillgångarna, politiskt styra landet och etablera militärbaser. Rysslands och Kinas investeringar i Venezuela har absolut inte några USA liknande villkor. Det går mycket bra att köpa ”billigt”. Världsmarknadspriser gäller för oljan, men återbäringen går förtäckt andra vägen, men är inte så synlig. Gör dig inga illusioner om totalbilden. Vad som är bäst för befolkningen är nog att bli av med USA. Först skapar dom kaos och human katastrof , sedan försöker dom köpa befolkningen med allmosor för att se ut som de vita riddarna och räddarna. Välkommen till militärdiktaturens metoder. Jag har personligen upplevat dom på plats, och jag lovar, teaterföreställningen ser lite annorlunda ut än från balkongerna.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here