Stora mainstream-media menar äntligen att USA ska slopa anklagelserna mot Julian Assange!

11
1464

Dessa uppgifter publicerades redan igår av bland annat från SvD, Aftonbladet, Dave DeCamp, Anti-War, 28 november https://news.antiwar.com/2022/11/28/major-news-organizations-finally-urge-us-to-drop-charges-against-julian-assange/ och Newsvoice

SvD skriver ”Lägg ned spionanklagelserna mot Julian Assange, kräver de stora medier som först publicerade uppgifter som Assange och Wikileaks hade kommit över.

The New York Times, The Guardian, Le Monde, Der Spiegel och El País samarbetade kring materialet – omkring 250 000 läckta diplomatiska kommunikationshandlingar – och publicerade ett urval den 28 november 2010.

På dagen tolv år senare riktar de ett gemensamt uttalande till USA.

”Att publicera är inte ett brott”, skriver tidningarna, och uppmärksammar att de läckta handlingarna har lett till och fortfarande leder till avslöjanden av bland annat korruption och diplomatskandaler.

Publicisterna medger att de kände sig nödgade att kritisera Julian Assange när han senare lade ut materialet i sin helhet på nätet. Flera av dem vill också ha fört till protokollet att de bekymras av hans misstänkta dataintrång. Men:

”Denna lagföring sätter ett farligt prejudikat och hotar att undergräva USA:s första grundlagstillägg och pressfriheten”, skriver de, och slår fast att det är journalisters kärnuppdrag att ta emot och tillkännage känslig information när det ligger i allmänhetens intresse.

Assange anklagas för spioneri i USA. Han bodde på Ecuadors ambassad i London i sju år innan han släpades ut därifrån 2019. Sedan dess sitter han i ett brittiskt högsäkerhetsfängelse medan det avgörs om han kan utlämnas.

________________________________________________________________

Anti-war: New York Times och fyra andra nyhetsorganisationer säger till USA:s regering att ”publicering inte är ett brott”

Fem stora västerländska nyhetsorganisationer har äntligen uttalat sig för WikiLeaks grundare Julian Assage och uppmanat den amerikanska regeringen att lägga ner anklagelserna mot honom.

Det var dags för USA ”att avsluta sitt åtal mot Julian Assange för att ha publicerat hemligheter” .

De fem nyhetskällorna hade stor nytta av dokument som släppts av WikiLeaks och arbetade med organisationen för att publicera utrikesdepartementets interna meddelanden (” kablar ”) i en publikation känd som ”Cable Gate” . Brevet förklarar att Assange har mött ”de allvarligaste konsekvenserna” för att ha mottagit dessa läckor och andra från whistleblower Chelsea Manning.

I brevet står det: ”Den 12 april 2019 arresterades Assange i London på grund av en amerikansk arresteringsorder och har nu suttit fängslad i tre och ett halvt år i ett brittiskt fängelse för högsta säkerhet som vanligtvis används för terrorister och medlemmar av organiserade brottsgrupper.”

Medan Assange hålls fängslad i Belmarsh-fängelset utan åtal har han utsatts för psykisk tortyr, fastställt av FN:s särskilda rapportör. Om han utlämnas till USA kan han riskera upp till 175 år i ett maximalt säkerhetsfängelse.

Det amerikanska justitiedepartementet anklagade Assange för att ha brutit mot spionagelagen, trots att han använde vanliga journalistiska metoder för att få informationen han publicerade. Brevet förklarar att Obama-administrationen avstod från att begära Assanges åtal på grund av det prejudikat som det kunde skapa.

Trump-administrationen beslutade att fortsätta anklagelserna mot Assange. ”Men under Donald Trump förändrades ställningen. Justitiedepartementet förlitade sig på en gammal lag, spionagelagen från 1917 (avsedd för att åtala potentiella spioner under första världskriget), som aldrig har använts för att åtala en utgivare eller programföretag” , sa nyhetsorganisationerna.

Trump-administrationens beslut att åtala Assange var sannolikt relaterat till WikiLeaks publicering av dokument som beskriver CIA:s hackverktyg, känt som Vault 7. Även om det inte fanns något olagligt med publiceringen, och Assange anklagas för orelaterade läckor, Vault 7 – CIA och sedan – utrikesminister Mike Pompeo var rasande.

Förra året avslöjade Yahoo News att CIA:s Pompeo planerade att kidnappa och diskuterade att mörda Assange i samband med frigivningen av Vault 7. Rapporten har refererats av Assanges juridiska team för att argumentera mot beslutet från Storbritanniens tidigare hem. sekreterare för att utlämna honom till USA. Detta beslut överklagas för närvarande.”

__________________________________________________________________

Newsvoice lyfter fram ”“Obtaining and disclosing sensitive information when necessary in the public interest is a core part of the daily work of journalists… If that work is criminalized, our public discourse and our democracies are made significantly weaker”, skriver tidningarna.”

Den brittiska tidningen The Guardian påminde i dag att president Barack Obamas administration inte åtalade WikiLeaks-grundaren för 2010 års läckor på grund av det prejudikat som en sådan åtgärd skulle skapa.

“Denna grupp av redaktörer och förläggare, som [2010] alla hade arbetat med Assange, kände ett behov av att offentligt kritisera hans beteende 2011 när oredigerade kopior av kablarna släpptes, och några av oss var oroade över anklagelserna i åtalet om att han försökte hjälpa till med datorintrång i en sekretessbelagd databas. Men vi samlas nu för att uttrycka vår allvarliga oro över det fortsatta åtalet mot Julian Assange för att ha skaffat och publicerat hemligstämplad material.” – The Guardian

Redaktörens korta kommentar inför intervju om detta: ”Bättre sent än aldrig”.

Detta minskar på intet sätt den faktabelagda mycket hårda kritiken  som kan och ska riktas mot regeringarna i Sverige sedan 2011 då Julian Assange var i Sverige och då svenska myndigheter, svensk polis och svenskt rättsväsende la grunden för den förfärliga tortyrliknande behandlingen av Assange, särskilt sedan han kom till Belmarsh för 3 och ett halvt år sedan.

Från manifestation på Mynttorget.

Vidare bör det långvariga opinionsarbetet av ”Stödkommittén för Julian Assange” lyftas fram. 40-50 möten och flygbladsutdelningar i ur och skur på centrala platser och utanför ambassader i Stockholm.

Nu fortsätter opinionsarbetet mot spionerilagen och för tryckfrihet i Sverige.

Föregående artikelKan MSM-Daily Beast ha bra bedömningar av Kinas intressen?
Nästa artikelVardagsliv i Tyskland under den Nazistiska Stöveln det avgörande krigsåret 1942
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

11 KOMMENTARER

 1. Det här är naturligtvis oerhört glädjande, men även goda nyheter bör analyseras.
  Kalle Anka media hade aldrig vågat skriva detta om det inte hade godkänts av politbyrån i Washington.
  Man kan tänka sig två anledningar till detta godkännande. En är att det sakta börjar gå upp för hökarna i USA att deras diplomati är i mycket dåligt skick och att dom behöver lite goodwill.
  En annan, mer sannolik förklaring, är att detta är en del i dom alltmer desperata åtgärderna för att stoppa Donald Trump.

  Hur som helst finns det anledning till iallafall en gnutta hopp för Julian i och med detta.

 2. Vad stora mainstream-media menar är en sak, vad som är sant en annan…skulle inte förvåna mig om vi snart får läsa att Julian har dött och att det är en trovärdig nyhet.
  Alla de som felaktigt och grymt anklagade
  Assange kanske har ett ”samvete” och ber falskt om sin synds förlåtelse i deras innersta mörka omänskliga själsrum…
  när slutet närmar sig en oskyldig dömd man, min intuition.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here